dohodnina (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finančne dileme starševstva

Sporočilo

roses -> dohodnina (27.1.2009 15:51:06)

zanima me sledeče.
starši mladih, ki delajo preko študentskega servisa in na leto zaslužijo več kot je splošna olajšava zanje, ali jih v svoji odločbi o dohodnini uveljavlate kot vzdrževanega družinskega člana?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

kaj se vam bolj splača, ker jaz sem sedaj v dilemi, ker ne vem kaj narest. a pozna mogoče kdo koga na katerga bi se lahko obrnila v tej situaciji da mi svetuje kaj je boljše zame[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

zmajaz -> RE: dohodnina (27.1.2009 16:00:14)

Če otrokov dohodek večji od 2800 eur, mora itak že sam vložit napoved in ga potem ti ne moreš uveljavljati kot vzdrževanega člana.

Če pa je njegov dohodek ravno tu nekje vmes med višino olajšave in mejo, da mora sam vložit napoved, je pa po mojem najboljše naredit testni izračun na DURS-ovi strani in potem vidiš, če se ti ga splača uveljavljati ali ne.

Anonimen -> RE: dohodnina (27.1.2009 16:08:41)

Mene niso uveljavljali.

zmajaz -> RE: dohodnina (27.1.2009 16:26:42)

Lej jaz sem probala naredit testni izračun - najprej normalen, tak kot sem si ga že enkrat prej naredila, potem sem pa še probala varianto, kot da bi moj otrok zaslužil 2790 eur - lih toliko, da mu ni treba vložit napovedi. In ti moram povedat, da se mi ga vseeno zelo zelo splača uveljavljati. Če ga NE uveljavljam, bi doplačala 952 eur dohodnine, če ga pa uveljavljam, pa - kljub njegovemu dohodku, ki presega višino olajšave za vzdrževane druž. člane, moram doplačati samo 56 eur dohodnine - isto, kot če ne bi otrok zaslužil nič. Ta njegov dohodek mi, čeprav je visok, sploh ne spremeni izračuna.

AMPAK PAZI - zelo pomembno pa je, če ima otrok status dijaka ali študenta ali ne - če je dohodek prejel v času, ko ni imel statusa, se ta dohodek piše v drugo rubriko, in v tem primeru se mi ga pa ne bi splačalo uveljalvjati, ker bi morala zaradi tega doplačati prek 1085 eur dohodnine, kar je 133 eur več, kot če ga sploh ne uveljavljam.

ZAKLJUČEK: če je otrok dohodek prejel v času, ko je imel status dijaka/študenta, ga le uveljavljaj - se ti splača. Če pa ni imel statusa, pa ga raje ne uveljavljaj.

Stran: [1]