Grascakinja
|
Dari, predvsem je bilo v stilu, če nismo prej telovadile, ni treba sedaj pretiravat. Nosečnica naj bi nadaljevala s tako vadbo, kot jo je imela prej, ampak prilagojeno nosečnosti. Zelo priporoča sprehode, plavanje v DIFovem bazenu (ker tam nosečnice vadijo v bazenu takoj za tem, ko se očisti in je voda najčistejša in primerne temperature). Veliko je govorila tudi o vadbi po porodu - da s keglovimi vajami in vajami za globoko trebušno mišico lahko začnemo takoj naslednji dan počasi in nalahno (recimo med dojenjem). Po 6 tednih pa počasi začnemo vaditi kot pred nosečnostjo, ampak postopoma, da pridemo nazaj v kondicijo. Po porodu v ljubljanski porodnišnici dobiš tudi knjižico z napotki za vadbo, pa tudi fizioterapevtka te pride pogledat in da napotke. Posebej nas je pa spominjala na vaje za globoko trebušno mišico in vaje zamišice medeničnega dna med nosečnostjo. Preprečujejo, da bi se ti trebušne mišice preveč razmaknile, manjšajo bolečine v križu, so proti inkontinenci in za lažji porod. Gre pa tako: uležeš se na bok, pokrčiš kolena. Popek narahlo potegneš not (kot bi hotela malo skriti trebuh), potem pa narahlo a čvrsto stisneš vaginalne mišice. Zadržiš kakih 5 sekund, vmes pa normalno dihaš. Za površinske trebušne mišice pa ležiš na hrbtu, pokrčiš noge, križ potisneš ob podlago in počasi in nalahno dvigneš glavo, malo zadržiš in spustiš. Pa spet. Razmik trebušnih mišic zmeriš tako, da ležiš na hrbtu s pokrčenimi nogami, vdihneš, izdihneš, potem pa dvigneš glavo kot za trebušnjak. Prste nastaviš pravokotno na trebuh, kot bi hotela s prsti v trebuh it, potem po sredi trebuha potipaš trebušne mišice od zgoraj navzdol. Če so razmaknjene, je med levo indesno polovico terbušnih mišic prostor, kamor lahko položiš prst ali več. Normalno je tam nekje do 4 ali pet prstov, je pa po principu čim manj, tem bolje. Uf, sem naložila, ampak sem povedala skoraj vse, kar je tudi ona včeraj... upam, da sem si dobro zapomnila!
|