Babyhandling (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


Nastya -> Babyhandling (7.2.2009 8:45:42)

Verjetno ste že vse slišale kaj to je. Mene pa zanima ali katera uporablja vse te pravilne prijeme in kakšne so posledice če jih ne ??

Jaz sem slišala za to, ampak po pravici povedano nisem tega uporabljala..sedaj pa sem govorila s kolegico, ki s sinom hodita v RA in na fizioterapijo in so ji pač tam te fizioterapevtke rekle, da bi morala vsaka mamica to znat in uporabljati pri razvoju dojenčka, da se pravilno razivjajo mišice na telesu otroka, da ne postajajo ohlapne in da to ne vodi kasneje v CP.

In ko sem jo jaz potem opazovala, ona vsak prijem, vsak obrat, vse vse vse dela po tem in otrok se niti premakniti, niti rokice ne sme po svoje dati, ker popolnoma nič ni pravilno. Potem pa je ona gledala mene kako sem jaz dvigovala, pestovala itd..svojega in mi je začela, da to ni pravilno, skratka karkoli sem naredila ni bilo prav. Ne smeš uporabljati stolčka, ležalnika, stajce, stekleničke, žličke, vse je to po nekih pravilih...halooooo...men se kar meša od tega.

Na koncu ko je šla, me je tako ob živce spravila s tem, da sem res že videla kako ima moj sin napačne gibe, kako je v ramenih trd, kako preveč stiska prstke na nogici..itd..star pa je 7 mesecel in pol (oz. 6 in pol, ker je prej rojen). Njen pa je normalno rojen in pri sedmih mesecih in pol že kobaca po štirih..super.

Sedaj pa bi samo rada malo slišala o tem kaj ve menite o tem ?? Mislim pa, da bi potem morala vsaka MŠ imeti tudi obvezna predavanja o tem, ker to ni tako enostavno in moraš kar dobro osvojiti to stvar, da to obvladaš.

Hvala !!




AnciM -> RE: Babyhandling (7.2.2009 10:22:05)

Jaz sem se ga na začetku zelo držala. Vsaj kolikor sem se ga znala. Dokler je bil ves mehak mi je bilo  tako veliko lažje. Potem so mu šle pa kile gor in meni je bilo vedno težje izvajat pravilne prijeme. Tako, da sem to opustila. Še vedno pa pazim, da lepo sedi, leži in da je lepo podprt. Predvsem pazim, da ni ves zvit.




madasa -> RE: Babyhandling (7.2.2009 12:12:22)

Jaz milim, da je handling super zadeva. Mislim tudi, da bi morali v porodnišnici vsaj opozoriti na handling, če že ne demonstrirati. Saj hendling ni neka visoka matematika, to lahko obvlada vsak starš. Otroku s tem pomaga pri razvoju. Ni pa treba pretiravat, če je otrok zdrav. Če upoštevamo samo pravilne prijema pri previjanju in pestovanju je to že luxus. Če pomislimo kolikokrat na dan previjemo novorojenčka in dojenčka in če le to pravilno izvajamo ima tudi dojenčkov razvoj nekaj od tega in ne samo čiste plenice.
Ko vidim mamice, ki previjajo dojenčke, kot da so piščanci (zgarbijo za gležnje in potegnejo navzgor) mi postane kar slabo. Ampak saj na koncu koncev ti tako pokažejo v porodnišnici a ne.
Mislim, da ne rabiš biti živčna, kolegica ti je hotela samo pomagati in raje izkoristi njeno znanje kot da se živciraš. Boš imela ti in dojenček več od tega.
Lp




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (7.2.2009 15:53:04)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Shuka -> RE: Babyhandling (7.2.2009 15:58:22)

Par napotkov TULE




princnabelemkonju -> RE: Babyhandling (7.2.2009 20:17:41)

Pozdravljena,

Tale tvoj post, me je skoraj iz stola vrgel.  Zgoraj imaš odgovora dveh mamic, ki sta ti že nekaj odgovorili, pa ti bom še jaz.  Govorim iz lastnih izkušenj. Tudi midva sva imela hipotončka, ki je danes na srečo zdrava in brez posledic 4 letnica. Hipotonija pri najini pupi je bila ugotovljena šele pri 9 mesecih, vendar so naju opomnili, da je to zelo pozno. Žalostno je, da bi se s pravilnim handlingom o katerem govori tvoja prijateljica (tudi midva sva bila potem v RA in hodila na NFT), v prvih mesecih samoposebi odpravilo (premehkost,...).

