Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

pety78 -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 13:18:59)

Drage gorenjke in seveda ostale!;)

Prosim za vaša mnenja.

S fantom nameravava poiskati stanovanje v Kranju. Najprej sva mislila, da bova v LJ, ampak so cene preveč zasoljene. :(
Včeraj me je pa moja kolegica, ki tam zaradi službe biva že eno leto, zelo prestrašila...

Pa mi dajte ve malo povedati če držijo njene trditve...:zmeden:
Zanjo je Kranj najbolj bedno mesto, kar jih je kdaj videla. Je res zelo komunikativen tip in rada navezuje stike, pa si v 1 letu ni našla nobene kolegice, niti znanca, seveda izven službe.
Ljudje menda sploh nimajo istih interesov za druženje, da so zaprti vase, ...:(
V vrtcih je 90% neslovensko govorečih otrok, vsak teden nekoga pihnejo, vlamljajo, kradejo in nasploh južno govorijo, torej mesto južnjakov. Nimaš kaj za počet, se kam dat, ... Še najmanj otroka po mestu vozit. Sploh ni vidla da bi ga kdo. Vsi majo neke probleme v vrtcih....

Kranj kot malo mestece ji je sicer lep, pogled na Gore, Kokra in stari del. Tudi okolica. Lepše kot Štajerska. Pol pa se zadeva baje zaključi.
Pa da so gorenjci res en poseben tip ljudi...:zmeden2:

No, sama sem sicer mnenja, da tako, kot si narediš sam, tako imaš, ne glede na to kje si. Res pa je, da so velike razlike med ljudmi na različnih področjih.

Glede gorenjcev pa sama zelo dobro vem kakšni so, saj je moj :love: iz Tržiča in so vsi super, super ljudje.

Kaj pa ve mislite? Še posebej tiste, ki živite v Kranju?

Hvala za vaše odgovore! :rozica:

Petra

Anonimen -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 13:38:39)

Grem kar po vrsti.
Ne vem koliko ima kaj mesto opraviti s tem, da si ona ne najde nobene kolegice. Nočem je žaliti ali karkoli ampak mogoče pa ona nima pravega interesa ali pristopa.

Tukaj se z njo ne morem strinjati. Kar se družabnosti tiče bi rekla da smo verjetno boljši kot iz marsikaterih drugih krajev.

To, da je v vrstcu 90% neslovensko govorečih otrok? Hmm, ne bi mogla trdit, ker Lea ni v vrtcu ampak najbrž je odvisno od vrtca. Ja, sigurno v vrtcih na planini več kot drugje. Ampak 90%? :zmeden2:

Vlamljajo, kradejo ja seveda, kje pa ne. Jaz že celo življenje tu živim, pa mi še nihče ni v dom vlomil ali česa ukradel.

To, da vsak teden koga pihnejo? :zmeden2: Ne bi vedla.

Da ne vozijo otrok po mestu? Službo imam v samem mestu in ti lahko z gotovostjo trdim, da je v mestu daleč največ nosečnic in mamic z otročki.

Kaj počnejo sicer ne vem, jih pa je veliko.

To, da nimaš kaj počet je spet odvisno od tega, kaj bi rad počel. Ja, če bi rada fejst velik diskač in ne vem kaj, potem je res, ga tukaj ni!

Ampak glede na to, da si noseča ti to najbrž ni prioriteta. Imaš mnogo fajn prostorčkov za sprehode. Kot prvo samo mesto, kjer je res mnogo mladih mamic, pa še lepa okolica je.

Ne vem iz kje si mapak sigurno imaš manj stvari kot npr. v Ljubljani. Imaš pa tudi manj gužve, umazanije, smoga in ropota.

Priporočam. Kaj pravte punce?

Erdbeere -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 13:42:20)

Evo se še jest oglasim...sicer nisem iz Kranja...grem pa velikokrat po nakupih prav v Kranj

Se strinjam s Aljo bi pa dodala še tole

imaš že marsikaj, kar imaš v LJ...imaš dva večja centra, v katerih imaš mnogo trgovin (Mercator in pa Super nova)

pa tud kadar grem srečujem zelo veliko mamic z vozički (stari del mesta) pa še če želiš klepetat so običajno trgovke zelo prijazne

Olivija -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 13:48:34)

;)Meni je pa prav fleten mest, sicer res je, da zdaj že ene 23 let živim tukaj (v predmestju ;) ene 3 km ven iz KR).
Pa tudi ni res, da se z otroci ne da nič počet. dostikrat gremo na Gibi gib (prav fleten igrišče zraven poletnega bazena), pa dol na Pungertu je še eno igrišče, ob sobotah se še posebej radi sprehodimo s tamalo po mestu, pa zadnjič smo šli na Šmarjetno goro - tako da ni vse tako črno.

