|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   velika mečava
20.2.2009 22:12:55   
Katy78
Živjo!

Zanima me, ali ima katera izkušnjo, da se je dojenčku prehitro zapirala velika mečava. Naš je star 1 mesec in je že precej zaprta. Če ima katera tak primer, bi prosila za več informacij.
Hvala!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: velika mečava
20.2.2009 22:21:16   
Doll
http://med.over.net/forum5/read.php?46,1588035,1588035#msg-1588035


Kopiram članek o lobanjskih mečavah, ki ga je napisal dr. Borut Bratanič:
Lobanjske mečave pri dojenčkuAs. Borut Bratanič, dr. med., spec. pediater, Pediatrična klinika Ljubljana

Po rojstvu se pri novorojenčkih na lobanji tipljeta dve mečavi ali fontaneli.

Zakaj in kako se spreminjajo mečave?
Ob rojstvu je na stikih ploščatih lobanjskih kosti pri novorojenčkih prisotnih 6 mečav.
Od šestih je možno otipati le dve (ostale so že skoraj zarasle). Večja se imenuje sprednja ali "velika mečava" in se nahaja med čelnicama in temenskima kostema. Navadno je oblikovana v obliki romba.
Druga mečava, ki jo je možno otipati je zadnja ali "mala mečava", ki se nahaja med temenskima kostema in zatilnico.
Velikost mečav je lahko zelo različna. Navadno velikost velike mečave narašča od rojstva do 2. meseca starosti, nato pa se postopoma zmanjšuje.
Normalno je, da velika mečava utripa v ritmu srca.
Mala mečava v zatilju se zapre prav kmalu po rojstvu. Pri mnogih novorojencih je celo takoj po prvem mesecu starosti ni več mogoče otipati. Večinoma pa se mala mečava zaraste do konca 2. meseca starosti.
Velika mečava ostaja odprta v povprečju do leta in pol. Čas zapiranja velike mečave je lahko pri povsem zdravih otrocih precej različen. Pri nekaterih se zapre že okrog 9. meseca, pri drugih, sicer zdravih otrocih, pa ostaja odprta celo po 2. letu starosti.

Čemu služijo z vezivom prekriti mehki deli lobanje pri plodu in novorojenčku?
1. Mečave in nekoliko razmaknjeni stiki lobanjskih kosti (imenovani "lobanjski šivi") med porodom omogočijo začasno zmanjšanje oboda lobanje, ki se "stisne" in tako lažje zdrsne skozi "porodni kanal".
2. Druga vloga mečav in nezaraslih lobanjskih šivov pa je, da omogočajo primerno rast možganov, ki je še posebno hitra prav v prvem letu življenja. Ko se rast možganov umiri se zarastejo tudi mečave in lobanjski šivi.

Kako so zaščiteni možgani?
Kljub odprtosti lobanjskih mečav za otroške možgane ni večje nevarnosti poškodb. Pod kožo lasišča je močna vezivna opna, pod njo pa še tri možganske ovojnice. Razen ovojnic obliva možgane še tanka plast možganske tekočine, ki se stalno obnavlja in kroži iz notranjosti možganov na površino obeh možganskih polobel. Tudi ta tekočina varuje možgane pri nenadnih premikih glave ali vsega telesa.
Kljub temu pediatri v prvih letih otrokove starosti svarimo pred pretiranim neposrednim obsevanjem glavice s sončnimi žarki.

Oblika mečave je lahko simptom bolezni
Razen omogočanja hitre rasti pa ima velika mečava svoje pomembno mesto pri kliničnem ugotavljajnju različnih bolezenskih stanj dojenčka.
Tako lahko močno izbočena in napeta mečava opozarja na povečan pritisk v lobanji, ki lahko nastane zaradi možganske otekline, krvavitve ali zastoja možganske tekočine. Vsa stanja so zelo resna in terjajo takojšnji zdravniški pregled. Nasprotno stanje, ko je mečava izrazito vdrta in ima otrok še druge znake, ki kažejo na izgubo telesne tekočine (bruhanje, driska, vročina), nakazuje hudo izsušenost otroka, kar je prav tako zelo resno stanje in zahteva takojšnjo zdravniško obravnavo.
Pomembno je tudi opazovanje zaraščanja velike mečave. Prezgodnje zaraščanje mečave (n.pr.: pred 6. do 8. mesecem starosti) in zgodaj zarasli lobanjski šivi, kažejo na upočasnjeno ali zaustavljeno rast možganov. Zelo na široko odprta in počasi zaraščajoča mečava (po 2. ali 3. letu starosti) lahko opozarja na nekatere kronične bolezni, kot so pomanjkanje vitamina D (rahitis), hipotiroza (motnja v delovanju ščitnice) ali hidrocefalus (motnja v obtoku možganske tekočine).
[www.bambino.si]

