Pravilni pristopi hranjenja na zlicko (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


dory -> Pravilni pristopi hranjenja na zlicko (18.4.2005 11:21:24)

Mi lahko poveste na kaksen nacin ste zacele hranit svoje otrocke? Kaksne zlicke uporabljate in ali otroka hranite v narocju ali v stolcku?

Mi smo ravno s pregleda in ugotovljeno je,da ima tamal resne motnje hranjenja,zato se bova morala s pomocjo logopedinje tudi ucit pravilnih pristopov.Je mela se katera taksne tezave?

hvala in lp:((




Blink1 -> Pravilni pristopi hranjenja na zlicko (18.4.2005 11:24:17)

Jaz sem Nejo začela hranit na žličko v začetku 4. meseca. POsadila sem jo v ležalnik na mizi (tudi sedaj včasih tam je, le da v sedečem položaju), uporabljala pa sem Avetnove žličke, ker so tako lepo male.




Ajsha -> Pravilni pristopi hranjenja na zlicko (18.4.2005 11:27:36)

Hojla teja!

Najbrž ti ne bom napisala nič pretresljivo novega, ampak samo moj potek uvajanja goste hrane. Začela sem pri dopolnjenem 6. mesecu in sicer tako, da sem jo posadila v stolček (trip trap) za mizo. Že kar takoj sem začela z navadno kovinsko žičko, ker sem nekje zasledila, da naj plastične ne bi bile tako dobre, kot navadne. Od začetka jo hranim izključno pri mizi, nikjer drugje - se pravi nič letanja po stanovanju s piškoti ipd. Tusi samo za malico - kakšno sadje se vedno usedeva za mizo. K temu, da dobro je po mojem pripomore tudi to, da za glavne obroke sedimo za mizo vsi in skupaj jemo.
Ampak, kot že veš, so otroci različni in pri nas na srečo nimamo težav s hranjenjem in upam, da bo pri vas tudi v kratkem tako.

LP!




kaja11 -> Pravilni pristopi hranjenja na zlicko (18.4.2005 11:34:44)

Mi smo z uvajanjem pričeli ko je dopolnil 5m. Pri hranjenju uporabljava male plastične žličke Nuby, vedno sedi v plastičnem stolčku za hranjenje. Hrano še vedno uvajamo tako, da ti kaj drugega ne morem povedati.

Kakšne motnje hranjenja pa imata??.... upam, da nisem preveč radovedna. Rada bi samo izvedela kakšne napake sta delala (če sploh), da jih ne bi ponovila.

LP




Anonimen -> Pravilni pristopi hranjenja na zlicko (18.4.2005 11:41:04)

Teja midve sva začeli po 4. mesecu. Na začetku sem jo imela kar v ležalniku, ki sem ga malo dvignila. Potem sva kupila BBY stolček, pa je bila tam notri. Uporabljale sva zelo dolgo DM-ove žličke, ki so se mi najbolj fine zdele.

S samo hrano nisva imeli posebnih težav, je pa zelo hitro "spreminjala" okuse. Npr. en mesec bi jedla samo banano in je pojedla tudi celo, potem je pa sploh ni hotela več jest. Zmiksane dobrote ji niso bile všeč, čeprav bi jih jaz z veseljem snedla.

Prav dobro je začela jest, ko smo dobili tisti stolček, ki se ga našraufa na mizo, da je sedela čisto ob mizi, pa seveda več nas je bilo ob mizi, več je pojedla. Še danes npr. pali to, da če je z dedijem veliko več poje kot običajno.

Ja, seveda pa ni šans, če je kdaj videla, da je ona jedla kaj drugega kot mi sploh ni hotela jest. Je hotela tisto, kar smo imeli mi na krožnikih. Tako, da smo se kar navadili, da pač celotnega kosila nismo preveč začinili in solili.




dory -> Pravilni pristopi hranjenja na zlicko (18.4.2005 11:43:40)

Tudi midva sva zela z uvajanjem goste hrane pri cca 4m. Najprej sva se nekje do 7m hranila v lezalniku,saj je bil nesposoben dvigovat in met stabilno glavo,poleg tega ni bil sposoben gradit centra...razvojne tezave...uporabljala sva aventove zlicke..

