ajda11 -> zlatenica pri 6 tednih! (20.4.2005 15:12:49)
|
Jaz sem bila lani točno mesec dni po porodu z hčero hospitalizirana na mariborsko pediatrijo, ker je bila Ajda še kar rumena. Iz porodnišnice sva odšli brez zlatenice, ki pa se je pojavila peti dan po porodu, ko sva že bili doma. Opazila je patronažna in tako sem tedensko hodila z njo k pediatru na pregled. Tudi "sončenje" in glukoza v čaj niso veliko pomagali, zato so se odločili za odvzem krvi. Na rezultat sem kar počakala, ker sva bili dogovorjeni, da ji prinesem izvid in takrat me je malodane kap saj je imela celokupni bilirubin v krvi 125, zgornja meja 17. Napoteni sva bili na preiskave, da se izključi morebitni telesni vzrok. Imela je vse mogoče ultrazvoke in preglede, ki so bili vsi taki kot morajo biti. Tudi meni je takrat zdravnica razložila, da pač moje mleko vsebuje nekaj, kar še sami točne ne vedo kaj in to zavira izločanje bilirubina iz krvi. Lahko sva odšli domov, odločila pa se je za terapijo "NE DOJENJA" in sicer 48 ur. V tem času je bila na Aptamilu, jaz pa sem mleko črpala. Teh dni se sicer ne spominjam rada, ker druga nisem delala, kot črpala in delala flaško, pa spet črpala in delala flaško, a razlika je bila resnično velika. Ko sem jo po treh dneh pripeljala na kontrolo ji sploh niso več jemeli krvi. Najbolj smo se vsi bali, kako bo ponovno z dojenjem, pa je zagrabila brez problema in še danes, ko bo stara 8mes. vleče kot zmešana. Mnenja so sicer deljena. Svetovna organizacija za prehrano sicer ne podpira tega kratkoročnega odvzema dojenja, ampak naj se doji naprej, ker zlatenica, ki je posledica materinega mleka naj ne bi puščala nobenih psihofizičnih posledic. Suzana
|
|
|
|