kokosova mast (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Nea_teja_ -> kokosova mast (25.1.2009 9:07:00)

Zakaj se jo uporablja sem jo dobila pa nimam pojma a ma to kak poseben okus[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




zvesta -> RE: kokosova mast (25.1.2009 9:10:47)

Ja jo uporabljam za pečenje peciva, za pečenje mesa. Isto kot olje. Povsod, kjer rabiš maščobo. Okusa pa nima posebnega.




Nea_teja_ -> RE: kokosova mast (25.1.2009 9:14:28)

zvesta hvala a je to kaj manj kalorično al kako ,ker je moj na neki čudni dieti pa ne smem skoraj uporabljati maščobe za kake zrezke




zvesta -> RE: kokosova mast (25.1.2009 9:27:32)

V bistvu je to dobra maščoba, ker je popolnoma rastlinskega izvora.




Anonimen -> RE: kokosova mast (25.1.2009 10:17:33)

Zvesta, ali jo v gramaturi uporabiš isto kot masla, margarine...




Netopirčy81 -> RE: kokosova mast (25.1.2009 10:35:41)

Krofe je ful fajn gor pečt, ker ni tko mastna, pa še gunga smrdljivga vonja nima[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] Ravno prav, ker bo pust[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Nea_teja_ -> RE: kokosova mast (25.1.2009 12:47:55)

o super




zvesta -> RE: kokosova mast (25.1.2009 16:39:25)


IZVIRNO SPOROČILO: decembrka

Zvesta, ali jo v gramaturi uporabiš isto kot masla, margarine...


ja, nekej isto... če ne celo kaj manj....




kaya2007 -> RE: kokosova mast (25.1.2009 16:43:34)

naj bi bila bolj priporočljiva za uporabo, ker je bolj odporna na visoke temperature in zato ob pečenju ne tvori strupenih snovi, kot malo itd.
ampak mene vseeno malo moti vonj, jo imam bolj za sladke stvari, za ostalo pa uporabljam gosjo mast (to priporoča montignac)




Gina -> RE: kokosova mast (25.1.2009 17:08:32)

A res, a za pečenje je? Pri pečenju postane čudne barve in smrdi. Kako jo potem uporabljate za pečenje, nič jasno?




zvesta -> RE: kokosova mast (25.1.2009 18:18:48)


IZVIRNO SPOROČILO: Gina

A res, a za pečenje je? Pri pečenju postane čudne barve in smrdi. Kako jo potem uporabljate za pečenje, nič jasno?




čudne barve in smrdi? meni se ne dogaja ne eno ne drugo....
še moj foter, ki zapriseženo kuha vse na svinjski masti, ne porajta, da mu kaj naredim na kokosovi.....

mi je pa najbolj všeč ta od Hoferja... pa še ful poceni je napram drugim...




NevenkaP -> RE: kokosova mast (25.1.2009 18:30:15)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Pečem samo na kokosovi masti in prav nikoli ne spremeni barve, pa tudi smrdi ne.




kaya2007 -> RE: kokosova mast (25.1.2009 19:09:58)

jap, tudi naša ni čudne barve, diši pa zelo blago, po kokosu, tudi ko pečeš. imamo pa cobio ekstra deviško kokosovo olje.




ZARA -> RE: kokosova mast (27.1.2009 13:59:12)

IZVIRNO SPOROČILO: NevenkaP
Pečem samo na kokosovi masti in prav nikoli ne spremeni barve, pa tudi smrdi ne.


Enako. Bog vedi, kje je Đina nabirala kokos. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] 




Klaudia -> RE: kokosova mast (28.1.2009 23:47:20)

Večina kokosovih olj v naših trgovinah ima odvzet vonj in okus in je, vsaj meni, nagravžen. Ta tudi rad spremeni barvo itd.
Sama uporabljam modro Cobio olje, ki ga lahko tudi mažeš po koži. Tamalo sem že od rojstva z njim mazala...
In tako lepo diši. Najbolj njamsi pa je mlad krompir pečen na temu olju.


"Kokosovo olje, še posebej hladno stisnjeno ekstra deviško kokosovo olje, je malo poznano, vendar je izjemno koristno, zdravo in raznoliko olje.

Zdravo je, ker izboljšuje delovanje telesnega imunskega sistema, deluje proti virusom (npr. gripe in herpesa), pomaga pri glivičnih obolenjih, pozitivno vpliva na razmerje holesterola v krvi, pomaga pri normalizaciji nivoja telesnih maščob in teže, …

Ekstra deviško kokosovo olje je odlično olje za kuhanje, peko in cvrtje. Lahko ga uporabimo tudi kot samostojno jed ali namaz.

Ker deluje kot naravni antioksidant, učinkovito ščiti kožo in telo pred nastajanjem nevarnih prostih radikalov, ki povzročajo staranje in poškodbe kože. Zato je odlično olje za masažo.

Lahko se ga uporablja kot olje za lase, ki obnavlja lasišče ter je obenem sredstvo proti prhljaju.

Kokosovo olje zaradi svojih koristnih lastnosti počasi in ponovno pridobiva svoje mesto na trgu, v prehrambeni in kozmetični industriji."


Prekopirano s strani www.cobio.si , tam imaš tudi recepte za določene jedi.




