Pomoč - osnovno zdravstveno zavarovanje (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

Anonimen -> Pomoč - osnovno zdravstveno zavarovanje (9.3.2009 20:07:00)

Živjo ... če ima kdo kaj izkušenj na tem področju, bi prosila, če mi pomaga: namreč v četrtek bom dopolnila 26. let, in ker sem še redna študentka si moram na občini urediti osnovno zdravstveno zavarovanje kot občanka, ne? Ali lahko to uredim že v sredo, ali moram čakat, da dopolnim 26 let? Katere papirje rabim s seboj? Hvala za pomoč!

Kerensa* -> RE: Pomoč - osnovno zdravstveno zavarovanje (9.3.2009 20:08:26)

A kot redna študentka si ga lahko? Mislim, da spadaš pod "preživljanje s strani staršev ali partnerja" tudi po 26-em letu, če si redna študentka. No, lahko pa, da se motim.

benika -> RE: Pomoč - osnovno zdravstveno zavarovanje (9.3.2009 20:09:05)

A ni bilo ravno zadnjič govora o tem, da občina OZZ plača le prejemnikom socialne pomoči? Po moje si boš morala OZZ plačevati kar sama.

Anonimen -> RE: Pomoč - osnovno zdravstveno zavarovanje (9.3.2009 20:14:07)

Ja jaz sem razumela tako, da po novem zakonu imam lahko OZZ preko očeta samo do dopolnjenega 26. leta, potem si ga pa moram it na občino uredit ... za dodatnega sem že dala vlogo na vzajemno in to je urejeno, zdaj moram samo še s tem OZZ nekaj naredit ... pomoje najbolje, da jutri na občino pokličem in se pozanimam ...

Anonimen -> RE: Pomoč - osnovno zdravstveno zavarovanje (9.3.2009 20:29:24)

Torej sem šla malo raziskovat po netu in res se ne morem zavarovati prek občine kot občanka, torej bo šlo skor 40€ na mesec za zavarovanje [sm=zmeden.gif] ... in torej kam si moram it potem to zavarovanje uredit? Na občino ali na ZZZS? Ter katere papirje rabim imet s sebj?

benika -> RE: Pomoč - osnovno zdravstveno zavarovanje (9.3.2009 20:30:39)

Na ZZZS. S seboj pa moraš imeti zdravstveno kartico in osebni dokument.

Anonimen -> RE: Pomoč - osnovno zdravstveno zavarovanje (9.3.2009 20:37:48)

Aha ... hvala benika!!!

Anonimen -> RE: Pomoč - osnovno zdravstveno zavarovanje (9.3.2009 20:39:13)

jaz ti svetujem ,da si pojdi kar jutri uredit papirje za zdr.zavarovanje,drugače ti bo začelo veljat šele čez tri mesece.jaz sem si uredila preko vzajemne,šla sem pa na zzzs,tam mislim da rabiš samo osebni dokument.tam podpišeš pogodbo,lahko obe osnovno in dodatno zavarovanje,položnici pa dobiš domov po pošti.je pa mislim da 39evrov oboje skupaj,bi mogla it gledat točne cifre,ker nimam pojma[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].aja,jaz sem si zadnji dan urejala in mi je ena zelo prijazna gospa povedala kako in kaj.

Anonimen -> RE: Pomoč - osnovno zdravstveno zavarovanje (9.3.2009 21:03:52)

IZVIRNO SPOROČILO: mary10

jaz ti svetujem ,da si pojdi kar jutri uredit papirje za zdr.zavarovanje,drugače ti bo začelo veljat šele čez tri mesece.jaz sem si uredila preko vzajemne,šla sem pa na zzzs,tam mislim da rabiš samo osebni dokument.tam podpišeš pogodbo,lahko obe osnovno in dodatno zavarovanje,položnici pa dobiš domov po pošti.je pa mislim da 39evrov oboje skupaj,bi mogla it gledat točne cifre,ker nimam pojma[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].aja,jaz sem si zadnji dan urejala in mi je ena zelo prijazna gospa povedala kako in kaj.

