testo (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


kaya2007 -> testo (31.3.2009 17:06:04)

imam eno težavo..full rada bi se lotila peke raznih sladic (štrudli, pite, peciva...), tudi potico bi rada naredila (pekač sem že kupila [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]), pa se noro bojim priprave testa-vseh vrst (vlečeno, vzhajano, krhko..a še kakšno obstaja?)

zato bi vam bila res hvaležna za enostavne recepte, vse možne nasvete, trike..pa da ta vikend končno kaj poskusim [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] in upam, da tudi potico za veliko noč..

hvala vsem!! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Felicita -> RE: testo (31.3.2009 18:01:11)

vlečenga in listnatega jaz (in mami) kupujeva, ker se nama zdi škoda časa, živcev in sestavin, ker itak nikol ne rata [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image] vzhajano mi dela kruhomat, krhko delam pa po enem starem starem receptu in se ga držim do zadnje črke, nič ne spreminjam pa recimo da rata [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




kaya2007 -> RE: testo (31.3.2009 18:14:38)

pametno, škoda ker nimam kruhomata [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] a mi poveš recept za krhkega, če ni skrivnost?
pa še to, katere in v kakšni obliki kupuješ teste (zamrznjene, sveže..?)
zadnjič sem namreč kupila pečjakovega za pico in je nastajala skorjica, čeprav je bil pokrit [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Felicita -> RE: testo (31.3.2009 18:25:18)

krhko testo brez pecilnega praška:
30 dag moke
20 dag margarine
2 rumenjaka
2 žlici kisle smetane
2 žlici ruma
ščep soli

vse sestavine daj v skledo in HITRO zmešaj; pred uporabo pa vsaj za pol ure na hladno.

sicer pa testo večinoma kupujem iz hladilnika, za pico pa tut iz zmrzovalnika včasih.




noranate -> RE: testo (31.3.2009 18:38:20)

Kaya 2007, z mano je bilo enako[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Pa sem se kar lotila. Najprej kvašenega, potem pa dalje. Večkrat je treba poskusiti. če ne bo prvič, bo pa drugič...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]Korajža velja. Srečno, prvo knjigo v roke in začni[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




g -> RE: testo (31.3.2009 18:40:04)

Poskusi te kiflice - vzhajane

750 g mehke moke (včasih vzamem BONI moko)
1 pecilni
malo soli
1,25 dc olja
250 g kisle smetane (uporabljam tisto iz Hoferja-ima ravno 250 g)
2,5 dc toplega mleka
2 suha kvasa GARANT
1,5 - 2 žlici sladkorja
- za polnit: po želji-marmelada, nutela, skuta,...

Najprej presej moko s pecilnim, dodaj suhi kvas in vse ostale sestavine, razen mleka.
Vzameš mikser in počasi med dodajanjem mleka miksaj, da dobiš gladko testo, ki se ne lepi na skledo.
Vzameš testo iz sklede, ga razdeliš na 3 ali štiri dela in vsakega posebej razvaljaš v krog.
Vsak krog razrežeš na 12 - 16 delov (odvisno kako velike kifle hočeš), filaš in zviješ.
Iz te mase dobim ponavadi 2 pekača.
Jaz ponavadi pečico prižgem šele ko imam zvite vse kifelčke, tačas ko se pečica segreva kifelčki vzhajajo (pokrij jih s kuh.krpo).
Preden jih dam peč jih premažem z mešanico mleko:olje (razmerje 1:1).
Pečem na 200 stopinj dokler se ne obarvajo, so še kar hitro gotovi.

