RE: Koprske nosečke 2009 (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Čvekanje v pričakovanju



Sporočilo


os* -> RE: Koprske nosečke 2009 (3.2.2009 15:36:11)

pupe,

kaj pa vi mislite o shranjevanju matičnih celic,
ste že razmišljale kaj o tem?




Anonimen -> RE: Koprske nosečke 2009 (3.2.2009 17:09:04)

Midva sva razmišljala v tej smeri, da bi dala shraniti, vendar nisva pa še 100% prepričana.

Vidva bosta dala shranit?




BIA79 -> RE: Koprske nosečke 2009 (3.2.2009 18:04:13)

Jaz sem se odločila da bom dala shranit matične celice vendar v javno banko ne v zasebno. Smo se malo pogovarjali s sodelavcem, ki se je prav tako odločil za javno banko in so me argumenti za javno banko prepričali. Sicer vsak čevljar svoje čevlje hvali..ali kako je že to... :)

Pisali angleščino in preživela :) Je bla tako lahko da me je kar sram, ker nisem rešla vse prav....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




DannyS -> RE: Koprske nosečke 2009 (4.2.2009 7:27:25)

Jutro, hi hi danes sem pa prva...

O hrambi matičnih celic z mojim nisva kaj dosti razmišljala, niti se ne nameravava odločit za to... največji minus je cena... Sej zdej bo lahko katera rekla, da otrok nima vrednosti, samo 2.000 eur je meni malo pretirano, s tem da to kot sem nekaj na hitro prebrala da ta cena pač zajema odvzem in hrambo za 5 let. Kaj pa potem, če hočeš hrambo podaljševat kolko eurov gre še?

O bravo BIA79, važno da je mimo...




BIA79 -> RE: Koprske nosečke 2009 (4.2.2009 8:49:37)

DannyS obstaja tudi javno shranjevanje matičnih celic... in sicer na
Enota za shranjevanje popkovnične krvi
Zavod RS za transfuzsijko medicino
Oddelek za preskrbo s krvjo
Šlajmerjeva 6, 1000 Ljubljana

CITIRAM zloženko Zavoda za transfuzijo (če koga zanima, naj si prebere)


Kaj je popkovnična kri?
Popkovnična kri je kri novorojenčka, ki se nahaja v posteljici (placenti) in popkovnici. Ker popkovnične krvi po rojstvu novorojenček ne potrebuje več, jo praviloma skupaj s posteljico in popkovnico zavržejo.


Zakaj se uporablja?
Popkovnična kri vsebuje poleg zrelih krvnih celic tudi majhno število matičnih celic, ki sodelujejo pri obnavljanju telesa, tako da se delijo in dozorevajo v različne vrste zrelih celic,ki zamenjujejo stare, poškodovane celice tkiv in organov.
Po porodu lahko popkovnično kri odvzamejo in shranijo ter jo uporabijo kot vir krvotvornih in drugih matičnih celic za zdravljenje bolezni s presajanjem celic. Trenutno s tem načinom lahko zdravijo nekatere rakave bolezni krvi in dedne motnje presnove ter imunskega sistema. Zdravljenje drugih bolezni (Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen, bolezni srca in jeter, diabetes, mišično distrofijo, multiplo sklerozo, poškodbo hrbtenjače) še raziskujejo.

Pri zdravljenju bolezni s presajanjem krvotvornih matičnih celic ima popkovnična kri zaradi posebnih bioloških in drugih značilnosti v primerjavi s kostnim mozgom ali krvotvornimi matičnimi celicami iz periferne krvi več prednosti, kot so npr. : ima lažja in večja dostopnost, manjše tveganje za prenos virusnih okužb in manjše tveganje za nastanek bolezni presadska proti gostitelju po presaditvi. Glavni pomanjkljivosti popkovnične krvi sta majhno število krvotvornih matičnih celic, ki trenutno zadostuje za presajanje pri otrocih in osebah lažjih od 40 kg, ter daljši čas potreben za pričetek delovanja presadka.


