Antidepresivi v nosečnosti (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

TomTaylor -> Antidepresivi v nosečnosti (26.1.2009 10:52:20)

Prosim, če si mi lahko javi katera, ki je jemala AD (predvsem Asentra) med nosečnostjo in mi pove:

- kdaj je lahko v nosečnosti spet začela jemati AD (po mojih info. po dopolnjenem 3. mesecu nosečnosti)?
- koliko časa se lahko med nosečnostjo AD jemljejo oz. ali jih je potrebno pred ali po porodu spet prenehati?
- kateri so znani učinki oz. posledice (negativni/pozitivni) za plod?
- ali se lahko AD jemljejo tudi po porodu in kljub dojenju?

Lahko mi pišete tudi preko ZS-ja, ampak menim, da bodo marsikateri [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image]odgovori lahko v pomoč.

Hvala!

zinkazi -> RE: Antidepresivi v nosečnosti (26.1.2009 13:37:21)

Kaj pa B vitamini. Precej pripomorejo proti depresiji. Ne vem sicer koliko lahko nadomestijo zdravilo, ki ga uživaš.

kajajaka -> RE: Antidepresivi v nosečnosti (26.1.2009 17:15:11)

A res ne bi brez zdržala? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Saj ne vem, kaj je tako hudo v tvojem življenju, da rabiš antidepresive, ampak moje mnenje je, da je nosečnost nekaj tako lepega... Jaz sem bila čisto naspidirana od sreče. Upam, da boš tudi ti in se boš lahko odpovedala zdravilom.
Pomisli na bebico... koristijo ji sigurno ne... Vse kat ti zaužiješ pride tudi do otročka! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Pojdi v naravo, poklepetaj s prijateljico, pojdi k frizerju, v shoping, najej se čokolade... to je vse naravni antidepresiv [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

pa srečno!!

rj1808 -> RE: Antidepresivi v nosečnosti (26.1.2009 17:40:56)

IZVIRNO SPOROČILO: kajajaka

A res ne bi brez zdržala? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Saj ne vem, kaj je tako hudo v tvojem življenju, da rabiš antidepresive, ampak moje mnenje je, da je nosečnost nekaj tako lepega... Jaz sem bila čisto naspidirana od sreče. Upam, da boš tudi ti in se boš lahko odpovedala zdravilom.
Pomisli na bebico... koristijo ji sigurno ne... Vse kat ti zaužiješ pride tudi do otročka! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Pojdi v naravo, poklepetaj s prijateljico, pojdi k frizerju, v shoping, najej se čokolade... to je vse naravni antidepresiv [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

pa srečno!!

Uuu,kajajaka,kak se motiš..Vem da ne misliš slabo ampak verjetno ne veš kaj je depresija..
Ni to isto kot ko me imamo slab dan,smo slabe volje,al pa nam hormoni divjajo..
Če je res depresivna ne bo pomagal ne sprehod,ne frizer,ne čokolada..
Res pa je da je treba vse probat..in da smo neketere bolj za alternativne metode..B kompleks,
Omega 3,6,9,joga,Bachove kapljice..Tom Taylor si kdaj preizkusila kaj drugega kot AD?
Lp!

naia -> RE: Antidepresivi v nosečnosti (26.1.2009 22:31:08)

IZVIRNO SPOROČILO: TomTaylor

Prosim, če si mi lahko javi katera, ki je jemala AD (predvsem Asentra) med nosečnostjo in mi pove:

- kdaj je lahko v nosečnosti spet začela jemati AD (po mojih info. po dopolnjenem 3. mesecu nosečnosti)?
- koliko časa se lahko med nosečnostjo AD jemljejo oz. ali jih je potrebno pred ali po porodu spet prenehati?
- kateri so znani učinki oz. posledice (negativni/pozitivni) za plod?
- ali se lahko AD jemljejo tudi po porodu in kljub dojenju?

Lahko mi pišete tudi preko ZS-ja, ampak menim, da bodo marsikateri [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image] odgovori lahko v pomoč.

Hvala!

