NE alpskega mleka??? (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


Alči -> NE alpskega mleka??? (14.1.2009 10:30:32)

Danes smo bili pri P in nam je rekla da lahko že skuhamo na mleku polento pa gres. Imamo 6m. Ampak da ne uporablat alpskega ampak navadnega, ki ga moraš itak prekuhat, pa je nisem vprašala zakaj ne alpskega-pozabla. A mogoče ve katera v čem je fora da ne alpskega, a ni blo včasih lih obratno? meni je konec-koncev vseeno ane, samo mi je mal čudno kak zdej to vse neki drugač....




lukec -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 10:35:24)

Ko sem jaz rodila (1. 2005) vem, da je bilo rečeno do 1. leta ne alpskega.
Mislim pa da gre za vsebovanost vitaminov in pa težjo prebavljivost. Na to temo je bilo že veliko napisanega, še malo pobrskaj.




hubi -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 11:05:35)

Nam je rekla, da lahko alp mleko uporabljam pri kuhi od 6  dalje. Za pitje pa ad. mleko ali dojenje.




pomar*ANČA* -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 11:08:08)

ko sem jaz rodila je babica odsvetovala da bi jaz pila alpsko mleko, svetoval pa je navadno. razlog: alpsko mleko je toplotno obdelano mleko in posledično zelo težko prebavljivo. 




Hans -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 11:11:42)

Meni je pediater priporočal mleko v prahu- pomurske mlekarne.
Sicer pa glede alpskega  - če malo logično razmišliš, mleko ki je precej pokvarljivo blago v trgovini več mesecov stoji na polici in ne v hladilniku. Po moji logiki mora da tako zdrži vsebovati vraga in pol dodatkov. Saj mi ga doma tudi pijemo, dojenčki pa so le bolj občutljivi kot mi.




botrca -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 11:23:51)

tukaj si preberi zakaj ne.

Se pa popolnoma  strinjam s tem kar je Hans napisala.




slovenka -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 11:24:31)

IZVIRNO SPOROČILO: Hans

Meni je pediater priporočal mleko v prahu- pomurske mlekarne.
Sicer pa glede alpskega  - če malo logično razmišliš, mleko ki je precej pokvarljivo blago v trgovini več mesecov stoji na polici in ne v hladilniku. Po moji logiki mora da tako zdrži vsebovati vraga in pol dodatkov. Saj mi ga doma tudi pijemo, dojenčki pa so le bolj občutljivi kot mi.



Tudi jaz tako mislim.




Felicita -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 11:33:59)

No, Hans in Slovenka - alpsko mleko ne vsebuje dodatkov (razen tistega, kar pride noter že preko krme - različni AB in to). je pa homogenizirano in pasterizirano po postopku UHT, kar pomeni, da je 'mrtvo' - nima notri nobenih MO, ki bi ga lahko pokvarili. poleg tega je pakirano vakumsko oz. pač v tetrapak, tako da nič, kar potrebuje zrak ne more živet notri, dokler se ga ne odpre. torej alpsko mleko je maščoba, laktoza, beljakovine, zelo malo vitaminov (dosti se jih uniči pri obdelavi) in to je to. ker ne vsebuje nobenih MO je zato težje prebavljivo.
Zakaj bi bilo pa prepovedano za dojenčke? verjetno je podobna varianta kot pri vsej drugi hrani za dojenčke - eni zdravniki gluten priporočajo že pri 6 mesecih, eni šele po 1 letu. eni pravijo da ni nič narobe z mlekom pri 6 mesecih, eni vztrajajo, da je škodljivo do enega leta. in tako naprej. nesoglasja znotraj stroke pač.




katra55 -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 11:36:57)

IZVIRNO SPOROČILO: Hans

Meni je pediater priporočal mleko v prahu- pomurske mlekarne.
Sicer pa glede alpskega  - če malo logično razmišliš, mleko ki je precej pokvarljivo blago v trgovini več mesecov stoji na polici in ne v hladilniku. Po moji logiki mora da tako zdrži vsebovati vraga in pol dodatkov. Saj mi ga doma tudi pijemo, dojenčki pa so le bolj občutljivi kot mi.


Veš zakaj drži? Ker je sterilno mleko polnjeno v sterilno embalažo v kontrolirani atmosferi. To pomeni da v njem ni nobenih mikroorganizmov in se zato ne pokvari. Ne vsebuje nobenih dodatkov, kar poglej na deklaracijo.




katra55 -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 11:38:59)

IZVIRNO SPOROČILO: slovenka

IZVIRNO SPOROČILO: Hans

Meni je pediater priporočal mleko v prahu- pomurske mlekarne.
Sicer pa glede alpskega  - če malo logično razmišliš, mleko ki je precej pokvarljivo blago v trgovini več mesecov stoji na polici in ne v hladilniku. Po moji logiki mora da tako zdrži vsebovati vraga in pol dodatkov. Saj mi ga doma tudi pijemo, dojenčki pa so le bolj občutljivi kot mi.



