nosečnice - insulinke (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

Anonimen -> nosečnice - insulinke (4.3.2009 15:17:19)

Pozdravljene(i)!
Malo sem prebrskala po forumu, a nikjer našla teme, kjer bi si nosečnice z nosečniškim diabetesem izmenjavale svoja mnenja.
Me kdo usmeri? Je še kje kakšna?

Zdaj bo že kakšen mesec, kar si dodajam insulin in bi mi kakšen klepet v tej smeri tudi prav prišel.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (4.3.2009 16:43:32)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

majska pikica -> RE: nosečnice - insulinke (4.3.2009 16:59:08)

evo jaz sem tudi tu in si ga dajem 4x na dan. No ja ampak nekako gre dajam pa si ga že 3 mesece

Anonimen -> RE: nosečnice - insulinke (4.3.2009 21:49:46)

Pozdravljeni!

metulj333, si imela tudi v prvi nosečnosti povišan sladkor?
V prvi nosečnosti sem se izognila insulinu s strogo dieto, tokrat ni šlo. So me kar po hitrem postopku naučili, kako si naj merim sladkor (3-4x na dan) in kako naj si injeciram insulin (3x na dan, pred glavnimi obroki)
Kako je sedaj po porodu? Se je vrednost sladkorja v krvi znižala? Imaš še predpisano dieto? Ali prenehaš z dodajanjem insulina takoj po porodu? In kako je bilo z Janovim krvnim sladkorjem?
So ti med porodom kaj dodajali? Vem, mnogo vprašanj, ki se jih na pregledih na endokrinološki kar ne spomnim...

majska pikica, kdaj imaš rok poroda? Maja? Moj pdp je 9. maj in trebuh je že kar napet - zadnja dva dneva kar težko najdem nebolečo gubo za injekcijo.

Hvala vama!

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (5.3.2009 22:30:40)

Anonimen -> RE: nosečnice - insulinke (6.3.2009 10:12:25)

Moj prvi je bil težek 3340 g, ko se je rodil, čeprav so me strašili, da zna biti zaradi moje glukoze velik. Tudi trebušček je imel normalen - je pa zelo dolgo trajalo, da mu je odpadel krn (en teden kasneje kot pri ostalih). Ampak takrat sem bila res stroga pri dieti (sem črtala sladkor, sol in moko).

Imaš prav, če imaš že otroka, je težko nadzorovati hranjenje po redu. Upam, da ti bo uspelo vnesti pravi ritem - kot berem, vam je pri spanju že uspelo!

Zdaj, ko sem na insulinu, si privoščim tudi kakšen prekršek (bojim se hipe bolj kot povišanega sladkorja) - ampak začuda, ravno takrat, ko se prekršim imam normalen sladkor! S sladkorjem imam predvsem probleme zjutraj.

So ti slučajno omenili, kako bi bilo, če bi se odločila še za enega otročka?
Sama sem si vedno želela imeti 3, a zdaj premišljujem, če ne bi bilo preveč tvegano zame in za tretjega, če bi se odločila zanj.
Bom malo počakala, kako se bo odvijala situacija pri drugem.

Je res, da večina "insulink" rodi v Ljubljani?
Kako poteka sam porod? Si imela svoje popadke ali so ti jih sprožili?
Si po porodu imela v porodnišnici kakšno dieto? Kako je bilo z dojenjem?

Anonimen -> RE: nosečnice - insulinke (6.3.2009 10:16:09)

Ja, lističi in lancete so res kar dragi... (mogoče jih lahko še dobiš na recept?)... in tudi, če se greš zdravo prehrano, je kar drago.
Grozno, da je hitra prehrana cenejša...

majska pikica -> RE: nosečnice - insulinke (6.3.2009 19:19:54)

K.tja jaz imam rok 16.05 ampak so mi ravno danes delali UZ in mi je moja G rekla da boma verjetno kaj prej.Joj tudi meni je zoprno se špikat in to seveda 4x inzulin in 4x merjenje sladkorja.Uh komaj čakam da bo to za mano in da si bom po porodu privoščila en velik kos torte ki se mi je lušta.
Mene pa zanima ali je res da bi naj večina inzulink rodilo z CR tega se najbolj bojim.
Lepo bodite

Anonimen -> RE: nosečnice - insulinke (6.3.2009 22:41:13)

Živjo, majska pikica!

Za carski rez zaradi insulina še nisem slišala... mogoče je to povezano z velikostjo otroka?
Tudi jaz bi rajši rodila po naravni poti. PDP imam 9.5.

Si insulin daješ tudi pred spanjem? Koliko si imela najvišji sladkor preden so ti predpisali insulin?
Pri meni je bil 8,3 eno uro in pol po zajtrku. Na tešče imam v redu sladkor. Skrbi me, ker imam včasih po jedi (kosilo, večerja) pod 5, tako da si včasih rajši še kaj dodatnega privoščim glede hrane (tudi sladko, kar si pred insulinom nisem privoščila...) Ko sem si zmanjšala dozo za eno enoto, se mi je pa sladkor povišal nad dovoljenim... vmesne variante pa ni.

Malce me skrbi, ker sem ravno včeraj zvedela, da je dobil bratranec (mojih let) sladkorno - torej imamo to v družini. Tudi po porodu se bo treba paziti.

