Mlinček za odpadke (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan >> Gradnja

Sporočilo

rija -> Mlinček za odpadke (7.1.2009 23:16:44)

ima kdo?

Anonimen -> RE: Mlinček za odpadke (8.1.2009 0:11:39)

To misliš tistega v koritu? Ne me za besedo držat, ampak baje naj pri nas nebi bili dovoljeni.

rija -> RE: Mlinček za odpadke (8.1.2009 0:44:29)

ja, točno tega.

zakaj pa ne in kje to piše?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Jančika_ -> RE: Mlinček za odpadke (8.1.2009 9:03:34)

Tudi meni se zdi, da pri nas to ni dovoljeno. Bojda zaradi podgan v kanalizaciji, samo tudi mene ne za besedo držat.

Anonimen -> RE: Mlinček za odpadke (8.1.2009 10:24:16)

Ja, so prepovedani, ker nimamo pravih cevi. To imajo prevsem Američani, ki imajo širše odtočne cevi, naše pa so ožje in se tista brozga s časom nalepi na steno cevi, posledica zamašitev in poplava. kot holesterol in žile pri človeku. Dodaten faktor so tudi podgane v kanalizaciji.

Se pa dobijo v Italiji, cena s popustom za "malega" (20x31cm) je 260€, za "večjega" (23x36, 10,5kg) pa 420€.

rija -> RE: Mlinček za odpadke (8.1.2009 10:29:35)

hvala ankica[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

logike pa še vedno ne vidim[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] a gredo odpake iz sekreta v drug sistem, kot odplake iz kuhinje[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] itak.....

če nimam mlinčka, pač odnesem v wc.....

Gina -> RE: Mlinček za odpadke (8.1.2009 10:46:41)

Ni res, da je prepovedan. MOgoče v blokih, v hišah pa ne. In ja, jaz ga imam. Zelo sem zadovoljna z njim. Ne vem kaj te zanima še?

Anonimen -> RE: Mlinček za odpadke (8.1.2009 10:57:20)

IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Ni res, da je prepovedan. MOgoče v blokih, v hišah pa ne. In ja, jaz ga imam. Zelo sem zadovoljna z njim. Ne vem kaj te zanima še?

Prepovedano ga je prodajati. Oziroma ne smem izdati računa. Ni posledic, dokler ne pride okrog kakšen inšpektor, to pa ja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. V Sloveniji ti ga nobena firma ne bo prodala z računom.

Gina -> RE: Mlinček za odpadke (8.1.2009 11:04:49)

IZVIRNO SPOROČILO: Ankica

Prepovedano ga je prodajati. Oziroma ne smem izdati računa. Ni posledic, dokler ne pride okrog kakšen inšpektor, to pa ja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] . V Sloveniji ti ga nobena firma ne bo prodala z računom.

Vem da ga tudi v slo. prodajajo, ker sva ga najprej mislila tukaj vzet, sem pa že malo te reči pozabila, ker je dve leti od tega, lahko pa mojega vprašam kako je s tem bilo. Potem sva preiskala trgovine na spletu v ita, avstr. in na hrv. in ga na koncu vzela na hrv. Enega malo bolj ornk, da bo zdržal en cajt, za precej nižjo ceno kot pri nas. Z garancijo vred.
Sicer je pa resnica, da imajo nekateri bloki cevi še zelo ozke in je v tem res problem. Če ne veš, kako široke cevi imaš, si ga ne moreš privoščit, ker boš imel preveliko sranje z vsem skup lahko kasneje, ni vredno rizika. Moraš imeti dovolj široke cevi že v sami hiši. V podganah ne more problem biti iz več razlogov. Prvi je stranišče, ki je hujši odplakovalnik vse nesnage, pa od koder pridejo večji kosi - torej bodo podgane prej tja hodile jest, ker je izobilje vsega. drugi razlog je ta, da mlinček teh reči ne zmelje klasično z rezanjem, ampak jih toliko skup stisne kot mlinski kamen, da ne gredo skozi kosi ampak gre ena plundra tekoča - saj mora biti vedno odprtaa voda, ko to delaš, ne gre na suho tole stiskanje. Nobena podgana po moje ne je plundre, vse podgane jedo kose, ali koščke nečesa.

