Rota virus (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci

Sporočilo

honey -> Rota virus (30.3.2009 13:21:12)

Naš 4-letnik je začel v petek z bruhanjem in končal v soboto dopoldan, ves ta čas ni pojedel še nobene stvari, ima tudi drisko in občasno močne bolečine v trebuhu. V soboto in nedeljo pa je imel tudi ves čas vročine čez 38°C.  Pije pa kar veliko - k sreči. Dajem mu tudi Linex, ampak mu ne pomaga. Povejte mi, če so to simptomi Rota virusa? Pa drugo niti ni tako hudo, razen tistih bolečin v trebuhu - ko ga zagrabi krč, prav živalsko tuli [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]. Zdaj pa ne vem, s čim naj mu pomagam? Njegovo zdravnico sem danes že zamudila, saj sem mislila, da bo bolje, ker zjutraj ni imel več vročine, pa sem klicala mami in pravi, da je še vedno čisto bogi. Sicer mu itak ne bi imela kaj pomagat, tudi če bi ga peljala. Res bi rada vsaj bolečine v trebuščku nekako omilila, pa nimam pojma, s čim?

metuljčica1 -> RE: Rota virus (30.3.2009 13:27:25)

Naša tavečja ga je imela lani, je najprej bruhala, potem dobila drisko in imela je zelo povišano temperaturo.Najhujši pa so bili ravno tile krči v trebuščku.Ti samo pazi, da bo veliko pil, ker moja je zaradi vročine cel dan spala in sma že drug dan morali v bolnico, ker je bila dehidrirana.V bolnici pa so jo dali na kapalno, mi je rekla zdravnica, ko so ji kapalno odstranili, da ni važno koliko je samo da veliko pije.Vse skupaj je pri nas trajalo tam nekje en teden tako da upam da čimprej ozdravita.

Petr_a -> RE: Rota virus (30.3.2009 13:28:45)

za hrano se ne rabi šsekirat.
Saj ti tudi če si bolana nisi lačna kajne ;)

Rekla si da pije in samo to je pomembno

kar se tiče bolečin,poglej na naetu,kjer obstajajo kakšne tabletke ali sirup za umiritev želodčka

Nika v službi -> RE: Rota virus (30.3.2009 13:54:53)

Meni pa so te bolečine v trebuščku čudne. Pri nas smo imeli RV 2x, obakrat je začela naša zdaj 3,5-letnica, potem pa smo pokasirali vsi v družini. Ampak takih bolečin v trebuhu, o kakršnih poročaš ti, ni bilo nikoli in kolikor vem, tudi niso značilne za RV.

A pa je trebušček tudi na otip boleč? Da ne bi bil slučajno kakšen slepič... Sicer to, da je driska, kaže bolj na RV, ampak bolečine/krči v trebuhu, bruhanje, vročina.. lahko je tudi kaj drugega. Jaz bi obvezno poklicala P oz. ga peljala na pregled.

metuljčica1 -> RE: Rota virus (30.3.2009 14:02:21)

Nam je pediatrinja v bolnici rekla, da krči spadajo zraven rotavirusa.
Res je pa vse to lahko znak še česa drugega.

oka -> RE: Rota virus (30.3.2009 14:58:25)

Vročina, krči, bruhanje in driska so tipični znaki RV. Krči so lahko zelo močni in se lahko pojavljajo še kak teden po tem, ko bruhanje in driska prenehata. Je pa tako, da je odvisno od posameznika kako ta virus preboleva. Eni imajo vse znake, eni samo driskajo, drugi samo bruhajo, lahko pa so prisotne samo bolečine v trebuhu. Meni je zdravnica svetovala čaj iz janeža in kumine ali kak bebi čaj ali pa kapljice Spasmex in masiranje.

LP in srečno!

kajajaka -> RE: Rota virus (30.3.2009 17:23:03)

Jaz bi šla na tvojem mestu na urgenco oz. k dežurnemu. Ker od petka je že dolgo, da ti ne bo dehidriral...

