|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Težave z 19-letnikom
6.4.2009 11:16:36   
Zanica
Ja, to sigurno ne spada več pod temo "otroci".... Ampak sem prepričana da je tukaj na forumu tudi nekaj mamic/očkov z starejšimi pubertetniki....

Ne gre se za mojega otroka, ampak za moževega brata. Do svojega 17 leta je bil pod okriljem staršev, razvajen do konca, strežen od spredaj in zadaj. Nikoli ni nič pomagal, ker se od njega nikoli ni nič zahtevalo, bognedaj da se je sam ponudil za kako pomoč. V šoli je bil povprečen, v nekaterih predmetih odličen, v nekaterih slabši, ampak glede na to da sta oba starša skoraj brez šole, je to super.

Moj mož je končal šolo v Avstriji, in je ta leta živel v dijaškem domu in se je naučil samostojnega življenja, kar ne bi bilo če bi ostal v Sloveniji... zaradi tega je predlagal da gre tamali v taisto šolo in dijaški dom-celo upravitelj-zelo pameten in dober pedagog-je ostal enak.
Tamali je zaradi raznih okoliščin v prvi razred srednje šole začel hoditi v 17. letu. Zdaj končuje drugi letnik 19. let star.

Ima ogromne probleme z socijalizacijo, nima nobenega prijatelja v svojem oddelku, gre z pouka kadar se spomni... Začelo je par mesecev nazaj, ko so iz šole in iz doma začele prihajati pritožbe da je skoz utrujen, da mu se skoz spi, da je nezainteresiran.... Ocene so še vedno bile ok, razen iz enega predmeta negativna.
Pa sva šla jaz in mož na pogovore z učiteljem in upraviteljem dij. doma, kjer so nam povedali to kar sem gor napisala...
Naj omenim da smo se večkrat pred tem poskusili z njim pogovorit, lepo vprašali če ima probleme, vedno je govoril da je vse ok. Vendar ni.
Začel je kaditi, ne navadne cigarete, ampak tisti tabak... meni je to od samega začetka bilo sumivo, ker mi je včasih tolk smrdel na marihuano, ampak nisem bila 100% prepričana.... Ok, če kadi, kadi, preprečiti drugače kot s pogovorom ne moreš, obljubil je da bo nehal, pa ni...

Včeraj šok--- mož pravi da je oče najdel zavojček (vrečko) z kanabisom, in da je prejšnji teden sredi pouka zaspal , in da je pol šel ven, in so ga najdli kako spi na klopi na šolskem stadionu.... Zahtevali so toksikološki nalaz, ker je tudi njim prekipelo... On seveda nič ne prizna, pravi da je bil utrujen.... Ja, kr neki.... POskušali smo mu dopovedati že od začetka, da naj se zaveda da je polnoleten in da lahko konča v zaporu.... Da je to razlika med njim in njegovim prijateljem (ima le enega) ki je 3 leta mlajši... Ne vem...

V familiji je zdaj moj mož kriv za VSE, ker mali ni ostal doma, bla bla bla.... Zdaj ga bo njegov oče vzel z sabo , in ga bo najverjetneje preselil v novo šolo, in bo valjda skoz pod kontrolo...Pri njegovem očetu ni možnosti lepega pogovora, ker se on zna samo dret in on ima vedno prav, in če je kar koli narobe, so vsi drugi krivi razen njega... Mami pa je vedno tiho, ona ne zna niti kaj je to kanabis....

Žal mi je moža, ki je hotel za brata boljše življenje, zunaj steklenega zvonca... Plačal mu je dijaški dom, žepnino, peljal ga je z avtom gor in nazaj... Ne vem, moram rečt, da smo poskusili se z njim pogovorit, včasih so bili kratki pozitivni uspehi, ampak tako obnašanje je zasenilo lepo obnašanje...

