Velik problem strahu!!! (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Vzgoja

Sporočilo

PIAF -> Velik problem strahu!!! (29.1.2009 22:41:22)

Imam 4-letnega sina, ki se do sedaj ni ničesar bal, prav nasprotno - je zelo pogumen, družaben, velja za živega otroka, ki se zelo hitro vklopi med vrstnike. Zelo samostojen in kar ubogljiv.
Pred tremi tedni pa se je z njim obrnilo vse na glavo - kar naenkrat, kot bi rekel "keks". Bila je ena nedelja, gledava živ žav, kjer so po mojem mnenju otrokom kar prijazne risanke in pri risanki Milan (prijazen zajček) naenkrat otrok otrpne. En gospod zajec se je oblekel v črno haljo, si nadel očala in v parku zvečer s strupom zastrupil drevo, da bi se posušilo in bi jih morali posekati, ker so nameravali tam zgraditi parkirišče. zajček Milan ga je v temi videl v parku, se vstrašil in pobegnil proti domu, mimo očeta in sestrice, ki sta bila v bližini. Potem so ga naslednjič ulovili in je moral služiti kot gozdar in biti prijazen do dreves...in je to tudi bil. To je čisto na kratko vsebina risanke.
Moj sin je od takrat naprej tako preplašen, da sva z možem že čisto obupana! Prvih 5 dni je bila totalna katastrofa, sedaj je malo boljše, ampak res malo. Jokal je cel dan in jamral, da noče doma spati, da noče, da je tema, da hoče v vrtec, ker tam spijo samo podnevi. V posteljo več noče sam, sedaj mora nekdo z njim spati dokler ne zaspi in če grem ponoči slučajno za 5 minut potolažit njegovo sestrico, ki spi v sosednji sobici, takoj pridrvi za mano, pa naj bo ura polnoči, tri zjutraj...skozi tipa zraven, če smo v njegovi bližini in potem če nas ni, nastane panika.
Enako je podnevi - na WC noče sam in z njim moramo biti dokler ne opravi. Če grem ven, kriči za mano ali priteče za mano.
Ko gleda risanko v dnevni sobi, mora nekdo gledati z njim, ne velja, če sem v sosednji sobi-kuhinji. Ko grem uspavat sestrico, gre zraven in v temi v kotu čaka, da jo dam spat in greva skupaj iz sobe. Groza vam rečem!
Z možem sva upala, da bo to minilo čez čas, da bo pozabil, ampak ne. Če verjamete, je dosti bolj naporen, kot njegova sestrica, ki je stara eno leto. Nič ne morem narediti v stanovanju, skozi mi je za petami ali jamra in jokca, da moram biti z njim.
Sprva, ko sva šla npr. v trgovino popoldan, se je že v trgovini na vse pretege jokal, da noče domov, da greva še kam. Ljudje so mislili, da joče, ker hoče igračo, sladkarijo...on pa je jokal, ker ni hotel domov.
Včeraj sem bila na govorilnih urah v vrtcu in tam so mi povedali, da je enako. Nekdo mora vedno z njim na WC, sam si na hodnik ne upa po rokavičke, itd.itd...
100 proti ena, ne znam vam povedati, kako se je moj sin zaradi ene risanke spremenil! Pa je gledal že ninja želve, pa robote, pa strašne zmaje, pa pošasti, pa ga nikoli ni bilo strah, a ta risanka je bila pika na i.
Ne vidim več izhoda. Ne vem, kaj naj narediva z možem!?
Vedno znova ko začne to temo o risanki mu razlagava, da je stric bil samo oblečen zajček in da je bil potem prijazen in to sam tudi ponavlja, a se vseeno boji. Poskušava ignorirati njegov strah, tudi ne pomaga.
Govorila sem s socialno delavko, ki pravi, da je zato v strahu, ker je en zajček v njegovem otroškem svetu veljal za prijazno žival, sedaj pa je v njemu nastala zmeda in ga je zato strah. Ker je to realna žival, ni neka pošast, zmaj.
Iz njegovih besed sem tudi razbrala, da ga je strah poleg naju (staršev) zato, ker je tudi zajčka Milana bilo strah poleg atija. Skozi naju sprašuje: povej, mami, da si ti močnejša od tistega zajčka v risanki? Ali pa: ati, povej, da lahko ti vse premagaš in da nihče ne more v naše stanovanje?
Rekla sva mu že, da se ne rabi ničesar bati, da sva oba zraven njega in ga varujeva, da nihče ne more v naše stanovanje itd...
Skratka, poskusila sva že vse, sedaj se pa še obračava na vas, če imate še vi kakšen predlog, kako pomagati sinu, da se znebi teh strahov iz risanke in zopet zaživimo sproščeno?!
Ali naj vrževa puško v koruzo in dva času čas?
Res več ne vem...
Lep pozdrav!
Pia

Lunca1 -> RE: Velik problem strahu!!! (30.1.2009 8:55:27)

božček, no mi smo imeli podobno situacijo zaradi Nodija in pošasti pod posteljo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Ni bilo sicer tako ekstremno kot pri vas, je pa minilo. Mogoče bi bilo dobro to risanko še enkrat pogledat in se pogovorit. Ne vem samo ugibam.

