A je mozno nahraniti ves svet...? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

Seven* -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 14:37:02)

Vceraj sem gledala na CNN en prispevek o neki revni afriski drzavi, pa so kazali posnetke umirajocih otrok. Od lakote seveda. Pa sem se spet vprasala, zakaj je svet tako nefe?!?! Na eni strani se velike kolicine hrane stran mecejo, vecina americanov je predebelih od naziranja, eni pa tudi za jest nimajo.. Kako fino bi bilo, ce bi se vsa hrana sveta lahko enakomerno porazdelila.. Res ni fer.:((

Anonimen -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 14:40:57)

Ne bo se, nikoli.

No, dajmo konstruktivke.

india -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 14:46:02)

Seven,žal je tako, nikoli ne bo pravice na tem svetu. Saj so povsod razlike ne smao Amerika-Afrika. Poglej recimo pri nas: Slovenija, ki je tako majhna, kao različna je razvitost na teh par kvadratih? Primerjaj malo Ljubljano in okolico pa Prekmurje ali kje drugje. Žal bolj vdarijo v oči ubogi umirajoči lačni otroci iz Afrike, kot en prekmurski otrok, ki šele, ko pride kam v večje mesto prvič je "junk food", našim malčkom pa je to nekaj samoumevnega. Na teh par km so take razlike, samo vidimo jih ne. Umiranja od lakote hvalabogu nimamo, a metanja hrane proč je klub vsemu veliko.:miska:

pety78 -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 14:46:12)

A ni to kruto? Vsi se tega zavedamo, naredimo pa bolj malo...:((

African queen -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 14:50:46)

Prosim ne posplošujmo:Afrika je tudi velika,ni po vseh afriških državah isto..

Seven* -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 14:51:36)

Ja mas prav. Koneckoncev bi morali zaceti pri zatiranju revscine ze pri nas.. Pa saj se nekako trudijo razne organizacije.. Pa vendar.. Vsegaskupaj je premalo.

nejcko -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 14:55:34)

Žal je to kruta resnica, ki je ne moremo niti spremeniti niti kaj dosti narediti za to, da bi jo spremenili.

V igri je denar - bil, je in vedno bo.

Meni gre kar na bruhanje, ko vidim, koliko hrane se zmeče stran v razvitem svetu, drugje pa lačni umirajo. Pa ni treba it daleč. Samo do bližnjega marketa, kjer na dan zmečejo stran najmanj kilo ali dve "odpada" mesnih izdelkov, da o sadju ne govorimo. Ampak šefi ne pustijo, da bi naprimer trgovci to vzeli domov, niti ne dajo v razna zavetišča za brezdomce ali živali. Mislim, da je enemu brezdomcu čisto vseeno, če se tisti košček pršuta ali mortadele ne da več lepo narezat na mašino. Ampak trgovcem se baje bolj splača to metati v smeti, kot recimo vsaj prodati pod ceno.
Ali pa Amerika, ki je raje ne vem koliko tisoč ton pšenice stresla v morje, namesto da bi jo poslala v nerazvite dežele.

Definitivno danes ni nobene potrebe več, da sploh še kakšen človek na svetu umre zaradi lakote, ampak ...
Človek res lahko samo :(( in upa, da ne bo večno tako ali pa še slabše.

india -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 15:12:43)

Ja, še samo en podoben primer,kot ga je navedla nejcko, pa se je zgodil v naši neposredni bližini...pred leti mi je kolegica prinesla zaboj lepih, dišečih jagod, tam nekje maja meseca in ko sem ji hotela dato denar, ga ja zavrnila, rekoč, da so jagode pobrali nekaj km čez Avstrijsko mejo,kjer trgovci gnile in nagnite jagode mečejo v kesone, zraven pa dajo tiste, ki jih pač niso prodali preden so dobili sveže!

A je to prav???:((:((:((:((

JASNA D -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 15:26:32)

Dokler imajo debeloritni Američani in ostali iz skupine G7 (ali kolikor pač jih je že teh gospodarskih velesil) INTERES, da na svetu obstajajo vojne, "naravne" katastrofe (ki jih po novem baje sprožajo že kar sami), lakota in druge temu podobne težave bo tako in nič drugače - pa če vsak Slovenček da milijon na leto v dobrodelne namene....

Žal.....