< Sporočilo je popravil Zanica -- 6.4.2009 11:21:45 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Težave z 19-letnikom
6.4.2009 11:28:52   
Pi-kica 1
Verjetno od nas pričakuješ mnenje. No, jaz bi rekla takole, brat je polnoleten, za svoja dejanja mora prevzeti odgovornost, lahko mu le stojite ob strani, ko in če bo ugotovil, da njegova pot ni najboljša. Sicer pa se jaz na mestu tvojega moža ne bi toliko vtikovala v izbiro šole in dijaškega doma, naj ga starši vzgajajo, ne pa brat.

(odgovor članu Zanica)
Neposredna povezava do sporočila: 2
6.4.2009 11:34:50   
Zanica
Stvar v vzgoji njegovih staršev je ta, da on NIKOLI ni bil kaznovan. Nikoli niso od njega zahtevali kakršnokoli odgovoronost. On se ni igral zunaj z drugimi otroci, kar staršem ni bilo nič nenavadnega, in jim je še bolj ustrezalo da ostane v hiši-češ drugi otroci se drogirajo, ga pijejo, naš je pridno doma. Pa brez ENEGA SAMEGA prijatelja... Kakšna je to mladost, otroštvo, ŽIVLJENJE?!!?

Zaradi načina dosedanjega odraščanja tega fanta, ne morem reči da je to samo faza, kakšno sem imela jaz in veliko drugih, ampak pri njem bi se to lahko končalo hujše, ker je zelo nesamozavesten, poskuša se dokazati na popolnoma napačen način.... Kaj je prav, a kaj je narobe?
Kaj narediti da se pade še bolj v brezno, ker je zdaj v tem času zelo možno... Psiholog? Upravitelj doma, ki ima več kot 30 let izkušenj z mladostniki, se je pogovarjal z njim neštetokrat, in ni nič pomagalo.... Vsi skupaj smo se 1x usedli, tamali se je smejal, bilo mu je smešno kar mu se govori...Upire se za prazen nič... To mu bo ostalo od takega obnašanja.... Ker ga lahko vržejo iz šole, pitaj boga če ga bo kaka druga šola po tem sprejela.... In pol bo na hrbtu mojemu možu, ne njegovem očetu...

< Sporočilo je popravil Zanica -- 6.4.2009 11:48:41 >

(odgovor članu Pi-kica 1)
Neposredna povezava do sporočila: 3
6.4.2009 11:53:13   
pipic
Če noče v šolo,pa naj gre delat.naj plačuje položnice,hrano ....

(odgovor članu Zanica)
Neposredna povezava do sporočila: 4
6.4.2009 11:56:16   
Zanica
Sej on to ve... Stvar je v tem, da si je on zelo žele hoditi v to šolo, ta določen smer! To je bila njegova želja! Jaz ne vem če ga bo hotel sploh gdo zdrave pameti zaposliti....Nima komunikacijskih sposobnosti, niti za bauštelo...

(odgovor članu pipic)
Neposredna povezava do sporočila: 5
6.4.2009 13:01:56   
zinkazi
verjetno bi bilo pametno poiskat strokovno pomoč, ampak starši so tisti, ki bodo morali to narediti. če starši ne sprejemajo moževe pomoči, ne moreta drugega, kot, da se odmakneta. mogoče pa bo fant sam poiskal moževo pomoč. če je fant ni pripravljen sprejeti in jo odklanjajo starši, mislim, da ne moreta prav veliko. mogoče bi mu še najbolj pomagali s pregledom krvi. kakšen pa je bil izvid, ko so ga dobili v šoli spati?

Otroško srce je zaklad

(odgovor članu Zanica)
Neposredna povezava do sporočila: 6
6.4.2009 13:33:04   
Zanica
Ker se je to zgodilo v četrtek prejšnji teden, danes je šel zdravniku dati kri/urin, rezultate zaenkrat še ne vem, ne vem pa tudi, če je bil pod vplivom mamil ali se bo do danes pokazalo...Ker on trdi da test ne bo nič pokazal...

(odgovor članu zinkazi)
Neposredna povezava do sporočila: 7
6.4.2009 21:06:32   
blaža
Ok je njegov brat, ma on ne more bit odgovoren zanj. Tvoj mož ima svojo družino in brat je že dovolj star, da odgovarja sam zase.

