Kerensa* -> RE: Spoštovanje do starejših (7.1.2009 14:02:24)
|
IZVIRNO SPOROČILO: tweed - Vsak človek, ki ga ne poznaš, si zasluži spoštovanje. - Ko človeka spoznaš, se odločiš, a je vreden tvojega spoštovanja. Če ni, je tvoj odnos z njim samo obvezen (če je to v službi ali na aerobiki...). Če je, lahko nadgrajuješ ta odnos z vnašanjem prijateljskih prijemov. - Mora pa vedno biti vzajemno. Ne morem spoštovati osebe, ki mene ne spoštuje. Se podpišem pod te stavke. Spoštujem vsakega človeka, dokler ne ugotovim, da si mojega spoštovanja ne zasluži. Kriterije za ta "zasluži" imamo najbrž vsi drugačne, zato se mi definicja tukaj ne zdi potrebna. In ne vidim nobenega posebnega argumenta za to, da naj bi se starejše ljudi spoštovalo predvsem ali celo izključno zato, ker so starejši (od mene). Leta so samo številka. Spoštuje se človeka, njegov karakter, ne pa njegovo starost. Ja, lahko rečemo, da je nekdo "dočakal spoštljivo starost", ampak to s spoštovanjem te osebe nima nobene zveze. Kako izkažem svoje spoštovanje do nekoga? Načinov je veliko, ampak mislim pa, da prednjačijo civilizirana komunikacija, toleranca do drugačnosti, pripravljenost pomagati, hvaležnost in zaupanje za/v predano znanje in dobra beseda tretji osebi.
|
|
|
|