OČKA PRI ULTRAZVOČNEM PREGLEDU.... (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

SPORTINA -> OČKA PRI ULTRAZVOČNEM PREGLEDU.... (27.4.2005 23:08:45)

Živjo vsem...
Redno berem Vaše nasvete in mnenja, a sodelujem prvič. Noseča sem drugič, v 33.tednu in vedno sem upala, da nikoli ne bom imela takih težav, kot jih imam sedaj...

V prvi nosečnosti nisem nikoli vzela partnerja na ultrazvočni pregled, sodeloval pa je pri porodu in sva bila res oba navdušena, saj kaj takega ne pozabiš nikoli. Tokrat sem ga v potek nosečnosti aktivno hotela vključiti že malo prej in ga povabila s seboj na pregled v 32.tednu. A na žalost se je končalo z travmatično izkušnjo, po kateri odločno menjam ginekologa. Moji ginekologinji-o kateri sem že brala na forumu, se to ne zdi...Oziroma tega nima v navadi.
MOJA ZGODBA - KAJ MISLITE!!!???
V prejšnji teden sem bila naročena na redni nosečniški pregled v 32 tednu nosečnosti. Že na prejšnjem pregledu mi je omenila, da bo na vrsti ultrazvočni pregled.Partnerja, ki je bil dva mesca službeno odsoten sem želela povabiti na pregled, saj se mi zdi, da ultrazvok v materi in očetu vzbudi tiste prave in prve starševske občutke. Tisto kar vidimo je nekako drugače, bolj oprijemljivo, sploh za bodočega očeta, ki ne čuti otroka v sebi, ki ne doživlja materinskih tegob in radosti. Po dobri izkušnji sodelovanja očeta pri prvem porodu, sva ugotovila, da to ni le trenutna modna muha, ampak predvsem tkanje vezi nove družine, nevidnih čustvenih niti, doživetij, spominov, ki nam ostanejo za vedno. In del teh lepih spominov naj bi bil tudi ta ultrazvok!
Pri prvi nosečnosti mi je dala možnost, da se ultrazvok posname na video kaseto, se ga malo komentira…. Tega sedaj ni omenilia, a po preteklih 4 letih sem upala, da imamo starši možnosti celo več in ne manj!? Nisem vedela, kako bo partner s časom zaradi službenih obveznosti in niti nisem spraševala, če lahko prideva oba. Po pripovedovanju prijateljic-mamic iz različnih krajev Slovenije, pa to nikjer in nikoli ni bila težava oziroma so bili celo povabljeni na pregled.
Tako sva tega dne prišla oba. Ob vstopu v ordinacijo je bila vidno šokirana in pojasnila…: « TEGA PRI NAS NIMAMO V NAVADI, OZIROMA RADI PREJ VEMO…?« Besede so naju šokirale, sploh partnerja, ki je bil vidno v zadregi in zato sem vljudnostno vprašala, če se umakne iz ordinacije (čeprav nisem videla razloga za to). Pacienti se res nimamo pravice vtikati v načine dela ordinacije, a imamo svoje pravice in še NIKOLI ni nikjer pisalo »Spremstvo prepovedano!«.
Brez komentarja na moje vprašanje in partnerjevo opravičilo je nejevolno nadaljevala: «Uležite se…«. Upala sem, da naredila izjemo, pokazali malo dobre volje in nama vsaj z nekaj besedami obrazložila kako napreduje nosečnost, pokazala nekaj detajlov otroka na slikah, natisnila slikico (!!), ki jo je sestrica zaman čakala doma, jaz pa niti nisem več upala prosit zanjo. Prositi??!! Je zanjo treba prosit?! Le brez besed je strmela v ekran, merila, gledala, iskala… Brez ene same besede cel pregled!! V prepričanju in strahu, da je gotovo nekaj narobe sem na pol v solzah vprašala: »Je kaj narobe?« in ona nazaj: »Sem mogoče rekla, da je kaj narobe? Obrišite se…«. Šok za oba! Konec pregleda?! Brez besed, brez komentarja, brez… Edino kar sva oba uspela videti (partner ni bil povabljen bližje) je bilo bitje srca najinega malega sončka…
V materinsko knjižico je potrebno napisala z besedami » Vse je v redu. Plod se je že obrnil na glavo!« in malo kasneje »Ste že uredila porodniško? », »Kako se počutite?«, »Čez en mesec se vidimo«…Groza. Bila sva brez volje, da še kaj vprašava, čeprav sva oba na pregled prišla polna pričakovanj o novih spoznanjih in informacijah. Potrta sva zapustila ordinacijo. Zaradi prisotnosti obeh na pregledu ni nobena pacientka čakala dlje in tudi nebi, če bi nama povedala kaj o najinem otroku !!! Mislim pa, da smo »opravili« še precej hitreje, kot bi sicer.
V službo sem namesto pomirjena, po težko pričakovanih mesečnih pregledih, prišla skoraj objokana. To mojo - najino osebno prizadetost so v preteklih dneh vsi, ki sva jim pripovedovala o izkušnji, spremenili v trdno odločitev, da v ordinaciji, kjer so očetje nezaželeni oz. kjer pregled poteka tako kot je najin, nekaj ni v redu…. Vse prijateljice, so mi pripovedovale o prijetnih izkušnjah iz ultrazvokov, o navdušenju očetov, celo sestric in bratcev, ki so jih vključili v to, družinsko doživetje, v enega prvih korakov, kjer se začnejo tkati družinske vezi, očetovski občutki…Torej to niso samo lepi prizori iz filmov in moja velika želja? Očitno sem si izbrala napačnega zdravnika in kot vem nisem edina!!!
Da me boste lažje razumeli….Imate avto? Ga kdaj peljete na servis? Vam povedo kaj so zamenjali, pogledali, naredili….No in ljudje nismo avtomobili….

