obv. zdr. zavarovanje za brezposelne (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

andrejka -> obv. zdr. zavarovanje za brezposelne (25.3.2009 9:32:33)

Hej.

Do sedaj sem bla zavarovana preko sociale, so mi pa sedaj sporočili, da če sem poročena, da me mora mož zavarovat po sebi. Ok.
Zdej me pa zanima (ker maja rodim), kdo mi bo dajal starševski dodatek (kot porodniška). Bo to podjetje pri možu al si bom za tist čas spet mogla nazaj rihtat zavarovanje pri sociali.

Uf. Upam, da ste razumeli... Sama namrečkomej dohajam tele zakone...

Hvala...
A

ribica. -> RE: obv. zdr. zavarovanje za brezposelne (25.3.2009 9:36:51)

Starševski dodatek ti bo sigurno dala država, za zavarovanje pa nevem. Saj boš tam vprašala, ko si boš rihtala za starševski dodatek. Po drugi strani pa, če se boš sedaj zavaravala po možu, se ti splača potem spet menjat da te zavarujejo oni, potem ko boš imela ravno vse urejeno?

lelaval -> RE: obv. zdr. zavarovanje za brezposelne (25.3.2009 10:01:40)

če se ne motim, si za čas, ko prejemaš starševski dodatek zavarovana preko države - vsaj meni so tako naredili, ampak od tega bo že 12 let. Raje se pozanimaj, ker s 1.1.2009 so se zakoni spremenili - baje tudi brezposelni ne morejo več biti zavarovani po partnerju, ampak si morajo naredit na občini. Raje vprašaj na ZZZRS.

Lenck -> RE: obv. zdr. zavarovanje za brezposelne (25.3.2009 16:01:07)

Kot brezposelna imaš lahko obezno zavarovanje preko občine, vendar samo, če tvoj dohodek ne znaša več kot nekaj okoli 250 € oziroma dohodek družine (ker si poročena) ne več kot okoli 170 € na družinskega člana... sem pozabila cifre... tako da tudi primeru, da si brezposelna, ni nujno, da ti bodo zavarovanje plačevali, če imam mož pač "preveliko" plačo.

Sem pa tudi jaz brala, da s 1. 1. ni več možno zavarovanje preko partnerja (na novo - tisti, ki so bili do sedaj, bodo še naprej, na novo pa ne več).

Stran: [1]