|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   študentka, socialna pomoč
31.3.2009 9:18:15   
boco
Najprej me zanima če mi kot študentki pripada denarna socialna pomoč?
Moj položaj je naslednji: Skupaj z 1-letno hčerkico živiva pri mojih starših v svojem gospodinjstvu. Oče otroka pa živi drugje, vendar pa sma se glede hčerkice vse ustno dogovorila, tako da mi plačuje preživnino...vglavnem s tem ni problemov, ampak pa preživnine nisva šla urejat formalno. A lahko brez formalno urejene preživnine zaprosim za socialno pomoč zase? Kaj pa za otroka?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: študentka, socialna pomoč
31.3.2009 9:21:24   
Petr_a
Smatrata se kot družina.
čeprav je on na drugem naslovu in ti na drugem to ne pomeni nič
štejejo se tvoji in njegovi prihodki.

(odgovor članu boco)
Neposredna povezava do sporočila: 2
31.3.2009 9:56:43   
Anonimen
Če si še redna študentka in še nisi starejša od 26 let in nisi poročena, so te dolžni preživljati starši ... tak da si do socialne pomoči upravičena samo, če imaš s starši uradno urejeno preživnino (zate in ne za otroka) ... no tako je bilo meni razloženo.

< Sporočilo je popravil Otika -- 31.3.2009 9:57:17 >

(odgovor članu Petr_a)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
31.3.2009 9:59:37   
boco
Stara sem 26 let, tako da me starši nisi več dolžni preživljati.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
31.3.2009 10:55:09   
ajataja
S partnerjem moraš imeti urejeno preživnino "na papirju" torej papir od sodišča,drugače  se štejejo tudi njegovi dohodki.

(odgovor članu boco)
Neposredna povezava do sporočila: 5
31.3.2009 11:17:33   
metuljčica1
Za socialno pomoč je dovolj če imaš preživnino urejeno preko csd, deklica pa če prejema preživnino ni upravičena do denarne socialne pomoči.Dobiš pa še dodatek za enostarševsko družino, če si seveda v svojem gospodinjstvu in ne v gospodinjstvu skupaj s starši.Če ste vsi v skupnem gospodinjstvu se upoštevajo prihodki staršev.To vem, ker je kolegica podobno urejala pred kratkim.
Samo mislim, da če hočeš dobit socialno pomoč moraš bit prijavljen na zavodu za zaposlovanje.

(odgovor članu ajataja)
Neposredna povezava do sporočila: 6
31.3.2009 20:45:27   
tia12
IZVIRNO SPOROČILO: Petr_a

Smatrata se kot družina.
čeprav je on na drugem naslovu in ti na drugem to ne pomeni nič
štejejo se tvoji in njegovi prihodki.

Zakaj bi se pa onedva smatrala, kot DRUŽINA?ZAKAJ?

TAJ - 10.4.2009

(odgovor članu Petr_a)
Neposredna povezava do sporočila: 7
31.3.2009 20:46:58   
tia12
IZVIRNO SPOROČILO: boco

Stara sem 26 let, tako da me starši nisi več dolžni preživljati.

Komot lahko zaprosiš za denarno socialno pomoč, ker nisi poročena in te partner NI dolžan preživljati.

TAJ - 10.4.2009

(odgovor članu boco)
Neposredna povezava do sporočila: 8
31.3.2009 20:51:18   
Petr_a
tia za denarno pomoč lahko zaprosijo VSi v to ni dvoma
A še nisi slišala za izvenzakonsko skupnost??
In ona dva sta to
partner jo je dolžen preživljati

(odgovor članu tia12)
Neposredna povezava do sporočila: 9
31.3.2009 20:56:57   
Petr_a
Prav tako denarne socialne pomoči ne morete dobiti, če ste brez sredstev za preživetje po svoji krivdi ali si ne prizadevate, da bi rešili svoj položaj (npr. ne išćete ali odklanjate zaposlitev oziroma vključitev v programe na zavodu za zaposlovanje, ne uveljavljate drugih pravic, ki bi jih lahko, kot so preživnine, državne pokojnine).