Tudi zelo dober članek:
[www.yumama.com]
[www.cybermed.hr]

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: velika mečava
20.2.2009 22:23:33   
Katy78
Hvala, Doll. Ta članek sem že prebrala in tista dva v hrvaščini tudi. Mene zdaj bolj zanima, če ima katera tako izkušnjo in kako se je zadeva iztekla. Hvala vseeno!user posted image

(odgovor članu Doll)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: velika mečava
18.10.2010 9:43:28   
constanca
Po vsem tem casu kar je Katy odprla to temo, mene zanima isto. Hvala Katy, da sem si lahko sposodila tvojo temo.

Ima katera kaj izkusenj?  Kako se je resilo?

Menda je zelo redko, da se fontanela zapre prehitro, pa vendar mi skrbi ne dajo miru.

Pri nasemu 6 -mesecniku je ze  zelo zaprta in to nam povedo na vsaki kontrolo. Cez mesec imamo spet kontrolo fontanele.
Nekaj sem nasla na netu, vendar nic konkretnega. Kot kaze je potrebna operacija in to vse kar vem. In ja, stokrat na dan si bom rekla, da se normalno resi to brez tezav in da me le daje panika.

Prosim za kaksno ingo.



(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: velika mečava
19.10.2010 10:29:25   
Katy78
constanca, kar brez skrbi. Pri nas je bilo takole. Ko je bil star 1. mesec, so v KC, kjer sva bila zaradi druge stvari, rutinsko potipali tudi veliko mečavo - bila je ena stara pediatrinja, tik pred penzijo in je zagnala paniko, da je mečava skoraj zaprta, odprta je bila le še nekaj mm. Ko sem jo vprašala, kaj to pomeni, mi je začela razlagat, da glava in možgani ne morejo rasti, če se zapre ipd. - jaz sem bila totalno prestrašena. Napotili so naju na Polikliniko k dr. Koršiču, nevrokirurgu. Še prej sem morala seveda k svoji pediatrinji po napotnico in ona je samo debelo gledala - rekla je, da pač obstaja en majhen odstotek otrok, ki se jim mečava zelo zgodaj zapre ampak da to sploh ni pomembno, pomebno je, da lobanski šivi ne zakostenijo, ker če zakostenijo, potem glava res ne more več rasti in je treba operirati  Rekla je, da ona naju ne bi pošiljala k nevrokirurgu, ampak da bo napotnico vseeno dala, če želim. Seveda sem se odločila za pregled in dr. Koršič mi je povedal enako - važno je, da lobanjski šivi ne zakostenijo. Rekel je, da je ca 3% otrok takih, ki se jim v. mečava zapre do 3. meseca. Glavico je pretipal in rekel, da je mečava res samo še par mm odprta vendar da pa so šivi ok in da kaj so mislili tam v KC da so me tako prestrašili. Res je bil jezen. Rekel je, da je prepričan, da je vse ok, da pa naj za vsak slučaj prideva čez 1 mesec na kontrolo in tudi takrat je bilo seveda vse ok. Sem mu pa vsak mesec merila glavico, ki je seveda rastla tako, kot je treba. Skratka, veliko hrupa za prazen nič. Če ne bi bili takrat v KC-ju zaradi ene druge stvari, za mečavo sploh ne bi vedela in ne bi bila 2 meseca v strahu in skrbeh, da se mi je že napol mešalo. Klicala sem tudi pediatrinjo, ki ga je imela "čez" v porodnišnici - šla je gledat v karton in rekla, da je tam zapisala, da je mečava odprta samo še par mm ampak da to pa res ni nič takega. Skratka, šalabajzerji v KC-ju, kaj naj rečem drugega.

Tudi tebi želim oz. verjamem, da bo s tvojim sinčkom vse ok.user posted image

P.S.: Kam pa hodita na kontrolo?