Je pa tko, da jaz tam pri nas na vasi tudi bolj malo folka poznam. V bistvu sem zdaj navezala stike z enim par mamicam, ker če imaš enkrat približno isto stare otroke, je to dosti lažje, pa še za otroke je fino.
V glavnem meni je fino, ker so tudi hribi zelo blizu in se bomo po temu dojenčku zopet lotil kakšnega planinarjenja.

V vrtcu pa naša še ni. Od mojih prijateljic, ki pa imajo otroke v mestnih vrtcih, se tudi še nobena ni pritoževala nad slovensko negovorečimi (bodo pa pač večjezični). Nevem pa, kako to zgleda direkt na Planini.

Vlomil so nam pa res v avto (doma na dvorišču) in ukradli avtoradio, se nam je pa isto zgodilo v LJ, pa tudi kolesa ni pametno kjerkoli puščat, samo tako pač je. Ustrelil pa tudi že en čas niso nikogar,...

V glavnem meni je Kranj čist kul, sigurno ga pa ne zamenjam za nobeno LJ.

LP

pety78 -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 13:48:36)

Joj, ste me razveselile.

Verjetno ji res manjka zabava. Ona je čist drugačen tip ženske kot jaz, ki mi družina pomeni največ.
Sem se pa samo mal ustrašla, če so ljudje res tako zaprti, saj tu nikogar ne poznam in da bi bila brez prijateljic za občasni čvek, druženja z našimi otročki in kakšnimi sprehodi, potem bi mi bilo res grozno.

Sem pa iz Koroške, že nekaj let v MB, kjer sem ostala po študiju zaradi službe. Tako, da se bom preselila kar daleč.
Gorenjska mi je pa blazno všeč. Ko se vozim tja z avtom, si pojem Sivo pot....:bravo:

Anonimen -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 13:52:04)

Evo pety, ko se boš sem preselila napiši na forum, pa se bomo zmenle, pa boš imela nove prijateljice!:rozica:

Erdbeere -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 13:52:50)

Pety jest mislim, da so te punce ki so tukaj gor vse za kakšen čvek...tko da se boš komot načvekala

Olivija -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 13:54:24)

še nekaj. Ena prijateljica je lani kupila stanovanje blizu štadiona za 14 miljonov. Mislim, da ima okol 65 m2 in super razporeditev - kar se meni zdi zelo ugodna varianta, pa še tisto naselje tam okoli vodovodnega stolpa mi je zelo všeč in tudi primerno za otroke.

Glede na to, da imaš pa rok ene par tednov za mano, se pa, če se bosta odločila za Kranj, enostavno oglasi, pa se potem lahko kaj zmenimo. Smo pa prijazna družinica z eno dvoletno navihanko in naš ta drug :duda: bo tudi rabil mal družbe.

baguSka -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 13:55:37)

Ti si kr prvošč Kranj. Jst sm se iz LJ preselila na JE pa sm tud blazno zadovoljna. Sicer si tud jst nism še našla kšne posebno dobre prjatlce, se pa najde kakšna za počvekat (drugače sm zlooooo zadržana). Ne vem men je zakon, pa sm prej 25 let živela u LJ.;)

Anonimen -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 14:14:04)

Živjo, bodoča sokrajanka!
Kranj je eno majhno mesto s spalnimi, torej blokovskimi naselji Planina, Vodovodni stolp, Zlato polje. Največ takoimenovanih južnjakov je na Planini, tam jih je res veliko in čisto možno, da je v vrtcih ogromno srbohrvaško govorečih otrok.
Jaz stanujem v Šorlijevem naselju, tako se reče naselju v KS Vodovodni stolp in moj otrok hodi v vrtec pri OŠ, kjer ni prav nobenega otroka, ki ne bi govoril slovensko. Super vrtec. To naselje je za otroke zelo v redu, ker je med bloki nekaj potk, kjer večinoma avtomobili ne vozijo in so primerne za krajše sprehode ali vožnjo majhnih otrok s kolesom ali kaj podobnega. Pa blizu je otroško igrišče in športni park ter seveda vrtci.
Ljudje so pač takšni kot povsod, se mi zdi. Mamice z majhnimi otroki rade kaj počvekamo med seboj, posebej na igrišču pri štadionu, ki se mu reče Gibi gib in je kot eno zbirališče staršev in otrok. Poleg je tudi bazen, lani so naredili še super bazenček za otroke. Pa tuidi zimski bazen je kar dobrodošlo in uporabno razvedrilo v turobnih zimskih dneh. Za sprehod je v redu tudi stari del mesta, kjer je kar nekaj lokalčkov, ki imajo zunaj mize, kjer se z vozičkom lahko malo posedi. Z avtom (ali pa seveda še bolje, če greš peš) se lahko zapelješ tudi na bližnjo Šmarjetno goro, kjer je nekaj igral in ležalniki ter seveda restavracija, in pa Jošt, ki je tudi priljubljena rekreativna točka nas, Kranjčanov. Tudi na Jošta se lahko pripelješ z avtom. Potem je blizu še Preddvor, vendar se tam ob jezeru Črnava sedaj menda ne da dobiti niti pijače, da bi se po kolesarjenju naprimer človek lahko odžejal.
Torej, če boš najela ali kupila stnovanje, ti resnično svetujem severni del mesta. Sama sem v otroštvu stanovala v tem koncu, vmes pa sem bila nekaj let na Planini, pa sem komaj čakala, da se preselim nazaj.
Če te bo kaj zanimalo, ko si boš ogledovala stanovanja, ti kar vprašaj.

