pirin kruh (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


tanjusi -> pirin kruh (9.2.2009 19:16:56)

A ga kdo dela.po kakem receptu?
Pa ni treba iz kulinarike kopirat, mene zanimajo vaše izkušnje, po možnosti v kruhomatu




Anonimen -> RE: pirin kruh (9.2.2009 22:16:40)

Sem pekla iz polnozrnate pirine moke v kruhomatu. Pride podoben pšeničnemu, ker je polnozrnat, je zbit, gost. Sem ga pa pekla po istem receptu kot za pšenično moko. Drugače se pa bela pirina moka dobi edino v Mullerju. Samo iz bele ga pa še nisem spekla.




cinci -> RE: pirin kruh (11.2.2009 13:52:01)

pirina se dobi tudi v mlinu....

jst jo zmešam skupaj s polnozrnato moko, pa mal pirine.....je moja mami navdušena nad kruhom, da ji ga zdej moram jest pečt....pa še 100% je polnozrnati kruh, kar v trgovini ni




evangelie -> RE: pirin kruh (12.2.2009 9:38:26)

MIdva redno pečeva kruh, vedno le iz polnozrnate ali pirine moke (ali kombinacije), po postopku, ki je tako enostaven, da je že smešno...Smo kr nekaj časa eksperimentirali, da smo pogruntali...Kruh je odličen...
Midva pečeva iz pb. 1/2 kg, lahko pa tudi iz več, saj ta kruh zdrži zelo dolgo, sploh če ga hraniš v hladilniku. Moko soliš (na to količino cca. 1,5 majhne žličke), po želji dodaš semena (sončnična so super, pa laneno, bućno...), v vodi raztopiš kvas - na to količino 3/4 kocke (velikokrat uporabiva tudi suhega) in dodaš moki. Pozor (tukaj je trik [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]) vode se doda veliko - cca. 4 dcl ali več (govorim malo na pamet, ker delam po občutku). Zmes mešamo s kuhalnico (nič ne gnetemo z rokami) in končna zmes pride sicer kompaktna, a še vedno tekoča. Na tak način namreč polnozrnat kruh ni suh in se ne drobi.  Mešanico damo v toplo pečico, da vzhaja (vklopimo jo za nekaj minut na 50 stopinj, da se segreje, ne sme biti vroča, nato pečico izklopimo). Ko je masa vzhajana, jo zvrnemo v model, ki ohranja obliko (model kot srnin hrbet), drugače se kruh seveda razleze. Model damo v hladno pečico, prižgemo na 200 stopinj in pečemo dobrih 45 minut. Pečen kruh zvrnemo iz modela in ohladimo (če imamo radi hrustljav kruh, ga ne zavijemo v krpo, če nam bolj odgovarja mehka škorja, ga zavijemo v krpo in ohladimo).
Meni (in vsem,ki imajo radi polnozrnat kruh in so ga probali) je ta kruh najboljši, veliko boljši od raznih kupljenih...Mhm, res je super, priprava pa tako enostavna...




robinzon -> RE: pirin kruh (12.2.2009 10:11:34)

Evangelie, a bi bila lahko malo bolj natančna s časi. Koliko časa testo mešaš s kuhalnico, a samo toliko, da se moka in voda dobro premešata, ali dalj in koliko časa testo vzhaja? Pa še to me zanima, kje kupiš moko, sama jo največkrat v DM ali mullerju, ker je cenovno najbolj ugodno, mlina pa nimamo v bližini.




evangelie -> RE: pirin kruh (12.2.2009 13:53:42)

Mešam samo toliko, da se dobro premeša. Moko najraje kupim v mlinu, saj je res razlika, seveda pa vcasih tudi v trgovini. Zadnjiče sem vzela mercatorjevo Zdravo življenje, pa ni bila v redu, saj je bil kruh, kljub običajnemu času pečenja, surov.  Testo pustim vzhajat cca. 20-30 minut, toliko, da se zmes dvigne, postane puhasta (ker je mokra zmes tudi vzhaja ne tako kot običajno testo). Kadar peče ta kruh mami, ga sploh ne vzhaja (da kar v hladno pečico in peče 50 minut), pa tudi pride zelo dober, mogoče malo bolj zbit.




robinzon -> RE: pirin kruh (13.2.2009 18:34:23)

Evangelie, hvala za krasen recept. Delala sem iz mešanice polnozrnate pirine in pšenične pz moke. Dodala sem še žličko sladkorja, drugače pa vse po tvojih navodilih in ratal je res puhast ravno prav luknjast kruh. Malo me spominja na kruh brez gnetenja, le, da je hitro gotov.




evangelie -> RE: pirin kruh (16.2.2009 17:37:59)

Me veseli, da je uspel..pa saj vedno :) Meni je najboljši...




Stran: [1]