Ne štekam kaj se tako obremenjujete z njim. Ni vreden, če se tako obnaša. Polno rit ima vsega, je razvajen in vi še skačete okoli njega. Res ne štekam. To z travo in ostalo drogo, pa tudi. Saj ni star 15 let. Pri 19 si pa ja že tolko zrel, da veš kaj je prav in kaj ne. Ne vem, samo tako razmišljam. Do ene mere mu lahko pomagata, ma v glavnem bi mu vsi najbolj pomagali, če bi pustili, da končno odraste! Pa čeprav na tak način ne bo šel z lahka skozi.

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu Zanica)
Neposredna povezava do sporočila: 8
6.4.2009 21:07:48   
Gina
Ma težko je karkoli reči. Sama vse preveč tega vidim. In hudo mi je. Hudo za družbo, ki ne vzgaja, ampak prepušča otroke samim sebi. Jasno je, da potem pri 18. nimajo pojma ne o sebi ne o lajfu. Najprej cigareti, potem trava, potem še kaj zraven, marsikateri konča po heroinu ne le na cesti, ampak v trugi. Posledica nevzgajanja in neodgovornosti.

Vedeti morata tudi to, da nikdar, ampak nikdar ne bi mogel biti tvoj mož odgovoren za to, kar fant sam sebi dela. Niti ga ne bi mogel zadržat.

Pravi še to, da beseda ne zaleže. Seveda ne zaleže, saj fant razume vse, kar mu rečeš in to dobro razume, samo strinja se ne s tabo. Se spomnim, ko smo v šoli ne vem več ali devetarčkom ali katerim predvajali film o tem, kaj se zgodi, ko skočiš neprevidno na glavo. Smejali so se. Invalidski voziček se zanje v realnosti ne dogaja. Norčevali so se iz te opcije.
Ali drugi primer nestrinjanja. Ene osnovnošolke iz sosednje vasi so rekle naši deklici, zakaj upošteva, kar ji rečemo in zakaj ne prekrši kazni, saj ji vendarle nič ne moremo, če popolnoma ničesar ne upošteva in vse prekrši, da je pa res neumna, da se ravna po pravilih.  NJihovi starši očitno tako funkcionirajo. Ne vzgajajo otrok, ampak otroci vzgajajo njih. Meni se zdi da je v vašem primeru podobno. Ko pride tako daleč, da te otrok ne upošteva 5%, ko počne reči iz samega dolgočasja in nevidenja ničesar lepega v prihodnosti, ko nima ciljev, ko sredi poka kadi travo kar tako, iz lepega miru in to sam, ne v družbi....takrat se lahko kot starš presneto hudo ustrašiš in takoj poiščeš strokovno pomoč in to s svetlobno hitrostjo, saj si za moje osebne pojme globoko tam, kjer sonce ne sije. Žal.

(odgovor članu Zanica)
Neposredna povezava do sporočila: 9
6.4.2009 21:11:56   
blaža
lepo si napisala Gina. Čist res je tako. Že od malega jih je treba vzgajat.

Pri moji mami je ena soseda z dvema malima otrokoma, starima 3 in 5 let. ma ama ništa jo ne ubpgasta. Zdej ženska samo še tuli in otroci so nervozni in cel dan piskajo, godrnjajo, kričijo, jočejo, zganjajo histerijo in trmarijo. Nobene avtoritete nima več nad njimi. iz nje delajo kar hočejo.

Ne vem kaj bo s takimi otrocmi, ko zrastejouser posted image

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 10
6.4.2009 21:26:57   
roberta
ma, jaz bi najprej njegove tastare (starše) orenk po riti naklestila... ker, če že iščemo krivca za stanje fanta, sta to gotovo onadva in nihče drug. kako pa naj bo fant socializiran, kako naj bo samostojen, kako naj sploh zna prevzemati odgovornost, če pa mu je nikoli ni bilo treba. on je tu žrtev, pa tudi če je star 19 let. mentalno je namreč verjetno precej manj...

fant ni ok. pa tudi če sam pravi, da je. on je v blazni stiski. ne ve kaj če s sabo, kaj če s familijo, kako se obnašati, kako si dobiti prijatelje, kako razmišljati o prihodnosti, nič ne zna.

moj nasvet: čimprej do psihoterapevta. po možnosti skupaj s staršema, ker ju bo drugače imel cel lajf za petami, da mu bosta sitnarila in mu ne bosta dala miru, razen če se ne odseli na sevedni tečaj.