Mišni -> RE: Velik problem strahu!!! (30.1.2009 9:30:56)

Jaz bi mu poskušala razložit, da je risanka samo nekaj narisanega, da se to eni nekaj zmislijo, pa narišejo, in da to ni nič res. Fino bi bilo, če bi veidel, na kakšen način risanke nastajajo, kako iz pooolno risbic potem nastane to, da se npr.ena roka od zajca pomika, ko tistih 50 risbic na hitro listaš. Če razumeš, kaj mislim. Da to mora vse biti natančno narisano, ampak vse samo NARISANO. Da mu res ponazoriš, da lahko loči realnost od fikcije. Mu s tem tudi preusmeriš misli iz tiste groze dojemanja zajčka na tehniko risanja tega zajčka.
Ma če bi kje to našli, da se vidi, kako ena risanka nastane, bi bilo fajn.

Lalica1 -> RE: Velik problem strahu!!! (30.1.2009 10:00:07)

Mi smo imeli podobno težavo z risankami, ki so jih otroci dobili v Cicidoju. Vam povem, da ni normalen ta, ki ustvarja te risanke (če jim lahko sploh tako rečem), še manj pa ta, ki jih daje k reviji Ciciban, primerni za otroke od 2. leta starosti.
Od tistega časa se naša punca tudi boji ostati sama, da o vseh dogodivščinah, ki smo jih že preživeli sploh ne govorim.
Jaz sem pa naredila tako: večkrat sve se vsedle in sem rekla, da tisto pa res niso bile lepe risanke, da sem jih vrgla stran in jih nikoli več ne bo videla. So ADIJO! Da so druge risanke lepe in naj gleda tiste. Vedno, ko jo je stiskalo od strahu zaradi teh risank, sem jo objela in sva se potem o tem še pogovarjali. Sčasoma se je stvar zelo popravila, vendar še vedno ni pozabila. Ostal je ta problem, da noče več sama zaspati. S tem se pa še ubadam, ker se jo bojim kar pustiti samo, če jo je strah in joče. Poznam jo, in ta jok ni trma, ampak dejanski strah.

Jaz mu res ne bi še enkrat kazala te risanke. Meni se to zdi slabo, je pa tvoja odločitev. Vseeno se pa pogovorita o tej risanki in mu razloži čisto drugi vidik, kot ga ima v mislih on. Večkrat mu pojdi na roko in naredi kot on hoče, sčasoma pa to malo omili. Naj poskusi kaj sam in mu pokaži, da je njegov strah odveč in je varen doma, tako kot je bil včasih.  Znova mora dobiti varen občutek, ki ga je izgubil. Meni je psihologinja (sva glih imele pregled) rekla, da je to normalno v kolikor sčasoma ti znaki zbledijo. Če pa ne, pa rajši poiščita strokovno pomoč, ker zna to biti za otroka zelo stresno.

Zagotovo pa vem, da bom v prihodnje malo bolje pregledala risanke, ki jih gleda moj otrok. Čeprav se mi zdi, da bi tisti na TV in tisti, ki dajejo risanke v otroške revije morali imeti malo več pameti v glavi!!!Risanke gledajo otroci in ne horor fanatiki (ker tiste s Cicidoja res izgledajo kot grozljivka in to nisem mogla verjeti)

Tonchka -> RE: Velik problem strahu!!! (30.1.2009 13:04:18)

IZVIRNO SPOROČILO: Mišni

Jaz bi mu poskušala razložit, da je risanka samo nekaj narisanega, da se to eni nekaj zmislijo, pa narišejo, in da to ni nič res. Fino bi bilo, če bi veidel, na kakšen način risanke nastajajo, kako iz pooolno risbic potem nastane to, da se npr.ena roka od zajca pomika, ko tistih 50 risbic na hitro listaš. Če razumeš, kaj mislim. Da to mora vse biti natančno narisano, ampak vse samo NARISANO. Da mu res ponazoriš, da lahko loči realnost od fikcije. Mu s tem tudi preusmeriš misli iz tiste groze dojemanja zajčka na tehniko risanja tega zajčka.
Ma če bi kje to našli, da se vidi, kako ena risanka nastane, bi bilo fajn.

