Takole pa pravi naša pediatrinja (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


Bejba -> Takole pa pravi naša pediatrinja (15.4.2005 9:35:28)

Včeraj smo bili na 3. sistematskem pregledu in dobili tudi 3. pikico :bravo:. Malo smo jokali (mami skoraj bolj kot :duda:), a smo preživeli. Naš mali junaček je že pravi korenjak, saj tehta 8330g in je velik 70 cm :bravo:.

V glavnem pa sem vam hotla povedati kaj pravi naša pediatrinja glede skutic in glutena (kdaj). Je zelo svobodnjaškega razmišljanja in gre res s svetom naprej. Zato mi je rekla, da otročku lahko ponudimo skutko (od cca. 4.5 oz. 5. meseca naprej) in počakamo, če bo kakšna reakcija. Če je ni, jo lahko brez problemov dajemo. Ravno tako jogurte.
Gluten lahko otroček dobi po 6. mesecu in ni nobenega problema. Tako delajo tudi v tujini. Lahko torej je tudi kruh in ostale stvari z glutenom.

No, mi skutke z užitkom papamo že cca. 1 mesec in jih obožuje, sedaj bomo probali še z jogurtom :bravo:. Najbolj pa mi je všeč, da mu lahko že ponudim kruh oz. skorjico in jo lepo liže medtem, ko midva jeva in je mir :)-.

Toliko od naše pediatrinje, ki je res super :bravo::bravo::bravo:.

LP; Bejba




Anonimen -> Takole pa pravi naša pediatrinja (15.4.2005 9:48:49)

Pozdrav Bejba.
Pediatrinja ima čisto prav.Kako pa bi pol mamica izvedela kaj njenemu otročku ne paše,če ne bi poprej preizkusila.Res je najprej začneš z majhnimi količinami in počakaš reakcijo.če je ni lahko nadaljuješ.No sicer smo mi našemu Timiju kar nekaj časa dajali jogurte pa sir njegova priljubljena hrana pa se je šele po mescih pojavila alergija na kravje mleko,na žalost.Dobil je zdravila,pediatrinja pa je rekla,da po letu dni,lahko ponovno poskusimo z majhnimi količinami mlečnih izdelkov,ker je možnost,da se alergija neha.

Glede glutena smo morali biti malo bolj previdni,ker imamo celiakijo v rodu.Narejen je bil laboratorijski izvid,ki je bil na veliko srečo negativen.
Bolj škoduje vse pretiravanje v pazenju,kot pa da poskusiš in počakaš.
Vidva kar tako naprej,naj dete uživa.

LP neva:rozica:




Seven* -> Takole pa pravi naša pediatrinja (17.4.2005 10:26:10)

Vidim, da so mnenja strokovnjakov zelo razlicna. Sama mislim, da so razlicni otroci razlicno pripravljeni na hrano. Drugega otroka mislim dojiti do 6 mesecev, ker je tako najlazje. Razen seveda, ce bo kazal grozno zeljo po tem, da sproba kaj je na zlicki.. Ko gledam nazaj ugotavljam, da je bil Jakob pri 4.5 meseca absolutno premajhen za prve zlicke hrane.. Vidim, da je bila to izkljucno moja zelja, da vidim kako mali je po zlicki..

Sama osebno se drzim nacela: Ce otrok lepo pridobiva na tezi, raste in je dobre volje, potem ni nobene potrebe po tem, da bi hiteli.. Verjetno bom z glutenom tudi pri drugem pocakala do 8 meseca, prav tako do enega leta z kravjim mlekom. Videla sem ze zelo zdrave otroka, ki je bil izkljucno dojen do 10 meseca. Menda otrok tako ali tako dobiva 80% hranil tudi ob uvajanju goste hrane iz materinega mleka..

Seveda pa vsak po svoje. Pediatri pa zgleda ne hodijo na iste kongrese.




BokiMB -> Takole pa pravi naša pediatrinja (17.4.2005 11:36:26)

Tudi mi smo začeli z gosto hrano (pre)zgodaj.
Gosta hrana 4 meseci, gluten 6m, skutke 6 m, kravje mleko 7m, jogurti 8m.