Potem smo kupili za nasega hiperaktivneza dondolinota,da bo ja mal vec akcije...in nastal je velik problem...za lezalnik je bil prevelik,za stolcek presibek...poleg tega sva dobila direktivo s strani Velickoviceve,da je potrebno uvesti tudi manj pasirano hrano...pol se je veselo zacelo...od takrat je konec...tamal ne je,boji se zlicke,boji se dondolinota...poskusala sem ga hraniti v narocju,ki je baje pravilno,pa tamal ne zdrzi...histericno zacne kricat do te meje,da bruha...torej hodimo za njim po vseh stirih,se hranimo v cebricku,skratka na nemogocih mestih...meni je prakticno pomembno,da tamal vsaj neki poje in ne kako...zato pa ima dones poleg razvojnih tezav,ki ga ovirajo pri hranjenju se privzete navade,ki se jih bo tako star tezko odvadil...

Hotla sem mal povprasat kako to ve izvajate doma,ker sem se po danasnjih besedah Velickoviceve res pocutila,da sem ga kiksnila ze v samem startu s hranjenjem.




Anonimen -> Pravilni pristopi hranjenja na zlicko (18.4.2005 11:51:10)

Veš kaj, zdravniki ti znajo res vzbudit slabo vest. Če bi bla ona na tvojem mestu pa najbrž ne bi blo z Majem nič drugače.

Vem, da je bedasto ampak lahko poskusiš tako:
Ko boš jedla kosilo ga imej v naročju in normalno jej. Njemu ne dajaj nič, le krožnik daj blizu k njemu, da bo lahko kaj prijel če bo hotel. seveda si potem omisli plastičen krožnik, pa hrana naj bo taka, da bo lahko jedel. Npr. kako kuhano korenje , pire krompir ali kaj podobnega.
Kaj veš, mogoče ga bo pa zamikalo, če mu ne boš žličke v usta tiščala in bo videl da ti to ješ, pa bo mogoče hotel še on poskusit. Packarijo se da pa že pospravit.

Za kaj drugega pa nimam idej ampak ta način pri malih velikokrat učinkuje.

Upam, da se bosta rešila težav.:rozica:




dory -> Pravilni pristopi hranjenja na zlicko (18.4.2005 11:54:59)

Joj alja ves kolkrat smo to poskusil,ampak tamal se takoj pocuti prevec ne vem utesnjenega in ze rine ven iz narocja. Ce ga dam na tla in stoji zraven mize se celo naredi da kaj zraven poje. Pa ni nejesc otrok,kar smo do nedavnega mislili,ima kar fajn apetit,samo ocitno sem ga mal prestrasla z ne cisto tekoco hrano:zmeden:...rada bi ga le navadla na en red,da bi vedel,da se pri hranjenju lepo sedi in le laufa naokrog. Ne vem,vcasih sem ze brez idej,brez energije in pol pac naredim tko,kot mi narekuje tamal:zmeden:




Anonimen -> Pravilni pristopi hranjenja na zlicko (18.4.2005 12:01:49)

Pri nas z žlico je samo juho (no mislim, jaz ji dajem žlico v usta), samo zato, ker se jo ne da prijet z roko. Drugače pa vse sama, sama. Ni šans da ji kaj potiščim v usta. Odkar pa ji dovolim, da po vsem šari z roko, poje vsaj tisto malo, da ji teža glih ne gre nazaj.