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (30.3.2009 17:34:08)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

noranate -> RE: Rota virus (30.3.2009 20:50:38)

Naša je zbolela včeraj. Začelo se je z močnimi krči v trebuhu, nato pa še bruhanje in malo vročine. Danes je že malo bolje, pa tudi jesti je že začela. Mi je pa učiteljica rekla, da jih v razredu manjka 6 in da je to neka črevesna gripa, saj da imajo vsi otroci vročino.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] upajmo, da kmalu mine.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

mulan -> RE: Rota virus (30.3.2009 22:11:45)

IZVIRNO SPOROČILO: oka

Vročina, krči, bruhanje in driska so tipični znaki RV.

Res je. Naša je glih 2 tedna nazaj šla zaradi RV v bolnico in je bila not 4 noči. Ampak mi smo mlajši (2 leti in pol in le 12 kg) in ni uspela niti tekočine v sebi držat, pa je takoj bila dehidrirana. Pol je v bolnici imela še tri dni vročino 39 (kjub svečkam in rednim infuzijam) in samo ležala.  

Naj samo dosti pije (kar pa praviš, da mu uspeva), daš svečke za vročino in bolečino. Zdravnica ti ne more nič pomagat. Samo če vidiš, da je apatičen zaradi dehidracije greš po napotnico za infuzijo. Drugače pa ga rajši doma pozdravi, je dosti lepše zate in za otroka. Svojega otroka dobro poznaš in sigurna sem, da boš znala sama presodit kdaj bi potreboval bolnišnično pomoč. Se pa simptomi RV znajo vlečt tudi teden ali več. Pol so pa otroci kužni še dober teden! So nam rekli, da ne sme vsaj vsaj en teden po prebolelem RV nazaj v vrtec.

Kar se pa hrane tiče, ni tako pomembna kakor pijača. Bo že potem nadoknadil (naša zdaj že 10 dni, odkar je doma, vsake pol ure reče, da je še vedno lačna...). Iz bolnice so jo odpustili šele takrat, ko so videli, da sama dovolj pije. Ni jih zanimalo, ali je kaj pojedla ali ne. Šele peti dan po pojavu prvih simptomov je začela malo jest.

honey -> RE: Rota virus (31.3.2009 18:09:43)

Hvala vsem za nasvete in informacije o RV. No, danes sem ga peljala k zdravnici, ker je delala popoldan (sem bila sigurna, da je bila včeraj pop., pa sem jo zamudila) in imam adenovirozo. Menda je na isti princip kot RV, samo da ne kašlja in ne smrka - to je menda pri RV. Rekla pa je, da je fino, da tudi kaj poje zaradi črevesja. In ko sem rekla, da ne mara nič, ga je vprašala, kaj rad je in mali ji odgovori: klobaso, tisto rdečo (suho) in kruh [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]. No, pa se je kar strinjala, da lahko je tudi klobaso, samo na tanko rezano in orng jo mora prežvečit. Je pa rekla, da traja ta viroza od 5-7 dni in da je zelo nalezljiva. No, bomo videli, zdaj bi jo moralo biti že počasi konec. 

diva 4 -> RE: Rota virus (31.3.2009 18:39:14)

Našadva sta tudi oba imela rota virus , pa ni bilo krčev.Sem pa včeraj peljala hči k ped. ravno zaradi istih simptomov .Driska že od četrtka, blazno tekoča  ( v bistvu samo obarvana voda), tudi po 20x na dan.Krči pa tako neznosni , da tuli od bolečin.Rota virus je izključen, čakamo kaj bo pokazal lab. izvid blata.

Felicita -> RE: Rota virus (31.3.2009 18:43:16)

u bistvu je rota virus pri nas velik bolj redek kot npr kalici virus, ki povzroča cca 50% vseh hospitalizacij zrd gastroenteritičnih okužb... samo rota virus je bolj poznan in če otrok bruha in driska se takoj reče da ma rota... verjetnost za to je pa dejansko precej majhna. je pa zdej sezona vseh tovrstnih okužb (kalici, rota, adeno, astro itd virusov), tko da je potrebn čimveč delat na tem, da se prepreči širjenje...

Stran: [1]