Poskusi, nebo ti žal, so zeeeelooo dobri.




hrchy -> RE: testo (31.3.2009 19:22:20)

kruh:
60 dag moke
4,3 dl vode
scep soli
3/4 kocke kvasa
zlicka sladkorja

Sestavine morajo biti tople (mlacna voda, moko dam pa jaz kar v mikrovalovko za 30 sekund pogret)

zlico moke, kvas, zlicko sladkorja in dve zlici vode zmesas v lonku in das na stran. V moko naredis jamico, ob robu posujes sol. Ko kvas naraste, ga streses v jamico, dodas se preostalo vodo. Se z rokami zakopljes in premesis  (se prijema, ni mozno ostati cist [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]). Ko je premeseno, po vrhu narahlo potreses z moko , cez posodo polozis prtic in das vzhajat an toplo - vzhajas toliko casa, da se priblizno podvoji.
Spet premesis (da pade skupaj), oblikujes hlebec/bagete/zemljice na pekacu in das spet vzhajat. Tacas prizges pecico - jaz vzhajam toliko casa, dokler pecica ni dovolj topla (200 stopinj).

Poskusi - je zelo lahko. Nekajkrat naredi takega enostavnega iz bele moke, da dobiv obcutek v roke, kaksno mora biti testo, nato se lahko zacnes igrat z drugo moko (moke so razlicno 'mokre' in zato zahtevajo razlicno vode), lahko zamenjas vodo z mlekom, dodas olje, semena...

====

za pecivo je pa najlazji recept kaksen za muffine - mogoce lahko zacnes s tem...

recimo sestavine:
2 skodelici (475 ml) večnamenske moke
1/4 skodelice (60 ml) sladkorja
4 čajne žličke pecilnega praška
1 skodelica (240 ml) kokosove moke
pol čajne žličke soli
1 veliko jajce
3 žlice masla ali margarine
1 skodelica (240 ml) mleka

posebej zmesas suhe sestavine, posebej mokre (jajca, margarino, mleko). potem das mokro mesanico k suhi in zmesas.

====

  • 2 1/4 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon salt
  • 1 cup butter, softened
  • 3/4 cup granulated sugar
  • 3/4 cup packed brown sugar
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 2 large eggs
  • 2 cups (12-oz. pkg.) chocolate chips
  • 1 cup chopped nuts
to so pa cokoladni kukiji... tud tolk lahko za narest, da ne mores verjet... sicer se mi ne da prevajat, ampak saj upam, da bo slo. V eni posodi zmesas moko, sodo(pecilni prasek), sol. Z mikserjem zmesas maslo, da je penasto (nekaj minut), dodajas sladkor in nato enega za enim jajca. Po vsakem jajcu spet dobro zmiksas. Potem pocasi dodas tisto suho mesanico, zmesas in dodas se cokoladne koscke (in po zelji orehe). Z zlicko dajes na peki papir majhne kupcke in das pect na 180 za toliko casa, da ob robovih porjavijo (priblizno 8 minut)




Janeja -> RE: testo (31.3.2009 20:42:48)

hrchy, kako veliko skodelico pa uporabljaš pri zadnjem receptu za merico? Kot jogurtov kozarček?

Tele kekse imamo pri nas tudi radi, pa jih vedno kupujem., Tale recept mi pa deluje res enostavno in se jih bom enkrat kar doma lotila.




Nasy -> RE: testo (1.4.2009 1:09:20)

Najbolj osnovno slaščičarsko krhko testo je 3:2:1 in sicer 3 kg moke, 2 kg maščobe in 1 kg mletega sladkorja, potem pa preračunavaš po svoje, lahko dodaš še kakšno aromo, barvilo, kakav za čokoladni okus. Ponavadi gre na kg moke en jajček, ni pa nujno




hrchy -> RE: testo (1.4.2009 20:11:17)

IZVIRNO SPOROČILO: Janeja

hrchy, kako veliko skodelico pa uporabljaš pri zadnjem receptu za merico? Kot jogurtov kozarček?

Tele kekse imamo pri nas tudi radi, pa jih vedno kupujem., Tale recept mi pa deluje res enostavno in se jih bom enkrat kar doma lotila.



ja, recimo... jaz v bistvu zmeraj delam stvari 'na uc' ampak jogurtov loncek bi bil ok.
tukaj imas pa slike, da si bos znala predstavljat, kako naj bi testo/kukiji izgledali

http://www.popularcookierecipes.com/Chocolatechip.html




Stran: [1]