gremo v pediatrično - ? za tiste, ki ste tam že bile (gastroenterologija) (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček

Sporočilo

sneska -> gremo v pediatrično - ? za tiste, ki ste tam že bile (gastroenterologija) (23.1.2009 8:53:01)

Mi gremo pa v pediatrično (lj) na merjenje ph-metrije (oddelek za gastroenterologijo). Moja punčka je nedonošenka in si mleko črpam. Tiste, ki ste tam že bile prosim, da mi poveste, kako je s prostorom, ker bi imela s seboj črpalko in sterilizator - je dovolj prostora zraven otroške posteljice (upam, da je kakšna mizica zraven), da bi tam imela sterilizator od Aventa.

Hvala za odgovore

ČebelicaMaja -> RE: gremo v pediatrično - ? za tiste, ki ste tam že bile (gastroenterologija) (23.1.2009 9:21:56)

midve sva bili 2 meseca nazaj na ph metriji in drugih preiskavah na gastro oddelku PeK- imaš eno nočno omarico, ampak za sterilizator ful neugodno, tudi intime nimaš nobene (ti nič ne zavidam), itak vaju bodo pošiljali cel dan na različne teste, pa odvzeme urina in krvi- moja je bila prvi dan takoooo znervirana in neprespana, da se je samo še drla...in izgubila na teži v 2 dneh 110g (200 je pa pridobila v enem mesecu[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image])- sej te nočem strašit, ampak psihično se pripravi, da ne bo rožnato, pa bo ... so ful prijazni(osebje), vendar nimajo veliko časa, da se ukvarjajo s tabo in tvojimi željami, običajno boš zjutraj dobila še kake 3 ali 4 dnevne hospitalizacije, tako da sproščenosti in miru ne bo. Nama se je dojenje tukaj (ker moja punčka je bila  in je še vedno-glede miru-sploh pri hranjenju RES občutljiva) nekako začelo podirati...poskusi se dogovorit, da ti sestre pomagajo, ker zaradi otrok so štekarji ful visoko, ti pa že vnaprej povem, da meni še AM niso imeli časa prinesti- prvič sem čakala nanj 20 min, potem sem pa svojo termovko in prah ven dala in jih sploh nisem več čakala, ker bi mala vsakič doživela živčni zlom- pa ne da ne bi hoteli, samo toliko dela imajo, da samo letajo okoli...
...ko bo imela vstavljeno sondo sicer rečejo, da otroke to ne moti, ampak moja je pojedla točno pol manj s sondico, pa tudi dojiti se ni hotela (sva kombinirali)- poleg tega je tud slučajno ne izpusti izpred oči, ker sosedi v PeK si je malček dvakrat iztaknil sondo, kar pomeni trikrat na rentgen in trikrat vstavljanje, ki žal ni prijetno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]- tko da jih boš morala za zajtrk in kosilo prosit, da ti jo popazijo ali pa sploh ne greš jest, čeprav te vedno prijazno povabijo- ampak včasih jih res nimaš srca zmotit, ker takrat, ko sem bila jaz tam, so imeli noro-ne vem pa, če je vedno tako... sem si rekla, če bom šla še kdaj, bom kar kakšen prigrizek vzela s seboj in nič računala na njihovo kuhinjo, ker potem sem vedno zadnja tja prišla, so me pa še kuharice fino nazjale[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]...nazadnje sem jim vsa vesela siknila, da sej zdej greva pa kmalu domov[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]... samo jaz res nisem mogla 2 meseca starega otročka tam kar pustit in it na kosilo, halooo...čeprav kuharce so navajene mamic vseh težav in jim sploh ne prideš do srca[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
...pa ful je vroče-notri je 26stopinj- tako da vzemi s sabo nujno kratke rokave. Tuši so v kleti (o stanju ne bom govorila, ampak se preživi), jaz sem se stuširala, ko je moj pazil na malo, ker se v tisti vročini in letanju kar prepotiš...
...popoldne po 16.uri pa se stanje malo umiri in počai nastane mir (nekje okoli 16. odidejo dnevni hospitali domov), spat smo hodili kar zgodaj, se pa raztegne en tak stol, ki niti ni tako slab (mislim rečt, se da preživet), samo itak boš bolj malo spala tisto noč, ker moraš zapisat vsak gib, vsak premik male-ampak saj 24h kar hitro mine, pa bo...mene je bilo samo strah, da si ne bi sondice izpulila in sem res vsakič, ko se je premaknila  skočila k posteljici.
... dobro je še, da ji kako njeno ljubo igračko vzameš s seboj, da se vsaj malo zamoti)...
pa dobro opravita[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/pikapoka2.gif[/image]