Tudi jaz tako mislim.


Pa se motiš. Ne vsebuje nobenih dodatkov in jih tudi ne sme.




tosja -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 11:44:14)


IZVIRNO SPOROČILO: katra55

IZVIRNO SPOROČILO: slovenka

IZVIRNO SPOROČILO: Hans

Meni je pediater priporočal mleko v prahu- pomurske mlekarne.
Sicer pa glede alpskega  - če malo logično razmišliš, mleko ki je precej pokvarljivo blago v trgovini več mesecov stoji na polici in ne v hladilniku. Po moji logiki mora da tako zdrži vsebovati vraga in pol dodatkov. Saj mi ga doma tudi pijemo, dojenčki pa so le bolj občutljivi kot mi.



Tudi jaz tako mislim.


Pa se motiš. Ne vsebuje nobenih dodatkov in jih tudi ne sme.



Kakšni dodatki!!! Mleko je homogenizirano, segreto na ultra visoko temperaturo.


Pa kaj še bo zdaj nastalo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]   Mleko v prahu pa je očitno sveže in na policah samo en dan [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]


Vidim, da je že Felicita napisala...




Alči -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 11:50:32)

No tudi jaz se ne strinjam da ma alpsko kake dodatke, je sterilizirano in segreto na visoki temp....Tako da mi ni jasno zakaj ga ne bi ..ampak ok, bomo pač dali navadno. verjetno je razl. bolj v tem,da se stroka razhaja v mnenjih,tak ko je že napisala ena, tudi gluten pa to...odvisno od pediatra.




tosja -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 11:52:38)

 
IZVIRNO SPOROČILO: Alči

odvisno od pediatra.


Pa res! Če eni že pri 6ih mesecih KM, drugi ga odsvetujejo do 18 meseca... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image] Kdo bi vedel...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Alči -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 11:58:11)

čist res Tosja, kdo bi vedel, če si še stroka ni enotna v tem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Nam je rekla, da kao za pit še ne mleka, ampak jogurt, skuto pa smetano/maslo pa da ja, gres pa polento pa na prevretem mleku tudi. To je pa zato kao da lahko, ker nima do zdej nobenih alergij, pa da naj probamo. Bo probal pa bomo vidli....




Hans -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 12:05:23)

No potem mi pa prosim razložite zakaj ga en kup pediatrov tako zelo odsvetuje - alpsko mleko mislim.




Felicita -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 12:07:59)

kot rečeno, nesoglasja znotraj stroke. pa mogoče je kej na tem, da je težje prebavljivo. lahko pa vprašaš kakšnega od njih?




Alči -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 12:11:01)

Mogoče zarad prebavljivosti kravjega mleka, al pa alergij, kaj pa vem, isem dohtarca....sam očitno so mnenja zelo različna, tako da je težko zdej bit pameten....isto pravjo za glutenska živila....




Jelcy -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 12:22:04)

Vsakemu recejo drugace....meni so v posvetovalnici povedali, da kravje mleko po 1 letu, vendar prekuhano, alpsko pa ne do 2 let[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Zofy -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 12:36:33)

IZVIRNO SPOROČILO: botrca

tukaj si preberi zakaj ne.



Preberte si članek, ki ga je botrca prilepila. Tudi jaz sem slišala, da je homogeniziorano mleko nezdravo, pa ne samo za dojenčke. Razlikujejo se pa mnenja po moje zato, ker eni P osvežujejo znanje, eni pa ne. Če je P pred 20 leti diplomiral in ni pol prebral več nobenega znanstvenega ali strokovnega članka, ni na tekočem z najnovejšimi teorijami.