To ki ti začne veljat šele čez 3 mesece, če zamudiš rok, je dodatno zavarovanje (tako so meni razložili) in tega imam že urejenega. Bom šla pač jutri na zzzs ...

zmajaz -> RE: Pomoč - osnovno zdravstveno zavarovanje (9.3.2009 21:09:15)

Ministrstvo za zdravje je objavilo tole:

Študente, ki bodo dopolnili starost 26 let v naslednjih treh mesecih, bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju: ZZZS) pozval, da si uredijo obvezno zdravstveno zavarovanje na drug način.

Študenti si morajo obvezno zdravstveno zavarovanje  urediti sami in sicer se lahko zavarujejo:

- kot osebe z drugimi prihodki in stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, če niso
  zavarovane  iz  drugega naslova - v tem primeru znaša prispevek mesečno 14 EUR in ga
  plačajo študenti  sami;

ali

- kot državljani Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki niso
  zavarovanci iz  drugega naslova - v tem primeru plača za študente prispevek občina, v
  kateri ima študent  stalno prebivališče.

V prvem primeru se študenti prijavijo v zavarovanje na pristojni območni enoti ZZZS ali njeni izpostavi.
V drugem primeru si študenti uredijo obvezno zdravstveno zavarovanje v občini, kjer imajo stalno prebivališče. Občina jih prijavi v zavarovanje in zanje plača prispevek.

Torej če nimaš lastnih dohodkov, ti mora občina plačevati obvezno zdravstveno zavarovanje, dodatnega si pa moraš, seveda, sama.

Anonimen -> RE: Pomoč - osnovno zdravstveno zavarovanje (9.3.2009 21:13:07)

In kaj se šteje pod lastni dohodek? Saj trenutno prejemam sledeče:
- štipendijo,
- starševski dodatek,
- otroški dodatek in
- sem ter tja vnovčim še kako napotnico študentskega servisa.
Tako da predvidevam, da si bom mogla sama plačat to zavarovanje ...

zmajaz -> RE: Pomoč - osnovno zdravstveno zavarovanje (9.3.2009 21:16:31)

Ja - zgleda, da žal res. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] No - sicer pa obvezno zavarovanje za študente še vseeno relativno poceni - 14 EUR mesečno. Dražje je dodatno, ki si ga pa itak moraš zdaj v vsakem primeru sama plačevati.

Lenck -> RE: Pomoč - osnovno zdravstveno zavarovanje (9.3.2009 21:39:45)

Občina ti krije v primeru, da dohodki na družinskega člana ne presegajo določenega cenzusa (ki je pod 200 €, ne spomnim pa se, koliko točno), torej niso pomembni le tvoji, temveč dohodki vseh družinskih članov oz. članov gospodinjstva.

Anonimen -> RE: Pomoč - osnovno zdravstveno zavarovanje (10.3.2009 14:46:52)

Evo, sem si danes uredila ... bojo šli dinarčki pa pa [sm=zmeden.gif]

Struklio -> RE: Pomoč - osnovno zdravstveno zavarovanje (18.12.2009 15:49:32)

Hi, ker sem se tudi sam soočil s tem problemom, samo da pri meni je bilo dosti bolj brutalno, saj mi je to povedala osebna zdravnica, katero sem obiskal zaradi angine z besedami:"VI PA NIMATE UREJENEGA ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA". Takrat sem se počutil kot zadnja smet na tem svetu, ogorčen sem bil na državo v kateri živim.
Po prihodu domov sem na netu najdel stran kjer sem dobil vse potrebne informacije o obveznem in dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju in sem si dopolnilno sklenil kar preko neta, obvezno pa sem si uredil na matični občini.

www.dopolnilno-zavarovanje.si

LP

Tomi

runf -> RE: Pomoč - osnovno zdravstveno zavarovanje (20.2.2010 12:36:59)

Hvala Tomi ;)

Stran: [1]