sneska -> RE: gremo v pediatrično - ? za tiste, ki ste tam že bile (gastroenterologija) (23.1.2009 11:26:28)

Cebelica maja, hvala za tale izčrpen opis razmer in stanja na pediatrični. Torej je dobro vzeti kakšen podaljšek s seboj ali so štekarji tako visoko kot v porodnišnici? Ker v porodnišnici sem lahko priklopila, čeprav je kabel od sterilizatorja kratek.
Fino si se spomnila s termosko - kje pa dobiš prekuhano vodo? Kaj pa stekleničke nisi nič sterilizirala?
Aja, koliko časa pa sta bili notri? Kdo je bil pa njen zdravnik? Si bila z njim zadovoljna?
In še najvažnejše -  so ji ugotovili refluks? Katera zdravila je dobila in kako je zdaj?

Hvala za odgovore in lp

ČebelicaMaja -> RE: gremo v pediatrično - ? za tiste, ki ste tam že bile (gastroenterologija) (23.1.2009 17:33:55)

glede točne višine vtičnic ne vem, ampak vzemi podaljšek, še vedno ga lahko daš dragemu, pa ga bo odnesel domov-tudi ne vem, ali so vse sobe iste.

meni je možek vsak dan prinesel svežo prekuhano vodo v termovki in 1.5l Jana vode (ta je baje tud za dojenčke dobra- z ta hladno) in 6 flašk steriliziranih od doma- če mi jih je zmanjkalo ali pa dude, sem pa kar tam samo z vodo oprala, ker iz pipe teče vrela voda (no, skoraj vrela...) in ko sem vprašala, če imajo kak kotiček za steriliziranje je rekla sestra samo, naj pod vročo vodo operem... pa res ni bilo težav, tudi če se je voda shladila, sem vročo (vrelo) vodo natočila v skodelico, postavila noter flaško za par minut in že je bilo primerne temperature.
Midve sva bile notri en teden- ugotovili so ji kisli refluks- GERB, dobiva Ranital ( sedaj so ji hoteli dat močnejša zdravila Contralac) ampak sva raje z možem izbrala gosto hrano, čeprav še ni čist ready nanjo- no danes mi je po 10 dneh prvič normalno jedla, prej pa sploh ni znala- me je gledala in se smejala, kaj mi ti to žlico v usta tlačiš[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Najina zdravnica je bila in je še prim.dr.Sedmak in njen asistent ( ne vem priimka), ful prijazna sta oba- drugače pa saj veš, naredijo preiskave in te čim hitreje pošljejo domov... me je pa presenetilo, ker sva imeli sedaj 2 kontroli (na 1m) in prvič ni bilo dosti bolje, je bila ful zaskrbljena, ampaknismo dobili contralaca, ker smo imeli prvo cepljenje, sedaj se e pa končno začela redit, je bila pa dr. kar nasmejana- sem videla, da ji to resnično nekaj pomeni, tako da JA, sem bila zadovoljna.

sedaj se stanje počasi umirja, a moramo imeti še vedno AR ukrepe, drugače je takoj kriza, pa pozna se ji motorični razvoj- ker ni na tleh, pa skoz je bolj v pokončnem položaju, je prišlo do hipotonije, pa ramenski obroč ima ful zategnjen (ker ni smela past kravic) pa asimetrijo, ampak bomo s telovadbo sčasoma tudi to popravili, nam je na fizioterapiji prav lušten, še pikica ful uživa (ko baje običajno ful jokajo)...

