Anonimen -> RE: 10 mesečniki, navade? (12.2.2009 9:07:37)
|
Glede televizije: če se ti zdi sprejemljivo, da otrok gleda na dan risanke po več ur, potem mu pač pusti. Če imaš pomisleke, mu TV enostavno zapri. Kar se mene tiče, imam veliko pomislekov glede večurnega gledanja TV. Učenje pomena besede NE: to pride s časom, vajo in izkušnjami. Sedaj trenutno mu je povsem jasno, kaj ne pomeni - da nečesa ne sme - in od tu tudi njegova frustracija, jok. Bi rad, pa mu mami nečesa ne pusti. Njemu se zdi fajn, če lahko meče igračke po tleh, vtičnice so tudi zanimive, viset dol s kavča tudi,.. torej ve, da mu je nekaj prepovedano, ampak se še ne zaveda dovolj posledic, ki iz kršenja te prepovedi izhajajo - da bo pač bolelo, če bo zgrmel dol s kavča, da elektrika tudi ni fajn zadeva, da se v predal lahko priščipneš, da se igračk ne uničuje... ne razume še povsem posledic. Ene parkrat bo padel, se fajn udaril in bo vedel, da to boli. S časom bo to izkušnjo povezal s tvojimi besedami, da nečesa ne sme, ker ga bo bolelo (četudi si prstkov še ne bo priščipnil) in se tistega ne bo dotikal. je pa veliko odvisno od tvoje vztrajnosti, koliko boš sama pri sebi razčistila, kaj ti je pomembno (in se tistega potem tudi držala) ter kaj ti ni pomembno. Tako da, po mojih izkušnjah je najbolje si fajn poenostaviti življenje in se na veliko izogibat konfliktov, ker teh je vedno več, sploh tam po drugem letu. On bo raziskoval in preizkušal vse, kar mu bo prišlo pod roke, kar je edino prav. Ti pa lahko to njegovo raziskovanje omejiš tako, da ga narediš varnega. Torej umakneš vse, kar ni za njega (daljinci, denarnica, ključi, kozarci, zaščitiš vtičnice, odmakneš rože, čistila, zdravila, riž in špagete daš v zgornje omarice,...), hkrati pa mu nastaviš vse, kar je potencialno zanimivo, posode, lonce, plastične lončke, časopis, kuhalnice,... pa naj uživa. Za tisto, kar ne moreš odstraniti in je nevarno, velja preusmerjanje pozornosti in dosledna uporaba besede NE. Uf, kolikokrat še pride na vrsto, papiga sistem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Oblečen je po moje dovolj, 24 stopinj je kar toplo, upoštevaj tudi, da če se giblje, se segreva in mu je topleje kot tebi. Sicer pa po občutku.
|
|
|
|