Kerensa* -> RE: Kaj vam je to normalno? (23.1.2009 17:33:02)
|
IZVIRNO SPOROČILO: ribica. Samo meni se zdi da obstaja neka finta, da ni notar lahko overi da si v skupnem gospodinjstvu. Ne vem točno, samo vem da mi je nekdo o tem povedal, potem ko sem jaz svoje zadeve končno uredila. Sori, ne morem ti bolj pomagat. Če bi jaz to vedla prej bi tud stopila do notarja. Drugače pa ja, prav bolana fora. Temu se na najbolj preprost način reče "izjava o obstoju izvenzakonske skupnosti". Napišeš jo prosto po Prešernu (obrazec in predpisan) in poleg podatkov o obeh (ime, priimek, datum in kraj rojstva (EMŠO), stalno in/ali začasno bivališče) napišeš še razloge, zakaj se smatrata kot izvenzakonska partnerja - skupno dejansko bivališče, skupni otrok, skupne finance in ostali "elementi" zakonskega življenja. Vse to lahko naredita (če je res) po enem mesecu zveze ali po desetih letih - popolnoma nepomembno. Vseeno je tudi, ali izjavo overita pri notarju ali pa overita samo vajine podpise na izjavi na UE (kar je ceneje, dobra 2€ stane) - oboje je enako (pravno) veljavno. Ne bi pa škodovalo, če ti in otrok prijavita začasno bivališče na stalnem naslovu partnerja ali pa on začasno na vajinem stalnem (stvar je na UE zastonj in izvedljiva v 5-ih minutah, menjava dokumentov pa ni potrebna - dobiš posebno potrdilo o prijavi, vendar pa se ljudi, ki so nekje začasno prijavljeni, NE šteje avtomatsko v skupno gospodinjstvo s tistimi, ki so tam stalno prijavljeni - ponekod je za to potrebna izjava o izvenzakonski skupnosti, ponekod, kakor npr. ZZZS, pa komplicirajo do amena). Nikoli pa mi ni šlo v račun, zakaj par, ki JE par (tudi uradno), nima skupnega (uradnega) bivališča. Kaj vas drži, da ostajate prijavljeni npr. pri starših? To prinaša samo nepotrebne birokratske probleme.
|
|
|
|