Anonimen -> RE: testeranje za nosečniško sladkorno (13.1.2009 21:07:00)
|
eden od znakov sladkorne je žeja... mislim, da največ ljudi tako izve za bolezen. v nosečnosti pa se itak vsaka redi po svoje, zato to niti ni znak sladkorne. drugače so meni sladkorno odkrili v prvi nosečnosti na podlagi urina... takrat so me napotili najprej na 50 g test za glukozo in ker sem imela povišano vrednost sladkorja, so mi delali še 100 g test za glukozo. Pri obeh je priporočljivo, da si tešč (vsaj 8 ur drugače praviloma 12 ur), zato ker naj bi test pokazal toleranco do glukoze (najprej ti vzamejo kri na tešč, potem spiješ glukozo in kasneje preverjajo, kako hitro se ti stanje glukoze zopet povrne). v drugi nosečnosti mi je napotnico napisala kljub temu, da sta bila kri in urin normalna - a se je na ogtt-ju pokazalo, da imam pri drugem (po eni uri) in tretjem (po dveh urah) povišano stanje glukoze v krvi... to nosečnost se niti ne redim toliko kot prvo... res pa je, da bolj pazim pri prehrani. nosečniški diabetes (se mi zdi) niti ni toliko pogojen z dednostjo, je samo odziv telesa na spremembe, ki se mu dogajajo. po porodu se načeloma stanje umiri, ker telo zopet skrbi le za eno osebo... vsaj po polovici leta... takrat sicer zopet testirajo, da se ne bi pojavil diabetes tipa 2. žal je vedno več ljudi "sladkih" zaradi samega načina življenja. jemo prevelike količine (priporočljivo je jesti večkrat po malem, tako kot to čisto nagonsko počnejo že dojenčki in kasneje otroci, ko se kar ne moremo načuditi, zakaj tako malo pojejo, a vendarle tako hitro rastejo in imajo zraven še ogromno energije), se premalo gibljemo in premalo se sproščamo. to je to. naše telo pa je namenjeno gibanju (ne tistemu ekstremnemu!!) - že ena ura hoje na dan nam veliko pomaga. drugače pa... smeh, pravijo, znižuje sladkor v krvi (res, res; ni iz trte zvito... smeh je pol zdravja), zato čim več spontanega in glasnega smeha! dobro bo delo tudi otročku (kako prijetno je zibanje trebuščka zanj! in meni potem že sam pogled na zibajoči trebušček izzove nov smeh.)[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
|
|
|
|