|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   denarna socialna pomoč, porodniška
13.3.2009 23:37:44   
michelleD
Živio!

Mene zanima naslednje?

- V primeri brezposelnosti, ali bi bilo bolje se 3mesece zaposliti pred porodom, toliko da se šteje potem kot porodniška?
- ali je denarno nadomestilo podobne vrednosti, kot če bi delala dobra dva meseca ?
ali je vseeno saj ne spremeni očitne situacije kar je glede financ?
-kdo krije porodniško delodajalec- firma ali center za socialno delo:::::????????????

hvala vsem!

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: denarna socialna pomoč, porodniška
14.3.2009 4:51:57   
Kerensa*
1.) Za izračun porodniške se vzame povprečje zadnjih 12-ih plač pred mesecem nastopa porodniškega dopusta. Če nisi zaposlena celih 12 mesecev, se za manjkajoče mesece vzame minimalno plačo. Znesek porodniške pri 3 mesecih zaposlitve za npr. povprečno plačo in 9-ih mesecih minimalne plače se ne razlikuje bistveno od zneska, ki bi ga dobila, če bi se vzelo za izračun 12 minimalnih plač. Če bi se 3 mesece pred nastopom porodniškega dopusta zaposlila izključno zaradi višje porodniške, potem bi morala imeti te 3 mesece razmeroma visoko plačo, da bi bila porodniška omembe vredno večja.

2.) Katero denarno nadomestilo misliš - za brezposelnost (z RZZ)? Tega dobiš, če si bila pred prijavo na RZZ zaposlena najmanj ne-vem-koliko mesecev, mislim pa, da 12. Če drži, da 12 mesecev, potem tako ali tako dobiš porodniško v višini iz prejšnje točke (ker se še nanaša na to, da si bila 12 mesecev prej zaposlena). Denarnega nadomestila (z RZZ) za brezposelnost ne dobiš, če greš iz službe (katero si izgubila) direktno na porodniški dopust. V tem primeru dobivaš porodniško. V kolikor pa je vmes vsaj 1 mesec razlike, potem 1 mesec dobivaš denarno nadomestilo, ki pa znaša 70% povprečja tvojih zadnjih 12-ih plač. V kolikor si bila zaposlena manj, kot 12 mesecev, ti denarno nadomestilo ne pripada. Če pa misliš starševski dodatek, pa le ta znaša dobrih 200€, vendar je pogoj, da na dan nastopa porodniškega dopusta nisi zaposlena ter da nimaš drugih možnosti za prejem drugega dohodka za čas porodniškega dopusta (iz svojih SV pravic).

3.) Porodniške ne izplačujeta ne delodajalec, ne CSD, temveč država (oz. ministrstvo). Oni krijejo tudi tvoje prispevke. CSD (oz. preko njega MDDSZ) izplačuje starševski dodatek.

(odgovor članu michelleD)
Neposredna povezava do sporočila: 2
14.3.2009 10:03:38   
Najaa
Nič ti ne pomaga 3 mesece. Šteje je najmanj 12 mesecev.

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 3
14.3.2009 20:31:44   
benika
Če nisi zaposlena celih 12 mesecev, se za manjkajoče mesece vzame minimalno plačo.

55% minimalne plače, ne pa cele plače.

Če na dan nastopa porodniškega dopusta plačuješ prispevke za starševsko varstvo, potem boš dobila porodniško, ki se obračuna za zadnjih 12 mesecev pred nastopom porodniške, se pravi zadnjih 12 plač. Če nisi bila zaposlena vseh 12 mesecev ampak npr. le 3 (kot ti sprašuješ), potem ti bodo v izračun porodniške vzeli 3 plače in 9x 55% minimalne plače.

< Sporočilo je popravil benika -- 14.3.2009 20:34:38 >

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 4
14.3.2009 20:35:13   
benika

O pa še kako ji pomaga.

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 5
15.3.2009 7:18:43   
michelleD
vsem lepa hvala za odgovore!!!
user posted image

(odgovor članu benika)
Neposredna povezava do sporočila: 6
15.3.2009 9:14:46   
Najaa
IZVIRNO SPOROČILO: benika

O pa še kako ji pomaga.

Pardon, sem se zmotila, ja. user posted image
Pomaga ti, ja. Zbesek se kar poveča.

