Pogodba za določen čas (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

xerox -> Pogodba za določen čas (16.3.2009 8:51:05)

Trenutno sem na porodniški in zaposlena za nedoločen čas. Delodajalec me bo odjavil naslednji dan ko mi poteče porodniška,ker bo zaprl firmo. Imam pa neizkoriščen dopust, ko sem bila na porodniški. A mi je kaj dolžen plačati oziroma, ali se prenese cel dopust, ker se bom zaposlila pri drugemu delodajalcu najverjetneje za določen čas???

Pa še to me zanima, če zopet zanosim in grem na porodniško naprimer 1 mesec pred iztekom pogodbe drugega delodajalca ( potem mi verjetno ne bo podaljšal), ali bom vseeno dobivala celo leto porodniške? In ali se v povprečje vzame tudi ta porodniška, ki jo trenutno dobivam?

Upam, da nisem zakomplicirala vprašanja[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

zmajaz -> RE: Pogodba za določen čas (16.3.2009 8:55:45)

Glede dopusta ti ne znam odgovoriti, za višino porodniške je pa tako, da ti pripada celo leto porodniške, če si bila v zadnjih 3 letih najmanj 1 leto zavarovana - kar ti seveda boš, za izračun višine porodniške se pa vedno vzame povprečje plače (ali nadomestila plače - če si recimo par mesecev še bila na prejšnji porodniški) v zadnjih 12 mesecih pred oddajo vloge za porodniški dopust.

Lunca1 -> RE: Pogodba za določen čas (16.3.2009 10:24:13)

Pri novem delodajalcu, če boš zaposlena dlje kot pol leta, boš lahko koristila celoten dopust. Če ti pa pripada kak denar, pa ne bi vedela. Pa ne vem kako je z lanskim dopustom. Za letos pa ti pripada samo sorazmerni del.

Tudi če boš 1 mesec pred porodniško brezposelna in pred tem zaposlena 1 leto, ti bo pripadala normalna porodniška.

mamicaTaja -> RE: Pogodba za določen čas (16.3.2009 19:15:51)

IZVIRNO SPOROČILO: Lunca1

Tudi če boš 1 mesec pred porodniško brezposelna in pred tem zaposlena 1 leto, ti bo pripadala normalna porodniška.

Pred nastopom porodniške sem bila v podobni situaciji in so mi na CSD rekli, da moraš biti zadnji dan pred porodniško ali zaposlen ali pa prijavljen na zavodu. Drugače ti ne pripada porodniška oz. dobiš samo državno pomoč.

zmajaz -> RE: Pogodba za določen čas (16.3.2009 19:50:55)

IZVIRNO SPOROČILO: mamicaTaja

IZVIRNO SPOROČILO: Lunca1

Pred nastopom porodniške sem bila v podobni situaciji in so mi na CSD rekli, da moraš biti zadnji dan pred porodniško ali zaposlen ali pa prijavljen na zavodu. Drugače ti ne pripada porodniška oz. dobiš samo državno pomoč.

Zadnji dan pred porodniško moraš biti zaposlena, da dobiš porodniško nadomestilo, samo, če nisi bila v zadnjih treh letih najmanj 12 mesecev zavarovana, sicer pa to ni potrebno:

39. člen Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih pravi takole:
"Pravico do starševskega nadomestila imajo tiste osebe, ki imajo pravico do starševskega dopusta in so bile zavarovane po tem zakonu pred dnevom nastopa posamezne vrste starševskega dopusta.
Pravico do starševskega nadomestila imajo tudi osebe, ki nimajo pravice do starševskega dopusta, če so bile zavarovane po tem zakonu najmanj dvanajst mesecev v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice do starševskega nadomestila. "

Stran: [1]