Avtomobilska prevara (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

jati1234 -> Avtomobilska prevara (9.3.2009 21:15:56)

Prodajam avto in seveda imam oglas objavljen tudi na internetu. Pa me kontaktira neka oseba po mailu (v angl. jeziku), ki naj bi prišla delat v Slo na ameriško ambasado in nujno rabi avto. Prosi me, če lahko pošljem dodatne slike (motorja, notranjosti, ...), da bo dala svojemu mehaniku v oceno. Po poslanih slikah (na katerih je na žalost vidna tudi reg. tablica + slika notranjosti servisne knjižice) odgovori, da je avto lepo ohranjen in dobro vzdrževan ter da je zainteresiran za nakup (plača z gotovino), vendar rabi samo še kopijo "registration document-a" (predvidevam, da je to prometno dovoljenje), ker to ambasada zahteva, da odobri denar za nakup. Ob tem se mi postavi en velik vprašaj nad glavo in vpišem v google naslov tega maila. Najde eno špansko stran, ki omenja "car scams". Na tej strani je naštetih ogromno e-mail naslovov, med katerim je tudi ta, ki je meni pisal. Zraven tega naslova pa Golf letnik 2004. Skratka na kopijo prometnega dovoljenja mu odgovorim, da mu jo lahko izročim kvečjemu osebno. Seveda je zopet hitro odgovoril, da je v ZDA...bla, bla, bla...

Torej, jasno mi je, da je šlo za prevaro. Zanima pa me, ali je kdo slišal za kaj podobnega in glede na to, da je na slikah vidna registrska številka in da je prevarant dobil tudi kopijo servisne knjižice, ali me lahko kakor koli oškoduje? Ni mi čisto jasno, kaj bi lahko npr. naredil, če bi dobil še kopijo prometnega dovoljenja?????

zmajaz -> RE: Avtomobilska prevara (9.3.2009 21:22:06)

Enkrat sem že nekaj brala o takih prevarah. Mislim, da je bila neka fora, da ti on na koncu kao pošlje ček, ki pa je za precej višji znesek, kot je vrednost avta, zato moraš ček vnovčiti in mu razliko nakazati nazaj. Banka ti ček takoj vnovči, ti vrneš razliko, potem pa banka čez nekaj časa ugotovi, da ček nima kritja, ker račun ne obstaja (več), zato te terja, da denar vrni - ti pa si po možnosti "kupcu" že vrnil razliko, ki je običajno nekaj tisoč evrov, torej se lahko za ta denar obrišeš pod nosom. To je ena vrsta prevare, o kateri sem brala - lahko pa, da so izumili že tudi kaj novega.

S samo registrsko številko in kopijo servisne knjižice pa mislim, da te nikakor ne more oškodovati.

hrabra miška -> RE: Avtomobilska prevara (9.3.2009 22:13:24)

Sem že nekaj slišala o tem in se podpišem kar pod zmajaz, mislim da ti na podlagi tega ne morejo nič škodit, da boš pa bolj mirna pa pokliči na upravno enoto pa vprašaj

tralala -> RE: Avtomobilska prevara (10.3.2009 7:45:40)

Je bil mogoče to ta mail naslov: max.deflantre@gmail.com???
Ta je meni tudi napisal, da se seli v Slovenijo in da rabi avto, ter da je naš avto njegovi družini všeč. Zanimale so ga dodatne fotografije in končna cena. Sem mu odpisala, da ko si bo avto ogledal mu bom podala končno ceno in od takrat se ni več javil. NI pa zahteval od mene nikakršnik kopij prometne ali št. šasije oz. kakršne koli podrobnosti. No, hvala, ker si nas opozorila, takšne stvari je dobro vedeti. Pa brez skrbi, saj večina avtov ima registrsko tablico na avtomobilu, ko se jih prodaja in mislim, da se s tem ne more nihče okoriščati.

Kerensa* -> RE: Avtomobilska prevara (10.3.2009 7:52:00)

Goljufi, ki delujejo na način, kakršnega je opisala "zmajaz", so načeloma samo finančni goljufi. Fizično jih sploh nikjer ne srečaš, takorekoč. Sedijo doma in denar jim priteka domov. So pa (lahko) povezani z običajnimi združbami avtomobilskih tatov, le tem pa vaša registrska številka pride zelo prav. Po njej (in z malo hekerstva, če jim sami ne date fotokopije prometnega dovoljenja) lahko ugotovijo, na koga je avto napisan. Temu sledi tudi vaš naslov in če imajo namen avto ukrasti, ga tudi bodo.

Samo ena malenkost je popolnoma dovolj, da vam lahko v takem primeru postane jasno, da nekaj smrdi - noben resen kupec en bo avta (novega ali rabljenega) kupil, ne da bi ga prej videl in preizkusil.

Felicita -> RE: Avtomobilska prevara (10.3.2009 8:10:04)

ta prevara tko enkrat na leto zaokroži po medijih (ko se nekdo nategna za par tisoč evrov) in je stara vsaj 10 let. sicer pa jest tujemu kupcu 100% ne bi dajala čist nobenih podatkov dodatnih o avtu... al pa nekomu k me kontaktira z očitno izmišljenega maila (npr dreamer86@gmail.com). kakorkoli, za v bodoče, reč se bi nadaljevala tkole: http://www.snopes.com/crime/fraud/cashier.asp

pa v bodoče bodi previdna z registrsko tablico in jo vedno, ko daješ sliko avta na internet, zbriši. v paintu to vzame pol minute. namreč, npr. na bolhi je dovolj vidna tablica in številka mobitela pa te hitro izsledijo.

jati1234 -> RE: Avtomobilska prevara (10.3.2009 9:09:18)

Tale je rekel/a, da plača s kešem. Mail pa je bil werok43@gmail.com (neka Weronika Casimira). Ampak najprej sem zastopila, da je ta oseba že v Slo in pač si želi slike še prej na mail....No, ja šola za drugič. Na internetnem oglasu so tablice zbrisane, samo potem na dodatnih slikah pa ne...ampak, kaj hočem. Kar je, je.

Rožica I -> RE: Avtomobilska prevara (11.3.2009 13:58:24)

IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

S samo registrsko številko in kopijo servisne knjižice pa mislim, da te nikakor ne more oškodovati.

----------------------
Po moje te s tem samo zamoti, da nisi preveč pozorna in te sleče do gat [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]!

krissttina -> RE: Avtomobilska prevara (18.3.2009 13:34:09)

Verjemite, da če bo delal za ambasado mu bodo že oni dali služben avto.....tko da je že tu vse skup en blef.

Stran: [1]