Anonimen -> RE: Kako je s tem ko ti poteče pogodba (3.3.2009 14:16:56)
|
IZVIRNO SPOROČILO: mojcaziga IZVIRNO SPOROČILO: Ankica Mojcaziga, veliko je odvisno tudi od delavca samega. Npr. mojemu možu in njegovim sodelavcem se je zgodilo identično, kot je napsiala Amoss. Ampak on je človek, ki si upa povedat svoje, ki ga ni strah, kaj in kako in se bo za svoje pravice boril. Takrat so jim prinesli nove pogodbe za določen čas, cel oddelek jo je podpisal, prestrašen, kaj bo, da bodo izgubili službo, samo on ne. Šefu je lepo povedal, da tako to ne gre, da je problem kadrovske, če ni na tekočem z evidencami in da je po zakonu tako in tako. Poskušali so mu malo groziti, driblat, ampak so nekako po enem tednu videli, da to ne bo šlo, da ga ne bodo mogli prestrašiti in so mu dali pogodbo za nedoločen čas. Ugotovili so, da se njega ne da izsiljevat. In da bi šel tudi do odvetnika, inšpektorata za delo in na delovno sodišče, če bi bilo treba. Da bi ga odpustili, pa tudi niso imeli podlage. Je delal korektno, tako da s tega vidika niso imeli kaj, poleg tega pa moraš odpustitev tudi utemeljiti. In če je po poteku pogodbe še vedno redno hodil v službo in delal svoje, bi bilo nekoliko smešno, da bi kar naenkrat ugotovili višek delovne sile ali kaj podobnega. Samo pri nas se velika večina ljudi slej ko prej ustraši in podleže delodajalcem. Slednji to vedo in na veliko izkoriščajo. Brez skrbi, se tudi moj ni kar pustil, ampak so rekli, da je pogodba bila spisana pravi čas, pa je on ni prišel podpisat oz. si je vzel toliko časa. To, da pa je on še hodil v službo par dni po ozteku pa je bilo zato ker so mu obljubili za NDČ in so mu rekli, da sestavljajo novo pogodbo. No, 5 dni kasneje so prišli s pogodbo za DČ in ko jim je oporekal je sledilo to kar sem na zaćetku napisala. No, moj je itak šel drugam delat. Ampak nekje se da, drugje pa pač ne. Je pa moj šel do prijatelja, odvetnika, ki mu je povedal, da je težko prit do kobca v takih postopkih. Oni bi še dalje trdili, da je pogodb abila pravočasno sestavljena, kar pa so bili ustno dogovrjeni pa je malo težko dokazljivo. Mojmu se ni dalo, ker je rekel, da tudi v primeru, da bi kaj dosegel, v takem kolektivu nima kaj iskat. lp, mojca Bla, bla, bla. Delodajalec je tisti, ki bi moral prinesti delacu pogodbo za podpisat, on je pogodbo sestavil, to je njegova obveza. Izgovor, ki pade pri vsakem inšpektorju za delo. Ti niso ravno prijazni do delodajalcev, samo večina delavcev misli, ah, brezveze, da sploh kaj naredim, saj se itak ne bo nič zgodilo. Podjetje, kjer je delal moj mož, je eno najbolj razvpitih glede nefer odnosa do strank, dobaviteljev in zaposlenih. Pa se je pač zmenil. So mu tudi prinesli pogodbo za DČ in jo je dal šefu lepo nazaj v roke. Podpisal jo bom, ko bo narejena po reglcih. Šefu je bilo jasno, da bo moj dragi šel do konca in bi tudi šel. Je pa šel čez pol leta delat drugam, mu je bilo pod častjo delat nekje, kjer te jemljejo za njihovega sužnja, da ne govorim, kako se obnašajo do strank. Zanimivo, poznam kar nekaj ljudi, ki so prišli do konca tem zadevam z nepoštenimi delodajalci. En tak res ekstremen primer je en stric, zelo prijazen, fajn, ustrežljiv dečko, ki 10 let ni dobival regresa, dopusta in nadur ni imel plačanih, nekaj mu tudi prispevkov niso plačevali in po 10. letih so ga odpustili kar tako, iz enega na drug dan. Potem ga je žena brcnila v rit, naj se že spravi k odvetniku, našel si je res dobro odvetnico, ki se je za zadevo potegnila in na sodišču dosegla, da je dobil vse za nazaj plus obresti. Tako da, se da priti do konca. Breme dokazovnaja pa je v tem priemru na delodajalcu, ne delavcu. Delodajalec mora dokazat, da je delavec neupravičeno hodil v službo (hm, hecna firma, da kar pušča "tujim" ljudem, da hodijo po firmi in delajo delo, ki naj ga ne bi). Na podlagi česa pa bi ga odpustili, če ne bi podpisal pogodbe? On bi samo tisti trenutek, ko bi mu grozili, da bo ob delo, če ne podpiše pogodbe za DČ, reči, da prav, bom stopil direktno do inšpektorja za delo. In še, če se zavedajo, da je spreminjanje uradnih dokumentov (kot npr. datiranje pogodb za nazaj) kaznivo dejanje? Smrtno resno. Nekaj takega bi jaz rekla. BTW.: sem delodajalka [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] , pa mi je pod častjo, da bi s kadri tako ravnala. Kadri so največje bogasto podjetja in dobre kadre je zelo težko dobiti. Če bi se (nekateri) delodajalci tega zavedali, ne bi imeli tako mačehovskega odnosa do svojih zaposlenih.
|
|
|
|