Kako poteka odvzem?
Odvzem popkovnične krvi je varen in povsem neboleč tako za mater kot za otroka, saj ga opravijo po porodu, ko je popkovnica prerezana, otrok rojen in po prenehanju utripanja popkovničnih žil. Iglo zabodejo v veno popkovnice, ko je posteljica še v maternici. Kri steče po cevki v sterilno vrečko za zbiranje popkovnične krvi. V laboratoriju potem popkovnično kri pregledajo, obdelajo, zamrznejo in shranijo pri nizkih temperaturah v tekočem dušiku za dobo več let.
Komu darovati popkovnično krvi ?
Popkovnično kri lahko darujemo za potrebe javnega zdravstva v t.i. „javni“ banki popkovnične krvi, kjer jo shranijo in vpišejo v seznam (register) shranjenih krvotvornih matičnih celic. Shranjena popkovnična kri je potem na voljo za zdravljenje drugih bolnikov s presaditvijo krvotvornih matičnih celic tako pri nas kot v svetu. To imenujemo nesorodniška ali sorodniška alogenska presaditev.

Popkovnično kri lahko shranimo tudi v t.i. »zasebni« banki, za morebitno zdravljenje svojega otroka z matičnimi celicami iz lastne popkovnične krvi (avtologna presaditev) oziroma za zdravljenje njegovih sorodnikov (sorodniška alogenska presaditev). Glej informacijski material zasebnih bank popkovnične krvi.
Shranjevanje popkovnične krvi v javni banki je prostovoljno in brezplačno, shranjevanje v zasebni pa je potrebno plačati.



Darovanje in shranjevanje popkovnične krvi v javne namene.
Komu koristi darovana popkovnična kri?
Z darovanjem popkovnične krvi v javne namene lahko rešite življenje bolnemu otroku ali odraslemu, ki zdravljenje s presajanjem krvotvornih matičnih celic potrebuje.
Pred zdravljenjem s presaditvijo alogenskih krvotvornih matičnih celic moramo preveriti, če se popkovnična kri in prejemnik ujemata v tkivnih transplantacijskih antigenih (antigeni HLA). Verjetnost, da se dve osebi ujemata v antigenih HLA, je zelo majhna. Z darovanjem popkovnične krvi v javno banko se možnost, da za bolnike najdemo ustrezne tkivno skladne krvotvorne matične celice povečuje. Trenutno je v svetu zbrano več kot 300.000 enot popkovnične krvi za javne namene.


Kdo lahko daruje popkovnično kri v javne namene?
Za darovanje popkovnične krvi v javne namene se pred porodom lahko odloči vsaka zdrava nosečnica, ki ni v več kot 34. tednu nosečnosti, ima negativne izsledke testov na prisotnost nalezljivih bolezni (HIV in hepatitis), ter v svoji družini nima genetskih bolezni (hemofilija, avtoimunske bolezni). Prav tako ne sme imeti v svoji družini genetskih bolezni biološki oče otroka.
Ker s presaditvijo krvotvornih matičnih celic iz popkovnične krvi se lahko prejemniku prenesejo določene bolezni, nosečnica pred darovanjem popkovnične krvi izpolni vprašalnik, iz katerega lahko razberemo tveganje za prenos okužbe z nevarnimi mikroorganizmi in določenih genetskih bolezni. Hkrati pa kri nosečnice testiramo na prisotnost povzročiteljev bolezni, ki se prenašajo s presaditvijo popkovnične krvi (virus hepatitisa B in C, HIV, HTLV, CMV in sifilis). Zaupnost in tajnost vseh pridobljenih podatkov je zajamčena.


Ali je vsaka popkovnična kri primerna za shranjevanje?

Čeprav ste bili izbrani za primerno darovalko, vam na žalost ne moremo zagotoviti, da bo vaša popkovnična kri primerna za shranjevanjein kasnejšo presaditev. V določenih primerih popkovnična kri ni primerna za shranjevane, predvsem če se med postopkom zbiranja kontaminira ali se jo premalo zbere, ali pa ni ustrezno dostavljena v našo banko. Tako kri bomo z vašim dovoljenjem uporabili v raziskovalne namene, ki jih je potrdila Komisija za medicinsko etiko RS, ali pa na neoporečen način uničili.