Torej v tvojem primeru NE

(odgovor članu Petr_a)
Neposredna povezava do sporočila: 10
31.3.2009 20:57:56   
tia12

tia za denarno pomoč lahko zaprosijo VSi v to ni dvoma
A še nisi slišala za izvenzakonsko skupnost??
In ona dva sta to
partner jo je dolžen preživljati

Pred pol leta sem bila sama v isti situaciji. Če nista v zakonski skupnosti je partner NI dolžan preživljati.

Tudi sama imam fanta, očeta mojega še nerojenega otroka. Vendar me ni dolžan preživljati...Jaz sem DSP dobila.
Čeprav me je prvič ena zlo nesramna gospa na CSD odslovila, češ da partner preveč zasluži in da do denarne pomoči nisem upravičena. Ko pa sem jim prinesla potrdilo, da z partnerjem ne živiva skupaj in da živim sama v svojem gospodinjstvu sem bila do DSP upravičena. 

Tko da...če partnerja nista poročena in če ne živita na istih naslovih, se smatra...da nista dolžna preživljati drug drugega.

TAJ - 10.4.2009

(odgovor članu Petr_a)
Neposredna povezava do sporočila: 11
31.3.2009 20:59:50   
Petr_a
tia ni res

(odgovor članu tia12)
Neposredna povezava do sporočila: 12
31.3.2009 21:00:53   
tia12

tia ni res

JA KAKO NI RES, ČE SM PA JO DOBILA????

TAJ - 10.4.2009

(odgovor članu Petr_a)
Neposredna povezava do sporočila: 13
1.4.2009 8:58:06   
Kerensa*
Za DSP lahko zaprosi (beri: odda vlogo) vsakdo. Dobi pa jo ne vsakdo.

V tvojem primeru, Boco...

Stvari, ki so ti v prid za pridobitev DSP, so:
- lastno gospodinjstvo
- samohranilka

Stvari, ki ti niso v prid:
- ista nepremičnina s starši
- uradno neurejena preživnina

Nejasnosti:
- očetovstvo
- dohodki: tvoji, otrokovi, od otrokovega očeta

Razločiti je treba tudi med pojmoma enostarševska družina in samohranilka.
Enostarševska družina je eden od staršev in (najmanj en) otrok. Oče tega otroka je znan, živ in sledljiv (beri: ve se, kje je). Za tega otroka sta določena (ali pa postopek na sodišču še traja) tako skrbništvo, kot tudi preživnina. Po domače: za otroka tudi uradno skrbita oba starša, kljub temu, da nista par.
Samohranilka je mati z (najmanj enim) otrokom, katerega oče ni znan, ni živ ali ga ni bilo mogoče izslediti v obdobju (mislim da) 5 let. V slednjem primeru ga je potrebno prijaviti kot pogrešano osebo na pristojne inštitucije. Ta otrok ima lahko urejeno očetovstvo in skrbništvo (ni pa nujno), nima pa urejene preživnine. Po domače: za otroka skrbi izključno eden od staršev (tisti, pri katerem je otrok).

Ti, Boco, si uradno samohranilka, saj preživnine za otroka nimaš uradno urejene (sklepam pa, da imaš urejeno očetovstvo za otroka).

Za pridobitev DSP zate IN za otroka moraš najprej izpolniti predpisano vlogo (ki je tudi na Internetu). Če oddajaš vlogo prvič, boš morala poleg nje oddati tudi potrdila (večinoma fotokopije - originale izjemoma) o tvojih in otrokovih dohodkih (beri: izpiski z vseh TRR-jev in fotokopije hranilnih knjižic) v zadnjih treh mesecih pred mesecem vložitve vloge (če boš oddajala aprila, oddaš torej za januar, februar in marec) in potrdilo o tem, da nimaš delnic ali drugih vrednostnih papirjev (dobiš ga na KD in je brezplačno, če tega nimaš). Drugo načeloma ni potrebno, lahko pa kljub temu zahtevajo. Na sami vlogi imaš tudi možnost opisa svojih materialno-socialnih razmer. Tam vpišeš to, da si študentka (redna, izredna), samohranilka in da živiš v lastnem gospodinjstvu v nepremičnini staršev (ki tudi živijo tam).

