PROMETNI PREKRŠEK- nasvet (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

india -> PROMETNI PREKRŠEK- nasvet (22.4.2005 13:33:27)

Dekleta, imam eno prošnjo za pravnice in tiste,ki ste se že srečale s podobnim primerom.
Danes me je klicala Katja in prosila, naj vas prosim za nasvet: njen brat je dobil kazen 30.000 + 9.500 stroškov za plačat zaradi prehite vožnje ( 18km/h) .
Na samem dokumentu je omenjena samo možnost sodne varnosti in tudi to je omenjeno, da mora plačat celotnih 39.500 SIT.
Zdaj pa jo zanima sledeče: kaj pomeni sodna varnost in ali obstaja možnost, da se plačilo preloži za kak mesec oz. ali lahko dosežejo plačilo na dva ali tri oborke, oz. ali se lahko na to pritoži in s tem kaj zavleče???
Lepo prosim, če napišete vaše nasvete, jaz jo pa potem zvečer pokličem!
Hvala, lp,
Katja, Neva6 in Miška

SašaR -> PROMETNI PREKRŠEK- nasvet (22.4.2005 13:46:46)

Mislim, da se plačila ne da preložiti!
Lahko se pritoži, vendar mora vseeno plačati, potem pa se zavleče in prej kot kaj dokaže,...
Tako se jaz spomnim enega primera!
Lahko da se je medtem že kaj spremenilo!
Če ne plača mislim da se kar davčna vsede na račun in pobere kazen!

Sara3 -> PROMETNI PREKRŠEK- nasvet (22.4.2005 13:49:49)

Sicer nisem pravnica, je pa sestra pred kratkim dobila tudi takšno kazen.
Domov je priporočeno dobila sklep s položnico + stroške, katere je morala plačat v 8 dneh (mislim da je v 8, skratka takoj). Ni pa možnosti, da če plačaš takoj, je ta znesek polovičen, tako kot je bilo včasih.

V glavnem mislim, da bo moral brat plačat vse in to takoj, ko dobi plavo kuverto priporočeno domov. No lahko pa gre malček kasneje iskat na pošto ali kaj takega. Še tole - sestra je dobila pošto po cca. 3 tednih

Lp,

Anonimen -> PROMETNI PREKRŠEK- nasvet (23.4.2005 20:35:18)

Naj napiše prošnjo za obročno odplačevanje. Jaz sem jo, je spet trajal pol leta, da so mi položnice poslali, pa je zdej od tega več kot pol leta pa sem plačala samo eno, pa me še noben ni prišel terjat :ups:

andrej77 -> PROMETNI PREKRŠEK- nasvet (26.4.2005 1:14:38)

živ...

iz napisanega domnevam da je bila dobljena v prekršku po 32/7b členu ZVCP-1 (hitrost v naselju) . Če je ta je bil to t.i. hitri postopek je Katja na kraju ugotovitve prekrška od policista dobila tudi Obvestilu kršitelju, da se izjasni o prekršku, ki ji omogoča, da v roku 5 dni od storitve prekrška poda svoje videnje oz. svoje argumente s katerim lahko izpodbija ugotovitve, prav tako pa ji omogoča (drugi odstavek pravnega pouka) da zaprosi organ, ki vodi hitri postopek, da dovoli plačilo dosojene kazni v obrokih... če tega ni storila, če ni zaprosila za plačilo kazni po obrokih potem, kolikor jaz poznam zakon, sicer lahko uveljavlja Varstvo zakonitosti pri sodišču (bivši sodnik za prekrške, sedaj sodišče), vendar ji slednji ne more odobriti plačila kazni po obrokih, poleg tega pa poleg dosojene kazni in stroškov plača še nove stroške postopka, če bo spoznana za odgovorno za prekršek... tako da... mogoče bi tole lahko rešili na zasebnem sporočilu, sam bi pa rabil bolj točne podatke, kot so kdo je izdal odločbo (kateri organ), potem člen zakona in podobno... prekrški milim da zastarajo po 3 letih od dneva storitve.

Pravica do sodnega varstva oz. varstva zakonitosti je v bistvu pritožba na odločbo prvostopenjskega organa.

Stran: [1]