< Sporočilo je popravil Katy78 -- 19.10.2010 10:32:33 >

(odgovor članu constanca)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: velika mečava
19.10.2010 21:45:39   
constanca
Draga Katy,

sem upala, da bos opazila, da ti sarim po temi. Glede na datum tvoje objave sem sklepala, da se je pri vas ze resilo.

Najlepsa hvala za tolazbo in razlago! Tudi midva si skozi govoriva, da bo vse uredu in je vse uredu.

Nam so samo na vsakem pregledu rekli, da fontanelo komaj se otipajo  in to ze od prvega pregleda. No, zdaj je star 6 mesecev in se jo se vedno malo cuti. Torej med temi tremi procenti otrok, katerim se zapre do 3 mesecev ni. Moram pa reci, da niso pri nas delali nobene panike, le pozorni so. Pediatrinja je rekla, da zelo zelo redko pride do tezav, da pa bomo seveda opazovali. Torej kontrola fontanele cez en mesec in potem je najprej, kot si tudi ti rekla, potrebno preveriti lobanjske sive. Za naprej nama ni rekla ne ona nic ne na svetovalni. Dodatnega strahu sva si seveda nacrpala z internetauser posted image . Saj ves, tu gor se najde vse mozno. 
Na splosno imam z nasimi dohtarji take izkusnje, da redko delajo paniko. Navadno deluje ze to, da te manj skrbi in je ze bolje - no, to velja za vse dohtarje. Ne hodimo pa na pregled v Ljubljano in ne poznam omenjenih zdravnikov.

Kako pogosto pa si mu merila glavico?

Kapljice (D) si mu dajala?
Menda ni vpliva na prehitro zapiranje, le ce se prepocasi, potem povecajo kolicino)
Prvo vprasanje pediatrinje, ko je otipala fontanelo, je bilo, ce mu dajemo kapljice.
Dajemo, vcasih priznam pozabim. Sem pa ravno zadnjic brala, da pri teh novih kapljicah, kjer naj bi otrok dobil le eno kapljico, da so tako mocne, da se pri zelo rednem dajanju ali malo prevelikem odmerku ze pokazejo lahko znaki zastrupitve. Potem pa vedi....

No, zdaj ze nakladamuser posted image . Bo treba spat.

lp

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: velika mečava
20.10.2010 14:04:32   
Katy78
Jaz sem mu dajala AD3 kapljice in prvo vprašanje, ki so mi ga postavili v KC je bilo, koliko dnevno mu jih dajem. Dajala sem mu jih pač toliko, kot nam je pediatrinja predpisala. Kolikor sem brala na internetu, nekateri pravijo, da ker AD3 med drugim tudi pospešujejo zapiranje mečave, naj se v primeru zgodnjega zapiranja mečave ne bi dajale, ampak dr. Koršič mi je rekel, da mu jih moram dajati, ker jih pač rabi tudi za ostalo, ne samo za zapiranje mečave. Jaz sem mu jih potem normalno dajala naprej kot običajno, in sicer do 1. leta.

Glavico sem mu merila 1x mesečno in meritve vnašala v graf rasti (obstaja za težo, višino in obseg glavice) ter spremljala, ali raste enakomerno in ali sledi svoji krivulji. Ko sem videla, da glavica raste tako, kot mora, sem bila povsem pomirjena.

Našemu fantku se mečava kljub temu, da je bila pri 1 mesecu odprta le še par mm., ni zaprla tako hitro, kot bi pričakovali. Še pri 5. mesecih je bila malenkost odprta, potem pa pediatrinja sploh ni več kontrolirala jaz pa tudi nisem več tipala, ker je itak brez pomena - če glavica raste, potem ni važno, ali je mečava še odprta ali pa že zaprta.

Srečno! user posted image

< Sporočilo je popravil Katy78 -- 20.10.2010 14:07:08 >

(odgovor članu constanca)
Neposredna povezava do sporočila: 7
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
So nočna prebujanja pomembna za dojenčkov ...
Večina staršev se veseli trenutka, ko bo njihov dojenček prespal celo noč, malokdo pa se sprašuje, ali in zakaj so nočna...




Ime otroka
Shilou

.

Miha (32%)

Nel (15%)

Matic (36%)

Matija (17%)


Število vseh glasov: 275

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!