(odgovor članu benika)
Neposredna povezava do sporočila: 7
15.3.2009 14:36:46   
kamilija
Sem drugače brala enkrat en članek tu na rr-ju, da se splača odpret s.p., če si noseča, ker potem dobiš kar dosti visoko porodniško, četudi je to samo par mesecev.         
Malo pobrskaj po arhivu.

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 8
15.3.2009 16:49:05   
benika
Sem drugače brala enkrat en članek tu na rr-ju, da se splača odpret s.p., če si noseča, ker potem dobiš kar dosti visoko porodniško, četudi je to samo par mesecev.
Malo pobrskaj po arhivu.

Tudi če ima s.p., se ji porodniška obračuna po plači. In če je ta plača nizka, p6otem je porodniška ravno tako nizka. S.p. se splača odpret v primeru brezposelnosti kak mesec pred nastopom porodniške, tako da si vsaj upravičena do ene solidne porodniške.

(odgovor članu kamilija)
Neposredna povezava do sporočila: 9
15.3.2009 20:32:39   
kamilija

Malo pobrskaj po arhivu.

Tudi če ima s.p., se ji porodniška obračuna po plači. In če je ta plača nizka, p6otem je porodniška ravno tako nizka. S.p. se splača odpret v primeru brezposelnosti kak mesec pred nastopom porodniške, tako da si vsaj upravičena do ene solidne porodniške.

Ja imaš prav ja...sem razumela, da je brezposelna.

(odgovor članu benika)
Neposredna povezava do sporočila: 10
19.3.2009 17:47:38   
michelleD
Živio!

Zanima me kje zvedet več o tem, da se v nosečnosti splača odpret s.p.??

(odgovor članu kamilija)
Neposredna povezava do sporočila: 11
19.3.2009 17:54:48   
michelleD
Ojla!

Po diplomiranju sem poslala kupe vlog za delovno mesto, pa so mi vse zavrnili. Narejen imam tudi ZUP. 
sedaj grem naredit ECDL - za pridobitev računalniškega spričevala.
Rada bi se že enkrat zaposlila.Sem poročena-
1. otrok bo imel 4 leta in si želi družbo, zato sva mu naročila družbo.
Zanima me če ve kdo za kakšno možnost, kako se pred nosečnostjo zaposlit, da ti pripada porodniška.

Hvala  vam za vsak vaš odgovor in sporočilo!

Neposredna povezava do sporočila: 12
21.3.2009 20:18:30   
Ylenia
michelleD to si pa postavila dobro vprasanje. to vse tut mene zanima, a je pametno "zavihat rokave" pa zrihtat kaksno zaposlitev tik pred porodnisko, al ne.
me pa zanima konkretno, ko je michelleD za primer dala 3 mesece zaposlitve: ce je ta placa recimo 750 evrov, koliko tocno potem znasa mesecno porodnisko nadomestilo? vidim da se tukaj ene res spoznate na to, pa bo prosila za odgovor.
koliko casa pa moras bit v delovnem razmerju pred porodnisko, da ti porodniska normalno velja?

Neposredna povezava do sporočila: 13
21.3.2009 20:44:35   
Taula
Vse je na netu, tudi izračuni. user posted image  Če vzameš za primer 750 neto (caa 1100 bruto je to), 3 mesece. Ostalih 9 mesecev imaš 55% minimalne plače.