KAJ MISLITE, SEM PRIČAKOVALA PREVEČ?
VAŠE IZKUŠNJE?

Anonimen -> OČKA PRI ULTRAZVOČNEM PREGLEDU.... (28.4.2005 8:33:09)

A to je govor o ginekologiinji z enega posta višje? Jaz sem pa ravno napisala v tem smislu, da je fino, ker ima ultrazvok v ordinaciji in naredi vsakič... Tako je bilo meni povedano pred tremi leti...
Po moje je imela zdravnica slab dan. Zanjo morda nič posebnega, zate grozno, verjamem. Po moj je tako reagirala zato, ker je nisi vnaprej vprašala, če je mož lahko pri pregledu zraven. Seveda to ni opravičilo za grdo obnašanje oziroma za sploh neobnašanje, ampak mislim, da je bil problem v komunikaciji, ki ga pa po povedanem ta zdravnica izgleda itak ima.
Če je moj ginekolog, ki celo nosečnost ni rekel več od "Hm" (in še to takrat, ko sem kaj potožila, sam od sebi itak ni nikoli nič rekel), dovolil, da je bil moj mož pri ultrazvoku zraven, potem po mojem mnenju to počnejo čisto povsod. Pa sva tudi midva kar prikorakala v ordinacijo, samo da sem jaz, preden sta zdravnik ali setsra uspela kaj reči, takoj vprašala, če je mož lahko prisoten pri ultrazvoku. Itak pa da zdravnik ni nič komentiral, itak je bil skozi tiho (razen strokovnih izrazov, ki jih je narekoval sestri). Le da je moj mož "tehničen tip" in je sam kazal, kje je kaj, zdravnik je pa prikimal, če je bilo prav. Posebej za lulčka sta oba zelo kimala.
Mislim, da si upravičeno razočarana. Se pa to dogaja. Nekateri zdravniki niso ravno najbolj prijazni ljudje...

nana 27 -> OČKA PRI ULTRAZVOČNEM PREGLEDU.... (28.4.2005 8:41:31)

Tale opis pa mene precej na mojo ginekologinjo spominja. KJe si bila na pregledu? Tudi meni se zdi, da je moji ginekologinji prisotnost očkov odveč. Ko me vpraša z počutje, bi lahko odgovorila karkoli, ker me itak ne posluša. In ravno tako ukaz: uležite se, obrišite in konec.

Rozalija -> OČKA PRI ULTRAZVOČNEM PREGLEDU.... (28.4.2005 9:13:17)

Pri meni je lahko šel že na prvem pregledu na UZ v 8 tednu. Pa nekateri kao na vaginalni UZ ne smejo. Na morfologiji je bila čisto navdušena da je tudi on zraven. Na NS sva itak plačala tako da valda da je šel.