Nič se bat, bolje da odkrijejo kaj je, kot da pride do trajnih posledic- jaz sem bila malo skeptična glede ph metrije, potem mi je pa moja P mal posledice povedala, do česa vse lahko pride, če se bo tako nadaljevalo, smo pa dobili tisti NUJNO na napotnico...

pa dobro opravite[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/pikapoka2.gif[/image]

sneska -> RE: gremo v pediatrično - ? za tiste, ki ste tam že bile (gastroenterologija) (23.1.2009 19:27:18)

Še enkrat hvala, ČebelicaMaja, veliko laže mi je sedaj, ko vsaj približno vem, kako stvar izgleda.  Bo potrebno kar veliko akcije :)
Hvala za prijaznost in ker si si vzela čas in mi vse tako obširno opisala.

Lp

Andromeda -> RE: gremo v pediatrično - ? za tiste, ki ste tam že bile (gastroenterologija) (23.1.2009 21:08:37)

sneska- v teh dneh je pediatrična tako zasedena (mi smo bili tam prejšnji vikend), da je obup. Gastro in pulmo oddelek se držita skupaj in če pulmo oddelku zmanjka prostora, si "sposodijo" kako sobo od gastro, kar potem pomeni, da so v 1 sobi po 4 otročki (ponavadi pa 3) in posledično je strašanska gužva. V sobi sem videla 1 samo nočno omarico, prostora za mamice pa premalo zraven otr. postelje, tako da si poišči kakšno drugo varianto glede sterilizatorja, razen če ga boš dala pod otroško posteljico.

afnica mala -> RE: gremo v pediatrično - ? za tiste, ki ste tam že bile (gastroenterologija) (24.1.2009 14:20:16)

Mi2 z Neli sva bili tam novembra. Vsi ful prijazni, ampak prostor, to je pa druga zgodba. So se trudili, da bi imeli mir vsaj ponoči, ker je bila Neli glih malo starejša kot 1 mesec. Sva bili pa 1 dan dobesedno med smetmi- med košem za smeti in košema za perilo.

CebelicMaja- lahko prosim poveš, zakaj so vaju napotili, pa tudi tebe Sneska?
Namreč mi smo bili noter čist zaradi drugih razlogov kot gastro. No, ampak Neli se je od rojstva spahovalo in potem je jokala. To sem tam tudi razlagala, pa jih ni zanimalo. Do 2 meseca je ful dobro jedla (Aptamil ar), imeli smo dvignjeno posteljo, previjalno... 4 dni pred 2 mesecem se je vnos hrane začel ful zniževat. Če je prej pojedla 800ml na dan smo v 4 tednih prišli na 620 ml in tudi količine so se ful zmanjšale. Prej je jedla tudi že 160 ml, redno pa 140 in 130. Zdaj so te količine ful manjše- 70,80.90, ali še manjše. Zdaj ima že 3 mesece in pol.

Jaz sem sumila že pred tem zmanjšanjem hranjenja na kisli refluks. Zato me zanima, kakšne težave so imeli vajini pikci. In ČebelicMaja- kdaj sta začela z gosto hrano?

Sneska- srečno na ph- metriji.

sneska -> RE: gremo v pediatrično - ? za tiste, ki ste tam že bile (gastroenterologija) (24.1.2009 20:28:33)

