rezanje presredka (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

despero -> rezanje presredka (9.3.2009 11:34:37)

Dvakrat sem rodila in obakrat so mi rezali presredek, prvič sem se strgala in še rezana sem bila ginekolog me je tko grdo zašil, da me je šivanje bolj bolelo kot porod. Pa tudi en mesec nisem mogla normalno sedeti, saj sem imela občutek, da  bo šlo vse narazen tam spodaj. Drugič sem prosila, da mi čuvajo presredek, babica ga je zelo čuvala, vendar se je obračal na noter tako, da mi ga je malenkost mogla prerezati. Ginekologinja me je tako lepo zašila, da sem že drugi dan lahko normalno sedela in sem bila takoj po porodu polna moči. Sedaj sem noseča tretjič in ne vem ali je sploh mogoče, da mi ga ne  bodo rezali.

zoja5 -> RE: rezanje presredka (9.3.2009 12:33:07)

Seveda je. Jaz sem imela po porodu na oddelku cimro, ki je bila 3x šivana, v četrto pa je šlo brez. Drugače imaš pa z vsakim porodom več možnosti, da prerez presredka ne bo potreben.

Anonimen -> RE: rezanje presredka (9.3.2009 13:11:53)

Ko sem drugič rodila, me pred porodom babica vprašala, če sem bila prvič kaj prerezana, šivana. Ko sem ji objasnila da ne, je rekla da pol me tudi v drugo ne bo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Takrat sem dobila občutek (morda se pa tudi motim), da nekatere babice rada kar prerežejo vsepovprek v stilu, če si bil prejšnjič, boš tudi tokrat.

anchika -> RE: rezanje presredka (9.3.2009 14:30:57)

Živjo

Sem v drugo noseča in bliža se moj čas odhoda v P. Tudi jaz sem bila v prvo rezana in se nisem mogla usedt normalno kar 2 meseca. Brez blazine s seboj je bla kriza. Tudi hodila sem kot po jajcih. Če bo potrebno tudi drugič da me režejo naj pač me ker bolje kot da se strže. Sem pa slišala tudi jaz da babice režeje četudi ni potrebno. Sam morda pa je potrebno oz. si mislijo da nas bo manj bolelo. Nevem , se ne sekiram glede tega , bom pač po jajcih hodila že spet kak mesec važno da bo vse vredu. Res pa je da  je tud mene bolj bolelo  šivenje na koncu kot cel porod.

lilka -> RE: rezanje presredka (9.3.2009 14:32:29)

Meni so ga prvič lepo prerezali in tudi zelo lepo zašili, upam da bodo tudi tokrat, če bo treba.

gogabojan -> RE: rezanje presredka (9.3.2009 14:36:24)

Ojla. Babice prerežejo takrat, ko te gledajo spodaj, in če vidijo, da je že preveč napet presredek, ga raje malo prerežejo, kakor da ga pustijo se raztrgati. Razrez je lep raven, če pa se raztrgaš, pa je vse vprek. Pa še takrat te grše zašijejo.

Prvi porod, sem se fulll strgala, pol pa so me še prerezali (sm mela operacijo takoj), pa so mi masaker spodaj naredili s šivanjem (mi je babica rekla pri drugem porodu to). Drugič pa nisem nič bila rezana, malo sem se čisto malo raztrgala, pa še to ne bi bilo potrebno šivati, pa so me vseeno, da popravijo vsaj malo tiste škode, ki so mi jo pri prvem porodu naredili.

lelaval -> RE: rezanje presredka (9.3.2009 15:03:43)

Čisto mogoče je, da 3. ne boš rezana - je pa bolje, da režejo, kot, pa, da se sama strgaš.
Jaz sem bila vseh 3x rezana - se mi je 3. zdelo čisto normalno, da to sodi k porodu [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

dskubin -> RE: rezanje presredka (9.3.2009 15:23:29)

Obakrat sem bila prerezana, babica se niti malo ni trudla, da ne bi bla (masiranje, pa to, itak pa sploh ni bla nič pri meni, razen res na koncu - pa ni, da bi še kaka druga zraven rojevala) - je samo rekla - vi imate visok presredek, bomo rezali in šlik [sm=hudicek1.gif]. V taprvo sem bila res grdo zašita, dolgo me je bolelo in pol še dolgo sem imela občutek, kot da mi kožo skupaj vleče. V tadrugo pa me je zdravnica tako lepo zašila, da sem bila še isti dan, kot nova, pa nič ni videt. Od taprvega poroda mam pa tako grdobijo.

nana75 -> RE: rezanje presredka (9.3.2009 15:58:26)

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Ko sem drugič rodila, me pred porodom babica vprašala, če sem bila prvič kaj prerezana, šivana. Ko sem ji objasnila da ne, je rekla da pol me tudi v drugo ne bo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Takrat sem dobila občutek (morda se pa tudi motim), da nekatere babice rada kar prerežejo vsepovprek v stilu, če si bil prejšnjič, boš tudi tokrat.

Ja se strinjam z tabo.
Ne tako dolgo nazaj je bil en članek v reviji Ona ( škoda ga več nimam ), kjer je en angleški strokovnjak razlagal glih o tem, kako nas v Sloveniji pohabijo z rezanjem presredka. Kar v 90% ga prerežejo po nepotrebnem, da njim potem ni potrebno paziti, pa enostavneje jim je. V Angliji se baje to več ne dela, razen v primeru, ko je presredek ogrožen, da bi se pretrgal. In da je to nek ostanek ali vpliv starega "ruskega " sistema. Baje da so na Poljskem kar vse povprek rezali, če je bilo potrebno ali ne, kot bi žensko zaznamovali. Škoda da članka več ne najdem.