LP;

majska pikica -> RE: nosečnice - insulinke (6.3.2009 23:24:41)

Oi K.tja

Jaz si insulin dajem takoj ko se zbudim potem pa pred kosilom in pred večerjo zadnjega pa si dam pred spanjem.
No ja zjutraj si dajem 8 enot IT in zvečer pred spanjem 4 enote IT pred kosilom in večerjo pa po 2 enoti NR sedaj imam normalen sladkor razen kadar se pregrešim in pojem kak mali kos ocvrtega piščanca pa se mi sladkor kar dvigne.Ko sem začela z insulinom sem imela sladkorja 13.8 sedaj pa ga držim kar na 4.5 na tešče im tja do 5.7 max po obroku.
Je pa res da sem imela na začetku 5x dnevno insulin ampak ker se res skušam držat stroge diete pa mi ga je ob zajterkih umaknil.Je pa težko ker imam doma dva pingvinčka ki pa jima moja dieta ni po godu in se mantram da jem jaz svojo otroka in pa moj dragi pa svoje ampak se včasih res malo pregrešim pa saj si ne moremo čisto vsega odrečt.Ampak torte pa si ne upam privoščit ker se ji potem nasploh več ne bi mogla upret. Moja šibka točka so sladkarije ki pa jih sedaj moja dva tamala spretno skrivata pred mano.
Saj še malo in bomo lahko kaj več pojedle.
L.P

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (6.3.2009 23:43:29)

Anonimen -> RE: nosečnice - insulinke (7.3.2009 21:40:32)

metulj333, hvala za izčrpne odgovore!
Upam, da bo tudi pri meni tako hitro stekel porod. Tega me je kar malo strah.

majska pikica, res si pridna, da ti uspeva zadržati sladkor na enakem nivoju - meni kar niha. Upam, da bo zdaj kaj bolje, ker sem danes zadnji dan oddelala v službi in se mi je začel dopust. Ena stresna situacija manj.
To bo tvoj tretji otrok? Si pri prejšnjih nosečnostih imela kakšne težave s povišanim sladkorjem ali so se ti prvič pojavile v tej nosečnosti?
Sem se malo pozanimala glede carskega reza - včasih so ga res opravili v večini, zdaj je tega manj. Je v večji meri povezano s težo otroka (če je pretežek, je večje tveganje za poškodbe in zato rajši opravijo carski rez). Ampak ravno insulin naj bi otročku pomagal, da ne dobi preveč, se mi zdi. Upam, da bova rodili po naravni poti in da bosta malčka ravno pravšnjih mer za to! (Pri prvem sicer nisem bila na insulinu, a so me strašili, da bo velik in težek, a se je rodil s 3340 g in 52 cm).
Imam pa kar večje odmerke kot ti = zjutraj 14, za kosilo in večerjo pa 6. Jutri si bom za zajtrk povečala še za 2 enoti.

Pravijo, da smeh niža vrednost sladkorja v krvi!
Grem na meritve...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

LP;

majska pikica -> RE: nosečnice - insulinke (7.3.2009 23:45:48)

Oi k.tja
ja v prejšnih   [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image] me sploh niso testirali sedaj pa ker sem se preveč redila sem pa šla na teste.Ja sem kar takoj menjala G ker me je prejšna vsakič nadirala kako se redim in tak ko je videla da sem dobila NS je pa postala vsa sladka.
Sedaj imam super G v UKC MB in je zelo prijazna in mi je sedaj tudi bolj razložila kako je  z CR da je res samo takrat če gre kaj narobe ali pa če je bebika pretežka.
Da pa držim tak cuker je pa odvisno od tega koliko si močen ti ko si bila sedaj v službi si  verjetno zelo težko držala dieto meni pač uspe ker sem doma in pač imam čas se temu posvetit saj boš videla da bo tudi tebi sedaj lažje ko ne boš več delala in boš imela več časa.Nič se ne sekiraj se bo vse uredilo samo da bebike zavarujemo.No ja sedaj sama razmišljam če bi se še odločla kasneje za enega ampak me je kar strah teh iglic jih že od prej sovražim sedaj ko pa jih moram vsak dan imet pa še toliko bolj

Punce pridne bodite in čuvajte bebike jaz grem še malo tv gledat sem bolj nočna ptička pa saj čez dan tudi ne morem spat

PAPA

Anonimen -> RE: nosečnice - insulinke (8.3.2009 21:37:55)

Živjo!

majska pikica
Mene je v prejšnji nosečnosti dala na testiranje zaradi sladkorja v urinu. Sem se pa tudi v prejšnji nosečnosti v enem mesecu (decembru - takrat, ko se seveda najbolj sladko je) zredila za 5 kg. Do sedaj sem se v celi nosečnosti samo za 4 kg zredila! Ampak seveda zaradi diete.

Koliko pa sta bila tvoja "pikca" težka, ko sta se rodila?

Ja, saj se bova znebili teh igel! In tortica ti bo zares dobro teknila - 16. 5. se hitro bliža! In tudi jaz imam samo še dva meseca! Jupi!

metulj333
Stran z mečem! Saj bomo čisto v redu - vsaj vemo, kako in kaj. Meni se to zdi bolj kot opozorilo, kaj bi se lahko zgodilo kot pa dejstvo, da se bo to zgodilo. In pa še bolj se zavedamo, da moramo svoje malčke naučiti zdravo se prehranjevati in uživati v življenju (čeprav meni to s prehranjevanjem zaenkrat pri malem niti ne uspeva - ampak uživa pa).

LP; [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (10.3.2009 15:01:46)

Anonimen -> RE: nosečnice - insulinke (11.3.2009 21:48:39)

Smo vsi isti! Pomalem odvisni od užitkov, ki jih nudi hrana... in vse je tako zelo dosegljivo!

Prebiram neko knjigo "Resnica o sladkorju" kar zanimiva, sicer namenjena ameriški populaciji, a tudi mi se počasi bližamo njihovim navadam in razvadam...

Držim pesti, da bo z nami vse v redu!

Stran: [1]