Afnica mala, hvala, upam, da stvari rešimo, ker je res že kaotično. Ravnokar sem klicala na Metelkovo, da mi povedo, kaj naj naredim, ker zdajle že dva dni poje manj kot bi morala (predpisano 150 ml/kg telesne teže).
Povejte mi, ali je katera/kdo izmed vas poiskal nujno pediatrično pomoč zaradi tega, ker je otrok začel manj jesti? Ali ste kar lepo počakali do naročenega datuma?
Naša je nedonošenka, že tako je majhna in lahka, da bi pa še izgubljala težo, pa res ne vem, kam pridemo...
Pri naši je bilo takole. Ko sva prišli iz porodnišnice je ogromno polivala, ampak ker je dobivala moje mleko, smo samo dvignili zibko za 30 stopinj in po obroku, ko je podrla kupček, sem jo držala pokonci še vsaj 20 min. Ko sem pa začela dodajati mleko (pojedla ga je več, kot sem ga uspela spumpati), mi je pediatrinja predlagala novalac ar. Nekaj časa smo ga uporabljali, vendar se  je meni zdelo, da je po tem mleku mala zelo žejna. Ko je nehala polivati, smo ar mleko ukinili. Drugače pa je naši iztekala kisla prozorna tekočina ali pa sesirjeno mleko. To se je tudi zdaj spet začelo, problem pa je, ker zdaj sploh noče jesti. Nekaj časa sem jo dvigovala v spanju in je vsaj takrat pojedla, zdaj pa tudi to izjemoma. Včasih noče ar mleka in ji ponudim svojega, pa ga poje, drugič spet ne. Izgubljamo živce, utrujeni smo na smrt. Ne vem več, kaj naj še.

Andromeda -> RE: gremo v pediatrično - ? za tiste, ki ste tam že bile (gastroenterologija) (24.1.2009 21:03:52)

sneska - očitno ima tvoja [sm=duda.gif] tudi refluks, ker simptomi so precej podobni kot pri nas - iztekanje prozorne tekočine in sesirjeno mleko, tudi naš, ki je bil od začetka super jedec, je zadnje 3 tedne manj jedel, v bistvu se je začelo po operaciji kile in smo najprej mislili, da zato manj je, potem pa je začel še jokat po obrokih - ampak ne vedno, je bilo tudi nam kar hudo, sem povedala naši P, ki pa ni akj dosti trznila, je samo rekla, da otroci to prerastejo, na preiskave glede tega pa se jih pošlje, če ne pridobivajo na teži. Potem smo pa skoraj urgentno prišli v pediatrično - ja očitno ima vsaka slaba stvar tudi svoj dober namen (sem ti že pod forum nedonošenček nekaj o tem napisala).

V glavnem ne sekiraj se, če ne je po predpisih in je ne sili naj poje več, ker stvar lahko le še poslabša. Naročeni ste na pregled, kjer bodo točno ugotovili zakaj gre in predpisali terapijo. In potem se bodo stvari izboljšale, boste videli. Pa srečno! [sm=pikapoka1.gif]

ČebelicaMaja -> RE: gremo v pediatrično - ? za tiste, ki ste tam že bile (gastroenterologija) (24.1.2009 21:53:36)

Snežka mi smo imeli iste simptome, mi je mož enkrat rekel, da ima malčica ful vonj po kislini, pa sem rekla, ah, saj vsi dojenčki polivajo, tudi prva hčerkica je, ampak malo drugače... največji pokazatelj je bila pa teža- v drugem mesecu sva pridobili samo 200g in takrat je P po hitrem postopku vse uredila za sprejem v PeK-gastro.

Pri nas os bili takšni znaki- mala je po treh, štirih požirkih začela kričat (ker je imela od kisline že ranice po požiralniku), dojenje je bila tombola (ali je od utrujenosti spala, ali pa jokala), da o krčih ne govorim, polivanje itak- tko, da sem si prav oddahnila, ker je dejansko pač "samo" tako hud kisli refluks...

snežka, naša še sedaj pri 4,5 mesecev poje samo 110 na obrok, kar tudi ni po predpisih, ampak ker lepo pridobiva na teži ne kompliciramo, seveda  pa ne je na 3 ure ampak na uro in pol oz. dve uri... koliko poje na obrok res ni merilo, pa v bistvu, če veliko poliva oz. za refluks je itak priporočljivo imeti več manjših obrokov, kot manjkrat po več- drugače pa mi vodimo dnevnik- kdaj koliko poje, kaka, poliva in kdaj ima krče... dnevna količina je povsem zadovoljiva, posamezen obrok pa ne.