Za mesec 
Plača 
Minimalna plača 

januar 2008:
0,00 €

0,00 €

februar 2008:
0,00 €

0,00 €

marec 2008:
0,00 €

0,00 €

april 2008:
0,00 €

0,00 €

maj 2008:
0,00 €

0,00 €

junij 2008:
0,00 €

0,00 €

julij 2008:
0,00 €

0,00 €

avgust 2008:
0,00 €

0,00 €

september 2008:
0,00 €

0,00 €

oktober 2008:
1.100,00 €

0,00 €

november 2008:
1.100,00 €

0,00 €

december 2008:
1.100,00 €

0,00 €

skupaj: 3.300,00 €

Izračun neto nadomestila user posted image user posted image

mesečno povprečje: 275,00 €

Informativni izračun neto višine starševskega nadomestila

I Z R A Č U N

Vpisana povprečna plača - BRUTO skupaj:   
275,00 €   

Skupaj prispevki iz bruto plače (22,1%):   
60,78 €   

Prispevek za PIZ (15,50%):   
42,62 €   

Prispevek za zdravstveno zavarovanje (6,36%):   
17,49 €   

Prispevek za zaposlovanje (0,14%):   
0,38 €   

Prispevek za starševsko varstvo (0,10%):   
0,28 €   

Osnova za dohodnino:   
0,00 €   

BRUTO plača - prispevki:   
214,22 €   

Splošna davčna olajšava:   
246,63 €   

Davčna olajšava   
0,00 €    

Akontacija dohodnine:   
0,00 €   

Neto izplačilo  (BRUTO plača - prispevki - akontacija dohodnine):  
214,22 €   

Lahko se zaposliš par dni pred porodniško, važno je da si zaposlena ko nastopiš porodniško. Papirje pa moraš itak oddati en mesec prej vsaj. Npr. jaz sem rodila maja, aprila sem šla na porodniško, plačo marca so še upoštevali, pa še to sem imela srečo da se je izplačala v začetku meseca.

http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/izracunOSNOVA.asp

Tu je link, pa lahko sama preračunavaš.  Splača se pa zaposliti za čim več mesecev, ker drugače vzamejo 55% minimalne plače ker je pa zelo nizko.

NESRAMNA sem, brez kančka slabe vesti, počutim se prisrčno.... ZLOBNO:)

(odgovor članu Ylenia)
Neposredna povezava do sporočila: 14
21.3.2009 22:33:44   
amaya
katastrofa....to vidite so cifre, s katerimi lahko človek preživi..še sam ne, kaj šele z dojenčkom user posted image Pa naj še kdo reče da smo socialna država....

Zaljubljena sem v tri fante...

(odgovor članu Taula)
Neposredna povezava do sporočila: 15
22.3.2009 8:23:44   
Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: amaya
katastrofa....to vidite so cifre, s katerimi lahko človek preživi..še sam ne, kaj šele z dojenčkom user posted image Pa naj še kdo reče da smo socialna država....

Ne, to niso zneski, s katerimi človek lahko preživi. To so zneski, katere ti garantira naša "socialna" država.

Drugače je pa takole - čeprav so zneski premajhni za preživetje, je kljub temu to vseeno neka socialna varnost. Starševski dodatek, na primer - znaša dobrih 200€/mesečno, dobivaš ga eno leto, ni odvisen od dohodka družine in za to obdobje je ženska zavarovana (zdravstveno, pokojninsko, invalidsko). To je znesek, ki ga država dobesedno podari. Če pa govorimo o zaposleni materi, potem pa le tej država ne podari kaj veliko, saj si je predtem to plačevala sama (oz. ji je bilo trgano) od njene brutto plače. Podarjeno je ponovno "samo" zgoraj omenjenih 55% minimalne plače. Darilo države je prav tako otroški dodatek, čeprav ga smatramo za nekaj samoumevnega. Za to, da smo ga dobili, nismo naredili ničesar. In podobne stvari. Za primerjavo - v ZDA traja porodniški dopust (menda) 6 tednov - torej do 1. pregleda po porodu. Če je vse OK z materjo in otrokom, gre mati po 6-ih tednih nazaj v službo (v nasprotnem primeru pa kvečjemu na bolniški dopust). Tudi DSP je v ZDA časovno omejena (in ne tako, kot pri nas, ko jo lahko dobivaš malo manj, kakor v nedogled - važno, da izpolnjuješ pogoje).

Tako, da po eni strani smo še socialna država in smo še lahko tiho glede marsičesa. Druga plat zgodbe pa... ah, ni za to temo.

(odgovor članu amaya)
Neposredna povezava do sporočila: 16
27.5.2009 7:49:55   
lepapepa
Pozdravljeni,

malo sem preletela temo, in tudi drugje sem že nekaj prebrala. Torej bi držalo, da v priemru s.p. se naredi izračun 12 mesecev vplačanih prispevkov - in to nadomestilo se dobiva vseh 12 mesecev porodniškega dopusta?

Hvala za odg., p

(odgovor članu Kerensa*)
Neposredna povezava do sporočila: 17
27.5.2009 8:02:45   
benika
malo sem preletela temo, in tudi drugje sem že nekaj prebrala. Torej bi držalo, da v priemru s.p. se naredi izračun 12 mesecev vplačanih prispevkov - in to nadomestilo se dobiva vseh 12 mesecev porodniškega dopusta?

