lokalna anestezija (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

august -> lokalna anestezija (13.4.2005 12:39:33)

Pri zobozdravniku sem danes dobila lokalno anestezijo. Sem v 21 t in me zanima če s tem lahko škodim svojemu otroku. Zobozdravnica mi je rekla da ne.

kofetek2010 -> lokalna anestezija (13.4.2005 12:41:42)

jaz sem brala, da ne škoduje ;)

petja -> lokalna anestezija (13.4.2005 12:50:52)

Pušenjak pravi, da nič ne škoduje.

babylove -> lokalna anestezija (13.4.2005 13:12:37)

jaz tudi, sem zobarja kar nadrla, ko se mi je z injekcijo približal, ampak bojda ne škoduje. Vsaj mojemu :duda: ni.

nena m -> lokalna anestezija (13.4.2005 14:34:23)

Mojemu :duda: tudi ni nič škodovalo. Kar brez skrbi. ;)

Zala01 -> lokalna anestezija (13.4.2005 16:12:09)

Sem sama zobozdravnica in ti garantiram,da lokalna anestezija nič ne škoduje.Tudi sama sem jo prejela kak mesec nazaj.Brez skrbi!

ivana25 -> lokalna anestezija (13.4.2005 19:50:44)

Zivjo!

Jaz pa ravno končujem študij stomatologije oz. po novem dentalne medicine in lahko dodam še kakšno informacijo več na to temo.

Načeloma, če si zdrava, ni nobenega problema s klasično lokalno anestezijo, ker so doze anestetika zelo majhne in nimajo nobenega večjega vpliva na tvoje telo (le lokalno), kaj šele na tvoj plod.

V spodaj napisanih primerih pa se po presoji zdravnika lahko včasih raje uporabi anestetik brez adrenalina (ta krči žile in ima v primeru teh bolezni lahko kak nezaželjen učinek) in sicer pri:

- motnjah srčnega ritma (aritmijah)
- določenih boleznih srca (angina pectoris, po
infarktu, bolezni srčnih zaklopk)
- povišanemu pritisku
- sladkorni bolezni
- glavkomu (povečanemu pritisku v očesu)
- povečanemu delovanju ščitnice
- rizični nosečnosti (odvisno od vzroka)
- pri jemanju določenih zdravil (a teh v nosečnosti
ne smemo jemati)

Kot vidiš, ponavadi ni problema.

Je pa najprimernejši čas za zobozdravniške posege v 2. tromesečju, ker se takrat po vseh teh slabostih že bolje počutite, kasneje pa je z večjim trebuhom neudobno sedeti na stolu.

Pa nujno si morate prati zobe vsaj 2× na dan in to temeljito, čeprav se vam v teh mesecih kdaj ne da, da ne boste imele med nosečnostjo kakšnih problemov z zobmi (zobobol, vnetje zobne pulpe zaradi kariesa...:hudicek:)!!! Bolje preprečevati kot zdraviti!

Poleg tega pa z dobro ustno higieno (ščetkanjem in nitkanjem medzobnih prostorov) zmanjšamo krvavitve iz dlesni, ki so v nosečnosti pogostejše zaradi spremenjenega hormonskega ravnovesja. Že na majhne količine zobnega plaka se naše dlesni pretirano odzovejo z vnetjem, ki se kaže kot krvavitev. V času nosečnosti smo na žalost bolj nagnjene k nastanku paradontalne bolezni. Vendar pa se to stanje ponovno vrne v ravnovesje nekaj mesecev po porodu. :)

Lep pozdrav vsem!
Pa upam, da bo kmalu kaj več sončka, ker mene tole vreme ubija! Pa še učiti se moram! :zaspan:

Ivana

teja21 -> lokalna anestezija (13.4.2005 22:46:24)

ivana, ko ravno študiraš to področje mi prosim pomagaj, bila sem že 3krat pri zobarju, ampak mi ni mogel popraviti ničesar saj mi ne prime anestezija.
kaj naj naredim?????
dr.me je tudi poslala na sprehod za 20min, pa še vedno ni bilo učinka, ker imam vse normalno mehko.
zakaj???

ivana25 -> lokalna anestezija (14.4.2005 10:49:20)

Ojla Teja!

Obstaja več načinov dajanja anestezije, odvisno od čeljusti ter od samega zoba oz. njegove lokacije v ustih, in ker ne vem za kateri zob gre, ti bom odgovorila bolj na splošno.

Obstajata dve možnosti:
- ali imaš višji prag
- ali pa je tehnika nepopolna

V prvem primeru ti lahko zobozdravnik (ZZ) naslednjič poskusil dati anestetik z višjo koncentracijo anestetika (oz. malo večjo količino nižje koncentracije naenkrat).

Kar se pa druge možnosti tiče, pa bi lahko debatirali v nedogled. Vsi zobozdravniki ovladajo tehnike klasične anestezije, zato sklepam da gre pri tebi verjetno za kakšno anatomsko posebnost. V tem primeru pa lahko v grobem opišem dva najpogostejša primera:

1. Npr. pri sprednjih zobeh včasih ni dovolj, če se anestezira le na eni strani, ker lahko zob oživčuje tudi nekaj živčnih vlaken z druge strani- potrebno je torej anestezirati vlakna na obeh straneh.

2. Pri dajanju mandibularne anestezije (za omrtvičenje živca v spodnji čeljusti- anesteziramo torej celotno polovico spodnje čeljusti) so ravno pred kratkim v neki raziskavi ugotovili, da je ta anestezija dostikrat neuspešna. Vzrok je, da pri tem postopku vbrizgamo anestetik v bližino mandibularnega živca. Živca pa se ne vidi, ampak obstajajo določene tehnike, s katerimi pridemo v domnevno bližino tega živca. Vendar pa smo si vsi različni in zato tudi živec lahko leži pri vsakemu različno. Da bi se temu izognili so predlagali, da bi lahko dali anestezijo ob ta živec 2×, na dveh različnih mestih in bi s tem imeli več možnosti, da ga anesteziramo.
Da anestezija tega živca prime, je v povprečju potrebnih 10 minut.

To je v grobem to. Vendar pa ostaja še veliko drugih vzrokov, ki jih tukaj nima smisla opisovati.
Pri večini ljudi anestezija vedno prime in vsi ZZ anestezijo obvladajo.

Držim pesti, da bosta našla vzrok, zakaj anestezija ne prime. Zlasti, če si noseča, je zelo dobro imeti anestezijo, ker se s tem zmanjša stres, kar ja bolje za otroka.

Lep in sončen dan želim vsem! :)
Ivana

Stran: [1]