buči -> RE: Februarski sončki 2008 - 1. del (9.3.2009 7:42:45)
|
Osnovni mafini, srednji (18 dag moke/jajce) * 3 lončki moke [36 dag] * 1 žlička pecilnega praška, soda bikarbona * ½ žličke soli * 2 jajci * ¾-1 lonček sladkorja [16 dag] * ½ lončka masla, olja * 1 lonček jogurta [ali 1 lonček mleka] Osnovni mafini, lahki (12 dag moke/jajce) * 2 lončka moke [25 dag, 14 žlic] * 1 pecilni, soda bikarbona * 2 jajca * ¾ lončka sladkorja [10 dag, 6 žlic] * ½ lončka masla, olja [12 dag] * 1-1½ lončka jogurta [1 lonček mleka] Pri vrstnem redu kot za biskvit, tj. jajca stepaš s sladkorjem, dodaš stopljeno maščobo, mleko, vmešaš moko in ostalo, so bolj rahli, podobni biskvitu. Biskvitni mafini * 4 jajca * slabe 4 žlice sladkorja * 3 žlice moke, 1 žlica orehov * žlica grobo nasekljanih orehov * limonina lupinica * 1 žlička začimb (za medenjake) * dodatki: višnje Najprej do prave gostote mešamo jajčka s sladkorjem, da postane masa gosta kot krema. V drugi posodi zmešamo presejano moko, 1 polno žlico zmletih orehov, se nekaj grobo nasekljanih orehov, limonino lupinico, polno žličko mešanice začimb (klinčki, kardamom, cimet, ingver). Jajčno maso počasi primešamo suhi mešanici. Z žlico damo maso v paprinate skodelice. Na vsak mafin lahko dodamo kar na vrh nekaj razkoščičenih odtajanih višenj. Pečemo kaksnih 20 minut na 200°C. Ko mafini narastejo in se obarvajo, malo znižamo temperaturo. Pridejo zelo puhasti in rahli, čisto nekaj drugega od znanih mafinov. V bistvu je to zelo zelo rahel biskvit, precej lahka varianta, saj v njem ni nobene maščobe. Muffini presenečenja (za 24 kom) Suhe sestavine: * 160 g moke * 50 g mletih orehov * 50 g kokosove moke * 3 jedilne žlice kakava * 1 zvrhana žlička sode bikarbone * 50 g sladkorja * 50 g vanilijevega sladkorja Mokre sestavine: * 2 jajci * 1 lonček kisle smetane (180 g) * 120 g mleka * 2 zvrhani žlici nugatove kreme * 75 ml olja Ostalo: * 12 do 24 pralinejev ali rumovih kroglic * čokoladni preliv in bonbončki ali drugi okraski za dekoracijo Pečico segrejemo na 180 stopinj. Ločeno zmešamo suhe in mokre sestavine, pri čemer sladkor zmešamo z mokrimi sestavinami. Na hitro vmešamo suhe sestavine v mokre in napolnimo pekač. Pralineje - glede na velikost sta v 1 muffinu lahko tudi 2 - pritisnemo v maso (po potrebi dodamo k vsakemu še malo mase, da se pralineji prekrijejo Muffini s čokolado (12 kosov) * 70 g jogurta * 50 g stopljenega masla * 1 vanilijev sladkor * 2 jajci * 110 g sladkorja * 250 g moke * 2 žlički sode bikarbone * 1 žlička pecilnega praška * 1 žlička cimeta * rum po okusu * paket čokoladnih solzic Najprej penasto umešamo jajci, sladkor in vanilijev sladkor. Dodamo jogurt in maslo. Zopet premešamo in dodamo rum po okusu. V drugi skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sodo in cimet. To suho maso dodamo mokri masi in vmešamo. Masi dodamo čokoladne solzice in z njo napolnimo skodelice za mufine. Pečemo pri 180°C cca. 20 minut.
|
|
|
|