Polna DSP zate, kot za odraslo samsko osebo, je 221,70€, vendar je to samo okvirni podatek. Niso ti dolžni dodeliti tega zneska. Od tega zneska se odštejejo vsi tvoji obdavčljivi dohodki, ki jih (morda) imaš. Zate velja tukaj predvsem štipendija. Primer: če imaš štipendije 100€, potem ti ostane 121,70€ DSP-ja. Druga stvar, ki pa jo CSD sme odšteti, je bivanje. Ker živiš v nepremičnini staršev (in/ali bližnjih sorodnikov), lahko sklepajo (in imajo tudi prav, v tvojem primeru), da je to bivanje brezplačno. Ker si starejša od 26 let, te starši niso več dolžni preživljati, torej je brezplačna streha nad glavo njihovo darilo. To so ti dali. CSD smatra (ne vem na pamet, po katerem členu zakona), da je to vredno 40% polne DSP, torej 88,68€. Če imaš torej štipendije 100€ in če prištejemo še teh 40%, potem ti pripada (v kolikor nimaš dohodkov, npr. od dela preko Študentskega servisa) 33,02€ DSP.

Otroku pripada (pogojno) 66,51€. Če ima otrok živega, znanega in sledljivega očeta, ki pa ni par z otrokovo materjo, potem mora biti zanj urejena preživnina. Če le ta še ni, potem mora ali postopek za ureditev še trajati ali pa mora otrok prejemati nadomestilo Preživninskega sklada (v primeru določene, a ne plačevane preživnine - vložena mora biti tudi izvršba, za katero je potem vseeno, ali še traja ali pa je neizvršljiva). V kolikor to ni urejeno, otroku DSP ne pripada - torej v tvojem primeru ne. Prav tako ne, če znesek preživnine ali njenega nadomestila presega znesek polne DSP. Po domače: če ima otrok preživnine več, kot 66,51€, potem DSP-ja ne dobi. Če ga ima manj, dobi samo razliko do polne DSP.

Zato se mi zdi, da kaj hudo veliko ne boš dobila, četudi vložiš vlogo. Lahko pa vložiš vlogo za IDSP, ampak to je pa že druga birokracija.

< Sporočilo je popravil Kerensa* -- 1.4.2009 9:01:03 >

(odgovor članu tia12)
Neposredna povezava do sporočila: 14
1.4.2009 20:35:22   
birdy
IZVIRNO SPOROČILO: tia12

tia ni res

JA KAKO NI RES, ČE SM PA JO DOBILA????

Ti torej s partnerjem še nimaš otroka? Torej ne moreta biti tretirana kot izvenzakonska zveza. Tud če si še noseča, to zaenkrat nima veze.
Ko pa enkrat maš otroka, pa si tretiran kot družina pa če en živi na marsu, en pa na veneri. Razen seveda če je pisno, na sodišču urejena preživnina, potem pa je drugač. Ustno nč ne velja.
Tia, a razumeš kaj hočem povedat? Pa tole ne zajebavam al pa kej ampak samo povem kako je... Ker vidm da je petr-a ubistvu hotla isto povedat, pa ni čist razložila...

Moji otroci - moja sreča
Neli- 4.8.2007
Kristi- 8.2.2009
Lev- 3.12.2010

(odgovor članu tia12)
Neposredna povezava do sporočila: 15
1.4.2009 20:36:44   
Petr_a
No je birdy lepo napisala
Hvala user posted image

(odgovor članu birdy)
Neposredna povezava do sporočila: 16
2.4.2009 8:26:55   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: birdy
Ti torej s partnerjem še nimaš otroka? Torej ne moreta biti tretirana kot izvenzakonska zveza. Tud če si še noseča, to zaenkrat nima veze.