na med over net imajo na pediatriji neke fine podatke, s katerimi sem si jaz pomagala, koliko morajo dojenčki pridobivati teže na teden, trenutno ne najdem linka, vem,da je od 3 meseca naprej 80g/teden minimum, pa da je bilo do 3 meseca, mislim da 410g/mesec minimum-če je v teh okvirih potem tudi P ne delajo panike. skratka snežka, jaz bi počakala na pregled...

Z GH refluksovčom svetujejo , da začno pri 4m in tudi mi smo, ampak ker pikica še ni čisto pripravljena, gremo zelo počasi...ampak počasi bo, so nam dali na izbiro ali močnejša zdravila (ki imajo mnogo stranskih učinkov) ali pa GH. Je pa res sčasoma vsak mesec bolje. Še to...če neha polivat, to ni pokazatelj, da refluksa nima več, ker naša kak teden poliva minimalno, potem jo dam pa na tla-ravna podlaga in imava pokvarjen cel dan ali dva... kislina je spet tu.

afnica mala -> RE: gremo v pediatrično - ? za tiste, ki ste tam že bile (gastroenterologija) (25.1.2009 9:22:28)

Sneska- 150 ml minimum- v pediatrični se požvižgajo na to. Na gastru so mi rekli 100ml na/kg, potem zadnjič je pediatrinja v pediatrični rekla 120ml/kg. Na začetku je jedla 180ml/kg, zdaj pa odvisno oddneva 100-120ml/kg. Prvo soboto v tem letu smo jo peljali na Metelkovo, potem pa na pediatrično, ker sploh ni jedla, pa samo spala, v celem dnevu smo bili na 490ml- imela pa je cca 5300kg, pa jo pogledajo, ko je slečena- takrat je dobre volje- pa rečejo- saj zgleda dobro[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Imamo pa več manjših obrokov, sploh ne more jesti večjih, kot jih je pred 2 meseci.
Jaz ful sumim na refluks, poliva ne, ampak ji kislo diši iz ust, včasih joka po obroku,med obrokom,  včasih spet ne. Sploh zjutraj zadnje čase štrajka s hrano.
To je pri nas že 2 meseca- sem totalno sesuta, psihično vsak dan znova na tleh, no zadnjič ji je uspelo priti na 700ml- sva bila ful vesela.
Itak mislim, da bomo na koncu pristali na gastru, samo koliko škode se bo pa prej naredilo?

ČebelicaMaja -> RE: gremo v pediatrično - ? za tiste, ki ste tam že bile (gastroenterologija) (25.1.2009 17:20:25)

afnica mala, moja je stara 4,5 meseca  in poje 110ml na obrok- mislim, da bi zdaj morala že caa 180, a kaj čmo- tudi prva hčerka (pa je bila zdrava) ni šla skoraj nikoli čez 130... je prej prišla GH- po moje je to odvisno od vsakega otroka.
Je pa res, da čez dan spraviva skupaj okoli 800ml (kak dan manj, kak dan več) ima pa 6300g (ob rojstvu 3730g). Eni podvojijo svojo težo že pri treh mesecih[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Koliko pa je tvoja punčka stara? 

refluks pomeni, da ji slabo dela želodčna mišica zapiralka in pomeni vračanje želodčne vsebine nazaj v požiralnik-tako, da je polivanje eno glavnih znakov refluksa, kisli refluks pa je združen s kislino in polivanjem, tko da če ne poliva, te po moje nima kaj skrbet- oz. če vredu pridobiva na teži in P to ne skrbi, potem najbrž ni nič hudega...eni otroci so bolj neješči, moja mami pravi, da sem bila tudi jaz glede hrane obupna-nič nisem hotla jest in zgleda, da je ta druga hčerkica podobna.