živjo,

- meni je bilo rečeno, da probam čim dlje zdržati brez AD, vsaj prve tri mesece oz. po dopolnjenem sedmem mesecu, ni zdaj nekega določenega roka, kdaj jih lahko začneš jemati, dlje si brez, bolje je za tvojega otročička...vsak dan veliko pomeni...
- kakor sem v prejšnji alineji napisala, najbolje jih je ne jemati, ampak moraš pa pretehtati (oz. tvoj psihiater) kaj je bolj koristno zate in za plod oz. kaj pretehta, ali jih jemati celo nosečnost ali mogoče nehati jemati pred porodom (da ne bi imel plod odtegnitveni sindrom)...v najhujšem primeru jih bi pač jemala celo nosečnost...
- znani učinki...ja pozitivnih verjetno ni, brala pa sem, da je možnost zajčjih ustnic, da je otrok bolj razdražen...poglej si na med.over.net odgovor od dr. anamarije brezigar pod temo paroxat in tu na rr je nekaj napisano...
- če se odločiš po porodu jemati AD, moraš vedeti, da potem ne boš dojila, to mi je takoj povedala in gin. in psih. tko da sem se sama tudi to odločila, veliko otrok je zrastlo na nadomestnem mleku in mislim, da je bolje, da ima otrok "zdravo" mati, da lahko zanj skrbi kot materino mleko...

upam, da sem ti kaj pomagala, če te pa še kaj zanima, pa kar vprašaj...

fajn se drži [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/pikapoka1.gif[/image]

pokec3609 -> RE: Antidepresivi v nosečnosti (27.1.2009 10:58:38)

Se ravno ne spoznam na AD in ne vem katera zdravila spadajo med AD, vem pa, da so mi v 2.nosečnosti v bolnišnici dajali 2x na dan po 5mg Apaurina ( so 1 mesec pred rokom prenehal), ampak s tamalo ( je zdej stara še 6 let) ni prav nič narobe.

Sem pa jst imela probleme z depresijo po porodu, pa so mi takkrat predpisali neki Cipralex ( al neki podobnega no) , pa sem bila zgleda da alergična nanj, ker so mi šle kar pene ven iz ust, tak da ga nisem potem več vzela.
Pa takrat tudi k zdravniku potem kar nisem šla več.....pa bi blo boljš da bi šla, ker sem se potem par let sama postavljala na noge, od tašče dobila ene Apaurine in ob hudih dnevih pojedla vsaj polovičko,žrla Persene, pa med in limono skupaj na žlici.....pa ne vem, če je bil kakšen učinek no...al pa.
Vmes sem imela vseskozi še napade neenakomernega bitja srca, ko sem sedela, se mi je zdelo recimo da padam s stola ipd.

Zdej po parih letih je sicer v redu, ampak to sem dosegla tak, da sem ogromno prebrala o tem in se sama korak za korakom pobirala.

Glede na to, da ti nimaš časa par let in da se morš postavt na noge preden rodiš (ker je po porodu lahk še slabše) bi jst na tvojem mestu stopla do zdravnika in mu vse povedala.
Ne bi čakala, ker s čakanjem mogoče bolj škodiš otročku kot pa koristiš. Mogoče bi se zmenila za kakšne druge tablete, (če so meni dajali Apaurin v bolnici), pa bi ga recimo pojedla samo polovičko takrat ko bi se ti zdelo,da ga potrebuješ.
Če ne drugega , ko boš imela tablete doma in boš vedela, da lahk kakšnega vzameš, boš mogoče bolj pomirjena in ga na koncu sploh vzela ne boš.

Prav tako se pa ne bi ozirala na opazke nekaterih, ki govorijo a ne morš brez?!....ker sama vem kake muke so, če trpiš brez tablet, namesto da bi uživala.
Tista ki ni imela oz.ni nikoli zapadla v depresijo ne ve kako to zgleda in kakšni so občutki in najbolj enostavno je rečt, da jih ne jej zavoljo otročka, kolk pa boš sama trpela zaradi tega, tega pa tisti ki to ni doživel ne bo vedel.
Če želiš mi lahk pišeš na Zs, pa bova kakšno rekli.

naia -> RE: Antidepresivi v nosečnosti (27.1.2009 14:41:13)

pokec3609, daj povej, zakaj so ti v nosečnosti dajala Apaurine? k to je kr huda...se mi zdi no...Apaurin je pomirjevalo, ki pomaga samo trenutno...Cipralex pa je AD...tok da veš...