Kako poteka postopek prijavljanja za darovanje popkovnične krvi?
1.Pred odločitvijo o darovanju popkovnične krvi se posvetujte z vašim ginekologom.
2.V primeru, da ste se odločili darovati popkovnično kri za javne namene, nas pokličite po telefonu (01) 5438314 ali pa obiščite spletno stran (www.ESPOK-ZTM), kjer boste dobili vse potrebne informacije in obrazce.
3.Prijavite se najkasneje do 34. tedna nosečnosti.
Ali se lahko premislite?
Kadarkoli med postopkom se lahko brez posledic za vas in otroka premislite in brez pojasnila odstopite od postopkov darovanja in shranjevanja popkovnične krvi.

Če imate kakršnakoli vprašanja, pokličite na telefonsko številko 01 5438100, 01 5438314 Enota za shranjevanje popkovnične krvi na Zavodu RS za transfuzijsko medicino ali na elektronski naslov [email=ESPOK-ZTM@ztm.si]ESPOK-ZTM@ztm.si[/email].





os* -> RE: Koprske nosečke 2009 (4.2.2009 8:58:09)

Bia79 - hvala za to...

Dannys - majhen popravek cena je res 2000 gre pa za odvzem in
hrambo dveh vzorcev za 20 let in ne 5 kot si napisla
tako da če greš računat (oz. če porazdeliš na 20 let) to več ni tako veliko

Chiara - midva sva veliko razmišljala o temu in mislim, da se bova odločila
za hrambo matičnih celic v privat banki in sicer preko Neocelice...




DannyS -> RE: Koprske nosečke 2009 (4.2.2009 9:15:54)

Mah mene me ne prepriča to... sploh pa sem jaz ful firbec in si preden se za določeno stvar odločim prebrkljam vse možno in tako sem našla kar nekaj minusov na to temo:

"Meni do zdaj ni useplo dobit odgovora, kje v Evropi to metodo že prakticirajo rutinsko. Vsi nekaj poskušajo, pilotsko, poskusno, vendar da bi RES VEDELI, kaj delajo, take klinike mi ni uspelo najt - kar seveda ne pomeni, da je ni, jih pa očitno ni kaj dosti. Drugi problem - za zdaj dokazana obstojost oz. uporabnost teh celic je 10 let. Tretji problem: je tako zdravljnje res uspešno? Poznamo primere zdravljenj z biološkimi zdravili, ko se je bolezen ponovila v veliko usodnejši obliki čez 5 let in takrat zdravila res ni več. Pa še cel kup vprašanj je.

Mene bega predvsem nedorečenost. Obljube so seveda krasne in vsakdo, ki nekaj prodaja, mora obljubit čuda stvari, da morebitne kupce prepriča. Kolikor sem jaz uspela dobit odgovorov, v SLoveniji še ni niti 50 parov, ki bi se bili do zdaj za to odločili. 2.000 EUR ni mačji kašelj, če ne veš točno, KAJ sploh kupuješ. "

"- v javni banki so vzorci popkovnične krvi, ki jih starši tja podarijo. Kri se tipizira in vzorec se vpiše v slovenski in svetovni register. Lahko, da bo tam počakal celo na vašega otroka, lahko pa, da bo komu prej rešil življenje in ga takrat, ko ga bo vaš otrok potreboval, ne bo več tam. Zato je stvar brezplačna."

"Zavedati se je treba, kot so že zgoraj napisale, da je koristnost tako odvzetih in shranjenih izvornih celic zaenkrat še precej vprašljiva. Mislim, da je mnenje dr. Pušenjaka in drugih strokovnjakov veliko bolj realno kot pa komercialno pisanje prodajalcev Neocelice. Osebno bi se za hrambo celic novorojenčka odločila, če bi ta denar brez nekih velikih odrekanj lahko dali, ampak bolj tako z mislijo 'za vsak primer', nikakor ne v prepričanju, da je to neobhodno potrebno. "

In še dosti takih in podobnih komentarjev je... tako, samo v razmislek...




