Gina -> RE: otrok sam doma (29.1.2009 21:33:30)
|
IZVIRNO SPOROČILO: janca Neodgovorna do konca. Upam, da mogoče bere te forume in da si bol mal k src vzela. Oh ja, saj sem pozabla taki ljudje ko to ponejo nimajo srca. POglej, ne moreš sodit takole. Naš ta velik je pri 38 kot rožica, skače okrog, pa se mu sploh ne pozna, da je bolan (letos poleti mi je pri 39 vročine rekel, da nima vročine, da mu je samo malo vroče) - v resnici ima vročino takoj 38, če se ga malo loteva, zelo velikokrat je imel enodnevne viroze, s po 38 vročine, naslednji dan mu ni bilo nič - pustila sem ga samega doma takrat, pri 8. letih, ker nisem imela glih mnogo možnosti (če sem hotela obdržati dobro delovno mesto in posledično več časa z otrokom zaradi ugodnega del. časa, bila pa sem samohranilka, sem si težko privoščila iti na bolniško- in ni nič umrl, niti ni bilo nič groznega, nobenih psihičnih posledic nima, 8-letni otrok je znal biti sam doma, ker je bil sam velikokrat že prej, ko je bil zdrav. Bejba pri tej vročini misli umret od hudega, zato je imela vedno varstvo, ker je rabila postrežbo, ni si mogla sama vzeti čaja. Hočem ti reči, da je treba najti eno črto med samostojnostjo in med varnostjo in skrbjo. Glede na splošni trend opažam, da starši otroku pustijo skoraj vse odločitve njemu. ravno zadnjič sem razmišljala, kako se starši ne morejo odločiti namesto otroka, da se mora naučit zavezat vezalke, da mora biti spoštljiv do drugih, da se mora navadit biti sam doma, da mora zvečer spat, da ne sme gledat do nezavesti risanke - vse je njegova odločitev, ne odločitev staršev in pustijo mu tudi svobodno odločitev, naj v šoli pove, ali je dovolj zdrav, da bo telovadil ali ne in to v 1. razredu, (hkrati ga pa ne pustijo, da bi šel sam do stranišča na šoli, ga moramo kontrolirat, ker se mu vmes lahko kaj zgodi) - v bistvu sploh ne opravljajo starševske vloge, ampak igrajo vlogo frenda nekomu, ki se odločat še ne zna, potrebuje starše za to. In posledično postanejo otroci neodgovorni in nesamostojni. V glavnem jih življenje kasneje zaradi tega še kako tepe včasih. Mi je hecno to, mi je pa tudi vse bolj vseeno. Vsak naj dela po svoje. Vsak bo nosil svoje posledice sam.
|
|
|
|