Se strinjam. Pri nas, ko smo imeli podoben problem (vendar ne ravno v tako hudi obliki) smo sinu razložili tako, kot Mišni svetuje in je res pomagalo. Upam, da čimprej premagate strah.

zinkazi -> RE: Velik problem strahu!!! (30.1.2009 14:21:43)

mislim, da bi bilo dobro čim manj pogrevati, kar se je zgodilo. priporočam ponoči zasenčeno lučko, tako bo predelal strah.

Mišni -> RE: Velik problem strahu!!! (30.1.2009 18:22:18)

IZVIRNO SPOROČILO: zinkazi
priporočam ponoči zasenčeno lučko, tako bo predelal strah.

To predvidevam, da so itak najprej naredili.

skuštrana -> RE: Velik problem strahu!!! (30.1.2009 18:51:02)

božček, no mi smo imeli podobno situacijo zaradi Nodija in pošasti pod posteljo . N

Mi isto [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]

Smo Nodija pogledali skupaj, se malo pogovorili, potem ga pa skrili [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Je pa kar dolgo trajalo, da je prebolela, z lučko mora pa od takrat naprej obvezno spat...

ely* -> RE: Velik problem strahu!!! (30.1.2009 22:12:05)

V bistvu praviš, da se boji teme, če bi spal v vrtcu podnevi, ponoči doma pa noče. Kaj pa če bi poskusila s kako igrico, kjer bi bila vključena tema. NPR: ugasneš lučko in se mora en skriti, ti ali on,  potem pa luč prižgeš in se iščeta. Tako, da bi bilo to nekaj sekund in bi se mogoče navadil. Ali pa, ko ga daš v posteljo, pa ga malo čez glavo pokriješ, pa takoj odkriješ (kuku).

frutka_ -> RE: Velik problem strahu!!! (31.1.2009 23:28:43)

Hojla!

Ne se bat! Strahovi v 4.letu so čisto razvojno pogojeni. Otroci se v tem času bojijo čarovnic pa zmajev, zgodbic, volkov,...Vsega česar si ne znajo razložit in predelat.
Strahu ne napihuj, posvečaj jim toliko pozornosti, da malega umiriš. Pred njim se o tem ne pogovarjaj in ne kaži pretirane zaskrbljenosti. Sicer bo ga strah še bolj.
Pri nas je tako:
Naš mali že nekaj časa hodi na wc v mojem ali moževem spremstvu. Moram it pogledat napej, če je pajek tam, da ne bi iz školjke prilezel, pol pa lahko on sede gor. Pred odprtimi vrati wc-ja pa ga jaz moram čakat.
Preden zaspi vse okoli postelje posipava čarobni prah, da vse pošasti pod posteljo mrknejo. Pa jaz še vedno malo zružim po ceveh od centralne, da kao pobegnejo.
Za spanje v svoji sobi ima velikega zmaja, ki je obešen preko trama in naganja pošasti.
Imava tudi eno slikanico "Trije prašički". Ima krasne ilustracije in noter je volk narisan čez dva lista. Tisti del knjige zmeraj hitro prelista.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Jaz pa mu vedno povem, da vsi volkovi niso hudobni, pa vse sove tudi niso pametne in vse lisice niso zvite.
Njegov strah upoštevam tako da, skupaj o tem kakšno pogumno rečeva, se pogovoriva. Lučko pa imamo vedno prižgano ponoči, ker je trda tema sicer tudi meni zelo neprijetna.

Kar pogumno!

PIAF -> RE: Velik problem strahu!!! (1.2.2009 13:14:57)

Hvala vsem za odgovore. Moram reči, da je malo bolje kakšen dan, potem pa spet. Zdaj se že sproščeno pogovarja o tisti risanki in pravi, da se bo on tudi za pusta oblekel v pirata in si bo potem slekel oblačila, d aga bodo spoznali in videli, da je prijazen.
Včeraj smo uvedli tudi zvezdice za pogum. Če v postelji sam počaka na atija, da ga "da spat" ali če sam v dnevni gleda risanke ali če sam gre na WC, dobi zvezdico za pogum. Ko ima tri zvezdice, si lahko kaj manjšega v trgovini kupi (po navadi tako vedno izbere Kinder jajčko). In to se kar obnese.
Upam, da bo počasi, sicer bomo res morali po kakšno strokovno pomoč.

Še enkrat pa hvala vsem za vaša mnenja, izkušnje ipd...

Aja, že takoj tisti dan, ko je gledal to risanko, smo mu povedali, da je to le risanka in da nič ni res in to mu tako skozi govorimo, če me sprašuje o zmajih in dinozavrih...se pa bomo igrali tema/lučka, to pa bom poskusila.

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Stran: [1]