Amniocinteza (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

Majči -> Amniocinteza (18.4.2005 13:09:37)

Pozdravljene,

Mene pa zanima sledeče; Ker bom prej stara 35 let, kot bom rodila mi je moja g. dala napotnico za nuhalno in DHT. Povedala mi je, če bi bila ta dva izvida skupaj slaba, bi me ona dala še na amniocintezo, drugače pa ne. Ker pa bi si jaz to želela opraviti ne glede na izvid prejšnih, me zanima ali je to možno in koliko to stane, saj verjetno, če ni tveganja, moraš iti na svpje stroške. Je katera to šla sama? kar nekaj jih poznam, ki so imeli dobre izvide nuhalne, pa so rodile prizadetega otročka......glede na slišano, ni res te preizkave želim sama!
Mi lahko katera kaj več pove o tem?
Nuhalno in DHT imam 25.4....kdaj se dela pa amniocinteza?

Anonimen -> Amniocinteza (18.4.2005 13:25:15)

V bistvu ti nič kaj dosti ne vem povedati. Res je, da se zgodi, da je kljub vsem preiskavam lahko otrok prizadet. Ni pa vedno tako, da bi z amniocintezo to odkrili. Otrok je lahko zdarv, pa mogoče na koncu ne dobiva dovolj hrane, kisika in je zato prizadet. Lahko pride do poškodb pri porodu.

Amniocinteza sama po sebi tudi predstavlja določeno tveganja, če se ne motim 3% verjetnost splava zaradi preiskave.

Je pa tudi zelo draga zadeva, če se ne motim več kot 150 000 sit.

Hočem povedat, da sta prva dva testa precej zanesljiva in če bo res obstajalo tveganje, te bodo na preiskavo poslali. Seveda pa se moraš sama odločit ali si jo vseeno želiš ali ne.

Julijana -> Amniocinteza (18.4.2005 13:49:14)

Pozdravljena!
Tudi jaz bom stara 35 ko bom rodila, nisem se še odločila za amniocintezo verjetno se bom po NS 04.05. Lahko pokličeš na tel 01 5107130, to je številka inštituta ki se s tem ukvarja meni je rekla da stane 136.000 sit (vprašaj če so to vsi testi ki pašejo zraven). Mene najbolj moti ker dolgo čakaš na rezultate in ker je možnost splava 1% in če ti rečejo da s hormoni kaj ni vredu še ni rečeno da je DS lahko je kaj čisto običajnega (preveč moških če je punčka itd...).
Verjetno ti nisem kaj dosti pomagala ampak jaz še nisem sigurna če bom šla.
LPJ!

Anonimen -> Amniocinteza (18.4.2005 14:14:57)

Tukaj imaš še en odgovor dr. Pušenjaka na MON-u:

"za preiskavo analize kromosomske zgradbe ploda se vedno odloči ženska sama, običajno po tem, ko spozna, kaj so njene prednosti in slabosti. Sicer pa imamo za to preiskavo takoimenovane "medicinske indikacije", ki preiskavo omogočajo na stroške ZZZS (v glavnem povečano tveganje za kromosomsko napako iz najrazličnejših razlogov). Če take indikacije ni, preiskavo lahko naroči ženska sama in jo tudi plača. Opravljamo jo tako na Ljubljanski ginekološki kliniki kot v mariborski porodnišnici (cena okrog 200.000 - 280.000 sit) ter v zasebnem centru za prenatalno in postnatalno diagnostiko v Ljubljani (cena okrog 150.000 sit). Naslov diagnostičnega centra je Bratov Babnik 10 v Dravljah. Preiakva 100% odkrije vse kromosomske napake (ne genetskih!):
Downov sinrom (trisomija kromosoma 21)
vse ostale trisomije (18, 13, X, Y itd.)
monosomije,
delecije, translokacije, inverzije delov kromosomov
in marker kromosome (dodatke).

Poseg odvzema plodovnice se dela po dopolnjenih 15 tednih nosečnosti, pod kontrolo ultrazvoka se s tanko iglo zbode preko trebuha in se odvzame cca 15 - 20ml plodovnice. Poseg se lahko opravi ambulantno, tako da nosečnica po posegu odleži 2 uri nato pa odide domov, kjer še 3 dni počiva oziroma poležuje. V cca 10 - 21 dneh je na voljo izvid kromosomske zgradbe ploda. Zdrava deklica ima izvid 46 XX, zdrav deček pa 46 ****."

Anonimen -> Amniocinteza (18.4.2005 14:25:18)

A z zdravnico se pa ne bi mogla domeniti, da te vseeno, ne glede na rezultate predhodnih preiskav, pošlje na amnio? Meni je enkrat en ginekolog, pri katerem sem bila slučajno na ultrazvoku, rekel, da itak ni problema, če želim iti, le da mi mora moj zdravnik na napotnico napisati pač neko indikacijo. Sem bila pa tudi stara 35, ko sem rodila in sem si te preiskave želela. Vendar pozneje moj zdravnik ni imel posluha za moje želje, tako da dlje od tu nisem prišla. Denarja za samoplačniško amnio nisem imela in ko sem si že hotela sposoditi, so me nekako prepričali, da ne iti. Hvala bogu se je vse srečno izteklo. Te pa popolnoma razumem. Prosi zdravnico, da ti vseeno da napotnico. Saj menda eni so toliko človeški, da to naredijo. Vsaj tisti zdravik, pri katerem sem enkrat bila, je bil.

