pasulj (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Anonimen -> pasulj (12.1.2009 17:29:30)

Imam eno vprašanje.Vedno,ko sem kuhala pasulj,sem na konc dala zraven fant za pasulj in,če je bilo preredko sem zagostila z moko.Ker sem pa že parkrat prebrala,da je moka fuj,me zanima kako ga vi zgostite?




Čupka -> RE: pasulj (12.1.2009 18:07:30)

Tudi fant za pasulj je fuj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Namesto tega daš veliiiiko čebule, veliko česna, korenček, jaz dam dve veliki žlici polpekočega ajvarja, narezano in posušeno jušno zelenjavo,...
Včeraj sem ga kuhala in sicer ni bil ravno preredek, samo ni bil lepo povezan skupaj. Nekaj zajemalk sem ga odvzela, ga dala v posebej posodico, zmiksala s paličnim mešalnikom in dala zmes nazaj v veliki pisker.
pasulj je super konsistence in ravno prav godst. Brez vsake moke.




al1* -> RE: pasulj (12.1.2009 18:25:08)

Lahko pa daš zraven kuhat na tanke lističe narezan krompir - ko se razkuha zgosti pasulj.




muška -> RE: pasulj (12.1.2009 19:44:18)

nikoli ga ne zgostim, ker je že po naravi mojega kuhanja gost [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Evo kak ga delam jaz:
-kilo belega fižola namočim večer prej

-prepražim kg.čebule, nanjo dam namočen fižol, zalijem z vodo (tolko da je fižol prekrit+ največ 2 dcl zraven), dodam začimbe + paradajz koncentrat in kuham pa seveda mešam vmes. Po potrebi dolijem malo vode, ampak nikoli pretirano preveč. Ko je fižol mehek dodam 3 (cele) naseckane stroke česna in mesek (rebrce, prekajeno slanino,....) še kuham malo in to je za prvi dan to. Po navadi ga jemo drugi dan, ko je še dodatno zgoščen, ampak če bi ga jedli že prvi dan je dovolj gost.




Anonimen -> RE: pasulj (12.1.2009 20:20:31)

Pasulja, pašta fižol ali karkoli že to je;
Skuham v ekonom loncu pol kg fižola (ga imamo za 2x) + malo soli, prej ga namakam kaki dve uri. Ko ekonom lonec po 1 uri odprem, je fižol zelo kuhan. Odlijem vodo v posodo (jo spravim), zmiksam fižol, dodam toliko vode nazaj iz posode, da je lepo gosljato. To je naša fižolova osnova, kateri dodam še zelenjavo, prepraženo čebulo, na kocke narezano meso, klobaso- poljubno kuham, že kuhane makarončke samo še pokuham, ko že zmešam....Začimbe dam notri proti koncu.




muška -> RE: pasulj (13.1.2009 8:42:08)

Decembrka, to pa ni pasulj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Poka -> RE: pasulj (13.1.2009 8:48:14)

Meni se pa beli fižol nikoli noče skuhat, pa ga tudi namočim en dan prej. Enkrat, ko je bil fižol kolikor toliko mehak, sem ga kuhala 8 ur skuja. 4 ure prejšnji dan in še 4 naslednji. Nimam pa ekonom lonca sicer.

In ne vem kaj delam narobe? Kak fižol ve kupite, da se res skuha?




muška -> RE: pasulj (13.1.2009 8:51:38)

Jaz sem kupila v Sparu ta njihov BUdget fižol, pa je čisto OK. Bel fižol pa ostane še vedno mičkeno trd, ni čisto mehek tako kot rjav naprimer.