Alči -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 12:41:23)

pa imamo še članke o rdečem mesu, pa paradižniku, pa tununi, pa gensko spremenjeni hrani, pa .....najbolj da živimo od zraka, no pa še ta je umazan...čudno da nas še ni pobral[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




lenca1 -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 12:50:55)

Na spletu je bilo že ogromno napisanega zakaj ni dobro piti alpskega mleka - in to ne velja samo za dojenčke pač pa tudi za vse ostale. Doma smo vedno imeli le alpsko mleko, ko pa je hčerkica prišla na to, da začne piti KM, sem si prebrala nekaj člankov o škodljivosti alp.mleka. Vsem priporočam, da si preberete več na povezavi, ki ga je prilepil-a botrca. Drugače pa v iskalnik vpišite (ne)homogenizirano mleko in začnite brati.
Sami sedaj uporabljamo nehomogenizirano mleko (sveže, 3,5 m.m.;v prodajalnah ga dobite v flaši - Planika, Bohinjka...). Na vsaki flaši pa je zapisano, da mleka ni potrebno kuhati (mi ga samo segrejemo, ker hči pije le toplega, mrzlega ne mara).




katra55 -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 12:57:39)

Sem kopirala kar članek moje profesorice na Živilski tehnologiji, ki ga je napisala kot odgovor na nek članek o škodljivosti homogeniziranega mleka.


''RESNICE IN ZMOTE O MLEKU

K pisanju tega sestavka me je vzpodbudil članek z naslovom »Homogenizirano mleko je počasni ubijalec«. Pravzaprav sta me k pisanju bolj kot članek vzpodbudili pismi bralk, ki v grozi pred nevarnim ubijalcem pozivata v akcijo kar vso slovensko javnost, vključno s predsednikom države. Res, da imamo Slovenci (pa ne samo Slovenci) radi senzacije, vendar prehrana ni področje, ki bi bilo primerno za takšne igrice.

Ljudje dobro vedo, da obstaja povezava med prehrano in zdravjem. Zastrašujoči stavki o škodljivosti mlečne maščobe v homogeniziranem mleku pod naslovi, ki imajo nadih »smrtne nevarnosti« jih zagotovo prestrašijo in odvrnejo od pitja te vrste mleka. Saj to je prav, boste rekli! Res je, to bi bilo prav, če bi sestavki temeljili na znanstveno dokazanih resnicah, potrjenih v raziskovalni in strokovni javnosti. Pretirano poenostavljanje znanstvenih odkritij o povezavi med prehrano in zdravjem lahko privede do povsem napačnih sklepanj oziroma zaključkov. Pazimo torej, kako »senzacionalno« pišemo o hrani in ne begajmo ljudi s »polresnicami«. Pomislimo, kaj vse je bilo že napisanega samo o škodljivosti in koristnosti masla in margarine, pa o sladkorju in umetnih sladilih, paradižniku in korenčkovem soku.

Če bi torej povprašali prave strokovnjake za prehrano bi vam ti, na osnovi vsega, kar je bilo do zdaj znanstveno ugotovljenega zatrdili, da je povsem nemogoče, da bi mlečna maščoba zaužita z mlekom direktno prehajala iz prebavnega trakta v ožilje.

Pa pojdimo po vrsti! Glavnino mlečne maščobe (okoli 98 odstotkov) predstavljajo trigliceridi (triacilgliceroli), sestavljeni iz ene molekule glicerola in treh mulekul maščobnih kislin (lahko so enake ali različne). Maščoba se nahaja v mleku v maščobnih kroglicah (kapljicah), ki so porazdeljene v vodni fazi v obliki emulzije. Nastaja v celicah mlečne žleze. Ko maščoba izstopa iz celice mlečne žleze se obda z membrano, ki vsebuje veliko fosfolipidov in proteinov. Maščobne kroglice lahko po velikosti razvrstimo v tri skupine: majhne, s premerom do 1 mikron (m), srednje, s premerom med 3 in 5 mikroni in velike, s premerom med 8 in 10 mikroni. Kar 70 do 90 % maščobnih kroglic v kravjem pa tudi humanem mleku spada v prvo skupino, torej so manjše od 1 mikrona in so že same po sebi po velikosti takšne kot tiste, ki bodo nastale med homogenizacijo. Med homogenizacijo namreč večje kroglice s posebnim postopkom razbijejo na manjše. S tem se skupna površina kroglic (torej površina preko katere bodo lahko med prebavo delovali na maščobe encimi, ki maščobe razgrajujejo) poveča. Površino novo nastalih kroglic prekrijejo kazeinske micele in podmicele in v manjši meri serum proteini. Te snovi bi, kot trdi v vaši reviji objavljeni članek, dejansko zaščitile maščobne kroglice pred učinkovanjem t.i. lipolitičnih encimov, torej encimov, ki razgrajujejo maščobe, če ne bi kazeini, ki so občutljivi za kislino (nizke pH vrednosti), v okolju želodca izgubili električni naboj (tudi stabilnost). Zato so lažje dostopni prebavnim encimom ter zato lažje razgradljivi (ne pa težje !). Ko se razgradijo kazeini, ki »ščitijo« maščobne kapljice, tudi maščobna kapljica ni več zaščitena pred encimi, ki razgrajujejo maščobe. na osnovi teh ugotovitev strokovna literatura navaja, da je homogenizirana maščoba lažje prebavljiva kot nehomogenizirana.