DannyS -> RE: Koprske nosečke 2009 (4.2.2009 9:22:13)

No pa še odgovor dr. Pušenjaka:

"Spoštovani g. Pušenjak,

z možem se zanimava o odvzemu in shranjevanju matičnih celic. Nekaj osnovnih informacij sva že našla na internetu in materinski šoli. Zanima naju vaše mnenje in če morda veste, kako dejansko je uporabna ta metoda. Ali morda poznate kakšen primer, da bi matične celice, odvzete ob rojstvu, prišle prav? Ali je to preiskušeno tudi že v Sloveniji? Ali se za to odloča veliko parov? Je morda uporaba teh celic v naši državi etično sporna?

Za vse informacije se najlepše zahvaljujeva.

Lep pozdrav!"


"Spoštovani,

v zvezi z odvzemom popkovne krvi in pridelave matičnih celic iz te krvi ni nič etično spornega, prav tako za zdaj samo shranjevanje še ne pomeni nobene obljube, da bo to komu prišlo prav. Trenutno z matičnimi celicami znamo zdraviti le peščico malignih bolezni, trenutno pravzaprav le nekaj oblik levkemije. Količina matičnih celic, ki jih z odvzemom iz popkovne krvi pridobimo pa zadostuje le za otroka do nekje 12. oziroma 14. leta starosti, dokler ne pridobi prevelike teže in s tem potrebe po večjem odmerku matičnih celic. Znanstvena dognanja sicer obljubljajo marsikaj možnega, od umetnih tkiv in organov, zdravljenja poškodb centralnega živčevja itd. ipd. vendar je vse to še daleč od izvedljivosti. Za shranjevanje matičnih celic se res odloča vse več staršev, vendar se mi zdi, da žal iz napačnih nagibov. Osnovni nagib je sicer pravi, namreč omogočiti svojemu otroku morebitno preživetje oziroma zdravljenje, če ga doleti zelo redka, sicer neozdravljiva bolezen, pri čemer pa pozabljajo, da je teh ozdravljivih redkih bolezni ali stanj za zdaj le peščica, verjetnost, da otroka točno takšna bolezen doleti, pa zanemarljivo majhna. Vložek 2000 EUR v takšno "zavarovanje" se meni osebno torej zdi ne ravno optimalno vložen denar, saj bi ga lahko na drugačen način bistveno bolje uporabili po povsem drugi poti, recimo v obliki delnic iz zdravstvenega zavarovanja, šolanja ali drugačnega načrtovanja prihodnosti. No, če že, pa se zavzemam za shranjevanje matičnih celic v javni banki, iz katere bi potencialno lahko za enak ali manjši znesek vložka koristili nekaj sto milijonom potencialnih uporabnikov po vsej Evropi znotraj sistema Evrotransplant, katerega članica je tudi Slovenija. Znotraj tega zelo razvejanega sistema namreč že dandanes skoraj 80% obolelih v roku enega leta najde ustreznega dajalca kostnega mozga, oziroma matičnih celic."

mag.Stanko Pušenjak,dr.med.,specialist ginekolog in porodničar




BIA79 -> RE: Koprske nosečke 2009 (4.2.2009 10:13:17)

Jaz sem še vedno za javno banko. Sicer naj se vsak odloča po svoje. 2000 eurov za otrokovo zdravlje se mi zdi "malo" (zame velika vsota, ampak za zdravlje to in kaj drugega). Ampak me zanima, če te Neocelica obvesti da vzorec ni primeren za shranjevanje ali kaj drugega. Ker po statistiki veliko prevzemov ni primernih za shranjevanje (premalo celic, napačen odvzem).
Res je, če dam svoje celice v javno banko, jih lahko nekdo drug koristi. Tako kot jaz lahko koristim od nekoga drugega. Tako da se popolnoma strinjam s Pušenjakom pri tem, tistih 2000 eurov raje vložim kam drugam.




os* -> RE: Koprske nosečke 2009 (4.2.2009 10:40:36)

BIA79 - pri neocelici je tako, ko se odločiš plačaš 360 eur
in dobiš set za odvzem...
če iz kakršnega koli vzroka set ne uporabiš dobiš denar
nazaj...če ti vzorec odvzamejo in ni uporaben ne plačaš
preostanka denarja in še en del od vplačanega ti vrnejo....

ne vem bom še malo razmislila o javni banki....




