ttamariskaa -> RE: spanje 1.letnega otroka podnevi (9.2.2009 12:08:10)
|
Evo ,to sem napisala že pod eno drugo debato pa ti kr kopiram! Uspavanje - večni problem!! Sem imela iste probleme kot ti in sem se vedno spraševala kako da moj otrok ni nič zaspan, glede na to koliko pretelovadi tekom dneva. Popoldan sem z uspavanjem obupala že pri enem letu, ker v času ko sem ga uspavala bi lahko že dve uri spali. Ponavadi sem jaz zaspala, naš djenček pa je še kar vriskal in nekaj razlagal sam sebi. Zvečer pa itak da prej kot v dveh urah nisem mogla iz sobe in še potem se je zbujal vsako uro, dokler nisem jaz prišla zraven spat. Potem pa so me rešile knjige: kupila sem knjige ( npr. podobe za najmmlajše... vse kar je poučno za malega otroka, nobenih pravljic ), in mu ob slikah razlagala kako se otroci spravljajo spat. Najprej umivanje, večerja, risanka... In potem sem način iz knjige tudi dala v prakso. Nisva pa v postelji nikoli brala knjig, to sem storila že pred spanjem v dnevni sobi, kuhinji... kjerkoli, tako da je razumel, da ko je tema v sobi samo spimo in nič drugega. In vsaj pol ure pred spanjem ni nobenega divjanja, niti igranja s kockami kar koli, samo risanke ali pa prebiranje knjig. No in mi je uspelo; ne prvi dan, ampak po enem tednu sem uspavanje iz ene ali dveh ur skrajšala na maksimum 15 minut. Me je sicer še med flaškanjem večkrat kaj vprašal, a sm bila čisto tiho kot da spim, če pa ni šlo drugače pa sem rekla: Se spomniš, kako tisti fantek npr.Tadej ( vse otroke iz knige sem poimenovala ), hitro zaspi? In potem je šlo. Tako da poskusi na ta način. Od vseg najbolj pomembno se mi zdi, da otroka navidiš na neki dnevni ritual, da ga naučiš, da ko ni lučke se gre spat, tako kot pred jedjo se umijejo rokice... Otroci so strašno dojemljivi za vse stvari tako da verjemi, da bo kmalu začel upoštevati nova pravila. Te bo pa seveda še tu pa tam skušal, do ktere mere lahko gre. Veliko sreče, pa javi kako ti uspeva
|
|
|
|