Ko govoriš o tem, ko si opazovala kaj in kako dela tvoja prijateljica, te moram opozoriti, da se na podlagi navodil iz RA treba tega držati vsak dan, vsak trenutek, seveda če želiš svojemu otroku vse najboljše. Tudi mi smo morali izvajati pravilne prijeme, zamenjati je bilo potrebno način previjanja, hranjenna, držanja, zamenjati oz. nabaviti smo morali celo nov voziček,.... S  njenimi nasveti ti je želela samo dobro.

Sicer ti lahko predlagam da si najprej preberi na internetu kakšni so gibi, razvoj, motorika pri otroku starosti 6m in pol, in boš videla ali se giblje v teh okvirih ali ne, če se ne potem je morda res nekaj na stvari. Midva sva to stvar pri najini pupi to preskočila in sva se tolažil "smo pač bolj počasni,.. vse bo v redu,...", pa sva potem pristala na trdem, ko sva šla na pregled k naši pediatrinji pri 9 m, ki nas je takoj poslala v RA!!

In ja, hipotonija je lahko znak CP, ki pa se lahko s pravilnim handlingom v prvih letih zelo omili. Več si preberi na MON-u (cerebrealna paraliza).

Lep pozdrav.






Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (7.2.2009 21:15:47)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Tisana -> RE: Babyhandling (7.2.2009 21:19:43)

Pri nas je striktno izvajanje handlinga rezultiralo v izjemnem napredku naše 1,5 meseca prezgodaj rojene pupe. Z nepolnimi (kronološkimi) 6 meseci je v razvoju dohitela in celo prehitela donošene vrstnike. Če bom imela še enega otroka - obvezno handling. Itak to ni nič takega, če izvajaš striktno, ti itak pride v kri, tako da je to potem nekaj povsem normalnega.




žab*ca -> RE: Babyhandling (8.2.2009 16:37:36)

Ampak jaz prailno dvigovanje lahko upoštevam samo takrat kadar otrok leži na previjalni,kjer lahko normalno pridem zraven,iz drugih površin pa težko.Poleg tega priznam,da mi je otroka že zdaj pri 6,5kg težko dvigovati na ta način.Se pa tudi jaz trudim vsaj pri previjanju,le kadar je usračkan do sred stegen,pa tud ne gre.Ne vem,mogoče res premalo polagamo pozornosti na to ,dokler je z njegovim razvojem vse bp.




vrtnica123 -> RE: Babyhandling (9.2.2009 17:01:18)

L.P- a obstaja mogoče kakšen filmček ki nazorno prikazuje te prijeme-ima katera kakšen link?




čipka -> RE: Babyhandling (9.2.2009 17:10:39)

a obstaja mogoče kakšen filmček ki nazorno prikazuje te prijeme


tudi mene zanima




Alči -> RE: Babyhandling (9.2.2009 17:36:30)

tako kot smo mi in mnogi otroci, bodo tudi naši čisto normalno zrasli brez tega. (če nimajo zdravtveno dokazanih -rtg, nevro...težav) Po tem kar se piše,bi morala biti vsa "hodeča" populacija  na svetu gibalno omejena[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ker ni hodila v RA in se ni izvajalo handlinga.  Ni pa nič slabega verjetno  če izvajaš vse to.




AnciM -> RE: Babyhandling (9.2.2009 18:39:45)

Alči ni tako hudo! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] kolikor so ga meni kazali, itak vsebuje 3/4 prijemov, ki jih izvaja vsaka skrbna mamica. Saj smo ja vse pazile, da je lepo podprt, da je glavica podaljšek hrbtenice in ni kar neka žogica na ramenih, ... Kakor sem rekla, večinoma ga vse vsaj približno izvajamo ko je dojenček majhen, mlahav in lahen. Pri 8kg otroku pa se je meni zataknilo takšno dviganje in sem prijeme malo prilagodila. Še vedno pa pazim, da je podprt, da ni zvit... tako kot verjetno tudi vse ve.




handling -> RE: Babyhandling (9.2.2009 21:44:50)

Pozdravljeni! 

