Vprašanje o mojem kreditu (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finančne dileme starševstva

Sporočilo

florecita -> Vprašanje o mojem kreditu (13.3.2009 9:37:30)

Enkrat oktobra se mi zdi prejšnje leto se mi je spremenil obrok kredita iz 250 na 280 EUR, zaradi rasti CHF ( mislim tako, nisem doma v teh vodah)...

Opažam, da tisti, ki imajo v pogodbi navedeno tisto 3 mesečni_________,... so od takrat dobili že 2x obvestilo, da je njihov obrok manjši....jaz pa imam v pogodbi 1* letno.... in še vedno plačujem teh 280 EUR...

Kaj to pomeni, da zame pa ne bo poračuna, ker sedaj očitno plačujem več, kot je vreden CHF?
Kako to gre?

Gordana-3 -> RE: Vprašanje o mojem kreditu (13.3.2009 11:02:16)

florecita, tud jaz sem na istem. enkrat v jeseni smo imeli tisti poračun, od takrat naprej se nam obrok skoz zvišuje. morda bi bilo bolje, če bi imeli tri ali šest mesečni libor. na MON-u sem prebrala, da imava pač najbolj neugoden čas za poračun. frank od takrat dalje v primerjavi z evrom raste, zato se nama mesečno zvišuje kredit. v financah je pisalo, da strokovnjaki domnevajo, da se bo rast franka umirila, potem se tudi mesečni zneski ne bi tako zviševali.

upam, da nisem brcnila mimo, vsaj tako sem jaz razumela, ečeprav te finance niso moja boljša plat [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Nika v službi -> RE: Vprašanje o mojem kreditu (13.3.2009 11:19:24)

Ja, tako je, korekcije so vezane na to, za kakšen Libor si se ob sklepu kredita odločila.

Je pa vredno preveriti, če pogodba omogoča spremembo iz Libor na Euribor in če, kakšni so stroški.

Potem pa pač narediš izračune in vidiš, kaj se ti bolj splača. Je odvisno od mnogih dejavnikov - višine kredita, časa odplačevanja... Itak pa ti v banki morajo narediti vse mogoče izračune. Kontaktiraj svojega svetovalca.

liliana -> RE: Vprašanje o mojem kreditu (13.3.2009 11:19:32)

Ja, to so pa zdaj veliki problemi za marsikoga.....če se jemlje kredit v drugi valuti, si pač poleg obrestnega tveganja izpostavljen še valutnemu tveganju......

sazi -> RE: Vprašanje o mojem kreditu (13.3.2009 14:03:39)

tu si pomašala 2 zadevi:
menjalni tečaj za CHF in LIBOR

če imaš pogodbo na 3-mesečni LIBOR, se ti obrok v CHF spremeni na 3 mesece in plačuješ povprečje teh treh mesecev, če pa imaš letnega, pa se ti obrok spremeni 1x na leto - generalno nisi na zgubi, kert se vedno gleda povprečje.

vrednost CHF se pa že nekaj mesecev giblje nekje med 1,46 in 1,54 - gor in dol, tako da ni res, da ves čas raste. Je že res, da je lani precej narasla vrednost, potem se je pa umirilo okoli teh vrednosi. in obrok ti vedno izračunajo glede na menjalni tečaj na dan plačila obroka.

zimbra -> RE: Vprašanje o mojem kreditu (13.3.2009 14:09:47)

Florecita, če si vzela kredit v frankih, potem moraš poleg obrestnega tveganja prevzeti tudi valutno tveganje (da se spreminja razmerje med frankom in evrom). Vendar kot te jaz razumem, je največji problem v tem, ker si podpisala pogodbo o enoletnem obračunavanju Liborja. To pomeni, da ti enkrat na leto izračunajo povprečno vrednost liborja in ta na vrednost prilagodijo tvoj obrok, ki ostaja potem enak celo leto ne glede na to ali se razmerja potem kaj spreminjajo. Tako se bo tebi obrok spremenil šele jeseni letos.

Tudi midva imava kredit v švicarjih in lani to ni bilo dobro. Ima 6 mesečni obračun in julija se nama je obrok dvignil za 50€, ker pa so konec leta začele obrestne mere močno padati, sva z januarjem dobila nov izračun, ki je bil kar 100€ nižji. Tako da sva zdaj kar srečna ker plačujeva občutno nižji obrok. Seveda pa ne veva, koliko časa bo ta ugodnost trajala. Zdaj še nič ne kaže, da bi se kmalu izkopali iz te krize in do takrat bod ECB držala obrestno mero kar nizko po mojem mnenju.

Stran: [1]