Jasna

JASNA D -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 15:28:01)

Slavistke - ne mi povedat, da sem eno vejico pozabla!:)-:)-:)-

Jasna

india -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 15:29:14)

,,,,,, Jasna, samo zate!:rozica:

dory -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 15:31:55)

Tud jest sem zadnic gledala prispevek na CNN...me je tko stiskalo...tdi jaz bi si zelela vecje porazdelitve...ze ce bi tisti,ki imajo vsega dovolj malo dalo rajs na stran in kaj v dobrodelne namene,bi se,sicer dolgorocno,ampak pomoje vendarle vsaj malo poznalo..groza..res ni fer :(

nejcko -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 15:41:05)

JasnaD, točno tako. Vse te zadeve so samo v interesu kapitala, pa se lako ostali pretegnemo.

P.s. Sem slavistka, pa se še meni ne da o vejcah razmišljat, ko pišem, kaj šele, da bi iskala, kje tebi kera manjka.

babylove -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 16:09:10)

Večina afriških držav IMA DENAR, samo ga ne dajo za hrano, temveč za oboroževanje.
Debeluhasti Američani pa večinoma nimajo denarja, ampak so spufani do amena.

African queen -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 16:31:43)

Babylove povej kdo je kriv za oboroževanje v Afriki??In to se itak dogaja v afriških državah kjer so pogoste vojne..

frutka_ -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 17:31:43)

Teoretično:DA
Praktično: NE

To pa predvsem iz logističnih razlogov, ker preden nakrampajo denar in hrano skupaj se večina že porazdeli po žepih zaslužkarjev, hrana pa ostaja v skladiščih...zakaj???

Nikoli ne bo enkopravnosti...

Bela -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 18:18:28)

Američani so se začeli afrike že zelo zgodaj okoriščat, ker ima ful rudnih bogastev in vsega.
Problem je pa ta, ker si afričani na nekaterih predelih več ne morejo pridelat sami hrane, ker jim američani že leta in leta pošiljajo taka semena, ki obrodijo eno leto in nič več, tako pridelka ni, še manj pa hrane...
V paketu so jim poslali tudi številne bolezni, med njimi je seveda glavni AIDS...vsekakor je vsepovsod packarija visokostoječih nikoloi zadoščenih hudičev...za ameriko pa se itak ve, kje je :hudicek: doma

babylove -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 18:44:51)

Sarita, razpiši se malo...

Ali se spomnite tiste afere z norimi kravami, ko je dobrodušna Evropa hotela poslat goveje konzerve v Afriko kot humanitarno pomoč?

nikitta -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 19:23:19)

Na vseh kontinetih najdemo lačne, pa tudi v naši zelo bližnji okolici. To da, nekaj milionov otrok nima za spit tudi kozarec čiste vode ni naravno...kaj še le obrok hrane! To so tragične stvari in dostikrat to tragedijo prikazujejo z namenom politično vplivat in psihološko manipulirat na gledalce, volilce...Seveda, bi se dalo tudi kaj naredit, vendar to ni v interesu ljudi, ki so pravzaprav zakrivili to lakoto.

Ne glede na podnebje se hrana lahko pridela, dostavi, skratka, se omogoči dostojno življenje.
Francija npr. letno požge toliko pridelka pšenice, da bi lahko nahranili toooliko ljudi...a tega ne stori, saj bi cena pšenice na borzi padla!
Humanitarne akcije...moram priznat, da sem mnenja, da je to metanje peska v oči, saj kot, da ta svet ne bi imel dosti denarja...rajši "vrhovi" kupujejo in prodajajo orožje...in ob takih posnetkih CNN-a prepričujejo ljudi, da obstaja opravičilo in kako je treba v prihodnosti...

Zelo hudo si mi je ko gledam take posnetke in kaj naj dodam... to ni nobena civilizacija.

PS: V Ameriki, kljub temu, da izgledajo debeluhi, veljajo za podhranjene ljudi...ironija napredka!

African queen -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 20:53:23)

V glavnem Amerika oz.bel človek je kriva za to kar se dogaja v Afriki.Tako kot je napisala Bela....Aids,malarija in ves hudič jim je bil podtaknjen....pa orožje jim tudi Američani rihtajo...naj se ljudje pobijejo med sabo..oni pa izkoriščajo kontinent bogat z rudninami itd.....
Na koncu pa itak Afričani izpadejo za budale oz.nesposobne...
Ne bom več pisala,ker me vse to zelo jezi:hudicek:

L&F&B -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 21:29:35)

Jaz bi pa samo še to dodala, ne samo koliko denarja gre za prenažiranje nekaterih, koliko ga gre za zdravila in raznorazne pripomočke za hujšanje teh prenažirancev.