Gina -> RE: kokosova mast (29.1.2009 20:25:34)

NO, ste me sprovocirale, da sem ga šla ta hip še enkrat na ponev vreči, ker sem pred tem to storila le enkrat, pa se ne spomnim več, kaj sem gor delala, da preverim še enkrat, kaj se z njim dogaja med peko. Aja, doma nimam nekega junk olja, ampak ekološko kokosovo olje cobio s certifikatom, najbrž enakega kot Klavdija (zelen napis - dve zeleni in bela barva nalepke, bel pokrovček, prozorna plastika embalaža), ki ima še dolg rok uporabe in je bil hranjen pri sobni tem., kakor tudi piše na embalaži, da je primerno. Torej ko ga daš v ponev gret, se v resnici prav nič ne obarva, samo izgleda tako, ker se dimi in smrdi. Najbrž me je dimljenje zmotilo, da sem mislila, da spremeni barvo, ampak morda pa res spremeni, ko gre za hrano v stiku z oljem, pojma nimam. Bom še probala kaj uporabljat, če pravite, da je tako fajn. Samo za cvrenje ga pa ne bom, ker se dimi in mi to res ni apetitlih.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Klaudia -> RE: kokosova mast (29.1.2009 21:28:43)

Gina, ampak mi res ni jasno kako se ti dimi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Vse cvrem na tem olju, tudi pomfrit, piščanca, ribo... pa se mi nikoli ne dimi. Moram prav jutri nekaj ocvrt da preverim [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




pupika -> RE: kokosova mast (3.2.2009 7:20:54)

Jaz uporabljam kokosovo maslo kupljeno v merkatorju in je enkratno, sem ga začela uporabljat namesto olja. Nič ne smrdi, le obarva se v rumenkasto. Pečena jajca na kokosovem maslu so čisto druga in nič ne smrdi, kot pri olju.




Volga -> RE: kokosova mast (3.2.2009 7:36:33)

IZVIRNO SPOROČILO: NevenkaP

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Pečem samo na kokosovi masti in prav nikoli ne spremeni barve, pa tudi smrdi ne.


Enako tudi jaz. Je pa brez vonja in okusa, tako da na njej tudi jajca pečem in ni samo za peciva, kot ena pravi.




muška -> RE: kokosova mast (3.2.2009 8:30:46)

spet nekaj novega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley3.gif[/image] , sploh nisem vedela, da to čudo obstaja, kaj šele da je brez vonja in okusa [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Torej, v naši familiji nihče ne mara kokosa, jih bom lahko nap...?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Nea_teja_ -> RE: kokosova mast (3.2.2009 10:45:42)

Punce jest ga imamedno v hladilniku in se kr nemorem odločiti da ga uporabim imam pa kokosovo mast in ne olje ali maslo.Sem zadnjič pekla en biskvit pa sem hotla namazat posodo pa sem se premisnla ko sem vidla da zgleda kot svinjska mast.




Klaudia -> RE: kokosova mast (16.2.2009 18:42:18)

Evo da malo nadaljujemo debato. Sem se pogovarjala z enim, ki se spozna na bio in zdravo prehrano...

Kokosovo olje in kokosova mast je v osnovi ena in ista zadeva, le da jo različni proizvajalci drugače imenujejo.
To kar se dobi pri nas sta dve popolnoma različne zadeve.
Eno je kokosova mast - ki je rafinirana - nima okusa in vonja (tista ki jo kupite v ploščicah in morate hraniti v hladilniku)
kokosovo olje pa je hladno stisnjeno oz. ekstro deviško - ima blag okus in vonj po kokosu (pakirano v lončku). Hrani se na sobni temperaturi. Pri 25° se utekočini. Tistega blagega okusa se z uporabo navadiš. Isto je na začetku z oljčnim oljem. Rabiš čas, da se navadiš na nov okus hrane.
Naj mi pove katera, če uporablja oljčno olje brez vonja in okusa oz. ali bi ga uporabljala, če bi vedela da je rafinirano?
Da razložim kaj rafinacija je, za tiste ki tega ne veste - segrevanje maščobe na visoke temperature in odstranjevanje nečistoč (vključno vonja in okusa) z raznimi kemikalijami


Gina - če se ti olje dimi, ga uporabljaš na previsoki temperaturi, ga prežgeš in v bistvu rafiniraš.

IZVIRNO SPOROČILO: Nea_teja_

zvesta hvala a je to kaj manj kalorično al kako ,ker je moj na neki čudni dieti pa ne smem skoraj uporabljati maščobe za kake zrezke
 

kokosovo olje ima več kalorij, vendar se drugače presnavlja - neposredno v jetrih v energijo, tudi pospeši metabolizem in tako lahko celo pripomore k hujšanju. Tako da si lahko tvoj možek oddahne in ga tudi poje kako žličko kar tako. Bo hitreje shujšal [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image]


zvesta - v hoferju je poceni, ker je rafinirano - še vseeno pa bolje tega kot pa rafinirana sončnična olja




kaya2007 -> RE: kokosova mast (16.2.2009 21:03:01)

hm. jaz imam istega kot gina in se nič takega ne dogaja z njim, tudi če pečem pri najvišji temperaturi ves čas [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] mogoče je pa v posodi fora, jaz imam namreč dve ponvi, pri eni se res full full kadi, pri drugi tudi precej (v obeh se odlično tudi speče, kot na žaru), pri ostalih, ki jih imam se pa sploh ne kadi. ampak to govorim ne glede na to na čem pečem (olivno olje, kokosovo, maslo..)




Stran: [1]