ronja -> RE: Vrtec - 2. otrok ne več brezplačno? (4.6.2009 10:28:55)
|
kaj pa posredni vpliv? Na primer, ker je vrtec za drugega zastonj, si morda družinica lahko privošči najem malo večjega stanovanja in čim je več prostora, se morda znajde na poti še eden otroček ... ne morete trditi, da nima družinski proračun oz. obremenjenost le-tega nobenega vpliva na odločitev o številu otrok. Pri marsikomu ga ima. V bistvu stalno jamramo, kako država ne daje pomoči mladim družinam in res je, da imamo takrat v mislih predvsem pomoč pri stanovanju, najemu kredita, prvi zaposlitvi ... mislim, da je ukrep z brezplačnim vrtcem za drugega otroka tudi ena od oblik take pomoči in me vedno znova preseneča, da je bil prav na RRju, družinskem forumu, tolikokrat popljuvan user posted image . Jaz se pa pod tole podpišem. Jasno, da ne greš delat otroka zato, ker se splača, da boš pri vrtcu prišparal. Si ga pa lahko privoščiš, (seveda če si ga že v osnovi želiš) če družinski proračun dovoljuje in si ga dostikrat ne, če škripa (čeprav si ga želiš). Tu pa je razlika! Pa še ena stvar je: ko bom šla nazaj delat za 4 ure, bi v primeru, da bi plačevala vrtec za obe, za to šla čisto cela moja plača (ne vem še točno, koliko bodo sploh jasli, vendar pravijo, da so okoli 200 do 250E - računala sem pa nižjo tarifo - računajo pa razrede po prihodkih izpred 2 let, tako da njih ne briga, če imam zdaj pol manjšo plačo... tako da bomo gotovo plačevali toliko), pa če prišteješ še večji otroški dodatek, pa manjše davke... Torej bi se nam finančno bolj splačalo, da bi bila doma... In če bi recimo zato ostala doma (kar sicer ne nameravam, ker imam rada svojo službo - dokler jo imam[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]), potem se bo to državnemu proračunu seveda poznalo - en zaposlen manj, torej vsi davki od tu ven, en brezposelen več, torej socialna podpora, pa večji otroški dodatek, pa manjši davki za lubija, ker bi vzdrževal še 3 člane družine,... Da ne govorim o tem, da se državi ne splača ravno visoko izobrazit gospodinje in mame[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Ne vem, če bi se jim lih splačalo...
|
|
|
|