bumerang
|
IZVIRNO SPOROČILO: Gina Vsak ki kupi škropivo, ki je ekološko sporno, ali celo samo delno sporno, ali sporno ob napačni uporabi, mora imeti potrdilo, da zna ravnati s temi sredstvi, če ne naj ti ga ne bi prodali. Seveda država računa s tem, da nekdo ne bo škropil, kadar burja piha, al kako? Tako kot pa ne moreš vseh ljudi kontrolirat pri vsem, kar počno, tudi ne moreš preprečit, da morda kak omejenec ne bi počel neumnosti s škropivi. Pa vendarle menim, da je večina ljudi v sloveniji kljub vsemu vsaj približno trezno razmišljujočih. Sama imam fitosanitarni izpit in vem, da žal ni tako. V agrariji ti brez problema prodajo to, kar vprašaš, tudi brez izkaznice, domači pridelovalci pa trosijo in škropijo v stilu kuhanja riža "eno pest zame, eno pest zate, eno pest pa za škropilnico", večajo doze, škropijo v vetru itd. Edini zakon, ki je veljaven, je zakon večjega zaslužka. Karenc se ne držijo, trgajo takoj po škropljenju. Škropijo preventivno in na zalogo. Po obiranju pridelek (krompir, jabolka, ipd.) ohranjajo s trosenjem praškov. Zagotovo ne vsi ampak kar sem pogovorov slišala okoli sebe, velika večina. Če domačega špricanega pridelka zmanjka, je dober tudi tisti iz grosističnih tržnic. Na tržnici zelenjave ne bi nikoli kupovala. Verjamem pa certifikatom, ki so v trgovini. Zaenkrat imam še nekaj zaupanja v sanitarno inšpekcijo. Kot tudi sveži zelenjavi in sadju v vsakem letnem času. Globalizacija je tako daleč, da imaš lahko sadje in zelenjavo z drugega konca sveta na mizi čez par dni. Kar pa še ne pomeni, da je bio. Je pa sveže. Integrirana pridelava je daleč od bio, dovoljena so tudi škropiva, ki so klasificirana kot strupi, važno je, da ne škodujejo čebelam. Glede banan pa mislim, da je stvar v načinu pridelave ne v tretiranju po obiranju. "Domače" banane so namreč pol manjše od tistih, ki jih prodajajo v trgovinah, bolj debele in v sadežu so vidna drobna črna semena. Po okusu veliko bolj polne, manj medle.
_____________________________
Ustavi se in prišel boš!
|