Ko pa začne peti čokolada, smokiji, indijančki, takrat se brezno odpre in pojedla bi vse kar vidi :grrr:




Mojca P. -> Pravilni pristopi hranjenja na zlicko (18.4.2005 12:21:10)

Teja, mi imamo podobne tezave. Star je 9 mesecev, velik 73, tezek 7700. Dr. sicer nikoli ni komentirala teze, vedno je le pohvalila napredek, ampak mi prestajamo prave muke pri hranjenju.
Mali je zelo energicen in stol ga spravlja v obup (pravzaprav vsako sedenje-ze od zacetka)in v njem jesti sploh noce.
Da bi vsaj nekaj pojedel, ga lovim po stanovanju (kot ti). Vem, da to ni najbolj vzgojno, ampak...

Zdaj vedno zacneva s hranjenjem v stolcku. Po parih zlicah zgubi zivce..in ostalo pojeva med igro.
Opazam pa, da od kar vsaj nekaj vec poje (od kar ga lovim okrog) ima vedno vecji apetit in vedno vec poje ze v stolcku. Razmisljam, da se mu je mogoce malo raztegnil zelodcek in je koncno lacen in zato je..
Upam, da bova prisla do stopnje, ko bo vse pojedel v stolcku, do takrat pa...ja, kaj pa cem..z zlico ga bom lovila po stanovanju?????:rozica:




lin -> Pravilni pristopi hranjenja na zlicko (18.4.2005 12:30:10)

Vem da sem ekrat nekje brala,da je imela ena mamica tudi podoben problem pa je začela otročku dajat hrano z rokami ne z žličko in med igro in pol počasi počasi so prešli na stolček in žličko.
Nevem probaj.
Glede tega pa da nemara hrane če ni fajn spasirana,pa mu dajaj š zmeraj fajn spasirano,bo že kasneje jedel večje koščke.
No nevem meni je lahko govorit ker nimamo teh problemov.
Upam da vam bo uspelo čim prej rešit problemček.
Papa poljubček Maju od Lin




filipinka -> Pravilni pristopi hranjenja na zlicko (18.4.2005 14:11:34)

Punce so ti napisale res že vse mogoče, tako da skoraj ni kaj dodati. Mi se še tudi bolj ko ne navajamo na hrano, ampak se mi zdi, da najraje je, ko ga imam v naročju. Pa tudi nekje sem prebrala, da je najboljše otroka hranit v naročju kjer s počuti varnega, ker je itak vse novo-okus, žlička,itd. mI STOLČKA NE NAMERAVAMO KUPIT, ŠE NEKAJ ČASA!
uPS!
veliko uspeha in apetita!:sloncek:




piščanc -> Pravilni pristopi hranjenja na zlicko (18.4.2005 14:49:43)

mi smo pri babici namesto stolčka za hranjenje imeli kar voziček. to je rešilo problem slabega sedenja (ne ležanje, ne sedenje), pa še dobro se je počutila v njem, ker je vedno rada hodila na sprehode. seveda smo pogruntali tudi razne igre, da se pripelje do žličke itd.




sonjaka -> Pravilni pristopi hranjenja na zlicko (18.4.2005 16:31:10)

Jaz mislim, da nisi delala nič narobe. Ker pa kakor razumem ima Maj težave na gibalnem področju, vama bo logoped (čeprav mislim, da so za to bolj usposobljeni delovni terapevti) pokazal pravilne položaje pri hranjenju (in v naročju, in v stolu..), kako spodbuditi žvečenje, ocenil bo, kakšen pribor je najprimernejši za njega ipd.
Pa srečno!