Tole pa niti pod razno ne drži. Dve odrasli (polnoletni), opravilno sposobni osebi nasprotnega spola (moški in ženska), med katerima ne obstaja nobena ovira za sklenitev zakonske zveze, se lahko kadarkoli po svoji vesti odločita, da se smatrata kot izvenzakonski par in to lahko tudi overita pri notarju z lastnoročno napisano izjavo. Za to ni nobenih posebnih (razen zgoraj omenjenih) zahtev - ni potrebno skupno stalno bivališče (niti začasno, niti dejansko), ni potreben skupni otrok, niso potrebne skupne finance. Vse to je predpostavka old-way zakonskih zvez. Današnji zakonski pari imajo različna bivališča, ločene finance in vsak svojega otroka (od prej). In današnje izvenzakonske zveze so izenačene z zakonskimi (pred zakonom).

(odgovor članu birdy)
Neposredna povezava do sporočila: 17
2.4.2009 11:35:10   
birdy
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

IZVIRNO SPOROČILO: birdy

Tole pa niti pod razno ne drži. Dve odrasli (polnoletni), opravilno sposobni osebi nasprotnega spola (moški in ženska), med katerima ne obstaja nobena ovira za sklenitev zakonske zveze, se lahko kadarkoli po svoji vesti odločita, da se smatrata kot izvenzakonski par in to lahko tudi overita pri notarju z lastnoročno napisano izjavo. Za to ni nobenih posebnih (razen zgoraj omenjenih) zahtev - ni potrebno skupno stalno bivališče (niti začasno, niti dejansko), ni potreben skupni otrok, niso potrebne skupne finance. Vse to je predpostavka old-way zakonskih zvez. Današnji zakonski pari imajo različna bivališča, ločene finance in vsak svojega otroka (od prej). In današnje izvenzakonske zveze so izenačene z zakonskimi (pred zakonom).

Si me pa zapelauser posted image
Seveda lahko kadarkol skleneta izvenzakonsko zvezo. Govorim samo kako je v njenem primeru. Onedva tega verjetno nimata, ker če ne ne bi mogla socialne dobit. Hotla sem s tem povedat da če je ona noseča in nimata sklenjene izvenzakonske zveze, in povrh še živita na drugih naslovih, se nimajo kej zapenjat za njenega partnerja, ker ga v tem primeru nikjer niuser posted image  Uradno pač ne obstaja. Zato je pa dobila socialno, pa noseča ali nenoseča.
Kerensa, pisala sem prav za njen primer, ne na splošno. To mi je čist jasno da ne rabš met otroka da lahko skleneš izvenzakonsko zvezo. Ampak še enkrat povdarjam, tuki pišem res samo za tiin primer.

Moji otroci - moja sreča
Neli- 4.8.2007
Kristi- 8.2.2009
Lev- 3.12.2010

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 18
2.4.2009 23:41:25   
Kerensa*
Če ona zanika svojega partnerja, s katerim JE par, četudi nimata istih naslovov - temu se reče lažno samohranilstvo (ker je že noseča). Kar samo po sebi niti ni problem. Kaznivo (kot KD goljufije) postane v primeru, ko z lažjo pridobi materialno korist (beri: socialne transferje). Kazniv je tudi poskus.

(odgovor članu birdy)
Neposredna povezava do sporočila: 19
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Večer
F*R*U

kaj delate zvečer ko gredo otroci spat?

zlekljena na kavču si ogledam dober film (25%)

berem knjigo (3%)

sem na internetu (28%)

ukvarjam se z gospodinjskimi opravili (14%)

stisnem se k lubiju (29%)

opravljam službene obveznosti (1%)

Število vseh glasov: 216

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!