polona2 -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 14:43:47)

Meni je Kranj všeč, kriminal je itak povsod, zaradi ostalih stvari pa tvoja kolegica mucho pretirava, poleti je prav luštno in mesto prav zaživis tistimi lokalčki, zadnjič sem odkrila "Cukrarno", krasen lokalček z zelo dobro belo kavo, imaš Muellerja v bližini, cel kup trgovinic, trgovski centri so iz centra mesta nekaj minut stran, Kranjčani pa so mi veliko bolj simpatični kot Ljubljančani, ni panike!!!

pety78 -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 15:10:25)

Hvala vsem za informacije in prijaznost.
Madona, moja kolegica očitno z zaprtimi očmi hodi po mestu. :)

Splišni, stanovanje imava namen najeti (dvosobno). Iskala bova že konec junija in julija. Verjetno bom potrebovala še kake dodatne informacije iz prve roke in bom zelo vesela, če te bom lahko mal izkoristila za kak dober nasvet.:)
Hvala ti že vnaprej!

Lep dan vsem! :rozica::rozica::rozica:

Divja vijolica -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 15:27:45)

Moj fant je iz Kranja pa ni slovenec, pa začuda :zmeden2:
že celo življenje govori slovensko. Pa vse, ki sem jih spoznala, ko sem 2 meseca živela v Kranju so govorili slovensko pa skoraj noben ni bil čistokrven slovenček. Govorim za mlade ljudi okrog 25let. Zato mislim, da tudi otroci v vrtcih govorijo slovensko, razen če jih v vrtcih učijo govoriti srbohrvaško.
Je pa mogoče res, da se bo iz Štajerske kar težko privaditi na Gorenjsko, mislim da so tu ljudje res drugačni, kot po drugih regijah. Jaz npr.sem si vedno želela živeti nekje na Štajerskem ali Primorskem.
Čefurjev je povsod dovolj, pa hvala da so, drugače bi bili gorenjci še bolj zaplankani (čez teden bi se skrivali in opravljali, v nedeljo pa v cerkev).

Anonimen -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 15:39:09)

No, tisa, žalit ravno ni treba. Mi tudi nikogar ne žalimo. Otroci pa v vrtcih resnično govorijo srbohrvaško, saj niti ne znajo slovensko. Sem delala v vrtcu na Planini in vem, kako je to. Potem se počasi naučijo od drugih otrok in od vzgojitekljic govoriti slovensko. Tako je, doma pač govorijo svoj jezik, kot bi tudi jaz govorila slovnsko z mojim otrokom, če bi živela kje v tujini.

TARA in MAJ -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 15:39:43)

Nepoznam nobenega neslovenca ki ni tukaj rojen da govori čisto slovensko in to je prav žalostno večina njihovih otročkov miksa saj starši večinoma govrijo z njimi svoj jezik pač imajo tisti svoj ponos ki je meni prov za skozlat.