Joe -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 23:35:59)

O podtaknjenem aidsu in malariji slišim prvič. Res pa je nekaj: živimo samo tisto, ki prinašamo profit ali ki se nas ne splača pobiti, bodisi zaradi denarja bodisi zaradi truda ali posledic. Če bi naša smrt za vložen trud prinesla dovolj profita, bi se kmalu našel rabelj.

Zanima me, kako se bodo v prihodnosti odvijale vojne. Zadnji svetovni sta bili revolucionaren dosežek v moči orožja, atomske tehnike pa še pravzaprav niso uporabili.

Da pa vojna za časa našega (oz. enega) človeškega življenja in na naših tleh bo, podpira zgodovina. Razlika bo v tem, kako jo bo odneslo civilno prebivalstvo.

V preteklosti je vendarle bilo precej več vojn, ki so morijo omejevale na vojaštvo (največkrat najemniško). Kruta izjema je tridesetletna vojna na Nemškem, ki so jo sprožili katoliški vladarji ob papeževi podpori proti novonastalemu luteranstvu in ostalim reformatorskim gibanjem. Seveda se je vmešala večina Evrope, a začetek je sprožil pobožni Rim. V tisti vojni je bilo menda pobitih 12 milijonov ljudi, nekje tretjina celotnega prebivalstva. Ker so morali pobijati "na roke", je bila krutost in posurovenje vojaštva neznosno.

Prva svetovna vojna je "fantastično" uporabila idejo francoske revolucije, da je mogoče ob vojni nevarnosti rekrutirati kar vso sposobno moško prebivalstvo. Tega Evropa prej ni poznala oz. prakticirala na splošno. Ker so bile vojaške eminence staromodne, orožje pa prav nič, jim je uspelo pobiti veliko milijonov mladih ljudi, jarke pa prestaviti za par kilometrov. Tudi na Soči. Vojake so naganjali v juriš na strojnična gnezda, kjer so regljali Maximi in Gatlingi, ki so jih šele dobro izumili. Civilno prebivalstvo, z izjemo rekrutiranih, ni utrpelo morije.

Drugo svetovno vojno kar dobro poznamo. Ker se je pokazala možnost zračnega bombardiranja, so jo dodobra izkoristili. Najprej pes Hitler, nato verižno zavezniki. Itn.

Skozi VSO zgodovino so se našli ljudje, ki jim ni niti malo mar, če bodo nekateri (ali kar večina) umrli za njihove ideje. Kar je čudno, je to, da jih nikoli ni bilo mogoče spraviti s pravih pozicij, malo manj pa tudi to, da jim je večina ploskala pred vojnami, med krvavenjem in po njem. Pariz je ogabno nabutan z vojaškimi obeležji, podobno London, Berlin malo manj, drugje pa še nisem bil. Naš Maister je resnično poet in pozitivna figura, ker je vodil kratke in malo krvave boje za tiste, ki s(m)o tam živeli. A o moji dilemi, naj se vojskujem za svobodo ali ne, ne bom pisal.

Ob vsem morjenju, ko je bilo življenje vredno manj kot skodelica juhe, pa so drugje ali pa prej oz. kasneje ljudje živeli, peli, se ljubili in kregali. Nastajale so neverjetne umetnine. Neskončno čustev in misli je izpuhtelo brez sledu, ko so umrli njihovi lastniki. Prav neverjetno je, kako se vijeta ti dve vzporedni reki - totalna morija in veselje do življenja.

Upam, da bo prvega čim manj, ker ga očitno BO, in drugega čim več, ker bi ga radi. Seveda si tudi zase želim, da me vojna ne doleti.

babylove -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 23:49:40)

Daj Joe, nehaj strašit! Jaz nočem vojne :((:((:((!!!

Joe -> A je mozno nahraniti ves svet...? (11.4.2005 23:56:54)

Babylove, to ni odvisno od tebe.

Najine šanse pa so bolj slabe.

African queen -> A je mozno nahraniti ves svet...? (12.4.2005 14:01:27)

Joe,vedno je enkrat prvič....

Stran: [1]