polovični del.čas (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Anonimen -> polovični del.čas (2.2.2009 16:10:04)

Vem,da je spodaj ena tema že odprta,vendar mene zanima naslednje.Men so v službi ugodili delat 4 ure,ko končam s porodniško.Te 4 ure bom delala po potrebi,oziroma,takrat,ko bo največja gužva.Delam pa v veliki trgovini na blagajni.Je mogoče katera,ki dela v trgovini in dela polovični del čas,kako vam delodajalec razporedi te 4 ure?Delate skoz popoldan(te lahko da delat vedno popoldan)?Ali normalno na smene?Izkušnje prosim.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

potepinček -> RE: polovični del.čas (2.2.2009 16:20:02)

Mene pa zanima ali ti delodajalec lahko zavrne, če želiš delati po 4 ure?

Anonimen -> RE: polovični del.čas (2.2.2009 16:43:35)

Ne,ne more te,ker ti po zakonu pripada,da lahko delaš polovični del.čas.Sem se na inšpektoratu pozanimala.

kajajaka -> RE: polovični del.čas (2.2.2009 18:29:31)

mene pa zanima kolikšna je v tem primeru plača - kot sem slišala, baje dobiš manj kot pol [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image] (ali npr. če delaš 6 ur, dobiš manj kot 3/4 plače...) Zaradi prispevkov, davkov?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Če katera dela v računovodstvu in ve kako se to obračunava, naj prosim vsaj malo okvirno razloži... Bo najbrž marsikateri mamici pomagala iz dileme 4, 6 ali8 ur... HVALA!

vilpol -> RE: polovični del.čas (2.2.2009 19:17:42)

Ja,tudi mene zanima kako je s plačilom pri krajšem delavnem času.
Kako pa je z prevozom?Ali ga dobiš plačanega v celoti,če delaš 4 ure?

analucija -> RE: polovični del.čas (2.2.2009 20:13:52)

vse ostane isto samo plača je manjša.

end1 -> RE: polovični del.čas (2.2.2009 20:14:42)

mene pa zanima kako je pol z varstvom otroka v jaslih, ker če delam polovično dopoldne bi ga mogl met vpisanega. je mogoče kak problem s tem?

UT_2008 -> RE: polovični del.čas (3.2.2009 9:42:04)

Zakon te ščiti, kakršenkoli delovni čas si izbereš. do tretjega leta starosti otorka pa mislim,d a ti tudi ni treba delat ponoči. V dogovoru z delodajalcem pa se zmeniš za 4, 5, 6 ur. Vse je stvar dogovora. Za ostalo pa še ne vem, nimam izkušenj še.

marty5 -> RE: polovični del.čas (3.2.2009 10:09:30)

Glede razporeditve del. časa, je sedaj v ZDR dodan člen, da lahko zaprosiš za tebi bolj prijazen del. čas, za lažje usklajevanje poklicnega in družinskega življenja, delodajalec pa ti mora pisno obrazložiti, če tvojo prošnjo zavrne. Tako da dejansko člen ne zagotavlja nič konkretnega, je pa tako, da pri večini ljudeh, že samo dejstvo, da morejo nekaj napisat in se podpisat, lahko povzroči, da ti pridejo nasproti.

Drugače pri krajšem del. času ti pripada celoten dopust, celoten regres in celotno povračilo za malico in prevoz. Plača je ustrezno manjša, če delaš po 4 ure, dobiš malo več kot pol plače - zaradi izračuna prispevkov.

V času, ko delaš krajši del. čas, ti ne morejo naložiti nadure (razen s tvojim pisnim privoljenjem) in prav tako si opravičen od dela nočnih smen.

kajajaka -> RE: polovični del.čas (3.2.2009 19:21:38)

IZVIRNO SPOROČILO: marty5

Glede razporeditve del. časa, je sedaj v ZDR dodan člen, da lahko zaprosiš za tebi bolj prijazen del. čas, za lažje usklajevanje poklicnega in družinskega življenja, delodajalec pa ti mora pisno obrazložiti, če tvojo prošnjo zavrne. Tako da dejansko člen ne zagotavlja nič konkretnega, je pa tako, da pri večini ljudeh, že samo dejstvo, da morejo nekaj napisat in se podpisat, lahko povzroči, da ti pridejo nasproti.

Drugače pri krajšem del. času ti pripada celoten dopust, celoten regres in celotno povračilo za malico in prevoz. Plača je ustrezno manjša, če delaš po 4 ure, dobiš malo več kot pol plače - zaradi izračuna prispevkov.

V času, ko delaš krajši del. čas, ti ne morejo naložiti nadure (razen s tvojim pisnim privoljenjem) in prav tako si opravičen od dela nočnih smen.

Aa si sigurna? Meni je ena, ki dela samo 6 ur rekla, da je dobila sorazmerno manj letnega dopusta, manj regresa in manj plače (pa ne 3/4 plače, ampak še manj- kot da davki ostanejo enaki, čeprav delaš manj...)

A lahko katera prilima link zakona, ki to ureja, če slučajno ve kje se ga najde... HVALA 

marty5 -> RE: polovični del.čas (3.2.2009 19:28:01)

Če delaš krajši del. čas zaradi starševstva, ti pripada regres, dopust v celoti, če pa delaš krajši delovni čas iz drugih razlogov, pa je sorazmerni delež - je potrebno ločevati med tema dvema stvarema.

To področje ureja ZDR :

http://www.mddsz.gov.si/si/zakonodaja_in_dokumenti/veljavni_predpisi/zakon_o_delovnih_razmerjih/

in Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih:

http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/zakonZSDPUPB1.asp

kajajaka -> RE: polovični del.čas (4.2.2009 19:08:45)

hvala marty5, bom naštudirala zadeve, da me ne bojo nateg**** [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Rožica* -> RE: polovični del.čas (9.2.2009 13:31:12)

Preverjeno in iz izkušenj.
Pripada ti vse, Prevez, malica, cel dopust, cel regres,...
Seveda pa včasih kakšen delodajalec tega ne upošteva in trdi drugače, po zakunu pa ti pripada.
Meni so izplačali samo pol regresa, ker sem delala na 4 ure. In vem da jih lahko prijavim,... vendar je potem vprašanje, če bom še sploh delala.
So mi pa kar razložili zakaj imam samo pol regresa.

Glede delovnega časa pa je tako!
Ni ti treba delati ponoči in nadur. Glede samo popoldanskega del časa, to pa ti lahko naredijo, da boš delala takrat ko te najbolj potrebujejo.
Ne smeš pa delati npr. 8 ur skupaj pa, da se ti šteje za dva šihta. Je zakonsko prepovedano, vendar večkrat delodajalci to izvajajo.

Lp.

Anonimen -> RE: polovični del.čas (13.2.2009 9:12:14)

Men so ugodili,da bom lahko delala 4 ure.Poslovodja me bo razporedila za delat glede na gužvo.Upam,da to ne bo samo popoldan.Sicer mi je vseeno,sej tiste 4 ure hitro minejo.Glavno je,da bom manj v službi in pa več doma.Za tist denar,ki ga bo manj se ne sekiram.

Stran: [1]