Anonimen -> RE: Koprske nosečke 2009 (4.2.2009 11:06:41)

Jutro!

BIA79 čestitam za opravljen izpit.

Midva sva se tudi odločila, da bova dala v javno banko. Če lahko rešiš življenje, zakaj pa ne?!?!


DannyS 2000 € je zelo malo denarja. Se zavedaš koliko denarja boš/bosta porabila za otroka do dopolnjenega 18. leta? Ta vsota je le peščica. 
 
os* lahko plačaš tudi po obrokih ali ne? Mislim v Neocelici?

Če bo pa najin otrok kdaj (bog ne daj) potreboval to kri in če je ne bo več v javni banki bova pa z dragim naredila še enega otročka. Sicer nikoli ne veš kaj te v življenju še čaka.




DannyS -> RE: Koprske nosečke 2009 (4.2.2009 11:27:00)

Chiara82 2000€ zame ni in nikoli ne bo malo denarja, sploh če jih vložiš v tako nesigurno zadevo, ki ti lahko pride v zelo malo primerih prav. Ne vem, če si si prebrala komentar dr. Pušenjaka.




Anonimen -> RE: Koprske nosečke 2009 (4.2.2009 11:31:54)

Sem prebrala, vendar ta denar ne bi šel zate, ampak za tvojega otroka.

Verjemi niti meni ni to malo denarja, vendar bi za svojega otroka 4000 € dala, če bi bilo to potrebno. Glede na to, da obstaja tudi druga rešitev (javna banka) sva se midva odločila za to varianto. Če bi pa obstajala le Neocelica bi se sigurno odločila zanjo. Ne bi šli na ene počitnice in to je to. Sem pa poklicala na javno banko in v naslednjih dneh mi pošljejo obrazce in brošure.




BIA79 -> RE: Koprske nosečke 2009 (4.2.2009 11:38:28)

Res da je otrok velik "strošek", ampak tega se vsi zavedamo preden ga imamo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Res je da bi dal 2000 eurov za zdravje svojega otroka ali pa tudi kaj več..po mojem je to hotela povedat Chiara. Tebe DannyS pa popolnoma razumem, jaz gledam tudi s finančne strani na vsoto (vedno si postavim vprašanje koliko časa rabim za prišparat to vsoto). Eni imajo višje, drugi nižje prihodke in pri tem ni primerjave. Jaz sem "zadovoljna" s tem kar imam in skušam živet v okviru svojih zmožnosti...za večje stvari se na srečo da še prišparat :)




Anonimen -> RE: Koprske nosečke 2009 (4.2.2009 11:46:58)

BIA79 točno to sem hotela povedati.




os* -> RE: Koprske nosečke 2009 (4.2.2009 11:52:20)

mene pri teh 2000 eur, moti samo dejstvo,
da če jih ne dam (a sem imela možnost) in bog nedaj
se kdaj zgodi, da bi lahko rešila življenje otroku če
bi to imela.....
in tudi vem, da če bi spet bog nedaj moj otrok bil bolan,
nebi bilo zneska, ki ga nebi plačala za njegovo okrevanje...
tako, da tukaj meni osebno ni smiselno razpravljat o
denarju in njegovi višini ampak samo o dejstvu
kaj s tem dosežem in seveda kaj dosežem z javno banko...
pač to je moje mnenje....




os* -> RE: Koprske nosečke 2009 (4.2.2009 11:52:53)

aja
chiara - v neocelici lahko plačaš na obroke....