Ni imel nobenih vidnih alergijskih reakcij, vso hrano je sprejel dobro, ampak da napišem, na čem smo zdaj, pri 13. mesecih:
-astma
-napoteni na preiskave za celiakijo
-potrebno bo opraviti še alergološke teste

Jaz sem začela zgodaj, ker sem bila panična, ker ni tako dobro pridobival na teži kot ostali, zato bi mu dala karkoli, samo da bi začel rasti in se rediti.

Ni nujno, da vsak otrok ob zgodnjem dohranjevanju dobi zdravstvene težave, ampak če dojenček lepo napreduje na teži, bi vsaki mami svetovala, naj počaka, kolikor se le da.




Willson -> Takole pa pravi naša pediatrinja (17.4.2005 11:49:51)

Se strinjam s tabo Seven. Jaz sem moji ponudila sadje in zelenjavo malo pred 6 mesecem. Glutena ji tudi ne mislim dati pred 8 mesecem, kravjo mleko pa dobi na 1 rojstni dan. Se pa še pridno dojiva. LP




Gina -> Takole pa pravi naša pediatrinja (17.4.2005 22:17:35)

Boki, a si prepričana, da vse težave izvirajo iz prehrane?
Jaz vem samo to, da je alergologija eno zelo neraziskano področje in da sami zdravniki vedo zelo malo o izvoru. Veliko predvidevajo, sumijo in račejo na koncu, da obstaja možnost, da je to od tega in tega.
Jaz skoraj težko verjamem, da je vzrok samo hrana, sploh ker je alergija novejša bolezen, hrano pa so že v starih časih, ko še alergije nikjer ni bilo, oz. je bila zelo redka, dajali otrokom tako in še bolj zgodaj. Vendar se na to toliko ne spoznam, da bi si drznila sodit o vseh teh stvareh, mislim pa, da tudi nihče drug ne, niti alergologi.

Hudo mi je za tvojega:duda:! Upam, da se bo vse rešilo, pa da ni kaj hujšega.




niki5 -> Takole pa pravi naša pediatrinja (18.4.2005 8:26:25)

Se strinjam s Seven in Boki in ne vem zakaj bi hiteli z nečim če nam ni potrebno. Vse ima svoj čas.




Bejba -> Takole pa pravi naša pediatrinja (18.4.2005 9:04:15)

Jaz na žalost nisem imela te sreče, da bi lahko mojega sinka dojila, zato je tistim, ki to počnete pač lahko govoriti - dojenje do ne vem kdaj. Ker sem v tej situaciji vem, da dojenje za vsako ceno pač ne gre. In tudi naš sonček je pokazal, da mu adaptirano mleko pač več ne zadostuje, zato smo začeli zvečer jesti riževo kašico in od takrat spali celo noč brez hrane :bravo:. Tudi za ostale stvari je pokazal velik interes in takoj sprejel žlico. Od takrat je tudi dosti bolj sit oz. so se presledki med hranjenjem povečali, začel je bolje pridobivati na teži, saj je po mleku zelo veliko bruhal (zaradi tega sva bila tudi v bolnici).
Jaz mislim, da smo prav naredili, saj je viden napredek in tudi naš sonček je zadovoljen. Sedaj je ujel in celo prehitel marsikaterega vrstnika :bravo:.
Se mi pa zdi zelo pozno uvajanje goste hrane pri 8. mesecih. To je pač moje mnenje in mnjenje naše pediatrinje.

LP; Bejba




Gina -> Takole pa pravi naša pediatrinja (18.4.2005 9:14:59)

V bistvu sploh nisem napisala, kaj menim o hranjenju. Mislim da ne ena ne druga skrajnost nista ok. Jaz našemu pri 11. mesecih še vedno dajem adaptirano mleko, pa samo dojen je bil ravno tako 6 mesecev, gluten in predelano mleko je začel dobivati po 7. mesecu, kravje mleko v prehrani pa od 8. meseca (mislim pire ipr.), frutolino še vedno dobi z adaptiranim. Izogibam se alergenemu sadju, sicer pa je normalno kot mi. Hranjenje z gosto hrano pri 4. mesecih se mi zdi prezgodaj, izključno dojenje do 10. meseca pa po raziskavah povzroči slabokrvnost, tako da se mi tudi ne zdi ok. Jaz mislim, skratka, da nobeno pretiravanje ni ok.