afnica mala -> RE: gremo v pediatrično - ? za tiste, ki ste tam že bile (gastroenterologija) (26.1.2009 12:25:11)

Moja je stara 3,5 meseca. Pa prej je super jedla. Zdaj mi po 3h urah poje 40ml.  Danes sem začela ponoči s še enim dodatnim obrokom. Kisli refluks ne pomeni da tudi bruha. Lahko se ji dviguje, pa ne zbruha. Njej se skoz nekaj spahuje, dviguje se ji- se prav sliši, pa poje dol itd..., kašlja, ker se ji zaleti dvignjena tekočina, hrope, pa seveda obroko so po ratali majhni- poje manj kot novorojenka s 3080g.Zdaj ima 5750g, predvsem prva 2 m se je zredila 2kg, v mesecu in pol pa 750g- še to ne vem od česa?

P se je nagibal na alergijo na km, zato nam je že rekel, če bo tako nadaljevala gre na g.
Včeraj je spravila v 9 obrokih skupaj 570ml, danes pa tudi slabo kaže.

Bomo ju3 videli.

ČebelicaMaja -> RE: gremo v pediatrično - ? za tiste, ki ste tam že bile (gastroenterologija) (26.1.2009 13:04:15)

ja, to kar opisuješ je bilo tudi pri nas- je pa za kislino res značilno tudi kašljanje in hropenje, pa sedaj ti res malo poje (verjetno se bo tudi videlo na teži)...potem bodo res verjetno naredili ph metrijo- je malček sitno, ni pa, da se ne bi dalo prenest.

to je tudi meni neverjetno- da je mesec ali dva ali tri (kot pri vas) ok, potem se pa kar naenkrat začne... samo še sami zdravniki ne vedo od česa pride- sem prebrala kar nekaj člankov na to temo- pa navajajo misljon vzrokov, tako kot še za miljon drugih bolezni... v bistvu tipajo ampak nimajo oprijemljivih dokazov zaradi česa pride do refluksa ali ksilega refluksa, vzrok je pa oslabljena mišica zapiralka... jaz sem se najbolj sekirala, če smo mi povzročili vse skupaj, ker ko sva prišli domov iz porodnišnice, je bila ta velika ravno v najhujšem obdobju trme, dojenje nama ni steklo in je bilo res obsedeno stanje...pa smo potem videli, da malce je verjetno že bilo krivo, ampak to niso glavni vzroki...

ti res želim, da bi se vam uredilo- jaz bi naredila tako, da bi se najavila pri svojemu P samo na tehtanje (kadar ima posvetovalnico- da so zdravi otroci), potem boste pa videli, če bo teža alarmantna, pa kar zahtevaj, da vas dajo na gastro- teste za alergijo itak takoj naredijo, če sumite, da bi lahko bilo to. Pri nas je bilo vse negativno, kislina je pa še zdaj problem- ravno danes je malo slabše...lp

sneska -> RE: gremo v pediatrično - ? za tiste, ki ste tam že bile (gastroenterologija) (29.1.2009 11:54:56)

Ojla,
toliko da veste - smo že nazaj, pa nismo še nič konkretnega opravili. Naredili so samo test na alergije, vzeli kri, blato, UZ trebuha in to je to.  Aparat za ph-metrijo je bil zaseden (kar so vedeli že v naprej) in so nas naročili 3.2. Tako bomo morali spet še enkrat v pediatrično. Za znoret je!
Sploh pa je trenutno tam kar obsedeno stanje - imajo ogromno otročkov z dodatkom kisika. Naša pa nedonošena - zdaj samo trepetam in molim, da ni kje kaj pobrala in bo zbolela. Spala sem pa kar na tleh, pa čeprav sem bila sprejeta kot doječa mati - niso imeli ne stolov še manj pa postelj. Človek je lahko smo jezen na vse tiste, ki so na račun otrok obogateli ob gradnji nove pediatrične - kriminal, da so jo tako dolgo gradili in da še vedno ni dokončana. Sram naj jih bo!

Stran: [1]