Seven* -> Amniocinteza (18.4.2005 16:19:39)

Vedno se je treba zavedati, da se dela Amniocentezo po dopolnjenem 15 tednu nosecnosti. Jaz bi v 16 tednu zelo tezko sla delat splav.. Ze nasplosno se mi zdi, da hocemo vedno bolj popolne otroke. Saj razumem, da noben stars noce, da njegov otrok trpi, vendar koncne posledice lahko zelo redko predvidis na podlagi kromoskomske slike. Zelo redke nepravilnosti so ful hude.. Je pa to stvar posameznika. Jaz nisem nikoli sla niti na nuhalno svetlino.

Anonimen -> Amniocinteza (18.4.2005 16:36:27)

Seven tukaj se pa ne strinjam s tabo. Sicer vem, da vsak dela po svoji volji ampak meni se pa zdi neodgovorno, da ne greš niti na nuhalno. Vem, da je težko, če izveš, da bo otrok prizadet. Ampak tudi življenje za take otroke potem ponavadi ni lepo. Da ne omenjam zdravstvenih težav in nezmožnosti se igrat z drugimi otroci in počet še mnogo česa. Če bi bilo vse v naravi popolno se otroci z napakami sploh ne bi rojevali ampak bi narava sama poskrbela za to. Mislim, da v večini primerov tudi je tako, ne pa vedno.
Jaz bi v primeru potrjene napake definitivno šla narest splav. Zaradi otroka ne zaradi sebe.

Seven* -> Amniocinteza (18.4.2005 16:41:21)

Sama mislim, da so otroci na svetu z dolocenim razlogom. In da so tudi otroci z Downom lahko zelo srecni otroci. Kako pa mi vemo, ce si tak otrok mogoce ne zeli zivljenja. A imamo pravico odlocati, kdo trpi na tem svetu in kdo ne? Ok, ce ga boli, ce ne more na WC.. Neke skrajnosti seveda obstajajo. Mislim, da se prepogosto dogaja, da so povsem zdravi otroci marsikdaj bolj nesrecni kot prizadeti. Mi sodimo po tem ker se nam smilijo, ker dolocenih stvari ne morejo pocet.. Pa se mi vedno bolj zdi, da sreca ni v tem, da imas IQ 200, ampak obstajajo se dolocene druge vrline tega nasega majhnega zivljenja.

Mina1 -> Amniocinteza (18.4.2005 20:21:37)

MAJČI: jaz sem imela v drugi nosečnosti slabo NS in smo se odločili za AC v Postojni, ker je ceneje. V Lj je tam do 400.000 sit, v Postojni pa tam cca 200.000 sit. Najprej je G rekel, da nisem upravičena, ker še nisem bila stara 35. let, pa je potem genetičarka dr. Brezigarjeva rekla, da ker sem imela slabo NS (beri: pod mejo 1:300), upravičena do AC. V Postojni mi jo je naredil dr. Cerar iz LJ. Izkušnja sama je grda, ker je bilo vse brez feelinga, brez občutka, ti si za njih samo številka, meni se je pa svet pod nogami rušil:(. Ampak rezultat AC je 99,9% točen, oz. dobiš nekako A TEST otročka in se potem odločiš kaj in kako. Pri meni je bilo potem vse o.k., in sedaj imamo doma piškotka, ki se je rodil 18.2., zelo lep in zdrav;)

Hočem povedati, da če imaš slabo NS, le pojdi na AC. Sicer je slab % rizika za splav, ampak, jaz sem točno vedela kaj in kako bi se odločila, če bi mi povedali, da otroček ni zdrav oz.ima dawnov sindrom, kakorkoli se to kruto sliši. Je pa res, da izveš za rezultat nekako pozno tam med 18 in 20 tednom, torej na polovici nosčenosti, na rezultat pa čakaš tja do 4 tedne.

Odločitev je pa seveda tvoja.

Veliko sreče ti želim,

pa-pa Mina1

Anonimen -> Amniocinteza (19.4.2005 10:28:03)

Ja Seven to je sicer res, da je mnogo zdravih otrok bolj nesrečnih. Ampak dejstvo je, da ko izveš, da bo tvoj otrok prizadet ti ne bo nihče mogel zagotovit, da bo lahko sam uporabljal stranišče, da bo lahko govoril, da bo lahko hodil...

Seveda razumem, če se ti rodi prizadet otrok, pa tega niso ugotovili, sploh ni dvoma, ga imaš rad najbolj na svetu in skrbiš zanj.

In tudi ne pravim, da je odločitev za splav in prebolevanje kaj lažje zato, ker si vedel, da je otrok prizadet.

Nikakor pa nisem mislila, da mora moj otrok imeti toliko in toliko visok IQ. Daleč od tega. Le to si želim, da bodo vsi moji otroci lahko sami hodili, govorili, se prehranjevali, se igrali... Mislim, da je to osnova za srečo, ne pa IQ.

ribica. -> Amniocinteza (19.4.2005 23:58:19)

Seven in alja.....nekaj dodajam k vajini debati..

V nekaterih primerih narava poskrbi, da prizadet otrok sam umre že v zgodnjem razvoju, včasih pač ne. Včasih se življenje samo odloči namesto nas. Mogoče sploh ni na nas, da se odločamo o življenju našega otroka na tak način. Kdo pa smo mi, da lahko to počnemo. Saj mi ga naredimo, zdravega ali bolanega. Ne rečem, da smo mi krivi, če je z njim kaj narobe.... vendar pa, kaj nam daje pravico da se ga znebimo še preden ugleda luč sveta? Mora umreti samo zato da je nam bolj udobno?

Stran: [1]