HuAnita -> Pravilni pristopi hranjenja na zlicko (18.4.2005 19:42:18)

Teja,
midve imava temperaturni žlički od Granpool (ali nekaj talega), plastični, prepozno na fizioterapiji izvedela, da so boljše železne.
Ponavadi sedi v trip-trapu, vendar ne vztrajam, ampak jo, ko ji ponudim kaj novega, vzamem v naročje, pa potem z večjim zaupanjem poskusi.
Naj ti na FT pokažejo, kako pravilno hraniti - z žličko pritisneš dol jezik - tako ne odriva hrane, ampak jo mora pogoltniti.
Po moje nisi nič kiksnila. Eni tako, drugi pa drugače.




mamsi -> Pravilni pristopi hranjenja na zlicko (18.4.2005 20:01:24)

Veš kaj mamo pa mi zaene kolobocije. Tut naša ni glih ješča, in se mi v stolčku zvija in obrača na vse možne načine, sploh, ko žlico zagleda se obrne za 180°. Pa ji dam kako majhno igračo (iz plastike ali kovine, da lahko pereš) pod kakšen pokrov od glažev, da ona to išče, vmes pa mami hit kako žlico v usta, k sploh ne opazi. Morem jo animirat, pa gre, drgač mi tut ne bi nič jedla cel dan, ponoč pa na uro pokonc, pa jest:hudicek:. Mogoče ga daj najprej za minutko, dve (kolkor zdrži) v stolček, pa na mizo novo zanimivo stvar/igračo. Pa zamenjaj z drugo, in kolikor zdrži. Ne ga hranit takrat, naj si zopet dobi dober občutek, da je pri mizi prijetno. Parkrat tako. Potem pa mu probaj dat kako žlico vmes v usta. Če se buni, pa morš kr nehat, da se mu ne bo uprlo. K bo dobil občutek, da je luštno pri mizi sedet, bo mogoče lažje tut usta odprlu zraven. Pri nas pali tudi to, da dam zraven še koščke hrane na mizo, da jih lahko pobira in se sama hrani.

Upam, da sem kej pomagala, je pa res ironija, da jih mormo skor fehtat, da bi jedli. To bi zame bl u poštev pršlo :)-:)-:)-




Tejči -> Pravilni pristopi hranjenja na zlicko (18.4.2005 22:14:30)

Teja, punce so ti že vse povedale, tako da tu nimam kaj dodati..bo se pa 100% vse uredilo, še vsi smo se naučili jesti na žličko in pri mizi:)- Eni pač prej, eni pa kasneje.

Mene samo zanima, zakaj so boljše železne žličke???:zmeden:

Lp, Tea:sloncek:




andrejaz -> Pravilni pristopi hranjenja na zlicko (18.4.2005 22:44:14)

Kaj pa če bi poskusila tako, da ga daš večkrat sedet v stolček z namenom da se igra in ga nič ne hraniš, tako da bo dobil občutek, da stolček ni nekaj strašnega in ga ne bo takoj povezal s hrano. Najprej bi malo vzljubil stolček, nato pa počasi še hrano.

Mi smo našega :duda: začeli dajat v stolček (prima papa v najbolj ležeč položaj) pri kakšnih 4 mesecih in pol. Tako je bil v stolčku večkrat po malem več kot kakšen mesec predno sva sploh začela z gosto hrano (z gosto hrano sva začela skoraj pri 6 mesecih). Uporabljava pa žličke od DM, mothercare, Avent,...skratka plastične. Nikoli se med hranjem ne igrava- preden začne jesti pospravim vse igrače iz mizice. Zelo redkokdaj se je zgodilo zaenkrat da ni hotel jesti - sva se potem podojila.
Midva sva že tudi poskusila nepasirano hrano in sicer na tak način, da sem jo zmešala v spasirano - npr. grobo nariban jabolček zmešan s frutkom. Sva pa tako zaenkat tako delala samo s sadjem.

Moja sorodnica je otroku dajala tudi jesti tako, da se je za njim plazila, med igro, ga prosila, jokala,... veliko zgodb sem prebrala tudi tukaj na to temo - zato sem se še preden sva začela z gosto hrano odločila, da bo naš :duda:jedel samo pri mizi. Če ne bo hotel, pa nič. Pri polni mizi, namreč še noben ni umrl od lakote. No upam, da se ne bodo pojavili kakšni problemi in da se bom lahko držala tega načela

Skratka probaj najprej s stolčkom - upam da ti uspe.




Stran: [1]