DannyS -> RE: Koprske nosečke 2009 (4.2.2009 12:19:10)

Mislim, da ste me nekatere oz. skoraj vse narobe razumele,... meni ne bi blo težko dat ves denar, ki ga imam za zdravje mojega otroka... samo ta stvar se mi zdi kot, da bi vidla zdaj eno lepo reklamo v katerem ti čudežno čistilo odstrani vse madeže, niti ribat ne rabiš, varjanta se očisti skoraj vse samo... zdej če nekateri v to verjamejo prav... ne me zdej spet narobe razumet, da primerjam zdravje otroka z enim čistilom...

Proti javni banki, ki je brezplačna, pa nimam čisto nič.




BIA79 -> RE: Koprske nosečke 2009 (4.2.2009 13:12:55)

Ko se pišejo stvari, se je včasih težko razumet...Ma mislim, da nobeni od nas ne bi bilo težko dati 2000 eurov za svojega otroka...ampak raje premislimo in preiščemo še druge varjante, ker ni vse zlato kar se blešči :)




Anonimen -> RE: Koprske nosečke 2009 (4.2.2009 13:39:26)

Tudi jaz mislim, da ni nobenemu težko dat denar za svojega otroka, pa naj bo to 1 € ali pa 2000 €.

Kaj boste danes dobrega za kosilo jedle?
Jaz kuham golaž, zraven pa bodo doma narejeni njoki + solata. Komaj čakam, da se skuha.
Ni čudno, da mi kile gor grejo, ko pa non stop mislim na hrano. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Od včeraj naprej si točno zapisujem kaj jem in koliko tekočine na dan spijem. Aja, pa še po sedmi uri zvečer ne jem. Sva si z mojim kupila bio bezgov sirup. Njami! Tega lahko popijem na kubike. Ker ga mešaš z vodo sploh ni kaloričen, odžeja pa nenormalno.




DannyS -> RE: Koprske nosečke 2009 (4.2.2009 13:46:58)

Jaz bom pa jedla prebranec (iz konzerve) in polento, danes kuha moj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/love.gif[/image], ker je doma, tako da več kot tolko ni za pričakovat...:) Mi pa vseeno paše, še tako ko imamo to telovadbo... ki tudi meni ni da bi zneslo ne vem kaj dosti skuhat, ko bi prišla iz službe, pa še mi ne paše jest lih 5 minut pred telovadbo.

Jaz sem glede popite tekočine med tednom kar pridna, pijem večinoma vodo, edino med vikendom se malo spozabim in mislim da ne pijem dovolj...




BIA79 -> RE: Koprske nosečke 2009 (5.2.2009 8:02:35)

Dobro jutro punce :)

Jaz bi spala še kakšno urico več danes...vedno slabše spim...ne najdem in ne najdem prave pozicije za zaspat...




DannyS -> RE: Koprske nosečke 2009 (5.2.2009 8:10:38)

Jaz pa sem včeraj že malo po 21 uri odšla v krtovo deželo, ma vseeno mi ne bi bla odveč še kaka urca spanja... danes sem si spet budilko enih 3x prestavla za 10 minut naprej, snoozer na mobiju je moj zelo dober znanec...:)




Anonimen -> RE: Koprske nosečke 2009 (5.2.2009 10:14:16)

Jutro!

Jaz sem šele zdaj vstala. BIA79 tudi jaz nisem danes ne vem kako dobro spala. Že 2 dni ne morem spati na levem boku. Me vse v trebuhu tišči. Mislim, da bom morala v trgovino po tisto blazino, ki je v obliki lune. Sem ugotovila, da mi fuuuullll prija.




BIA79 -> RE: Koprske nosečke 2009 (5.2.2009 10:41:22)

Tudi jaz razmišljam o nakupu tiste blazine...doma sem sicer obdana s 100 povštri ampak ne pomaga kaj dosti...a si ne morejo zmislit en jogi z luknjo za trebuh [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Stran: <<   < Prejšnja stran  7 8 [9] 10 11   Naslednja stran >   >>