Bejba -> Takole pa pravi naša pediatrinja (18.4.2005 9:33:16)

Sem pozabila napisati, da ima naš še vedno dva obroka mleko, tako da ni samo na gosti hrani. Ima pa tri obroke goste in se strinjam z Gino, v nobeno smer ni prav pretiravati.




BokiMB -> Takole pa pravi naša pediatrinja (18.4.2005 20:42:23)

Gina,
seveda nisem prepričana, da je vzrok za težave v hrani, možno pa, da je povezano.

Hotela sem samo reči, da če dojenček na teži dobro napreduje ali pa je celo zalit, ni nobene potrebe po zgodnjem dodajanju. To bi bil moj nasvet.




niki5 -> Takole pa pravi naša pediatrinja (18.4.2005 21:21:05)

OK potem bom pa še jaz malo bolj natančna:

In sicer se ne strinjam s spodaj napisanim:

V glavnem pa sem vam hotla povedati kaj pravi naša pediatrinja glede skutic in glutena (kdaj). Je zelo svobodnjaškega razmišljanja in gre res s svetom naprej. Zato mi je rekla, da otročku lahko ponudimo skutko (od cca. 4.5 oz. 5. meseca naprej) in počakamo, če bo kakšna reakcija. Če je ni, jo lahko brez problemov dajemo. Ravno tako jogurte.
Gluten lahko otroček dobi po 6. mesecu in ni nobenega problema. Tako delajo tudi v tujini. Lahko torej je tudi kruh in ostale stvari z glutenom.

NE zdi se mi PREZGODAJ uvajanje hrane 4 mes., PREZGODAJ PA SE MI ZDI zgoraj napisane stvari in mi res ni jasno zakaj bi prehiteval nekaj kar večina strokovnjakov odsvetuje.

Povdarila pa bi rada, da naj vsak posluša svojega zdravnika in presodi sam. JAZ se bom držala sloveskih priporočil glede hrane, kaj pa v tujini delajo me pa ne zanima. In tako vsako kašico, ki mu jo dam dobro preberem kaj vsebuje. Vsaka država je specifična, zakaj je nekje bolj pojavlajo določene bolezni kot drugje in zaradi tega ima tudi vsaka država svoja pravila.





Seven* -> Takole pa pravi naša pediatrinja (18.4.2005 21:31:20)

Niki5, pravzaprav se tudi menja slovenskih pediatrov razlikujejo. Se mi kar zdi, da bo vsak po svoje rekel.

Pa obrnimo stvar malo drugace. Zakaj mislis, da tvoj otrok potrebuje skuto, sploh ce recimo dojis in se primerno redi. Pa saj dobi vse stvari ki so v skuti preko tvojega mleka. Sadje mu pa lahko das posebej.. Poskusi se odmakniti od tipicnega slovenskega razmisljanja, ki sili otroke z kravjim mlekom. Cimprej, ker je zdravo.. Ne vem sicer ce dojis, ampak recimo da dojis.. Tvoje mleko je potem dosti boljse..

Tudi glede glutena so marsikatera mnenja. Pa to, da je rekla, ce ni bilo reakcija, da je potem ok.. To je oslarija. Netoleranca na gluten se lahko pokaze mnogo, mnogo kasneje. Marsikdaj imajo otroci pac mehkejse blato.. Moja kolegica je izvedela sele v srednji soli..

Malo me moti to, ker zdravniki vcasih mislijo, da lahko mamicam marsikaj natvezijo.. Saj ne recem, ti kar zaupaj, vendar ti pac povem dejstva. O tem tudi marsikaj pise na internetu...