Po tej poenostavljeni razlagi bom poskusila v nadaljevanju razložiti, zakaj maščobne kroglice, tudi če so zelo majhne, ne morejo »skakati« skozi črevesno steno in se nato lepiti po stenah ožilja.

Kadar želimo govoriti o vplivu hrane na zdravje moramo imeti vsaj osnovno znanja iz fiziologije prehrane, v našem primeru znanje o prebavi in absorbciji maščob. Proces prebave maščobe se začne v želodcu, kjer se s pomočjo želodčnih sokov in gibanja mišic želodca maščoba porazdeli po vsebini želodca v obliki emulzije. Mlečna maščoba, za razliko od drugih vrst maščob, v takšni obliki v želodec že pride. Prava razgradnja maščobe se začne v tankem črevesu (jejunum), kjer encim lipaza cepi maščobo do maščobnih kislin in glicerola ter majhno količino monogliceridov, encim fosfolipaza pa razgradi fosfolipide membran. Proteine (tudi kazeine) so že v želodcu začeli razgrajevati kislina in pepsin, njihova razgradnja s proteolitičnimi encimi pa se nadaljuje v tankem črevesu. Maščoba v vodni mešanici tankega črevesa ni topna. Manjše kroglice bi se hitro združile v večje kroglice. Za uspešno delovanje lipaz morajo zato posebni emulgatorji - žolčne kisline te kroglice obdržati čim manjše, v obliki fine emulzije! Ko so maščobe razgrajene do njihovih sestavin, te sestavine (glicerol in maščobne kisline) prehajajo (difundirajo) v obliki drobnih kompleksov, ki jih imenujemo micele, v črevesne celice (enterocite). Tam se začne ponovna sinteza maščob, ki pa so po sestavi različne od maščob, prisotnih v prebavljeni hrani. S povezavo (prekrivanjem) trigliceridov s fosfolipidi in apolipoproteini nastanejo hilomikroni, ki vsebujejo tudi druge produkte, nastale med prebavo maščobe, kot so holesterol in v maščobi topni vitamini. Hilomikroni prehajajo nato v limfni sistem in tako se začne njihovo potovanje po telesu. Hilomikroni pa so samo ena oblika lipoproteinov, ki prenašajo maščobe po telesu. To pa je že nova zapletena zgodba, s katero bi bilo ob upoštevanju količine in sestave zaužite maščobe mnogo natančneje razložiti povezavo med prehrano (maščobo) in obolenji srca in ožilja kot pa s poenostavljeno zgodbico, ki si je tokrat za dežurnega krivca izbrala homogenizirano mleko.

Prof. dr. Irena Rogelj
Biotehniška fakulteta, Katedra za mlekarstvo''




polona5 -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 15:47:47)

Ah, jaz priporočam čim manj kompliciranja. Mi smo po 10m z alpskim mlekom začeli mešati Linote, pripravljati gres, itd., ker s skutkami in jogurti ni bilo glede alergije nobenih problemov. Po enem letu delamo še vedno isto. Zjutraj pa še  vedno vsak dan popije 2 dcl Novalaca3, da dobi vsaj nekaj vitaminov in železa. Vseeno je katero mleko daš ali alpsko ali sveže, ki ga prekuhaš (vre 15 min.) - na koncu je vsebnost vitaminov pri teh dveh mlekih enaka - skoraj nič. Tako pravi tudi pediatrinja Tanč na med.over.net. lp







kajajaka -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 19:13:17)

az bi se tudi izogibala alpskemu oz. vsem homogeniziranim zaradi vsega zgoraj naštetega...
Imamo 6 mesečnico in P nam je ravno danes svetovala naj s skutkami začnemo in nato jogurti. Mleko pa Planika (ali planinsko??) ki ni homogenizirano in to na steklenici tudi piše. Problem je pri nas ta, da AM več noče piti...

Sicer se pa tudi strinjam, da se pred 1 letom začne uvajati navadno mleko. Posebej, če gre otrok v vrtec - tam jim namreč z alpskim pripravljajo hrano in če ima alergijo ali preobčutljivost, bi jaz to raje odkrila kak mesec pred vrtcem, kot pa potem ob službi še okoli P tekala...




babyboooom -> RE: NE alpskega mleka??? (14.1.2009 20:00:35)

v porodnišnici pa skačejo okrog z alpskim....
men je mami, k sm bla mejhna skoz dajala alpsko, k je blo full dražje (kao boljše) k pa tist k je bil v vrečki




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>