katka37
|
IZVIRNO SPOROČILO: petra *k joj, hvala za tolko receptov Mogoče bo kaj za tebe, so sicer recepti za alergike, zato si lahko prilagodiš. Jih nisem podrobno brala, ampak mislim, da brez problema uporabiš navadno moko. ROŽIČEVI KOLAČKI sestavine: 2 žlici rjavega sladkorja ali 20g fruktoze, 100 g riževe moke, 50 g tapioke, 50 g rožičeve moke, 50 g kokosove moke, 100 g dovoljene margarine, 1 naribano jabolko, 2 žlički vode (ali sadnega soka ali kompota), 1 vrečka vanilijevega sladkorja, po želji marmelada ali džem ali rožičeva čokolada, za noževo konico pecilnega praška (če je dovoljen) priprava: Sestavine zamesimo v testo, na veliki pekač damo peki papir in naredimo kupčke. Malce jih sploščimo in pečemo 15-20 minut pri 180 stopinjah. Po želji lahko pred peko naredite v kolačke luknjice in jih napolnite z marmelado. Včasih dam namesto marmelade na sredo kolačkov košček rožičeve čokolade. KRKHO JABOLČNO TESTO sestavine: 25 g dovoljene margarine ali rastlinske masti, 50 g riževe moke (še najboljša je grobo mleta iz rjavega riža), 40 g naribanih jabolk, za noževo konico pecilnega praška (če je dovoljen) priprava: Vse sestavine damo v skledo in jih zamesimo v testo. Jabolčno testo se peče pri 220 stopinjah 20 do 25 minut, oziroma tako dolgo, da rahlo porjavi. Lahko ga razvaljamo in nazrežemo v piškotke ali ga uporabimo za pito. SADNA PITA sestavine: 1 porcija dušenega sadja (rabarbara, marelice, jabolka, robidnice, hruške, breskve, slive, ringlo ali črni ribez, lahko mešano ali pa samo po eno), sladilo po okusu - npr. 2 žlice javorjevega sirupa, voda in 1 porcija jabolčnega krhkega testa. priprava: Sadje očistimo, operemo, olupimo in odstranimo koščice ali pečišče. Narežemo na koščke in ga v malo vode mehkega dušimo. Sladkamo po okusu. Dušeno sadje odcedimo in prihranimo sok - kompot. Sadje naložimo v majhen pekač. Nato naredimo testo po gornjem receptu, ga razvaljamo in oblikujemo z rokami. S testom prekrijemo sadje. Robove testa stisnemo skupaj. Vrhnje testo po sredini prerežemo ali prebodemo z vilicami, da bo sopara lahko uhajala ven. Pečemo pri 220 stopinjah, približno 20 minut. Keksi dvojni kokos 400 g moke (ostra) 140 g kokosova mast (Palmin) 135 g rjavega sladkorja (zmlet v prah) 80g kokosove moke (lahko mlete mandlje ali drugo) ½ žličke sode bikarbone (lahko tudi brez) 50-60 g riževega (ali drugega) mleka 5-10 žlic vode (po potrebi tudi več) 1. Kokosovo moko namočimo v mleku, da se napije. 2. Mast penasto umešamo, dodamo rjavi sladkor in toliko žlic vode, da nastane mehka masa. 3. Moki primešamo sodo bikarbono. V visoki in ozki posodi (merici za tekočine) naložimo eno čez drugo in zmešamo točki 1, 2 in 3 – v obratnem zaporedju - tako da je moka na dnu, čez sladkor z mastjo in nazadnje kokos. To pa zato, da ne bo moka po celi kuhinji. Na pekač damo peka papir in nanj s strojčkom stiskamo kekse. Pomembno je le, da so bolj tanki. 15 min pečemo na 200°C. Iz te količine sem spekla 3 in pol pekačev, s tem, da nisem najbolj vešča z izdelavo keksov. Tiste, ki imate več izkušenj, bo najbrž prišlo 2 – 3. KRHKI ROGLJICKI 150 g moke 100 g rastlinske masti 50 g sladkorja v prahu 1 zavitek vanilijevega sladkorja limonina lupina Rastlinsko mast zdrobimo v moko, dodamo ostale sestavine in pognetemo v testo. Iz mase oblikujemo enako velike rogljicke, ki jih pecemo v srednje vroci pecici 10 do 15 minut.
|