Tom Taylor, povej, a si probala najprej z alternativami...Persen, Bachusove kapljice ipd., meni je psih. rekla, da lahko Persene jem po mili volji...

TomTaylor -> RE: Antidepresivi v nosečnosti (27.1.2009 15:32:12)

IZVIRNO SPOROČILO: naia

Tom Taylor, povej, a si probala najprej z alternativami...Persen, Bachusove kapljice ipd., meni je psih. rekla, da lahko Persene jem po mili volji...

sem. Včasih so zadostovale že magnezijeve šumenke, B-vitamin in kolesarjenje. Prvo dvoje ne pomaga več, za kolesarjenje pa ni sezona.

Po persenih ni drugega učinka, kot da sem le zaspana in še bolj apatična, bolj bi bila potrebna nečesa, kar bi mi nekoliko dvignilo razpoloženje in dalo malo veselja...

Saj pridejo dnevi, ko je vse kul, ampak so pa dnevi kot je npr. današnji - temačno, megleno, sneženo, deževno...bljak...

Rabim sonceeee in D- vitamin  pa kakšen šport primeren nosečnicam ...

Hvala.

naia -> RE: Antidepresivi v nosečnosti (27.1.2009 15:44:10)

zakaj si pa jemala AD? kakšno diagnozo imaš? depresija, psihoza, panični napadi...? si pred nosečnostjo jemala AD? pa kolk si noseča?

TomTaylor -> RE: Antidepresivi v nosečnosti (27.1.2009 15:48:31)

zakaj si pa jemala AD? kakšno diagnozo imaš? depresija, psihoza, panični napadi...? si pred nosečnostjo jemala AD? pa kolk si noseča?

depresija z občasnimi paničnimi napadi. Pred nosečnostjo sem jemala Asentro in sem se počutila tako kot je treba. Noseča sem pa  8. tednov.

naia -> RE: Antidepresivi v nosečnosti (27.1.2009 15:54:26)

IZVIRNO SPOROČILO: TomTaylor

depresija z občasnimi paničnimi napadi. Pred nosečnostjo sem jemala Asentro in sem se počutila tako kot je treba. Noseča sem pa  8. tednov.

no sva na podobnem, le da je pri meni večji problem s paničnimi napadi kot pa z depresijo...
pa so se tvoje tegobe tako hitro vrnile? sama sem nehala AD jemati, ko sem bila 5.tednov noseča in sm na začetku bila še ok oz. probleme sem imela več z "odvajanjem" telesa od tablet...vrtoglavica, poslabšan vid, zategovanje v čeljusti...

pokec3609 -> RE: Antidepresivi v nosečnosti (27.1.2009 22:22:24)

pokec3609, daj povej, zakaj so ti v nosečnosti dajala Apaurine? k to je kr huda...se mi zdi no...Apaurin je pomirjevalo, ki pomaga samo trenutno...Cipralex pa je AD...tok da veš...

Naia.....pojma nimam zakaj so mi jih takrat dajali, takrat pred 6 leti tut jst še nisem tolk brala in brskala po netu, sem bla v bolnici in so mi jih dajali, zjutraj in zvečer, zdej sem šele ugotovila da so bili to ta močni 5 mg, ker so bili zelene barve.
Je pa res , da sem se skoz cmarala, k sem bla v bolnici,ker enostavno ne prenesem bolnice, če samo pomislim, da bi mogla bit tam več kot 2 dni se mi strga, ampak res, ko da bi bla mal čez les.....jokam in jokam, kar naprej, pa sploh si ne morm pomagat da bi nehala.

Tak da....mogoče so mi jih zato dajal, al pa zaradi česa drugega ne vem.Kot pa pravim, pa ne vem kaj spada med AD in kaj ne.

Stran: [1]