Čupka -> RE: pasulj (13.1.2009 9:22:20)


IZVIRNO SPOROČILO: muška

nikoli ga ne zgostim, ker je že po naravi mojega kuhanja gost [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Evo kak ga delam jaz:
-kilo belega fižola namočim večer prej

-prepražim kg.čebule, nanjo dam namočen fižol, zalijem z vodo (tolko da je fižol prekrit+ največ 2 dcl zraven), dodam začimbe + paradajz koncentrat in kuham pa seveda mešam vmes. Po potrebi dolijem malo vode, ampak nikoli pretirano preveč. Ko je fižol mehek dodam 3 (cele) naseckane stroke česna in mesek (rebrce, prekajeno slanino,....) še kuham malo in to je za prvi dan to. Po navadi ga jemo drugi dan, ko je še dodatno zgoščen, ampak če bi ga jedli že prvi dan je dovolj gost.


Muška, dovolj gost je zato, ker ga zgosti čebula, ki je daš veliko. Sicer pa se za pasulj čebule ne praži, ampak se jo nasekljano vrže v lonec (kar je tudi prijaznejše za želodec), kjer se kuha fižol. Seveda pa je lahko več verzij - stvar okusa[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Čupka -> RE: pasulj (13.1.2009 9:23:50)


IZVIRNO SPOROČILO: Poka

Meni se pa beli fižol nikoli noče skuhat, pa ga tudi namočim en dan prej. Enkrat, ko je bil fižol kolikor toliko mehak, sem ga kuhala 8 ur skuja. 4 ure prejšnji dan in še 4 naslednji. Nimam pa ekonom lonca sicer.

In ne vem kaj delam narobe? Kak fižol ve kupite, da se res skuha?



Pri najboljšemu sosedu kupim beli tetovec. Namočit ga dam zjutraj, ker ponavadi takšne jedi skuham zvečer, za naslednji dan. Nazadnje je bil skuhan v uri in pol. Tako da nimam pojma, zakaj imaš takšne probleme.




uršika*** -> RE: pasulj (13.1.2009 10:33:19)

IZVIRNO SPOROČILO: Poka

Meni se pa beli fižol nikoli noče skuhat, pa ga tudi namočim en dan prej. Enkrat, ko je bil fižol kolikor toliko mehak, sem ga kuhala 8 ur skuja. 4 ure prejšnji dan in še 4 naslednji. Nimam pa ekonom lonca sicer.

In ne vem kaj delam narobe? Kak fižol ve kupite, da se res skuha?



Pa kuhaš pokritega v dovolj vode?




Poka -> RE: pasulj (13.1.2009 11:30:41)


IZVIRNO SPOROČILO: muška

Jaz sem kupila v Sparu ta njihov BUdget fižol, pa je čisto OK. Bel fižol pa ostane še vedno mičkeno trd, ni čisto mehek tako kot rjav naprimer.
Točno tega sem na zadnje 8 ur kuhala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] da je bil mehak. Kuham ga pa z veliko vode oziroma stalno vlivam vrelo vodo zraven. Je pa res, da ne kuham pokritega, ker mi drugače skipi...

Sem pa že spraševala taščo in ima iste probleme. Tudi ona je rekla, da je najboljši tetovec, ampak da ga ponavadi nimajo... Pol ne vem, kaj je ta, S Budget...




Mišni -> RE: pasulj (13.1.2009 11:34:32)

Mislim, da za pasulj ponavadi piše, da je dober tetovec ali bobrovec. Milsim, d aje bobrovec rjavi fižol.




naja17 -> RE: pasulj (13.1.2009 12:56:57)

Poskuste, ko začnete kuhat, dat žlico kisa zraven, pa bo bolj mehak...

Poleg tega, da gre v pasulj čebula, ki zgoščuje, jest zgostim z rdečo papriko in nekaj malega moke, ker obužujem gost pasulj....




Čupka -> RE: pasulj (13.1.2009 14:24:43)

Naja, tvoja misel oz. podpis mi je ful všeč. Na pamet mi je padlo kar nekaj ljudi, ki bi jim morala citirat tegale Twaina!

Ok, pa nazaj h pasulju. Zgleda da je res dul odvisno od fižola. Jaz kupujem belega tetovca od merkatorja, ga za par ur namoči, skuha se v uri in pol, brez komplikacij in to zelo, zelo do mehkega, tako da moram pazit da se ne razkuha. In tudi okusen je zelo....




Stran: [1]