Pikapolonica_ -> RE: Mlinček za odpadke (8.1.2009 16:36:49)

Jaz sem ga za prvo stanovanje 5let nazaj bp kupila. sedaj ko smo opremljali drugo, pa se zadeva ne prodaja več. tako da se je dalo vćasih kupit kamot, z računom itd, sedaj pa je to prepovedano.

rija -> RE: Mlinček za odpadke (8.1.2009 16:46:20)

gina, ravno to me je najbolj zanimalo...če se kaj štopa ali ne....sem se pa tudi jaz pred dobrimi 3 leti pogovarjala z enim mojstrom, ki jih je montiral....samo smo v sili pred selitvijo to nekak opustili....bi ga bilo pa fajn meti, ker sovražim, ko nosim iz kuhinje v sekret te drogne odpadke, ki so glih toliko veliki, da ne gredo v jašek in si navadno še posvinjam celo pot do sekreta....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Gina -> RE: Mlinček za odpadke (8.1.2009 17:06:16)

Ja, mene so enake reči motile. Pri nas se še ni zamašilo. Imamo pa dovolj široke cevi. A veš, določene reči še zmeraj ne moreš not metat, recimo olje itak ne, pa kakšne solate tudi ne, ker ne zmelje, hoče celo skozi iti - enkrat edinkrat sem tako skoraj zamašila odtok. Samo sem slišala po zvoku, da nekaj ni ok, ko melje, pa sem mojga poklicala, pa je hitro spodaj odprl cev, pa je bilo ok. Druge reči normalno zmelje. Zaenkrat sem res zelo zadovoljna.

Če si nameravaš to vgraditi, moraš računati, da ta reč rabi prostor pod koritom, ki ga moraš v ta namen pustiti.

Če je res, da ga v slo. zdaj ne moreš več kupit, se mi zdi strašanska škoda. Najbolj hecno pa mi je, da je že leta dolgo veliki modni hit imeti korito s tem vmesnim delom, ki je namenjen v bistvu točno in samo za mlinček not zmontirat.

Anonimen -> RE: Mlinček za odpadke (9.1.2009 8:57:44)

S podganami se mi zdi, da je problem ravno v tem, da skozi mlinček pride ven plundra - torej ne dobijo vsakodnevne hrane, ki pride skozi wc školjke. Kar bi povzročilo, da bi začele iskat hrano drugje kot v kanalizaciji, torej na ulici, smetnjakih, ipd. Pred nekaj leti je bil članek v Sobotni prilogi na to temo, koliko je podgan v Ljubljani, kako čistijo kanalizacijske sisteme, kaj vse ljudje mečejo v školjko.

Poka -> RE: Mlinček za odpadke (9.1.2009 9:02:27)

No ne vem, če je prepovedano, ampak v restavracijah ga vsekakor imajo, sem delala v eni prek študenta.

Me pa zanima, kako to izgleda pa če moraš že pri gradniji načrtovat, kako boš imel?

Zanima me pa tudi, če moraš potem imeti dvojno pomivalno korito? jaz imam namreč v načrtu enojnega, ker bo na otoku in bom itak imela pomivalni stroj, tako, da se mi ni zdelo smiselno. Večji umivalnik bi zavzel preveč prostora in se mi zdi, da bi izničil smisel otoka. Otok bo namreč širok samo 160 cm.

Pa še to me zanima, približno kako velika je odprtina? Veliko večja od tev navadnem umivalniku, da gedo tudi večje stvari not? V restavraciji je bila kar precej velika, so šle tudi kosti not, ampak si moral pazit, da ti ni roke potegnal...

Poka -> RE: Mlinček za odpadke (9.1.2009 9:05:06)

Se pravi, Gina, kolikor sem razumela, rabiš velik prostor pod umivalnikom. kako velik? In tudi, ne gre potem vsa svinjarija direkt ven v kanalizacijo oziroma kamor pač že po ceveh? Moraš potem to ročno menjat?

Ker če moraš ročno, me je že minil...

Anonimen -> RE: Mlinček za odpadke (9.1.2009 9:12:40)

Poka, tebi kot končnemu uporabniku ne bo nobeden težil, če boš imela mlinček. Težila pa bi meni tržna inšpekcija, če bi jih prodajala. Se jih dobi tudi v Slo, ja, ampak res ne poznam nobenega, ki bi za to izdajal račune. Če jih, potem še niso dobili na obisk inšpekcije.
Korita imajo danes velika večina že širše odtoke, pa eno mrežico gor, meni je to fajn, ker vso umazanijo samo v tisto mrežo postrgam in vržem v smeti, torej razni ostanki hrane ne gredo v cevi (s časom se nabirajo v sifonu, če so cevi naprej stare ali ozke. Mlinček s elahko montntira na vsa sodobna korita, edino pod koritom ti zavzame precej prostora (glej mere, ki sem jih napisala zgoraj).
Izgleda pa takole:

[image]http://www.frankekitchensinks.com/WD751.jpg[/image]

Kako je z novogradnjo, ne vem, ampak itak narediš načrt inštalacij, ta ki jih dela, bi moral to vedeti, ali pridejo v poštev širše cevi.