Načeloma se sodelujem na tovrstnih pogovorih, a me je pisanje uvodnega prispevka spodbudilo, da podam svoje mnenje. 

Handling pomeni rokovanje z dojenčkom, kako ga pestujemo in se ukvarjamo z njim, na način, da spodbujamo razvoj pravilnih gibalnih vzorcev. 

Res je, da  pred 25, 30 in več leti na tem ni bilo poudarka. Posledica tega je, da ima danes mnogo ljudi težave s hrbtenico, bolečinami v kolkih, slaba drža itd.. Je pa treba tudi poudariti, da se danes otroci bistveno manj gibajo kot so se včasih.  

Z rokovanjem se dojenčki, katerih razvoj, na primer zaradi zvišanega oz znižanega mišičnega tonusa, ne poteka v pravi smeri, naučijo pravilnih gibalnih ali motoričnih vzorcev. S tem se izognemo, da bi bili »štorasti«, nerodni,… Dojenčkom, ki pa se na drugi strani gibljejo v okvirih normale, pa z rokovanjem omogočamo hitrejše osvajanje gibalnih veščin na takšen način, da tudi v bodočnosti (npr. puberteta, srednja leta) ne bodo imeli zgoraj omenjenih težav.     

Zato je bistvenega pomena, da dojenčkov ne učimo sedeti in hoditi. Pustimo jih, da spoznavajo prostor in kasneje kobacajo po prostoru, saj s kobacanjem razvijajo koordinacijo, ki jo bodo kasneje še kako potrebovali pri hoji. 

http://www.ivz.si/javne_datoteke/datoteke/1583-Dojencek_2008_splet.pdf  

Lep dan




Amam -> RE: Babyhandling (10.2.2009 9:01:43)

Jaz sem "pravilne" prijeme uporabljala le pri previjanju, ker se drugih nisem zapomnila. Drugače pa sem pazila, da otroka nisem nikoli postavljala v zanj neugodne položaje. Pri razvoju ga nisem silila, ampak sem mu pustila, da je sam napredoval, pa čeprav bo morda zato kak mesec kasneje shodil...

Menim, da je handling zagotovo za otroka koristen in mu pomaga pri razvoju. Verjetno je celo nujen, če ima otrok razvojne težave. Bodo pa naši otroci ravno tako zrasli, tudi če se strogo ne držimo handlinga. Naši starši ga niso poznali, pa ni z nami nič narobe.





Rožica* -> RE: Babyhandling (10.2.2009 13:21:04)

IZVIRNO SPOROČILO: madasa

Jaz milim, da je handling super zadeva. Mislim tudi, da bi morali v porodnišnici vsaj opozoriti na handling, če že ne demonstrirati. Saj hendling ni neka visoka matematika, to lahko obvlada vsak starš. Otroku s tem pomaga pri razvoju. Ni pa treba pretiravat, če je otrok zdrav. Če upoštevamo samo pravilne prijema pri previjanju in pestovanju je to že luxus. Če pomislimo kolikokrat na dan previjemo novorojenčka in dojenčka in če le to pravilno izvajamo ima tudi dojenčkov razvoj nekaj od tega in ne samo čiste plenice.
Ko vidim mamice, ki previjajo dojenčke, kot da so piščanci (zgarbijo za gležnje in potegnejo navzgor) mi postane kar slabo. Ampak saj na koncu koncev ti tako pokažejo v porodnišnici a ne.
Mislim, da ne rabiš biti živčna, kolegica ti je hotela samo pomagati in raje izkoristi njeno znanje kot da se živciraš. Boš imela ti in dojenček več od tega.
Lp


Se strinjam.

Tudi midva sva obiskovala NFT in RA, kjer so naju naučili teh prijemov in spremljali ter usmirjali razvoj.
Mislim da ni res, da otroku koristnih prijemov ne moreš uporabljati ko so večji.
Sama sem se tako privadila, takemu načinu nošenja, da ga tudi sedaj (1,5 let ) nosim tako, to vse ti pride v kri. Ni neka znanost.
Zgoraj je pripeta knjižica, v kateri je veliko teh osnovnih prijemov.

