porova juha (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


sonček33 -> porova juha (6.3.2009 10:02:38)

potrebovala bi fajn recept




puppa -> RE: porova juha (6.3.2009 10:44:34)

V posodi pogreješ olje, narežeš por na kolutke, narežeš krompir na tanke rezine, por prepražiš na olju, dodaš kromir, zaliješ z vodo, soliš.
Počakaš da zavre (da je krompir kuhan).

Po želji s paličnim mešalnikom zmešaš, lahko pa pustiš kar "v kosih".

Tik preden postrežeš, dodaš še žlico kisle smetane.




potepinček -> RE: porova juha (6.3.2009 10:53:39)

Jaz naredim isto, vendar krompir in por kuham kar v vodi, dodam sol, poper, peteršilj. Ko je krompir kuhan zmiksam in dodam kislo smetano.




Hope2 -> RE: porova juha (6.3.2009 10:57:54)

[sm=smiley1.gif]




Hope2 -> RE: porova juha (6.3.2009 10:58:52)


IZVIRNO SPOROČILO: puppa

V posodi pogreješ olje, narežeš por na kolutke, narežeš krompir na tanke rezine, por prepražiš na olju, dodaš kromir, zaliješ z vodo, soliš.
Počakaš da zavre (da je krompir kuhan).

Po želji s paličnim mešalnikom zmešaš, lahko pa pustiš kar "v kosih".

Tik preden postrežeš, dodaš še žlico kisle smetane.


enako. Če prepražiš, da por boljši okus, no vsaj namuser posted image




Felicita -> RE: porova juha (6.3.2009 14:52:26)

http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=5662

men je tale božanska, sam morš met čičeriko... da pa tak ful dobr poln okus.




Čupka -> RE: porova juha (7.3.2009 15:05:54)

Na maslu podušim na kolute narezan por, začinim s soljo in poprom, včasih vmes umešam če kak trikotniček zdenka sira. V drugem lončku skoraj do konca skuham na koščke narezan krompir. Ko se por zmehča, ga zalijem z malo vode in s paličnim mešalnikom zmiskam v kremasto juho. Dodam skoraj kuhan krompir, s krompirjevko vred. Potresem z nasekljanim petršiljem in pokuham še toliko, da se krompir do konca skuha.




muška -> RE: porova juha (8.3.2009 18:01:44)

por na hitro prepražim in skuham(včasih dodam tudi krompir). Zmiksam z paličnjakom, in dodamsladko smetako oz. 2 kocki zdenka sira - le tega pred miksanjem z paličnjakom, da se lepo razmeša [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Anonimen -> RE: porova juha (9.3.2009 12:27:03)

Porova mineštra
Steblo in liste velikega pora narežemo na centimeter do poldrugi centimeter široke kolobarje, ki jih operemo. Olupimo dva srednje debela krompirja in ju narežemo na koščke. Por in krompir damo kuhat v slan krop, dodamo jima še sol in poper. Kuhamo pol ure oziroma dokler nista krompir in por res dobro kuhana. V drugi posodi na olju zasteklimo na drobno narezane koščke pancete ali suhe klobase in jih damo v mineštro. Nato pripravimo podmet: na segreto olje damo dva stroka na drobno sesekljanega česna in žlico moke. Ko česen zadiši, podmet zlijemo v mineštro. Pri tem pazimo, da se moka ne prežge. Mineštro pokuhamo še dve minuti in že jo lahko serviramo.
Porovo mineštro lahko skuhamo tudi v vodi, v kateri so se pred tem kuhali kosi sušenega prašičjega mesa - na primer rebrca, vratovina ali klobase. Tako je mineštra še bolj okusna. Njen okus pa lahko dopolnimo tudi z dodatkom korenčka, bučke ali surovega paradižnika. Ta jed deluje v zimskem času izredno osvežilno. V ustih čutimo drobne koščke pora in krompirja, ki se hitro stopijo.

Porova kremna juha
V novejšem času gospodinje na Krasu pripravijo tudi porovo kremno juho. Skuhamo jo podobno kot mineštro, le da ob koncu kuhanja zgostimo krompir in por s paličnim mešalnikom. Nato juho zabelimo. Pri pripravi kremne juhe pazimo, da je jed dovolj tekoča, za lepši videz in boljši okus pa dodamo majhne kocke kruha. Kocke pred tem pocvremo in zarumenimo na surovem maslu. Na juho jih damo ob serviranju. Tako juho dekoriramo in obogatimo.

Porova solata
Por narežemo na koleščke in ga skuhamo v kropu. Odcedimo ga, zabelimo z olivnim oljem, okisamo, dosolimo in popopramo. Tako pripravljena porova solata je odlična priloga k tenstanemu krompirju.
Sicer pa imajo jedi iz pora svojstven, mikaven okus, ki v zimskem času deluje osvežujoče. Por je zdravilen, saj vsebuje podobne snovi kot česen in čebula. V ustih je eleganten, obenem pa spodbuja izločanje želodčnih in črevesnih žlez, jeter in žolčnika. Obenem pospešuje prebavo in izločanje seča




tweety83 -> RE: porova juha (9.3.2009 15:31:27)

Jaz jo pa delam takole:
maslo segrejem in dodam eno žlico baby zdroba - rahlo popražim in dam na to na kolobarje narezan por in še malo popražim, nato zalijem z vodo, solim in popram. Na koncu, ko je kuhano pa še spasiram s paličnim in dodam kislo smetano.
Njami




robinzon -> RE: porova juha (9.3.2009 19:47:22)

Por dvakrat prerežem podolgem, tako, da dobim četrtinke. Operem, narežem na par mm debele rezine in dušim na olju par minur, da malo upade. Potresem z dvema žlicama pšeničnega zdroba, dobro premešam, če se začne prijemat, dodam kakšno žlico vode. Vmešam celo jajce, dobro premešam in zalijem z litrom kropa, solim, popopram.




Stran: [1]