Divja vijolica -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 15:42:43)

ups, nisem hotla,
sem bla mal jezna, sem se že ohladila

Oprosti Splišni :rozica:

Anonimen -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 15:57:45)

kranj je zakon mesto! celo svoje življenje živim tu in ne bi hotla živet nikjer drugje. ima krasno lokacijo kot prvo. v eno smer maš 20 min do ljubljane, v drugo do avstrije, bleda in drugih izletniških točk. je ravnoprav veliko, da ni natrpano kot ljubljana in ni neka vas. imaš kr ene par nakupovalnih središč, otroških igrišč kot sta gibi gib, pa na pungartu, pa pri mercatorju..., mesto je zaprto za promet in posuto s kafanicami in sploh poletije krasno za posedat na kofetkih. tu je dopoldne srečat mamic z vozki toliko da se jim moraš prav izogibat, na gibi gibu je pa popoldne tolk folka da se nimaš kam dat. če si saj malo gobec kamot njdeš tut kako novo frendico. zvečer se največ dogaja po lokalih, kake hude diskoteke pa res ni pa je tut ne rabim. da je mesto čefurjev se sploh ne bi strinjala. mogoče na planini je mal večji delž priseljencev, samo kranj ni planina, je veliko več. tut v vrtcih dvomim da je 90% delež tujejezičih otrok. tvoji kolegici zgleda re manjka nočnega življenja, najbolje da se preseli kam v amstrdam al pa v kako vele mesto :) v kranju maš pa mesto, pa tut naravo, da se lahko sprehodiš tut po gozdu če ti je ljubo.

lp, lara

polona2 -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 16:55:35)

Ne vem, kaj vsi govorite o "južnakih", v Kranj sem 1 leto hodila v sr. šolo, pa nisem nikoli dobila tega vtisa, sedaj se pa prav rada sprehodim po tem mestu, ma, čisto nič mu ne manjka, no...

morskadeklica -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 17:13:31)

Meni osebno Kranj ni všeč, ampak samo zato, ker mi je prevelik, imam rada male kraje. Kar pa se tiče debate neslovenec/slovenec, pa samo eno. Človek je človek ne glede na to, kakšen jezik govori.

lp:muca:

.ču -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 17:15:36)

Sem sicer iz Jesenic,vendar sem v Kranj v srednjo solo hodila in se dons grem rajs v Kranj v soping kot pa v LJ.Mi je fajn.
Nasilje je pa tko povsod,kot so ti ze druge rekle.
Kar se tice "juznjakov" jih bom kr tko imenovala,jih je na Jesenicah zihr vec.
Pa,da me kaksna narobe ne zastopi,nic nimam proti njim-tistim ki so civilizirani in govorijo slovensko.
Me pa pogreje,ko jih slisim po njihovo tolct,al pa muzko do fula sopat pri odprtih oknih:(...
Tle jim pa zal ni pomoci:(...

Pupica -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 18:11:38)

Jaz se ne strinjam. SEm hodila v šolo v Kr, pa sem mela morje prijateljev in prijateljic tudi izven šole(prosti čas).Sem pa komunikativna, možno pa da ta tvoja prijateljica misli, da je komunikativna, pa v bistvu sploh ni tolk:(
Poznam primere, ko so same sebe opisovale osebe, ko si jih spoznal, ali pa če si jih poznal pa so se izkazali za čisto drugačne.

Edini kraj kjer sem dobila slab vtis je bila Škofja Loka, vendar sedaj srečujem kake ljudi iz Šk.Loke pa popravljajo prvi slab vtis:ups:

Anonimen -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 20:10:31)

tkole k vs berem kako šimfate da govorijo naži južni bratje svoj jezik me nekaj zanima...a bi če bi vi ževele recimo v nemčiji s svojo družino bi se doma ali na ulici z možem in otroci pogovarjala slovensko al nemško?? mal se zamislte. tut men pa ni všeč, če se ne potrudjo slovensko govort recimo s slovensko prodajalko ali z mano slovenko. če pa se med samo pogovarjajo pa bojo valda govorl svoj materni jezik

lp, lara

Anonimen -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 21:23:54)

Lara ja, maš prav. Sam ni se jim pa treba non stop ven metat..to mene moti. Zarad mene naj med sabo govorijo tut po kitajsk, če jim tko paše. Ampak ko govorijo z nami, naj govorijo slovensko. Pa mislim, da se tut ti ne bi drla zanalašč po ulici, nabijala glasne muzke, itd.

Ma saj so povsod, ne le v Kranju...

dory -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 21:54:09)

Ja kranj oz.planina tam je res pretezni del neslovencev..drgac pa je kranj zakon mesto in se najde tud zlo ok in miren koticek...

Olivija -> Ali je KRANJ res tako obupno mesto? (6.5.2005 21:56:42)

Živjo, ne boš verjela, živeli smo v Avstriji in smo govorili nemško! Sem bila pa edina iz Jugoslavije, ki je govorila v prvem razredu perfektno nemščino. Moja mami je pač že zgodaj poskrbela, da smo se čimbolj vklopil v okolje.

Rezultat je bil viden že v vrtcu, ker te tudi domačini čisto drugače sprejemajo, kaj šele v šoli.
Tako, da vse se da, če je volja.

Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>