:rozica:




Seven* -> Takole pa pravi naša pediatrinja (18.4.2005 21:35:06)

Ali so vsi otroci pripravljeni na gosto hrano točno pri 6. mesecih?
Seveda ne, nekateri otroci malce prej, nekateri celo mesec ali dva kasneje. Ne glejte na koledar, ampak opazujte svojega otroka. Kdaj je pravi čas za uvajanje goste hrane, nam bo povedal otrok sam, z določenimi znaki. Tudi če je otrok mlajši od šest mesecev in je "osvojil" nekatere znake za pripravljenost na gosto hrano, nikar ne hitite. Zdrav dojenček, ki je "zrel" za gosto hrano, naj bi:

* samostojno in dobro sedel
* imel razvito koordinacijo roke-usta
* izgubljal izrazit refleks izplazenja jezička, ki je potreben za sesanje
* otrokova prebavila so že dovolj zrela za sprejem druge hrane (nezrelost vidimo tako, da otrok izloča cele koščke neprebavljene hrane)
* je sposoben hrano prežvečiti in pogoltniti
* dobiva ali že ima zobe in ima veliko željo po žvečenju
* kaže izrazito zanimanje za hrano na krožnikih družinskih članov in grabi hrano z njih
* nenadno povečanje števila podojev (ki nimajo vzroka v bolezni, zobenju, poskokih v rasti ali zaradi spremembe običajnega načina življenja v družini)

Z uvajanjem goste hrane ne začnite, če otrok pravkar preboleva prehlad ali kakšno bolezen, čeprav morda kaže že vse znake "pripravljenosti".

Priporočila, kako začeti z uvajanjem goste hrane

Različni narodi in različne kulture priporočajo in uporabljajo zelo različna živila za dojenčkovo prvo hrano. Pri nas zdravniki in strokovnjaki ponavadi priporočajo, da začnemo s surovimi zelenjavnimi in sadnimi sokovi ali s skuhanimi riževimi kosmiči. V Ameriki ponavadi pričnejo s pretlačeno banano. V Angliji staršem odsvetujejo pričetek z naravnimi, sadnimi in zelenjavnimi (surovimi) sokovi in priporočajo, da je prva hrana kuhana.
Kljub vsemu, veljajo neke splošne, priporočene smernice, do katere starosti otroka, določena hrana NI primerna. Do enega leta starosti tako otroci ne smejo uživati jajčnega beljaka (jajčni rumenjak ponudimo dojenčku po osmem mesecu starosti, celo jajce pa po dopolnjenem enem letu). Kravjega mleka in izdelkov iz njega, žitaric, ki vsebujejo gluten (pšenica, oves, rž). pekoče začimbe, sol, sladkor, jagode, močnejša maščobna živila, lešnike, med, hrenovke in klobase (ker vsebujejo preveč soli in dodatkov ter ovoj, ki mu dojenček s svojim žvečenjem ni kos), grozdje, pokovko ter sladkarije (žvečilni gumiji, trdi bonboni) pred 1. rojstnim dnevom. Še posebej velja to priporočilo za kravje mleko, ki je na jedilniku slovenskih otrok mnogo prezgodaj. Kravje mleko lahko po dopolnjenem 9. mesecu starosti uporabljamo le kot dodatek pri kuhi (pri pripravi pire krompirja ali polente), dovoljeni so polnomastni mlečni izdelki (sir, jogurt, skuta). Tudi LCA jogurti za otroke še niso primerni. Kravje mleko je težko prebavljivo, vsebuje preveč beljakovin in kalcija, fosforja, natrija, klora in kalija ter premalo vitamina C, vitamina E, železa, bakra in nasičenih maščob. Presežek beljakovin in mineralov obremenjuje ledvice ter lahko povzroči dehidracijo in celo krvavitve v črevesju.





Gina -> Takole pa pravi naša pediatrinja (18.4.2005 21:48:37)

Seven, malo si zamešala:)-:)-, Niki5 je citirala originalno sporočilo, ona se ne strinja z njim.




Seven* -> Takole pa pravi naša pediatrinja (18.4.2005 21:51:40)

:)-:)-:)-:)-

Malo sem zmedena. Kakorkoli, komurkoli.. To je pac moje mnenje, ne glede na to na koga se nanasa.. Hvala vseeno za opozorilo.. :rozica::sloncek::sloncek::sloncek:




Seven* -> Takole pa pravi naša pediatrinja (18.4.2005 21:52:44)

Niki se oproscam.

:pujs: <---- Seven




niki5 -> Takole pa pravi naša pediatrinja (18.4.2005 22:50:21)

:)




Stran: [1]