Moja izkušnja pa je taka.
Prvič sem rodila 3 tedne prezgodaj  - rezana - otrok je imel 2860 g in 47cm.
Drugič sem rodila 4 dni pred rokom - nič rezana - otrok je imel 3240 g in 50 cm.
Takrat sem ugotovila, da je zelo odvisno od babice, ki je zraven. Drugič mi je govorila in opisovala kaj dela, da bo malo bolj bolelo, da pa bo zelo pazila na presredek. Razlika pa je potem pozneje, ko lahko sediš ali pa še cel mesec imaž težave.
Takšno je moje mnenje in izkušnje.
Bodite lepe, pa lep pozdrav vsem.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

zmajaz -> RE: rezanje presredka (9.3.2009 16:16:45)

Ja - tudi jaz sem brala, da statistično režejo precej lez 50 % porodnic, v resnici pa bilo rezanje potrebno samo pri 2-5 odstotkih. Jaz prvič nisem bila rezana niti šivana, tako da imam verjetno kar dobre možnosti, da tudi v drugo ne bom - jim bom kar povedala v porodni, da prvič nisem imela nobenega šiva in naj me pod nobenim pogojem ne režejo.

Kolegici, ki je bila prvič rezana, je pa babica takoj rekla, da bo kar po prvem rezu prerezala - tako da babice res rade režejo, če vedo, da je prvič bilo to potrebno - seveda pa ni zdaj mogoče tega posplošiti kar na vse babice. Je pa v glavnem vse odvisno od babice.

Mi je pa ena druga kolegica razlagala, da se je prvič pretrgala, drugič so jo pa rezali in, čeprav so rez in šivi seveda lepši, kot da se pretrgaš, jo je drugič, ko so jo rezali veliko bolj in precej dlje časa bolelo kot pa prvič, ko se je pretrgala.

nuala -> RE: rezanje presredka (9.3.2009 17:24:26)

Rezava sem bila pri 1. porodu in zame je bil to najbolj obupen del poroda. Katastrofa. Tolk o tem, da to kao nic ne boli. Rodit otroka je bilo v primerjavi s tem mala malca. Zasita sem bila bolj slabo, bolelo je seveda, ampak ni, da bi jamrala.
V drugo nisem dovolila rezat, niti slucajno. Malo sem bila strgana, vendar nisem ccutila bolecine trganja. Zasita nisem bila kdove kako dobro, okrevanje je bilo pa bistveno lazje in hitrejse.

L1ana -> RE: rezanje presredka (9.3.2009 17:53:22)

IZVIRNO SPOROČILO: nana75

Ja se strinjam z tabo.
Ne tako dolgo nazaj je bil en članek v reviji Ona ( škoda ga več nimam ), kjer je en angleški strokovnjak razlagal glih o tem, kako nas v Sloveniji pohabijo z rezanjem presredka. Kar v 90% ga prerežejo po nepotrebnem, da njim potem ni potrebno paziti, pa enostavneje jim je. V Angliji se baje to več ne dela, razen v primeru, ko je presredek ogrožen, da bi se pretrgal. In da je to nek ostanek ali vpliv starega "ruskega " sistema. Baje da so na Poljskem kar vse povprek rezali, če je bilo potrebno ali ne, kot bi žensko zaznamovali. Škoda da članka več ne najdem.

...

Najbrž misliš tale članek.

nana75 -> RE: rezanje presredka (9.3.2009 20:31:12)

Ja točno to bo to.
Hvala ti.
Preberite si http://www.delo.si/clanek/74288

Martinčka -> RE: rezanje presredka (12.3.2009 16:35:37)

uf kakšen članek je pa tole... madonca k bi se dalo tega zdravnika dobiti za porod... sama še sicer nisem rodila, ampak glede na to kar čujem in preberem vidim da ima ta dr zelo prav in da nas prav nič v porodni sobi ne spoštujejo kot ženske!

srčno upam da je to kakšen porodničar prebral ter prav tako babice!

Anonimen -> RE: rezanje presredka (12.3.2009 20:43:08)

http://med.over.net/forum5/read.php?19,5214893

Martinčka -> RE: rezanje presredka (15.3.2009 15:20:24)

ojej.. čemu pa sedaj vrjet? hm.. no jaz mislim da sem zdaj pa na pušenjakovi strani ker je vse precej dobro utemeljil... ko bom pa sama rodila bom pa mogoče imela kaj za dodat:)
vem pa da kot prvo si bom želela klistir, da bom zdipilirana ter tudi čeprav sem mislila da ne bom pustila rezati presredka, ga sedaj bom pustila če se bo seveda pokazalo da je potrebno! tako! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

clara23 -> RE: rezanje presredka (16.3.2009 8:06:48)

Hmmmm..zelo zanimivo..ampak zanimivo je tudi dejstvo, da ko sem bila sama v P smo vse ženske, ki smo rodile hodile kot račke, se pravi smo bile vse povprek rezane..pa močno dvomim da smo kar vse tako nujno potrebovale epiziotomijo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] No ja..kakor koli..meni so kar lepo naredili in me poseg niti ni bolel..okrevanje je pa res malo zoprno..

Stran: [1]