Porodniška je povprečje plač zadnjih 12. mesecev. Obračunavajo se plače in ne prispevki. Porodniško dobivaš 1 leto.

(odgovor članu lepapepa)
Neposredna povezava do sporočila: 18
27.5.2009 10:04:33   
zmajaz

Porodniška je povprečje plač zadnjih 12. mesecev. Obračunavajo se plače in ne prispevki. Porodniško dobivaš 1 leto.

S.p. nima plače - obračunava se OSNOVA, od katere so bili plačani prispevki v zadnjih 12 mesecih pred dnevom nastopa porodniške. Saj tudi če imaš plačo, ni nujno, da se ti obračunava cela plača - vedno osnova za plačilo prispevkov - recimo pri tistih, ki imajo še kake dodatke, od katerih se ne plačajo prispevki, se ti dodatki ne upoštevajo.

(odgovor članu benika)
Neposredna povezava do sporočila: 19
27.5.2009 11:37:50   
Pepita
Pozdravljene. Naj vam opišem moj primer. Tudi jaz nisem bila pred porodniško zaposlena. Zato sem se 2 dni pred nastopom porodniškega dopusta prijavila kot gospodinjska pomočnica (vseeno pri kom se prijavi, jaz sem se pri tašči). Znanka računovodkinja mi je za ta 2 dneva naredila obračun "plače". Potrebuješ še pogodbo o zaposlitvi in obrazec za prijavo na ZZZS. S tem obrazcem greš na ZZZS, morala bi tudi na zdravniškega pa mi je referentka na ZZZS rekla, da skoraj ni verjetnosti, da bi to kdo preverjal in ga nisem šla delat.
Obračun plače neseš na davčno, kjer plačaš davek za ta 2 dneva in to je to. Sicer pa se pozanimaj na CSD, kjer to vedo pa včasih nočejo povedat kako in kaj.
Po poteku porodniške ti pripada še 3 mesece nadomestilo iz zavoda za zaposlovanje. Aja za porodniško pa se ti obračuna 55 % minimalne plače.

Upam, da sem kaj pomagala.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 20
18.6.2009 18:06:21   
tanja86
kje na netu pa se dobi tale obrazec za izračun?
hvala! :)

(odgovor članu Pepita)
Neposredna povezava do sporočila: 21
8.7.2009 14:18:19   
lenčy
pozdravljene.

kako pa je v primeru, če se še pred porodom zaposliš pri s. p.? ampak tako zaposliš, samo med porodniško....da saj neki dobivaš od države....

LP

(odgovor članu tanja86)
Neposredna povezava do sporočila: 22
8.7.2009 18:49:49   
Kerensa*
Če se zaposliš med porodniško, ti nehajo izplačevati porodniško. Ali eno ali drugo - oboje skupaj ne gre. Nekakšen catch je sicer v avtorskih pogodbah o delu, ampak to pa ni več zaposlitev (obdavčljivo je pa ravno tako).

(odgovor članu lenčy)
Neposredna povezava do sporočila: 23
8.7.2009 18:59:05   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: lenčy
pozdravljene.

kako pa je v primeru, če se še pred porodom zaposliš pri s. p.? ampak tako zaposliš, samo med porodniško....da saj neki dobivaš od države....

Če misliš, da bi se pred nastopom porodniškega dopusta zaposlila pri s.p., da bi potem dobivala porodniško nadomestilo, potem to narediš isto, kot je zgoraj opisala Pepita za gospodinjsko pomočnico - zaposliš se nekaj dni pred dnevom nastopa porodniškega dopusta, plačaš prispevke za tistih nekaj dni in potem greš na porodniški dopust.

(odgovor članu lenčy)
Neposredna povezava do sporočila: 24
8.7.2009 18:59:46   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: tanja86

kje na netu pa se dobi tale obrazec za izračun?
hvala! :)

na strani od CSD Šiška imaš vse: http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/izracunOSNOVA.asp

(odgovor članu tanja86)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Teden otroka®: Otrok – nepopisan list
Ob letošnjem Tednu otroka, ki ga praznujemo že 70. leto zapored, in bo potekal od 7. do 13. oktobra, se osredotočamo na ...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?