Bi pa tud jaz čist ven padla če ga ne bi pustil it, kaj pa je tu narobe, če se jaz strinjam mora bit z mano pa konc. Konc koncev se tud njim zdi samoumevno da imajo kakšne študente zraven, pa saj te vprašajo, a s takim glasom da valda rečeš JA (no mene študenti ne motijo, saj se morajo naučiti, še vesela sem jih bila pri porodu).

mimica -> OČKA PRI ULTRAZVOČNEM PREGLEDU.... (28.4.2005 9:19:56)

Groza ! Nisem imela najboljšega in najprijaznejšega ginekologa, a ga moram pohvaliti. Ko je delal ultrazvok - morfologija je bil partner brez problema zraven, še več, možu je vse do podrobnosti razložil. Celo več kot meni v celotni nosečnosti. Je pa res, da pri vaginalnem UZ nimajo radi koga zraven. Z vsemi, ki sem se pogovarjala je bilo tako, da so prišli partnerji zraven tako da mislim, da ima partner pravico biti zraven. Saj je tudi njegov otrok, ne samo tvoj !

Anonimen -> OČKA PRI ULTRAZVOČNEM PREGLEDU.... (28.4.2005 10:36:15)

Po mojem ima tudi pravico. A katera ve, če je to kje napisano?

Kadija -> OČKA PRI ULTRAZVOČNEM PREGLEDU.... (28.4.2005 10:59:33)

To ravno ne vem, če kje piše, sem pa šokirana nad tem kar sem prebrala!To je absurd:grrr::grrr:.
Resnično kaj takega še nisem slišala, da očetje ne bi smeli biti pri UZ zraven, pa neglede na to, kako plačuješ!Najbolje, da menjaš G!!!!!Tej pa poveš svoje mnenje!!!!!!!

smrka -> OČKA PRI ULTRAZVOČNEM PREGLEDU.... (28.4.2005 11:08:12)

Hej sportina! To kar se ti je zgodilo kar nemorem verjet. Mislim da je dohtarca vstala z levo nogo!!! Jaz bi na tvojem mestu odsla do "sefa" bolnice ali zdr. doma, kjer si bila na UZ in povedala kako je bilo! Ni nobenega zakona ki prepoveduje ocetu prisotnost pri UZ!!! NI GA!!!! Ce nebi pri "sefu" bolnice nicesar dosegla, bi jaz pisala v lokalni casopis in naj vsi vedo kako si bila sprejeta. Joj kar nemorem verjet. Res, jaz nebi odnehala na tvojem mestu. Pa se zamenjala bi dohtarja, 100%. Toliko placujemo za zdravstveno zavarovanje potem naj nas se zdravniki nadirajo in nategujejo kakor njim pase. Ok, ce je pravilo tako, ce si pa sami izmisljajo svoja pravila naj si jih vtaknejo nekam.
uf....
Moj je bil na UZ zmenoj in ko je sedel ob meni in kako je gledal v tist ekran, se smehljal, imel potne roke od vznemirjenja, tega se neda opisat. To je eden izmed lepih obcutkov - ker moski ne nosijo otroka pod srcem, temvec ga me. In ko vidis kako partner reagira na vse to, te se bolj gane.

:nosecka: 28t 2d

nina42 -> OČKA PRI ULTRAZVOČNEM PREGLEDU.... (28.4.2005 11:27:06)

Jaz sem imela enako izkušnjo in bom defenitivno zamenjala ginekologinjo. Težava je edino v tem, da povsod kjer sem do zdaj bila pravijo, da imajo polno.
Partner pa ima pravico, da je zraven pri vseh pregledih.
Vse to piše v VODNIKU PO PRAVICAH NOSEČNIC, ki ga bi morala dobiti vsaka nosečnica pri 1. pregledu pri g. Jaz ga nisem. Tiste, ki ga tudi niste je dosegljiv na http://www.gov.si/ivz/. Preberite si!!!
V glavnem sem zelo razočarana in jezna.
Prosim tiste, ki so iz mbja in imajo vredu ginekologinje naj mi to sporočijo, ker k prejšnji več ne nameravam it!!
Ne moreš verjet, kaj vse si dovolijo. Sem pa vesela da nas je vsaj več takih, ki smo istega mnenja, ker sem že mislila, da sem edina, ki se ves čas pritožuje. Ampak za svojega dojenčka hočem najboljše, zdravstvo pa mi je to dolžno nudit!!!

