Lanika123 -> RE: ra in podaljšanje porodniške (24.3.2009 18:16:32)
|
Jaz pa sem si vzela čas, da preštudiram predpise, ker ste me nekatere čisto zmedle in dejansko nisem več vedela, kaj je res in kaj ne. Je pa podaljšanje porodniške za vse nas pomembna zadeva in da bi mi vlogo zavračali, ker je nepopolna ali kaj podobnega ne bi rada doživela. Torej: - podlaga za vse je Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, podrobneje pa je to urejeno v Pravilniku o postopkih za uveljavljanje pravic iz zavarovanja za starševsko varstvo. V 28. členu zakona je navedeno tisto, da se lahko dopust koristi do starosti 18 mesecev - v 23. členu Pravilnika med drugim piše ''Vlogi za naknadno uveljavitev pravic do dopusta za nego in varstvo otroka priloži zdravstveno dokumentacijo, v vlogi pa izjavi, da bo daljši dopust koristil sam v dogovoru z drugim od staršev ALI vlogi priložil dogovoro na obrazcu Priloga št. S-2 -dogovor o izrabi dopusta za nego in varstvo otroka in potrdilo delodajalca na obrazcu Priloga št. S-1 - podatki delodajalca o zaposlitvi in plači oziroma osnovi, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo.'' Iz tega jaz berem, da se potrdilo delodajalca potrebuje le, če oče in mati vsak delno koristita ta dopust (več o tem je v samem zakonu). - obstaja še en pravilnik, ki ureja delo komisije, in tam piše, da morajo odločiti v 15-ih dneh. Se opravičujem, če sem bila za koga preveč nesramna, ampak zame so to zelo pomembne zadeve in nočem, da mi kaj propade zaradi napačnih informacij ali da zamudim kakšen rok. Je pa res, da so predpisi napisani tako, da jih moraš res podrobno prebrati, da povežeš to vse skupaj in verjamem, da si tudi zaposleni na CDS-jih to različno tolmačijo. Pri nas na CSD si predpise očitno tolmači enako kot jaz in bom tako tudi naredila. Delodajalca bom obvestila, ko bom vedela pri čem sem. Lep večer
|
|
|
|