Predvsem pa je pomembno, da otroka usmirjamo v pravilen gibalni razvoj, že pri vsakodnevnih opravilih, kot so previjanje, pestovanje.... in ne jemljemo vse to kot neke vaje , ki jih npr.20min izvajamo. Predvsem pa ,da mu pustimo da si sam pridobiva nove izkušnje in raziskuje svoje zmožnosti, pri tem pa ga le pravilno usmirjamo.

Opažam pa da je naš nedonošen fant veliko bolj motorično spreten, od nekaterih njegovih vrstnikov, čeprav je pri 2 mesecih, bil popolnoma zategnjen in sploh ni obračal glavice v eno stran, .....
Veliko bolj je samostojen, se zna pazit, medtem ko nekatere mamice še vedno tekajo za svojim otročički in pazijo, da se ne prevrže, ker je mogoče na njihovi poti kakšna ovira.
Jaz verjamem, da sem mu s tem, da ga nikoli nisem silila v nekaj kar še ni osvojil ampak sem mu pustila, da se nauči in sam spozna okolje in preceni njegove sposobnosti, dala največ kar sem lahko.
Po domače povedano, nesmiselno se mi zdi učenje hoje, kot nekakšno vodenje za roke, to je kot neko nabiranje kilometrine, sem mnenja da je treba otroku pustiti da se razvija od kobacanja, od hoje ob opori, enkrat bo že dovolj prepričan vase, da se bo spustil in sam shodil.
Pri vsem tem pa mu s pravilnim handlingom samo pomagamo, da si ob tisočkrat izvedenem gibu, vse tr gibe vtisne v spominin ko jih potrebuje, točno ve kako naj izvede določen gib.

Mogoče je moj post nekaterim eno samo nakladanje, bom povedala še na primeru prijema pri previjanju.
KO otroka pri previjanju vzdignemo " z medeničnim prijemom" in obrnemo na stan je to zasnova položaja okončin, ki je potrebna za obrat na trebušček,....

Veliko je tega in je težko opisat.
Rekla bi samo to. Mamice pazite predvsem na držo, položaj v katerem pestujejo vaše sončke. Bodite pozorne na to, da bo otrok enakomerno uporabljaj vse mišice, de ga boste prestavljale, da ne bo ležal vedno na eno stran,......
Skratka pazite na njih kot do sedaj.
Handling ni nobena zananos, noben bavbav, je veliko tega kar mnoge mamice nepoznavajoč izraza uporabljajo.

lp




akin -> RE: Babyhandling (10.2.2009 19:25:43)

@handling: Super! Hvala za link! Končno tudi nekaj konkretnega na temo handlinga [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Toliko je slišati o tem, ampak dostopnost informacij je pa taka, kot da je to namenjeno zgolj posvečenim. V šoli za starše mimogrede nekaj na hitro in od daleč pokažejo, marsikje v sloveniji pa sploh ne pokažejo pravilnih metod niti tam. Tudi če recimo iščeš po youtube-u, kjer se vse najde, najdeš v glavnem le starp metodo previjanja. V knjigah so seveda tudi opisane le stare metode... Očitno mora bit žal z otrokom kaj narobe, da ti šele zaupajo kakšno informacijo o handlingu.

Sem se že kar naiskala, pa nič pametnega našla razen skromnih info tu: http://www.mameibebe.net/bt/2003290101.htm, tako da res hvala za nadvse koristen link!




Tajska -> RE: Babyhandling (10.2.2009 20:22:11)

Nekaj najdete tule: http://www.ringaraja.net/forum/Handling_video_-_pravilno_dvigovanje_dojen%C4%8Dka/m_3400193/tm.htm




akin -> RE: Babyhandling (12.2.2009 13:55:53)

Super! Hvala tudi za tale link!
Fino je to videt enkrat še na pravem dojenčku. Si veliko lažje predstavljaš kot le iz slikic. Vsaj taki popolni neizkušenci kot sem jaz.




Stran: [1]