Divja vijolica -> OČKA PRI ULTRAZVOČNEM PREGLEDU.... (28.4.2005 11:43:27)

Najbrž si imela to izkušnjo s to ginekologinjo iz zgornjega naslova. Jaz sem k njej hodila celo nosečnost, pa je bila do mene kar prijazna, res da nisem imela nobenih težav med nosečnostjo, sem pa na njen račun slišala ogromno kritik. Jaz nisem imela slabe izkušnje z njo. Je pa tako, ko dela ultrazvok je tiho, razen na koncu, ko reče: obrišite se. Ampak takih je zelo velko ginekologov, tudi v porodnišnici sem srečavala take.
Sem pa na prvi pregled hotela, da gre z mano tudi fant, malo sem povprašala naokoli kako je s tem in je tako, v čakalnici srečaš veliko možov, fantov, da pa bi kdo vstopil pa nisem videla.
Sem pa prvič pri njej takoj dobila tak občutek, da partner pa sem res ne spada. Tako, da do konca nosečnosti fant nikoli ni šel z mano. TUdi nobene slikice nisem dobila.
In ker sem bila pri njej navajena da partner ne gre z mano, je bilo enako tudi v porodnišnici, kjer je tudi večina partnerjev čakalo v čakalnici. Pomoje bi morala večina ginekologov spodbujati bodoče mamice, da pripeljejo s seboj svoje partnerje, ne pa jih čudno gledati, ko pridejo zraven gledat svojega otroka. Saj nekaj je sigurno takih, da to spodbujajo, večina pa najbrž na žalost ne.

Anonimen -> OČKA PRI ULTRAZVOČNEM PREGLEDU.... (28.4.2005 12:13:16)

Se strinjam s tiso. Pri porodu jim pride prav, da so partnerji zraven, ker resnično največkrat pomagajo, da se porodnica psihično sprosti in je porod lažji. Torej tudi njim to nekako olajša delo, zato so partnerji pri porodu skozi bolj dobrodošli. Da je to tako čisto samo zaradi koristi, se kaže prav pri prisotnosti pri pregledih. Tu pač zdravniki nimajo nobene koristi od partnerja, zato pa se dogajajo take stvari. Žalostno.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (28.4.2005 12:47:13)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Olivija -> OČKA PRI ULTRAZVOČNEM PREGLEDU.... (28.4.2005 14:30:18)

tvoja zgodba je bila prav presenetljiva. Jaz sem zadnjič vzela na morfologijo s sabo tudi najino dvoletnico ni ni bilo nič težav (še banano je dobila).

Tudi med prvo nosečnostjo (pri drugem ginekologu) je bil partner zraven in nikoli niso komplicirali.

LP

SPORTINA -> OČKA PRI ULTRAZVOČNEM PREGLEDU.... (28.4.2005 15:13:22)

PUNCE HVALA ZA ODGOVORE!PRAVKAR SEM JIH VSE Z UZITKOM PREBRALA, SAJ SO MI DVIGNILE SAMOZAVEST.
TO, DA MENJAM GINEKOLOG, SEM SE ZE ITAK ODLOCILA, SAJ SE MI ZDI POD CASTJO, DA SE VRNEM TJA...
SEM PA VESELA, DA IMATE DOBRE IZKUŠNJE, HVALA BOGU...

SE SE BEREMO....

špelin@ -> OČKA PRI ULTRAZVOČNEM PREGLEDU.... (28.4.2005 15:26:17)

Veš, SPORTINA, vso pravico imaš, da ti ostane nosečnost v lepem spominu. Tebi in očku pikice ;)

Sama vem, da bi se glasno uprla, če bi moj G težil okrog prisotnosti bodočega očka pri UZ-ju. Na srečo je moj G zelo družaben človek in mu ni odveč, če ima kakšne gledalce :bravo: Dokler vsega ne izmeri in pregleda, smo pač tiho, nato pa imamo debato :bravo:

Na UZ sem bila sama le prvič, ko je delal vaginalni UZ in niti nisem imela spremstva, drugače pa je bila z menoj vedno moja velika pika (6 let) in izmenoma ljubi ali moja mami. Ponavadi je G celo sam odšel v čakalnico po moje občinstvo, da se meni ni bilo treba vmes oblačiti. Počasi me je že sram, ker moj otrok vedno poje malico pri G - piškoti, čokolada, jabolka,... No, nazadnje pa banana 8) Jo že pogrešajo, kadar je ni z mano ;)

:rozica::rozica::rozica:

Stran: [1]