frutka_ -> RE: zamenjava črk - logoped (16.2.2009 12:47:38)
|
IZVIRNO SPOROČILO: livia Kakšna napaka je to, če otrok reče recimo Takarina namesto Katarina. To po mojem ni napaka. Govorni aparat še ni razvit popolno in otrok obrne besedo. To se dogaja vsem otrokom. Pa črko R zamenja za J. Toje težava, ki smo jo mi začeli odpravljati po 4.letu. Zdaj bomo imeli sistematski pri 3 letih, pa bi rada to omenila, saj me je na to napako opozorila neka vzgojiteljica. A k logopedu otrok hodi v vrtcu, ali popoldan? Logopedske obravnave imava mi2 dopoldan, ker so popoldanski termini, razumljivo namenjeni šolarjem. K logopedu ga vozim jaz. Kolikor sem uspela videti, vas velika večina dobi logopeda šele pri 5 letu. Je to res? Komu naj rečem za logopeda, v vrtcu ali pediatru? Mi2 sva dobila napotnico po moji prošnji pri pediatrinji. Opozorila sem jo na težave in nama je napisala delovni nalog. V najinem primeru je bilo bolje, da sva šla pred 5.letom. Čisto odvisno pa je od posameznega otroka. Pri 3-ej letih še naš mali ni bil zrel za obravnavo. Vaje delava tudi doma, govorne in pisne tako da sama presodi koliko je otrok zrel za 45min logopedske obravnave. Sedi pri miru? Posluša? Ponavlja? V žlahti imamo legistimijo, pa še neki, čeprav ne eno ne drugo ne vem kaj je. Morem še povprašat. Za nekatere govorne motnje vem, da se lahko dedujejo, npr. jecljanje. Najbolje bo, da omeniš pri obisku sistematskega in se potem odločite naprej. Jaz sem z obravnavami zelo zadovoljna in viden je tudi napredek pri tamalem.
|
|
|
|