Gina -> RE: Mlinček za odpadke (9.1.2009 11:38:09)

IZVIRNO SPOROČILO: Poka

Me pa zanima, kako to izgleda pa če moraš že pri gradniji načrtovat, kako boš imel?

Jaz sem sicer načrtovala, ko sem kuhinjo menjala, tudi mlinček. Ne pri gradnji hiše, to smo kupili staro, samo je imela delno zamenjan vodovodni sistem, delno smo ga pa sami menjali, kar je bilo še staro in smo vedeli kakšne cevi so položene. Načrtovala sem v bistvu samo prostor za mlinček pod umivalnikom.

Zanima me pa tudi, če moraš potem imeti dvojno pomivalno korito? jaz imam namreč v načrtu enojnega, ker bo na otoku in bom itak imela pomivalni stroj, tako, da se mi ni zdelo smiselno.

Jaz imam enojno korito, se pravi korito na eni strani, na sredini tista luknja - imaš taka korita, a veš, tista z manjšo poglobljeno mrežico na sredi (kaj pa vem koliko velika najbrž 15x20, ne vem če večja), na drugi strani pa odcejalnik

Pa še to me zanima, približno kako velika je odprtina? Veliko večja od tev navadnem umivalniku, da gedo tudi večje stvari not? V restavraciji je bila kar precej velika, so šle tudi kosti not, ampak si moral pazit, da ti ni roke potegnal...

Ne, ne rabiš tako velike luknje. Odprtina v katero zmečeš ostanke je točno taka, kot recimo odprtina za vodni odtok pri koritu, najbrž kak cm večja. Narediš jo v tistem delu na sredini umivalnika, kjer je ta poglobljena mrežica. Pod vse to spodaj, v bistvu spodaj ob strani pod koritom namontiraš mlinček. Tak, kot ti ga je ankica prilepila. Koliko je velik? Recimo da tak kot A4 format zvezka. Oz. sem šla zdaj gledat, še kar nekaj manjši. Namontiran je pod koritom na eni strani. Na drugi strani korita, pod odcejalnikom imam jaz ravno tako pomivalni stroj. In pod koritom imam v bistvu izvlečno omaro, pa poleg mlinčka prostor za plastične in papirnate smeti. Lahko bi imela kaj drugega, smao toliko, da si boš predstavljala velikost.

Industrijski mlinčki so čisto drugačni. V tega ti težko roko not potegne, ker bi jo moral skoraj do komolca not vtaknit, da bi prišel do mlinčka, pa še tako pravijo, da je nekako varnostno narejen, da ti ne more zmlet roke, sem že pozabila točno zakaj, ampak jaz včasih tudi s kuhalnico kaj not porinem, ker nima tendence vsega not vleči tale mlinček, sploh če ne ciljaš s curkom vode dirkt na stvar[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image], pa tudi kuhalnice ne zagrabi sploh, pa je kuhalnica tisti hip pri mlinčku. Ni to tolk nevarno, samo slovenci tega ne poznamo, ker ne prakticiramo.

Ne, nič ni treba ročno odstranjevat, vse odplakne v kanalizacijo, oz. pri nas v greznico. umiješ tisti zgornji del, ki itak ni glih kaj umazan, kot umivalno korito pač. Pa nič ne smrdi. Niti malo. Drugače obstaja pokrov za sredinski del umivalnika, ki dihta, če bi imela te probleme. Samo jaz ga sploh ne uporabljam, samo tisto mrežico od umivalnika imam čez, ker je del umivalnika, pa je nimam sicer kam drugam za dat. Izgleda kot cedilo, to gotovo poznaš.

Poka -> RE: Mlinček za odpadke (12.1.2009 7:10:07)

Sliši se super, si že malo bolj predstavljam. Hvala. Je uvrščen na seznam stvari, ki bi jih imela, se moram pa pravi čas bolj pozanimat in upam, da se bo še dalo uredit, ker mi smo drugače že cevi za vodo položili, so zazidane v plati, kolikor sem videla, jih pa ima moja mama v estrihu... (ravno je menjala kuhinjo pa so tudi prestavljali cevi). Upam, da moj ne bo kompliciral, ker se mu zdi vsaka taka stvar neumna, on bi kuhal kar na tist koherček, ki se ga vklopi v vtičnico [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] (in ga je imel, dokler se nisem jaz priselila namesto štedilnika [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image])

Stran: [1]