(odgovor članu Zanica)
Neposredna povezava do sporočila: 11
7.4.2009 8:56:04   
Zanica
Hvala za odgovore, temo sem prestavila na Družino in partnerske odnose ker sem želela čim več mnjenj.

Jaz sem se večkrat poskusila dati v njegovo kožo, kaj lahko podoživlja 19. letni fant katerega nihče ne mara. Zakaj me ne marajo? Zakaj se ne znam braniti? Povedali so nam v šoli da on ima faze ko nič z nobenim ne govori, ne sodeluje na pouku, če ga kdo kaj vpraša, samo nekaj odbrusi, ko samovoljno odide z pouka-tu mu nič ne morejo ker je polnoleten, ker lahko sam za se napiše opravičilo-

Kdo je tu kriv-starši ali on? Ja, starši so krivi. Krivi so  za to ker ne znajo. Njegova mami je taka žena, ki na tem svetu obstaja samo zato da bi za možem in otroci pucala, kuhala in skrbela za nje. Tudi ko je hudo bolana, ko ima temperaturu 38 ona še vedno skrbi za familijo namesto da bi oni skrbili za njo. Oče je pa najstarejši brat od 8 otrok, je z 16 let odšel delat v Slovenijo, ima narejeno osnovno šolo, in je ponosen do vesolja. DA bi on priznal da je mogoče narobe naredil ko je pustil družino-se pravi ženo z 3 otroci same v Sloveniji, ko je on odšel delat v Avstrijo, ne. NIkoli ne bo priznal. Ona je bila sama za vse, tudi ko je prišel 1x mesečno "v obisk" je pobral to malo denarja ki ga je ona zaslužila v tovarni-pustil je samo za položnice niti to ne. In zdaj krivi svojo ženo, da je najmlajši-fant o katerem govorimo- mamin sinko, da je razvajen.... A on ni bil nič boljši-tudi zdaj ko je doma, sam pusti sina spat do poldne

(odgovor članu roberta)
Neposredna povezava do sporočila: 12
7.4.2009 18:18:00   
Klemy82
Nobeno polemiziranje po forumih ne bo rešilo probleme tegale fanta in očitno jih ima kar precej, sam s sabo in z drugimi, vse pa izvira iz odnosov v družini, ja... ampak za to obstajajo recimo strokovno usposobljeni ljudje, začenši s šolsko svetovalno službo.

Tako da predlagam avtorici tele teme, da se namesto da po forumih razlaga vse družinske zdrahe, kaj dela mati, kaj dela fotr... raje obrne na koga konkretno, ki bo fantu pomagal. Ker fant je v hudi stiski. Ravno s to svojo neaktivnostjo, umikanjem iz družbe, spanjem se umika pred samim sabo in svojimi problemi.
Obrni se na šolsko svetovalno službo, na CSD, družinskega zdravnika, naj ti priporočajo nekoga, ki je v vašem okolju specializiran za težave mladostnikov. Iz tega kar si napisala, sklepam, da je fant depresiven. Pa še kaj.
Res te prosim, če vaju z možem res skrbi zanj, mu poiščita pomoč. Samemu od sebe mu ne bo bolje, kvečjemu slabše. Ne pustit, da fant zabluzi lajf ali bognedaj da si kdaj kaj naredi. Pol si boste lahko očitali le, da mu ni noben pomagal, ko bi mu lahko. Če mu ne morejo njegovi starši, mu dajta vidva.

(odgovor članu Zanica)
Neposredna povezava do sporočila: 13
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Teden otroka®: Otrok – nepopisan list
Ob letošnjem Tednu otroka, ki ga praznujemo že 70. leto zapored, in bo potekal od 7. do 13. oktobra, se osredotočamo na ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...

So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16

Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.