Gina
|
Zakaj bi prevzemal odgovornost za tako ogromno množico reči za naučit otroka, če to namesto tebe dela mreza vzpostavljenega sistema? Meni osebno bi to bilo preveč stresno. Ves ta blast, cez katerega imamo toliko povedat ne učijo učitelji zato, ker bi se njim to zdelo fino, ampak zato, ker je zahtevano znanje in ga bo v vsakem primeru enkrat moral dokazati (četudi napiflanega za tri dni, kot je večinska praksa pri nas) Npr. v 4. razredu se učijo vse o elektrarnah, fotsintezi, v 5. razredu o zobnikih in delovanju, v 8. razredu npr. o tem, kako je sestavljen naš politični sistem - koalicija, opozicija (še pol odraslih tega ne šteka čist dobro, zakaj recimo volimo osebo, v končni fazi zmaga pa stranka)...., o atomih, elektronih, ki si jih še odrasli težko predstavlja...(no, a veste recimo, kako v živo v praksi zgleda ena npr. ionska vez, si jo predstavljate, pa recimo kaj so to izotopi resnično v praksi, ne le nadudlano?) In to isto zahtevano znanje, neprimerno razvojni stopnji moram potem jaz kot starš individualno doma otroka naučit, če bi se odločila za izobraževanje na domu, ko ga že itak še dodatno, poleg šole, kadar me tako piči, pa se mi zdi, da bi otrok lahko pa vseeno kaj več odnesel od vsega skup, ker od šole si sicer vse sorte zapomni za kratek rok, ampak zna pa dolgoročno ne,... skratka a se bom jaz kot starš ubadala z milion idiotizmi zraven, poleg tistih, ki jih moram že tako v lajfu požreti? Ne, nimam namena. Drugače pa je izobraževanje na domu super stvar za starše, ki jim je dolgčas, pa bi se na tak način dokazovali. No ja, sem slišala eno boljšo varianto - starši se res ponekod povezujejo v skupnosti, pa en od staršev uči nekaj otrok iz te skupnosti...ampak to je že skoraj privat šola, a ne, pa smo spet pri sistemu, neke vrste šolskem sistemu...malo bolj privat, ampak vendarle, sistemu.
|